Τύμβος Καστά: «Γκαζώνει» το Υπουργείο Πολιτισμού!

«Γκαζώνει» τις υπηρεσίες του το Υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά τον Τύμβο Καστά καθώς ήδη η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων εκπόνησε ήδη και μέχρι σήμερα εκτελεί πρόγραμμα με σκοπό τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την απεικόνιση των χρωστικών στην επιφάνεια των λίθινων αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου στον Τύμβο Καστά.

Εξ όσων γνωρίζω όμως ακόμα δεν ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες στα λίθινα στοιχεία, αλλά και στην πόρτα αλλά και στα φτερά των Σφιγγών

Πάντως σύμφωνα με την μελέτη θεωρείται δεδομένο πως θα πραγματοποιηθούν με σειρά μη καταστρεπτικών μεθόδων ανάλυσης και με την χρήση ειδικού εξοπλισμού, όλα τα στοιχεία που αφορούν στο ζωγραφικό διάκοσμο του ταφικού μνημείου.

Θα γίνει δηλαδή λεπτομερή φωτογράφιση στο ορατό φάσμα όλων των σημείων που πρόκειται να εξεταστούν τόσο εντός του μνημείου όσο και στο εργαστήριο του Μουσείου.

Θα γίνει η αποτύπωση των λεπτομερειών των τμημάτων εξέτασης με τρισδιάστατους σαρωτές υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας .

Θα γίνει η πολυφασματική απεικόνιση και η ανάλυση σε όλα τα φάσματα του φωτός συμπεριλαμβανομένων και μονοχρωματικών ακτινοβολιών.

Και φυσικά η εφαρμογή της απεικονιστικής μεθόδου VIL.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην ιδιότητα του αιγυπτιακού κυανού να εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία καταγράφεται μέσω ψηφιακής κάμερας με ευαισθησία στην υπέρυθρη ακτινοβολία από τα 8ΟΟ έως τα 1000nm χρησιμοποιώντας ορατές πηγές διέγερσης σε σκοτεινό περιβάλλον.

Επίσης θα πρέπει σύμφωνα με την μελέτη να γίνει και η φασματοσκοπία υπερθύρων με σύστημα FTIR και τέλος η σχεδιαστική απόδοση όλων των αποτελεσμάτων.

Στην συνέχεια θα διαμορφωθεί ο χώρος που είναι αποθηκευμένη η θύρα του ταφικού μνημείου με την δημιουργία κατάλληλα εξοπλισμένου χώρου εργασίας και στην συνέχεια θα γίνει η ψηφιοποίηση των σπαραγμάτων που έχουν συλλεχθεί από το χώρο με την βοήθεια τρισδιάστατων σαρωτών και θα ελεγχθεί η δυνατότητα επανατοποθέτησης τους στην αρχική τους θέση.

Όσο για τα αντίγραφα των φτερών των Σφιγγών λογικά θα γίνουν αργότερα ώστε να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός της αρχικής τους θέσης.

Το θέμα μας βέβαια είναι αν και κατά πόσο λειτουργούν οι υπηρεσίες τώρα με τον …Κορονοιό.

Γιατί μπορεί οι υπηρεσίες να φαίνεται πως λειτουργούν κανονικά, αλλά από την μία οι άδειες ειδικού σκοπού και από την άλλη ο φόβος των «Ιουδαίων» που διαχέεται σε όλο το Δημόσιο, λόγω Κορονοιού, αν μη τι άλλο καθυστερούν όλα τα έργα.

Πολύ δε μάλλον έργα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής….

Πάντως λεφτά και μελέτες υπάρχουν για το Τύμβο Καστά

Και αν τελειώσουν, εδώ είμαστε, όπως είπε και Τζιτζικώστας

Σωστά;

Διαβάστε εδώ για το Κλειδί Σιντικής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here