Φυλακές Νιγρίτας: Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης καταγγέλλουν οι τρόφιμοι!

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, από την μια οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας να ξεκινούν κοινοποιήσεις και να αρνούνται να μπουν στα κελιά τους έχοντας στο πλευρό τους την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» που «στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους».

Και από την άλλη οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, σοβαρές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας και φυσικά τον υπερπληθυσμό της φυλακής.

Στις φυλακές Νιγρίτας Ανθρώπινες συνθήκες κράτησης ζητούν οι κρατούμενοι

Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, αλλά και για την αδιαφορία των αρμοδίων, καταγγέλλουν οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας οι οποίοι προχώρησαν σε σχετική επιστολή – καταγγελία προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην επιστολή τους, οι κρατούμενοι κάνουν έκκληση προς τους αρμοδίους να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αυτό που ζητούν είναι να υπάρξουν οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως απεντομώσεις, βάψιμο κελιών, λήψη φαρμάκων, ειδική φροντίδα σε κρατούμενους που έχουν ηπατίτιδα C και πολλά ακόμα.

Την καταγγελία συνοδεύει ένα αποκαλυπτικό βίντεο μέσα από τα κελιά, που καταγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές.

https://www.blogger.com/video.g?token=AD6v5dyb7C2pJHRrmaNEJ1FqgZOeL_jlgcB8Ik8WTWoVLxY7iDcMT5oQcQ8pp-hHWpzqrkCLBSX0ZIr6bZkMll8W0v

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, οι κρατούμενοι «έχουν στείλει κατ’ επανάληψη διαμαρτυρίες στο υπουργείο, ωστόσο οι καταγγελίες που κάνουν σε βάρος των ιθυνόντων της φυλακής –αρχιφύλακα & διευθυντή– προσκρούουν σε ώτα μη ακουόντων».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι οι κρατούμενοι «στις 11 Ιανουαρίου 2020, αναγκάζονται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, μεταξύ άλλων νερό, τραπέζια, κρεβάτια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικά οι πάσχοντας από ηπατίτιδα C, κλπ – δηλαδή τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Σε απάντηση, η διεύθυνση της φυλακής, με τη λογική της τιμωρίας και της απαξίωσης, άρχισε τις μεταγωγές αντί να ενδιαφερθεί και να επιλύσει κάποια από αυτά τα αιτήματα».

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, οι κρατούμενοι «έχουν στείλει κατ’ επανάληψη διαμαρτυρίες στο υπουργείο, ωστόσο οι καταγγελίες που κάνουν σε βάρος των ιθυνόντων της φυλακής –αρχιφύλακα & διευθυντή– προσκρούουν σε ώτα μη ακουόντων».

Διαβάστε εδώ για τον κρατούμενο στις φυλακές με το σοβαρό πρόβλημα υγείας

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι οι κρατούμενοι «στις 11 Ιανουαρίου 2020, αναγκάζονται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, μεταξύ

άλλων νερό, τραπέζια, κρεβάτια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικά οι πάσχοντας από ηπατίτιδα C, κλπ – δηλαδή τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Σε απάντηση, η διεύθυνση της φυλακής, με τη λογική της τιμωρίας και της απαξίωσης, άρχισε τις μεταγωγές αντί να ενδιαφερθεί και να επιλύσει κάποια από αυτά τα αιτήματα».

Αναλυτικά η επιστολή των κρατουμένων ΠΡΟΣ Τον Υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Κύριε Υπουργέ,

Λόγω της κατάστασης αναγκαζόμαστε να σας στείλουμε φωτογραφίες και βίντεο για να αποτυπώσουμε τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Νιγρίτας τις οποίες διαχειρίζεται ο «Δικτάτορας» αρχιφύλακας Δήμου Ιωάννης. Είναι η πολλοστή φορά που σας στέλνουμε παρόμοια καταγγελία, τόσο σε σας όσο και στην προηγούμενη ηγεσία (υπουργείο Δικαιοσύνης) για να καταγγείλουμε τη «δικτατορία» που εφαρμόζει ο αρχιφύλακας των Φυλακών Νιγρίτας εν έτη 2020 και σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που ονομάζετε Ελλάδα.

Λόγο των κινητοποιήσεων που κάνουμε, με ήρεμο και νομικό τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα η υπηρεσία της φυλακής να διώξει 6 άτομα σε άλλες φυλακές, και μπορείτε να το ελέγξετε στο Τμήμα Μεταγωγών το οποίο ανήκει στο Υπουργείο σας.

Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να αναλάβετε τα καθήκοντά σας για να μην χαθούνε ανθρώπινες ζωές λόγο της αγανάκτησης των κρατουμένων, λόγο αμέλειας βασικών κανόνων υγιεινής, όπως απεντομώσεις, βάψιμο κελιών, λήψη φαρμάκων, ειδική φροντίδα κρατουμένων που έχουν ηπατίτιδα C και άλλα πολλά τα οποία έχουμε αναφέρει από προηγούμενη καταγγελία που στείλαμε. Δεν έχουμε όμως καμιά αλλαγή, και δεν ξέρουμε από πού προέρχεται αυτό. Από αδιαφορία δικιά σας ή μπλοκάρει τις διαδικασίες ο «δικτάτορας» αρχιφύλακας;

Να σημειώσουμε πως η φυλακή αποτελείται από πέντε πτέρυγες των 120 κρατουμένων η καθεμία, που βρίσκονται σήμερα όλες σε λειτουργία ενώ θα έπρεπε η δύναμη των κρατουμένων να είναι στους 480, μόνο που δυστυχώς είναι πολλοί περισσότεροι

Την κατάσταση επιδεινώνει ο συνωστισμός των κρατουμένων σε υπεράριθμα κελιά, ενώ και οι κάμερες στο κλειστό κύκλωμα ασφάλειας δε λειτουργούν, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει επαρκής παρακολούθηση των κινήσεων των κρατουμένων με κίνδυνο την ασφάλειά των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των κρατουμένων.

Διαβάστε εδώ το προηγούμενο θέμα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Νιγρίτας