Χωρίς αντίσταση έπεσε η «Γέφυρα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ!

Χωρίς αντίσταση έπεσε η

«Γέφυρα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε η προσπάθεια άλωσης της Κεντροαριστεράς.

Το σχέδιο ξεκινούσε από τον αιφνιδιασμό του ανασχηματισμού και με γέφυρα την εκδήλωση για την πρωτοβουλία διαλόγου και συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, παρότι αν δει κανείς την ιστορική διαδρομή της ηγετικής ομάδας τους ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει πως ανέκαθεν επέμενε στην ανεξαρτησία της αριστεράς από το κραταιό άλλοτε ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που τώρα οι όροι του παιχνιδιού έχουν αντιστραφεί.

Μπορεί όμως μια πρωτοβουλία δέκα ανθρώπων όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου και άλλα λιγότερα γνωστά μικρομεσαία στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό κέντρο;

Προφανώς και δεν γίνεται και αυτό γιατί μέσα από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία φάνηκε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την «γέφυρα» απλά για τις προεκλογικές ανάγκες και παρά με την υπόθεση του «προοδευτικού μετώπου» και μάλιστα αμέσως μετά την «τοξική» συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ:

Γκρεμίστηκαν πριν στηθούν οι γέφυρες!

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς», αναφέρεται στο κείμενο της πρωτοβουλίας «Γέφυρα».

Μόνο που η αίθουσα ήταν γεμάτη από υπουργούς και στελέχη όπως ο κ. Σκουρλέτης, o k. Βούτσης, ο κ. Φίλης, ο κ. Ξυδάκης, ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Χαρίτσης αλλά και… Παπαχριστόπουλος!

Αυτή ήταν η Κεντροαριστερή «Γέφυρα» που έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το «παρών» φυσικά έδωσαν και οι Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου και άλλα λιγότερα γνωστά μικρομεσαία στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Δηλαδή… ένα ωραίο τίποτε μαζί με Μπίστη, Λιάκο, Ρεπούση.

Με «έκπληξη» την υπογραφή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, παρουσιάστηκε το πολυσυζητημένο κείμενο-πλατφόρμα που στόχο έχει αυτό που λέει το όνομά της: να γίνει μία γέφυρα για τη σύμπλευση των «προοδευτικών δυνάμεων».

Εξ ου και διοργανωτές ήταν πρόσωπα που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον «ευρύτερο χώρο», επιχειρώντας να σηματοδοτήσουν αυτό το άνοιγμα: Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Κωστής Παπαϊωάννου, Μαρία Ρεπούση αλλά και Αντώνης Λιάκος, ο οποίος προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, ήταν μεταξύ των διοργανωτών.

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, πλην του «πυρήνα», δηλαδή της αναφοράς για την ανάγκη συμπόρευσης των «προοδευτικών δυνάμεων» έναντι της επέλασης της «ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού», δεσπόζουν δύο αναφορές.

Η μία στον ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη στο ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά το κυβερνών κόμμα αξιοσημείωτη είναι η «υπόδειξη» να αναληφθούν «πιο τολμηρές πρωτοβουλίες» προς την κατεύθυνση της σύμπλευσης.

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς», ήταν η συγκεκριμένη αναφορά.

Την ίδια ώρα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με το ΚΙΝΑΛ, η «Γέφυρα» έκανε άνοιγμα και στη Χαριλάου Τρικούπη:

«Καλούμε επίσης το ΚΙΝΑΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στον φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου».

Τα δύο αυτά σημεία «μαρτυρούν» τη στρατηγική της πρωτοβουλίας

Είναι καθαρά μια πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει μία ώσμωση μεταξύ δύο όμορων χώρων που θα λειτουργήσει προσθετικά.

Το είπε και ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος: «Δεν διεκδικούμε θέση στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών ή των εθνικών. Δεν πρόκειται γι’ αυτό, αλλά για κάτι πολύ σοβαρότερο».

Η προσπάθεια «διαφοροποίησης» της «Γέφυρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λειτουργήσουν ως δύο διαφορετικά κομμάτια που συμπορεύονται αλλά δεν ενώνονται, έχει προφανώς να κάνει και με τις εσωκομματικές ισορροπίες της Κουμουνδούρου, καθώς υπάρχει ένα κομμάτι που δεν βλέπει θετικά αυτές τις κινήσεις.

Ετσι ερμηνεύεται και το γεγονός πως ο Πάνος Σκουρλέτης στις τελευταίες παρεμβάσεις του «ξορκίζει» την πασοκοποίηση.

Δεν μπορεί να διαφύγει πάντως την προσοχή πως στο «κοινό» βρέθηκαν όλες οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ, απόδειξη πως η υλοποίηση του σχεδίου «Κεντροαριστερά» αποτελεί προσωπική επιλογή Τσίπρα την οποία ακολουθούν όλοι.

Στους ακροατές, βρέθηκε εκπρόσωπος των 53, η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, δύο βασικά μέλη της «Κίνησης Μελών», ο διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης και ο βουλευτής Β΄ Αθήνας Γιάννης Μπαλάφας, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης, αλλά και ο κ. Δ. Τζανακόπουλος.

Στο ακροατήριο ήταν και ο Γ. Ραγκούσης, που δεν υπέγραψε την πρωτοβουλία, καθώς φαίνεται να κινείται ανεξάρτητα σε συνεννόηση όμως πάντα με το Μαξίμου.

Οσον αφορά τις υπογραφές, πλην κ. Μπουτάρη και των ομιλητών υπογράφουν ο πανεπιστημιακός Κωστής Βαΐτσος, οι Σπύρος Δανέλλης, Νίκος Μπίστης, η συνδικαλίστρια Φωτεινή Σιάννου, αλλά και οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Παναγιώτου, Ελίζα Παπαδάκη, Χρήστος Μαχαίρας.

Την ίδια ώρα συνεδρίαζε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, η οποία με τον τρόπο της συμμετείχε στις διεργασίες, αφού στο κείμενό της σημείωνε πως «ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος» και «στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε τον διάλογο που έχει αρχίσει να διεξάγεται από κινήσεις και πολίτες του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».