17/04/2024
17.1 C
Serres

Αυτές είναι οι προτάσεις για Το μέλλον του ΤΕΙ Σερρών!

Array

Αυτές είναι οι προτάσεις στο σχέδιο νόμου για

Το μέλλον του ΤΕΙ Σερρών

Που είναι οι προτάσεις των υποψηφίων Δημάρχων;

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε μια περιοχή όπου μέχρι προσφάτως είναι η έδρα 2 Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τα 4 που θα συμμετέχουν στην εν λόγω Συγχώνευση-Συνέργεια θεωρεί πως με την μετατροπή του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο χάνεται ουσιαστικά ο Τεχνολογικός Χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης προσανατολίζοντας όλη πλέον την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση τουλάχιστον των τεχνικών επιστημών προς την παραγωγική διαδικασία.

Για αυτό το λόγο καταθέτει τις απόψεις του για ένα θέμα που αφορά άμεσα τόσο τον ρόλο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, καθότι με την εν λόγω Συνέργεια, δημιουργούνται Γεωτεχνικά τμήματα σχολών της αρμοδιότητας του (Γεωπονία, Δασολογία, Γεωλογία), οι απόφοιτοι των οποίων θα εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

To Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας λέει

Ναι στο Πανεπιστήμιο, αλλά με …προϋποθέσεις!

Η δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, μεταξύ των οποίων και αρκετές Γεωτεχνικές (Δασολογίας, Γεωπονίας και Γεωλογίας), θα πρέπει να γίνει μετά από γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση στο νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα προκύψει.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η ενίσχυση αυτή θα αφορά τόσο τις υλικοτεχνικές υποδομές όσο και τις προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού και άλλου προσωπικού, διότι επ’ ουδενί οι ανάγκες των νέων τμημάτων δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες υποδομές και το υπάρχον προσωπικό.

Αν δεν γίνει αυτή η οικονομική ενίσχυση τότε θα έχουμε την δημιουργία μόνο κατ’ όνομα Πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων που θα είναι οι φτωχοί συγγενείς των παλαιοτέρων Πανεπιστημιακών σχολών που έχουν τόσο τις υποδομές όσο και το κατάλληλο έμπειρο προσωπικό.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν Πανεπιστημιακές σχολές 2 ταχυτήτων ή πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Θα πρέπει να γίνει ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών των νέων τμημάτων στα Πανεπιστημιακά επίπεδα των αντίστοιχων ήδη υπαρχόντων Πανεπιστημιακών τμημάτων.

Επιπρόσθετα για να επιτευχθεί ουσιαστικά αυτή η ισοτιμία, θα πρέπει τα προγράμματα σπουδών των νέων τμημάτων (π.χ. Γεωπονίας, Δασολογίας και Γεωλογίας) να εναρμονιστούν από την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους με τα προγράμματα σπουδών των ήδη υπαρχόντων αντίστοιχων Πανεπιστημιακών σχολών π.χ. του Α.Π.Θ. ή άλλων Πανεπιστημίων.


Ο αριθμός των εισακτέων στις νέες Πανεπιστημιακές σχολές που θα δημιουργηθούν, αλλά και στις ήδη αντίστοιχες υπάρχουσες, θα πρέπει να υπολογίζεται αντικειμενικά και με βάση την απορρόφηση στην αγορά εργασίας, τις οικονομικές δυνατότητες των τμημάτων (νέων και παλιών) και τα υπάρχοντα στοιχεία ανεργίας και ενδεχομένως μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Με λίγα λόγια θα πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες της δυνατότητας φοίτησης και απορρόφησης στην αγορά εργασίας ανά τμήμα, οι οποίες θα επικαιροποιούνται ανά έτος.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της αγοράς εργασίας από την φοίτηση στο Πανεπιστήμιο, χάριν της απόκτησης απλά και μόνο ενός Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών με ελάχιστο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Αν δεν τηρηθεί η προϋπόθεση αυτή σε λίγα χρόνια θα καταλήξει η χώρα μας να διαθέτει στρατιές ανέργων Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καταρρακώνοντας έτσι τα όνειρα των νέων και των οικογενειών τους για σπουδές με επαγγελματική αποκατάσταση, οδηγώντας στους τελικά στην μετανάστευση.

Το ΓΕΩΤΕΕ διατηρεί στοιχεία απασχόλησης των μελών του και μπορεί να σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο και άλλα παρόμοια που ψηφίστηκαν ή προωθούνται προς ψήφιση τον τελευταίο καιρό, ουσιαστικά καταργούνται πληθώρα σχολών και τμημάτων των ΤΕΙ αναβαθμίζοντας τα σε Πανεπιστημιακά.

Έτσι όμως χάνεται ουσιαστικά ο Τεχνολογικός Χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η διακριτή φυσιογνωμία, ο σκοπός και η αποστολή τους για την οποία δημιουργήθηκαν και υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια, με τα όσα προβλήματα είχαν τα ΤΕΙ της χώρας μας, μέχρι σήμερα.

Ελπίζουμε η πολιτεία να δώσει την δέουσα προσοχή σε αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται, προσανατολίζοντας όλη πλέον την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση τουλάχιστον των τεχνικών επιστημών προς την παραγωγική διαδικασία, την έρευνα και την καινοτομία, συνδέοντας την έτσι με την πραγματική οικονομία.


Συγκεκριμένα:

Στο Άρθρο 2:

Δημιουργείται 2ο τμήμα Γεωπονίας στην Θεσσαλονίκη και επιπλέον τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στην Θεσσαλονίκη, αντικείμενο που ήδη καλύπτεται από το υπάρχον τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ. με σχετική κατεύθυνση σπουδών.

Σε μια εποχή που η χώρα μας μαστίζεται από τα δεινά της οικονομικής κρίσης είναι πολυτέλεια να υπάρχουν πολλές σχολές με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο στην ίδια πόλη.

Είναι σπατάλη πόρων, προσωπικού και υποδομών, όταν θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μια ενισχυμένη Γεωπονική σχολή στην Θεσσαλονίκη.

Στο Άρθρο 3:

Είναι θετική η δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του νέου ιδρύματος για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης, σε ξένη γλώσσα, σε Έλληνες και σε αλλοδαπούς.

Γιατί έτσι το νέο ίδρυμα θα μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από ξένες χώρες όπως πράττουν σήμερα οι γειτονικές μας χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Δυστυχώς όμως σε αυτό δεν εντάσσονται αρκετά από τα υπάρχοντα τμήματα των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων ΤΕΙ, παρά μόνο αυτό των Μηχανικών Πετρελαίου στην Καβάλα.

Εκτός αν τα υπόλοιπα τμήματα δεν θεωρούνται ικανά στο να προσελκύσουν ξένους φοιτητές στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οπότε επιβεβαιωνόμαστε για την αναγκαιότητα γενναίας οικονομικής ενίσχυσης των νέων τμημάτων για την αναβάθμιση τους.

Στα Άρθρα 4 – 6:

Υπάρχει μια συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του νέου ιδρύματος στην Θεσσαλονίκη.

Αυτή η συγκέντρωση των υπηρεσιών του ιδρύματος κεντρικά στην Θεσσαλονίκη πέραν των διοικητικών υπηρεσιών αφορά και την δημιουργία Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης καθώς και την συγχώνευση των Ε.Λ.Κ.Ε. κεντρικά στην Θεσσαλονίκη.

Η αποκέντρωση του ιδρύματος θα πρέπει να είναι ο στόχος μας και όχι ο συγκεντρωτισμός στην Θεσσαλονίκη.

Στα Άρθρα 7-10:

Δεν γίνεται καμία αναφορά για τις νέες απαιτήσεις σε προσωπικό των καινούργιων τμημάτων και σχολών που θα δημιουργηθούν, παρά μόνο για τις μεταφορές του υπάρχοντος προσωπικού, που πιστεύουμε ότι δεν επαρκεί για τις ανάγκες των νέων τμημάτων και σχολών.

Σε κάθε περίπτωση το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επιθυμεί να συμμετέχει στον διάλογο σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για το νέο χάρτη της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα δε το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας θέλει να συμβάλει πέραν της διαβούλευσης και στην βέλτιστη εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας» μετά την ψήφιση του και κατά την εφαρμογή του.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο πιο μάγκας εργοδότης: Έδωσε όλο το ποσό από το τραπέζι στη σερβιτόρα...

Αλαζονική παρέα όλο το βράδυ μείωνε τη σερβιτόρα. Ο ιδιοκτήτης τους είπε, «πάρτε πίσω τα λεφτά αρκεί να μην ξαναπατήσετε εδώ», αλλά το μετάνιωσε...

Ηλίας Αλεξίου: «Έχω IQ 164, από τα τηλεπαιχνίδια έβγαλα περίπου 70-100.000 ευρώ»

Ο Ηλίας Αλεξίου ήταν καλεσμένος στο The 2Night Show. Ειδικότερα, σε αυτό το πλαίσιο, ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του The Chase άνοιξε τα χαρτιά του στον...

Ροζ Πανσέληνος: 3 ζώδια που πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους

Η Ροζ Πανσέληνος, που θα κοσμήσει τον ουρανό μας στις 23 Απριλίου 2024, δεν είναι μόνο ένα θέαμα φυσικής ομορφιάς, αλλά και ένα ισχυρό...

Δημήτρης Μητροπάνος: «Δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής, αλλά αρχιτέκτονας, αυτό ήταν το όνειρό...

12 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή Μία από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου. «Δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής, αρχιτέκτονας, αυτό ήταν το όνειρό μου....

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αθηναΐς Νέγκα: Eίμαι μία πολύ βαρετή και προβλεπόμενη μαμά

Μετανιώνω που δεν έκανα νωρίτερα παιδιά και θα ήθελα να έχω κάνει περισσότερα, σχολίασε η παρουσιάστρια Η Αθηναΐς Νέγκα μίλησε για την καριέρα της, την...

Ευρωεκλογές …

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης - Λοιπόν , η Ευρώπη στρέφεται δεξιά ,  ισχυρίζεται ο δοκησίσοφος της παρέας, - Μα , δεν είναι ήδη δεξιά , ρωτά ο...

Αρχαία Ολυμπία: Εντυπωσιακές εικόνες από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας – Επιβλητική ως Πρωθιέρεια η Μαίρη Μηνά

Το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι από 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου,...

Συνέχισε να διαβάζεις