Οι δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Σερρών δίνουν Πόρτα – πόρτα Τη μάχη του σταυρού

Οι δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Σερρών δίνουν

Πόρτα – πόρτα

Τη μάχη του σταυρού

Η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές, λήγει κανονικά αύριο, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα έναν ευρύ κύκλο διαλόγου μεταξύ των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την Κυριακή τη ψήφο των Σερραίων δημοτών.

Στις Σέρρες, η προεκλογική ατζέντα ήταν απόλυτα ταυτισμένη με τα θέματα που εδώ και μερικούς μήνες, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μας.

Τα συγκεκριμένα θέματα περιλαμβάνονται σε όλα τα προγράμματα των υποψηφίων, προτείνοντας λύσεις μέσω… ΕΣΠΑ.

Όσο για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εδώ και μια βδομάδα ξενυχτάνε, καθώς αγωνίζονται να κερδίσουν την μάχη του σταυρού

Στο δήμο Σερρών

Ατζέντα των προβλημάτων

Είναι δεδομένο και αποδεικνύεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, ότι οι πολίτες είναι αυτοί που ορίζουν την ατζέντα των θεμάτων, τα οποία συνθέτουν το διακύβευμα σε κάθε αναμέτρηση.

Τα συγκεκριμένα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων από τους υποψηφίους προκύπτουν από τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις των δημοτών, συνθέτοντας τις προγραμματικές θέσεις και τις οραματικές διατυπώσεις των υποψηφίων δημάρχων.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών συνθέτουν όλα –ανεξαιρέτως- τα προγράμματα των συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο τους.

Στην περίπτωση του δήμου Σερρών, τα συγκεκριμένα θέματα προϋπήρχαν στις κορυφαίες θέσεις της επικαιρότητας.

Κατά συνέπεια, οι Σερραίοι τα είχαν θέσει και αναδείξει πολύ πριν διαμορφωθούν οι συνδυασμοί που κατέρχονται στις εκλογές.

Η καθημερινότητα

Το βασικό, σε περιόδους κρίσεις, για τους πολίτες, είναι άμεση και σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων και  περιγράφεται με μια λέξη: καθημερινότητα.

Είναι το σύνολο των συνηθειών των δημοτών στη διάρκεια της ημέρας και ο δήμος Σερρών οφείλει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις,

ώστε αυτό (το σύνολο) να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο συγκεκριμένο τομέα εντάσσονται το κυκλοφοριακό , η ύδρευση και η καθαριότητα που σίγουρα καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των δημοτών.

Η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος –είτε αυτό σχετίζεται με τη στάθμευση, είτε με τις ρυθμίσεις, είτε με τις λακούβεςαπασχολεί καθημερινά το ρεπορτάζ εδώ και χρόνια.

Από την άλλη, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας δεν αφαιρεί την ιδιότητα του «βασικού παίκτη» από το δήμο.

Άλλωστε, το σημαντικότερο κομμάτι της διαδικασίας ξεκινά από την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Το όραμα

Εάν πριν από τρεις δεκαετίες, καλύτερος δήμαρχος ήταν αυτός που μάζευε τα σκουπίδια καλύτερα, στη συνέχεια δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Στα χρόνια της κρίσης, με τις «γενναίες» περικοπές στους κρατικούς πόρους, οι αναζητήσεις στρέφονται στο νέο ΕΣΠΑ.

ΕΣΠΑ

Το ΕΣΠΑ αν διαβάστε τα προγράμματα των υποψηφίων αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο που επικαλούνται οι υποψήφιοι, σχεδόν στο σύνολό τους.

Με τη διαφορά ότι κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια ποιους τομείς θα εξυπηρετήσει και με ποια ποσά.

Στο κυνήγι του σταυρού

Οι υποψήφιοι όλων των συνδυασμών αγωνίζονται για την επικράτηση , μιας και γνωρίζουν καλά πως για αυτούς δεν θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή.

Αυτοί θα εκλεγούν, ούτως ή άλλως αυτήν την Κυριακή.

Και δυστυχώς ή ευτυχώς (θα κριθεί εκ του αποτελέσματος) ο Κλεισθένης δεν δίνει την ευκαιρία στο υποψήφιο δήμαρχο να βγάλει μαζί του και την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων.

Από την παράταξη Χρυσάφη υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός, αλλά και μεγάλη απειρία, μιας ο συνδυασμός αποτελείται από πολλά νέα παιδιά.

Μάλιστα σήμερα το βράδυ στις 20:30, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, στην πλατεία Κρονίου και θα είναι και η πρώτη ομιλία μετά από χρόνια στο κέντρο της πόλης των Σερρών.

Όσο για την Δημοτική Πρωτοβουλία και τον Θόδωρο Αραμπατζή , δείχνει τις τελευταίες μέρες μια αισιοδοξία που δεν βλέπαμε προηγούμενα.

Φαίνεται ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του , αποπνέουν μια ιδιαίτερη σιγουριά, πρωτόγνωρη για τα Σερραικά δεδομένα , μιας και θεωρούν δεδομένη την παρουσία τους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο,

ενώ αύριο Παρασκευή θα γίνει και η τελευταία προεκλογική εκστρατεία των συνδυασμών, με την κεντρική ομιλία του επικεφαλής της “ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»  και υποψήφιου Δημάρχου Σερρών κ. Θεόδωρου Αραμπατζή, στην Πλατεία Ελευθερίας στις 21.00 το βράδυ.