Σήμερα στην Βουλή η Συνταγματική Αναθεώρηση

Σήμερα στην Βουλή η

Συνταγματική Αναθεώρηση

Σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει στη δεύτερη ψηφοφορία που προβλέπει η αναθεωρητική διαδικασία ποιες διατάξεις του Συντάγματος θα παραπεμφθούν τελικά στην επόμενη Βουλή και με ποια πλειοψηφία.

Θα υπενθυμίσουμε απλά ότι όσες συγκεντρώσουν τώρα 180 ψήφους και άνω θα χρειάζονται στην επόμενη φάση απλή πλειοψηφία 151 και το αντίστροφο.

Υπό αυτό το πρίσμα το ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το άρθρο 32 του Συντάγματος σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Συνταγματική Αναθεώρηση

Ανησυχία και προβληματισμός

Σήμερα η Βουλή οδεύει προς την αποφασιστική ψηφοφορία έχοντας ως δεδομένο ότι σημαντικά άρθρα του Συντάγματος, όπως το άρθρο 16 για την παιδεία ή το άρθρο 24 για το περιβάλλον και τα δάση, δεν θα αναθεωρηθούν.

Και αυτό γιατί ήδη από την πρώτη ψηφοφορία οι ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμα πήγαν περίπατο

Καμία πρόταση για αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν την παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία δεν ξεπέρασε το επίμαχο όριο των 151 ψήφων.

Όσο για το άρθρο 3, τη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου μετέφεραν οι εκπρόσωποί του στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, επαναλαμβάνοντας

«την ανησυχία και τον προβληματισμό» τους στον υπουργό «για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του Ελληνικού Συντάγματος»

Και αυτό γιατί θα δημιουργηθούν ιερείς δύο ταχυτήτων , καθώς ο κλήρος της Κρήτης δεν φαίνεται οτι περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Πατριαρχείου.

Λέει το άρθρο 3:

1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού.

H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις.

Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο.

H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ τροποποίηση του άρθρου 3 προβλέπει την εξής διατύπωση:

1. Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928.

Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξεις.

Το άρθρο, πάντα κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνεται από την εξής ερμηνευτική δήλωση:

«Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επίσης, καμιά ουσιαστική αλλαγή για το περιβάλλον και τα δάση, ενώ ως ήττα μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι δεν πέρασε η εκλογή Προέδρου από το λαό, όπως ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποσυνδέεται πλέον η ανάδειξή του από τις εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε δράματα το 2020 με νέες εκλογές, όπως το 2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά.

Από εκεί και μετά, αυτό που μένει από τη διαδικασία είναι η αντιπαράθεση Άλλωστε η επόμενη βουλή, με διαφορετική σύνθεση θα αποφασίσει τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, αφού μεσολαβήσει η βούληση του ελληνικού λαού.