Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Παρουσίαση βιβλίου του Βασίλη Μπετσάκου: Ο πολιτικός λόγος των αρχαίων Ελλήνων

Μοιράσου το...

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί η Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλειου Μπετσάκου: Ο πολιτικός λόγος των αρχαίων Ελλήνων.

Λόγος για την πόλη, τον πολίτη, το πολίτευμα, για την πολιτική, τον πολιτικό, το πολιτικό. ​

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Βασίλειος Μπετσάκος, μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ.


Πηνελόπη Τζιώκα-Ευαγγέλου, δρ. Φιλοσοφίας ΑΠΘ, πρ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων.
Ισιδώρα Μάλαμα, Φιλόλογος, συγγραφέας
​  
Η μελέτη αυτή του Βασιλείου Μπετσάκου για τον πολιτικό λόγο των αρχαίων Ελλήνων έχει ως αφετηριακό γνωστικό αντικείμενο τον αρχαιοελληνικό λόγο για την πόλη, τον πολίτη και το πολίτευμα, για την πολιτική, τον πολιτικό, το πολιτικό.

sotiria panou

Πρωτογενές υλικό αναφοράς της είναι τα πολλά σωζόμενα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών και πεζογράφων, στα οποία εντοπίζεται η ανάπτυξη του πολιτικού τους στοχασμού.

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για μια ανθολογία κειμένων αρχαίων συγγραφέων από τον Όμηρο μέχρι και τον Αριστοτέλη, που καλύπτει χρονικά το αποτύπωμα του πολιτικού λόγου από την αρχαϊκή εποχή, τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι και την κλασική εποχή, τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Μπροστά στα μάτια του αναγνώστη παρελαύνουν τα μεγάλα ονόματα του Ομήρου, του Αλκαίου, του Σόλωνα, του Αισχύλου, του Θουκυδίδη, του Ηροδότου, του Ξενοφώντα, του Αισχύνη, του Αριστοτέλη, και ξεδιπλώνεται με σαφήνεια η πολιτική τους σκέψη και η συνεισφορά της στη διαμόρφωση του αρχαιοελληνικού πολιτικού φαινομένου.

Ο Βασίλειος Μπετσάκος σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτορας της ιστορίας της φιλοσοφίας.

Έχει εργαστεί στη μέση εκπαίδευση, στο Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), και σε τμήματα της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 είναι μόνιμο μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στον πυρήνα των επιστημονικών του ενδιαφερόντων βρίσκεται η φιλοσοφική διδασκαλία του Αριστοτέλη και η πρόσληψη στη χριστιανική γραμματεία.

Έχει συγγράψει μονογραφίες για θέματα αριστοτελικής φιλοσοφίας και υπομνηματισμένες μεταφράσεις αριστοτελικών πραγματειών.

Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε συνέδρια διεθνή και πανελλήνια. Ως εξωτερικός εμπειρογνώμων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στη μέση εκπαίδευση, έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και σχολικών εγχειριδίων.

Η Πηνελόπη Τζιώκα είναι φιλόλογος, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφικών Σπουδών του ΑΠΘ και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο γνωστικό αντικείμενο της Φιλοσοφίας ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Αύγουστου Μπαγιόνα.

Εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διετέλεσε σχολική σύμβουλος φιλολόγων από το 2007 έως το 2018. Παράλληλα δίδαξε από το 2003 έως το 2009 φιλοσοφικά κείμενα στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ ως ειδική επιστήμων.

Επίσης άσκησε επιμορφωτικό έργο από το 1988 στη ΣΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στα ΠΕΚ Θεσσαλονίκης, στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης και σε πολλά ειδικότερα επιμορφωτικά προγράμματα.

Συμμετείχε σε πλήθος σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων με εισηγήσεις.

Μεταξύ των άλλων μετέφρασε τα Πολιτικά του Αριστοτέλη στις εκδόσεις «Ζήτρος» και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες φιλολογικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.


Η Ισιδώρα Μάλαμα έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και στη «Δημιουργική Γραφή».

Έχει συγγράψει σχολικά βοηθήματα για όλες τις τάξεις του Λυκείου, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Χατζηθωμά.

Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια σχετικά με τον Αριστοτέλη και με την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση.

Έχει συγγράψει πέντε θεατρικά έργα που έχουν παρασταθεί.

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, με τα οποία αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδα, και διηγήματα και ποιήματά της σε αντίστοιχες συλλογές. Εδώ και καιρό είναι πολύτιμη συνεργάτιδα στο πνευματικό μας Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασικής Παιδείας» και με τις υπεροχές εισηγήσεις της αναβαθμίζει ουσιαστικά αυτή τη μακροχρόνια πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών κοριτσιών.


Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version