Τα κούλουμα στο Νομό Σερρών

Τα κούλουμα στο Νομό Σερρών

 

Πως θα γιορταστούν τα “κούλουμα” στο Νομό Σερρών;

Πρώτα από όλα ξεκινάμε με την καθιερωμένη «Γιορτή Χαρταετού» που διοργανώνει και φέτος την Kαθαρά Δευτέρα στον λόφο Αγ.Γεωργίου στην Μεσορράχη ο εκπολιτιστικός σύλλογος της περιοχής και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ν.Ζίχνης.

Παραδοσιακά συγκροτήματα και λαϊκό γλέντι, δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και διαγωνισμός χαρταετού θα περιμένουν τους παρευρισκόμενους και όλους θέλουν να πάνε στην …θάλασσα!

Εκτός κι αν …βρέχει!

 

Με κεντρικό σύνθημα «Φορέστε την στολή σας και ελάτε!» αποκριάτικο πάρτι για όλες τις ηλικίες διοργανώνει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στις 5 μ.μ., στο δημοτικό πάρκινγκ της περιοχής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλιστράτης «Άγιος Αθανάσιος», σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.

Οπότε όσοι πιστοί καρναβαλιστές καλό είναι να …προσέλθετε!

 

Λίγο παρακάτω το έθιμο της «Ντερβένας» θα αναβιώσει και φέτος ο Σύλλογος Φιλομούσων Πρώτης “Η Πρόοδος”, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., με την συνοδεία μουσικών οργάνων και χορευτικών συγκροτημάτων.

Και όπως είναι γνωστό στην Πρώτη έστω και για την «ντερβένα» ο κόσμος θα …μαζευτεί!

Σωστά;

 

Και πάμε στις Σέρρες που για ένατη συνεχόμενη χρονιά το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο ΠΥΡΡΟΣ» θα αναβιώσει το έθιμο «Τζαμάλα» την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου ,στις 7μ.μ., στη συμβολή των οδών Στρυμόνος–Σιδηροκάστρου και Νικομηδείας.

Η «Τζαμάλα», που είναι σαν την «ντερβένα» είναι συνδεδεμένη με τα γλέντια, με τις φωτιές στις γειτονιές, με τα περιπαικτικά τραγούδια, με τους μασκαρεμένους και με τα κεράσματα.

 

Όσο για την Καθαρά Δευτέρα οι Σερραίοι θα πάνε στον Οβα τσεσμέ ή αλλιώς στον Νοβά, ή αλλιώς το Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας, εκτός κι αν βρέχει που θέλουμε δεν θέλουμε θα μαζευτούμε στο …Αυτοκινητοδρόμιο!

Θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους 1500 μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα ενώ θα υπάρξει και μουσική κάλυψη της εκδήλωσης.

Αλλά όλοι οι άλλοι κάτοικοι των Σερρών με την συμβολή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών που διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου τα  παραδοσιακά κούλουμα θα γιορτάσουν με σαρακοστιανά εδέσματα τόσο στις Δημοτικές όσο και τις Τοπικές Κοινότητες που διοργανώνουν ανάλογες εκδηλώσεις.

Θα προσφερθούν λαγάνες, φασόλια, χαλβάς, ελιές, λάδι, κρασί και είδη σερβιρίσματος.
Αναλυτικά για τη Δημοτική Κοινότητα Σερρών οι Τοπικές Κοινότητες είναι: Οινούσα, Επτάμυλοι, Ελαιώνας, Μετόχι, Άνω Βροντού, Ορεινή, Άγιος Ιωάννης, Ξηρότοπος.
Για τη Δημοτική Κοινότητα Σκουτάρεως οι Τοπικές Κοινότητες είναι: Κωνσταντινάτο, Κουβούκλιο, Κουμαριά, Αδελφικό, Πεπονιά, Αγία Ελένη, Κάτω Καμήλα, Βαμβακούσα.
Για τη Δημοτική Κοινότητα Προβατά, οι Τοπικές Κοινότητες είναι: Προβατάς, Άνω Μητρούσι, Κάτω Μητρούσι, Αναγέννηση, Βαμβακιά, Μονοκλησσιά, Άνω Καμήλα.
Για τη Δημοτική Κοινότητα Λευκώνα, οι Τοπικές Κοινότητες είναι: Λευκώνας, Καλά Δέντρα, Χριστός.
Πιστή και σε αυτό το ραντεβού της με την παράδοση η Κ.Ε.ΔΗ.Σ εύχεται σε όλους τους Σερραίους Δημότες και σε όλο τον κόσμο χαρούμενη Αποκριά, υγεία και καλή Σαρακοστή.

Related posts

Read previous post:
Αθώοι όλοι για την ΔΕΥΑΣ

Αθωώθηκαν από το εφετείο Θεσσαλονίκης  τα πρώην μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΥΑ Σερρών,  στην οποία ήταν  κατηγορούμενοι 46 πρώην και...

Close

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr