25/04/2024
13.7 C
Serres

Ο Κώστας Μπούμπας για την αντιμετώπιση των Πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας». (3η Συνεδρίαση)

Στην πρώτη Επιτροπή, εμείς ως Ελληνική Λύση, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την εν λόγω εταιρεία η οποία μετατρέπεται σε Α.Ε.. Κάτω από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα γίνεται η διαχείριση των υδάτων.

Είμαστε μια χώρα που ποτέ δεν είχαμε εξορθολογιστική λελογισμένη διαχείριση των υδάτων και αυτό αποδεικνύεται διότι έχουμε πανάρχαια ακόμη αρδευτικά συστήματα και δίκτυα ύδρευσης πεπαλαιωμένα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως εξετάστηκε τουλάχιστον από μία ολλανδική εταιρεία που ανέλαβε αυτό το μάνατζμεντ και έδωσε μάλιστα τις προτάσεις σε έξι τόμους προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία όλης της Θεσσαλίας, των νομών Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, κυρίως από πολλούς συλλόγους που ακούσαμε και τους φορείς, αλλά και από δύο αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι αντιδρούν με την όλη αυτή κατάσταση όπως διαμορφώνεται, χωρίς να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι δεν θα έχουμε μία ραγδαία αύξηση της τιμοληψίας του νερού.

Κάλλιστα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ό,τι έχει γίνει για την ενέργεια, θα γίνει και για το νερό. Δεν χρειάζεται δηλαδή και πολλή φιλοσοφία και πολλή απορία για να πάμε σε δύο δημόσια αγαθά στα οποία το προϊόν θα είναι καθαρά εμπορικό, εμπορευματοποιημένο και χρηματιστηριακό και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά.

Αυτή η σύσταση λοιπόν της ανώνυμης εταιρείας, μας βάζει σε πολύ μεγάλους προβληματισμούς διότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση πάει σε Α.Ε., πάει σε μία εταιρεία ανώνυμη και αυτή αντιλαμβάνεστε ότι έχει απώτερο σκοπό να κερδοσκοπήσει σε βάρος κοινωνικών στρωμάτων.

Είναι απλό το ζήτημα, μία Α.Ε. αυτό σκέφτεται για να είναι βιώσιμη στο μετοχικό της κεφάλαιο και γενικότερα στο businessplan, το οποίο κάνει. Αυτά αναφέρονται στα πρώτα άρθρα, μέχρι και στο άρθρο 5 για παράδειγμα η κάθε τοπική επιτροπή είναι εξαμελής σε ό, τι αφορά τον οργανισμό διευθέτησης της Α.Ε. και τρία μέλη που είναι εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών.

Συστήνεται μία μη αμειβόμενη κεντρική γνωμοδοτική επιτροπή, με έδρα τον δήμο Λαρισαίων για τη διαβούλευση, όμως δεν βρίσκουμε τον λόγο που η εν λόγω επιτροπή μπορεί να διαβουλεύεται θέματα διαχείρισης των υδάτων του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας κατά παρέκκλιση των αρμοδιοτήτων του συμβουλίου υδάτων αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας.

Δηλαδή, δεν είναι ιεραρχικά ανώτεροι το διοικητικό όργανο του συμβουλίου υδάτων από την εν λόγω επιτροπή. Κάπως περιπλέκονται δηλαδή εκεί τα πράγματα, σύμφωνα με τα όσα έχουμε διαβάσει. Στο άρθρο 6 κάθε οργανισμός εγγείων βελτιώσεων στη Θεσσαλία έπειτα από την ολοκλήρωση του διαχειριστικού του ελέγχου από ορκωτό λογιστή, καταργείται και ο οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας ανώνυμη εταιρεία καθίσταται καθολικός διάδοχος.

Τα πλεονάσματα δηλαδή κάθε ΟΕΒ χρησιμοποιούνται από την ΟΔΥΘ Α.Ε.αποκλειστικά για τον έλεγχο, τη συντήρηση και τη λειτουργία των αναγκαίων βελτιωτικών έργων και του δικτύου άρδευσης ευθύνης του συγκεκριμένου ΟΕΒ. Δεν υπάρχει δηλαδή τρόπος ελέγχου, αν τα κονδύλια χρησιμοποιούνται από τον ΟΔΥΘ αποκλειστικά για τον οργανισμό εγγείων βελτιώσεων, τον οποίο αφορούσαν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κονδύλια να μπορούν να χρησιμοποιούνται από τονΟΔΥΘ κατά το δοκούν, προκαλώντας ανισορροπία μεταξύ των ΟΕΒ, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει εγγειοβελτιωτικές εργασίες κατά τη διαδικασία διαδοχής τους από τονΟΔΥΘ. Υπάρχει μία, θα λέγαμε θολή κατάσταση για το πώς θα γίνεται η διαχείριση.

Στοάρθρο 7, αναλυτικότερα από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ταμείου ενεργειακής μετάβασης επιδοτείται μέρος των οφειλών του ΟΕΒ.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το ποσό αυτό μεταφέρεται σε ένα ειδικό καταπιστευτικό λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εμφανίζεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σε εγγραφή ισόποσων πιστώσεων.

Εδώ θεωρούμε, ότι η υπάρχουσα διάταξη δεν είναι διευκόλυνση προς τους ΟΕΒ, αλλά είναι μια έμμεση ενίσχυση στους παρόχους ενέργειας που θα εισπράξουν οφειλές των ΟΕΒ, οι οποίοι φυσικά εμπεριέχουν και υπέρογκες χρεώσεις τιμών, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως πολλές φορές για αυτό που λέμε ενεργειακή κρίση.

Σεό,τι αφορά βεβαίως το άρθρο 8 για τη διαδικασία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οφειλές εισπράττονται κατά το ΚΕΔΕ εφόσον ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΥΘ Α.Ε. έχει δώσει σχετική εντολή για τη βεβαίωση των οφειλών στη ΔΟΥ.

Παράλειψη του διευθύνοντος συμβούλου για την αποστολή του καταλόγου με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να υπάρξει μια διάταξη με προθεσμία παραγραφής οφειλών πενταετία, εικοσαετία.

Είναι κάποια σημεία που μας βάζουν σε πολύ μεγάλο προβληματισμό. Είναι πάρα πολλά τα άρθρα. Δεν μπορούμε να πάμε με λεπτομέρειες. Θα μείνουμε όμως στο άρθρο 11, είναι αυτό που συζητήσαμε και κατά τις προηγούμενες Επιτροπές.

Αφορά τους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, τα οποία είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και μόνο που είναι συνεργατικά, δηλαδή είναι συνεταιριστικά σχήματα θα έπρεπε να τα προσέξουμε να τα ενισχύσουμε περισσότερο και από πλευράς προσώπων και από πλευράς υποδομής.

Άλλωστε οι ΤΟΕΒ είναι αυτές που κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο για εγκαταλελειμμένα χωριά, που τα έχουν κάνει αρδεύσιμα, τους έχουν δώσει μια υπεραξία, όμως συσκέψεις που έχουν γίνει κατ’ επανάληψη λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αντιλαμβάνεστε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να τα πληρώσουν.

Οι ΤΟΕΒ ενώ φαίνεται να επιτελούν μια σημαντική λειτουργία για τη διαχείριση και είναι αυτό που λέμε ότι έπρεπε να τους ενισχύσουμε, να τους θωρακίσουμε και την λειτουργία των αρδευτικών υποδομών σε πολλά αρδευτικά έργα, η ύπαρξη αυτού του είδους οργάνωσης αποτελεί ένα πλεονέκτημα.

Το έχω δει εξάλλου και στο νομό Σερρών, όπου οι τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων παίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο για την άρδευση των χωραφιών και πραγματικά για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα, είναι πολλά λόγω του ενεργειακού κόστους, πλην όμως είναι σημαντικά κύτταρα προς όφελος του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Έχουν πρόβλημα βεβαίως με το προσωπικό, αλλά διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό. Άλλωστε γι’ αυτό γίναν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, για να είναι πιο ευέλικτα λογιστικά, όμως να μην διαλάθει ότι είναι συνεργατικά, είναι συνεταιριστικοί οργανισμοί και γενικότερα η ισχύς εν τη ενώσει.

Οι συνεταιρισμοί που πραγματικά δεν τους έχουμε ενισχύσει, βέβαια έχουν δώσει αμαρτίες στο παρελθόν, αλλά αν θέλουμε να υπερασπιζόμαστε την ανάπτυξη της περιφέρειας, την ανάπτυξη του αγρότη σε κάθε τι συνεταιριστικό έπρεπε να είμαστε θετικοί. Υπάρχουν όπως είπαμε πάρα πολλά άρθρα στα υβριδικά συνεργατικά σχήματα.

Στο άρθρο 20, τα υβριδικά συνεργατικά σχήματα είναι ενώσεις δασικών συνεταιρισμών με φυσικά νομικά πρόσωπα. Για τη σύστασή τους απαιτείται να έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την μεταποίηση της ξυλείας και προϊόντων αυτής, να έχουν συσταθεί τουλάχιστον 5 χρόνια από τη δημοσίευση.

Όμως εδώ βλέπουμε, ότι σε αυτά τα υβριδικά συνεργατικά σχήματα μπορεί να συμμετέχουν νομικά πρόσωπα με οικονομικές δραστηριότητες ή ενώσεις νομικών προσώπων, μέλος των οποίων ασκεί οικονομικές δραστηριότητες που επιτρέπουν την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας.

Βλέπουμε δηλαδή, ότι σε αυτά τα σχήματα μπορούν να συμμετέχουν νομικά πρόσωπα όπου μέλος τους δραστηριοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή ανανεώσιμων αερίων είτε για ιδιωτική κατανάλωση είτε προς πώληση. Εδώ δηλαδή εν ολίγοις, με το εταιρικό κεφάλαιο το οποίο ορίζεται στα 3 εκατομμύρια, βλέπουμε ότι ανοίγεται η όρεξη για πολλούς ιδιώτες οι οποίοι θα διαχειριστούν τα δάση μας.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ, Ειδικού Αγορητή της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»)

Ξέρετε, όταν ακόμη μία χώρα δεν έχει θεσπίσει, δεν έχει οριοθετήσει δασικούς χάρτες, οτιδήποτε είναι ύποπτο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δασών όπου μπορούν να μπουν μέσα ιδιώτες και αυτό μας βρίσκει αντίθετους διότι πρόκειται για τον δασικό πλούτο. Έπρεπε να πάμε με άλλη μορφή ανάθεσης σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση της ξυλείας.

Τώρα για να μην μπούμε σε λεπτομέρειες στα υπόλοιπα άρθρα, γενικότερα για τα δάση μέχρι και το άρθρο 38 είναι αυτό που μας βάζει σε υποψίες για τη διαχείριση των δασών.

Να πάμε μέχρι και το άρθρο 74, όπου λέτε ότι για τις διάφορες καταγγελίες που γίνονται θα καταβάλλεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου παράβολο 150 ευρώ.Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου οι φορείς του δημοσίου τομέα.Σχετικά με την άσκηση της δικοφανούς προσφυγής κ.τλ., είναι διαδικαστικά θέματα, αλλά εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει στο άρθρο 81 είναι ότι δεν θα εντοπίζονται, αφορά όλα τα αυθαίρετα, και η διαπίστωση θα γίνεται κατ’ επιλογή του αρμόδιου Υπουργού.

Οι καταγγελίες θα γίνονται από τους πολίτες, δεν είμαστε σίγουροι,όμως,εάν θα εκτελούνται και θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα από τους αρμόδιους Υπουργούς. Στην παράγραφο 3, αποτρεπτική διάταξη όταν για την υποβολή της καταγγελίας καταβάλλεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου ένα παράβολο 150 ευρώ μέσω της εφαρμογής της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

Εδώ απλά θα ανοίξω μια παρένθεση και θα πω ότι ο ίδιος Υπουργός σε μια κυριακάτικη εφημερίδα στη συνέντευξη τύπου είχε πει για το θέμα των αυθαιρέτων ότι στην αρχή θα μπουν κάποια τοπικά κριτήρια για να είναι δίκαιο, γιατί έχουμε μια ανεξέλεγκτη δόμηση αλλά το πρόβλημα είναι  ότι εάν γίνει το πρώτο σπίτι σε μια δασική περιοχή αλλάζει άρδην το αρχιτεκτονικό φυσικό περιβάλλον,  δηλαδή το κακό ξεκινάει από το πρώτο σπίτι και μετάο οικισμός που θα δημιουργηθείθα δημιουργήσει αυτή τη μετάλλαξη του περιβάλλοντος.

Εκεί, λοιπόν, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πάμπολλες οργανώσεις που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και επαΐοντες επιστήμονες, που αφορούν τους γεωτεχνικούς, τους δασολόγους, τους μηχανικούς.

Το θέμα είναι ότι έτσι δεν επέρχεται μία ευταξία στο θέμα των αυθαιρέτων,διότι, όπως είπα και στους φορείς, οποιοσδήποτε νόμος έγινε επιδερμικός, έγινεαντισυνταγματικός, ήταν φοροεισπρακτικός και υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα πραγματικά να αλλάξουμε το περιβάλλον και ότι αυτό συνεπάγεται.

Ήδη έχουμε ένα πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά αλλά και τις ανεμογεννήτριες που έχουν αλλάξει άρδην το αρχιτεκτονικό περιβάλλον που πρέπει να το διατηρήσουμε,φανταστείτε τι θα γίνει και με τα αυθαίρετα. 

Επιπλέον, εδώ γίνεται λόγος ότι εγκαταλελειμμένα παλιά ξενοδοχεία θα μπορούν μέσα σε κοίτη ρέματος, κάτω από ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα, να δημιουργήσουν καταλύματα και μέσα σε ένα χρόνο να μιλήσουν για την παροχευσιμότητα,εάν επηρεάζουν την κοίτη του ποταμού κ.ο.κ.

Αντιλαμβάνεστε ότι ανοίγει γενικότερα ο ασκός του Αιόλου και η όρεξη για κάποιους οι οποίοι θα κάνουν ξενοδοχειακές τουριστικές εγκαταστάσεις με την πρόφαση ότι θα αναπτύξουν την περιοχή, όμως είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις που πραγματικά έχουν ρυπάνει την περιοχή, έχουν κλείσει ρέματα κ.λπ..

Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πάρα πολλά μεμπτά σημεία, έχει ύποπτα σημεία για εμάς και γι’ αυτό εκφράζουμε από την αρχή επιφυλάξεις,προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε κάποια πράγματα αφού βλέπουμε ότι γίνεται ένας συγκεντρωτισμός και πάλι σε υπουργικό επίπεδο, δηλαδή ένα κρεοντικό σύστημα διακυβέρνησης και αυτό ξέρετε δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Ο φορέας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δύναται να διενεργεί έρευνα ο ή να αναθέτει σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού την εργασία αυτή.Εμείς, όμως, πρωτίστως θέλουμε την ενεργειακή αυτονομία,δεν θέλουμε να μπουν αυτοί οι περίεργοι ιδιώτες οι οποίοι θα λυμαίνουν το χώρο γιατί θα καταλήξουμεστην ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής ενέργειας, σε ένα ολιγαρχικό τραστ ανθρώπων που θα λυμαίνουν γενικότερα και θα κερδίζουν και αυτό θα είναι σε βάρος των πολιτών και, κυρίως,των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. 

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε όπως είπαμε και στην Επιτροπή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, αλλά να έχει όμως μελλοντικά και έναν νομοπαρασκευαστικό χαρακτήρα,είναι να αναβαθμίσουμε τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων γιατί η μάχη θα γίνει για το νερό,εάν το ιδιωτικοποιήσουμε δεν θα μας το συγχωρήσει η κοινωνία,αντιλαμβάνεστε τι λέω, βλέπετε τι γίνεται με την ενέργεια. Να δούμε, λοιπόν, και με το νερό πώς θα το προστατεύσουμε.

Δεν μας ικανοποιούν, όμως, όλα αυτά διότι ήδη η πρώτη κίνηση που κάνετε ως κυβέρνηση είναι να πάτε σε Α.Ε. και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η εμπορευματοποίηση θα μας οδηγήσει σε ατραπούς, δηλαδήθα μας οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα και αυτό είναι ότι χειρότερο για μια κοινωνία η οποία αυτή τη στιγμή βάλλεται και προσπαθεί να ορθοποδήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Θα είμαι όσο το δυνατόν σύντομος, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που πολλά ερωτήματα να μην επαναλαμβάνονται. Απλά, αυτό που είπατε για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, μέσα στις προτάσεις εμείς, ως Ελληνική Λύση, έχουμε βάλει τους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, τους ΓΟΕΒ, αλλά οι ΤΟΕΒ επειδή διέπονται από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ως συνεταιριστικές οργανώσεις, ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.

Η ερώτησή μου είναι προς τους δημάρχους.Όχι σε συγκεκριμένο δήμαρχο. Αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και του Α΄ και του Β΄ βαθμού, ειδικά τώρα που οι περιφέρειες αναλαμβάνουν κάποια ευθύνη για τους ΤΟΕΒ, αν μπορούν να αντέξουν αυτό το βάρος οργάνωσης και λειτουργίας για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και για τη διαχείριση των υδάτων.

Θα μπορούσα να ρωτήσω τον Δήμαρχο Τρικκαίων,επίσης, αν είναι ικανοποιημένη η αυτοδιοίκηση, εκτός από την άρδευση, αν πάμε στην ύδρευση, για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, αλλά και τον έλεγχο ποιότητας νερού, που εδώ και χρόνια έχουν ξεκινήσει κάποια προγράμματα ελέγχου ποιότητας νερού και στην χλωρίωση, άλλα απτά αποτελέσματα δεν υπάρχουν.

Οπότε κάποια στιγμή για το θέμα, βεβαίως, των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, διότι διέπεται από ένα διαχειριστικό σχέδιο από το 1958. Να φανταστείτε ότι υπάρχει μελέτη από το 2019 από τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας – Σερρών και την εκλογική μου περιφέρεια και δεν έχει υλοποιηθεί, έτοιμη, χρηματοδοτούμενη. Υλοποιείται τώρα, με καθυστέρηση. Αυτές οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα γενικότερα στους ΤΟΕΒ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα μπορούσε να ερωτηθεί πώς βλέπει αυτή τη νέα μορφή διαχείρισης Α.Ε. μετά το masterplan που αναλύσαμε από την ανάλογη ολλανδική εταιρεία και, βέβαια, πάνω σε αυτό το θέμα των ΤΟΕΒ θα πρέπει και η αρμόδια Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων της Βουλής, κάποια στιγμή, να το φέρει το θέμα για να συζητηθεί διεξοδικά.

Εν κατακλείδι, για το θέμα των αυθαιρέτων που άκουσα με προσοχή τους επαΐοντες να μιλούν, απλά θέλω ένα ερώτημα να θέσω. Αν ο νόμος του 2010, γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά τότε για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, έχει αποδώσει καρπούς για να έχουμε μία «ευταξία» των αυθαιρέτων στην Ελλάδα. Πώς βλέπουν εκείνο τον νόμο, όπου ακούστηκε ότι ήταν απλά φοροεισπρακτικός. Κάποιοι έσπευσαν να τα δηλώσουν και αν έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα.

Απλά, για τους ΤΟΕΒ, να θυμίσω ότι έγινε συνάντηση με ομοϊδεάτες σας βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, πριν από δύο χρόνια για την βιωσιμότητα τους και ήταν και ο κύριος Σκρέκας, γιατί το ενεργειακό κόστος επιβαρύνει πολλά χρέη και δεν μπορούν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν.

Και παλαιότερα ακόμη, από το 2013, έψαξα και βρήκα και μια ερώτηση του κυρίου Αυγενάκη, τότε, προς τον αρμόδιο Υπουργό για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι ΤΟΕΒ. Είναι μια παλιά ιστορία οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και πρέπει να τους δώσουμε μια βαρύτητα. Αυτά, κύριε Πρόεδρε. 

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Όταν ο Πατριάρχης Βελιγραδίου κ.κ.Πορφύριος συναντά πάνοπλο τον Ηγεμόνα του Δεσποτάτου των Σερρών Ιωάννη Ούγκλεση

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!

Όταν ο Πατριάρχης Βελιγραδίου κ.κ.Πορφύριος συναντά πάνοπλο τον Ηγεμόνα του Δεσποτάτου των Σερρών Ιωάννη Ούγκλεση

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βελιγραδίου και πάσης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είναι μιά ασκητική μορφή, που κλήθηκε να διαποιμάνει τα της Εκκλησίας των Σέρβων σε προκλητικούς καιρούς και σε ενδιαφέρουσες εποχές λόγω της πολλαπλότητας των εντάσεων, εκκλησιαστικών και θεολογικών, κοινωνικών και πολιτικών, οικονομικών και γεωστρατηγικών !

Η θετικότητα της ματιάς του στα κρίσιμα τρέχοντα και ο καλός λογισμός του όπως διατυπώθηκε γιά τα μείζονα χαρακτηρίζει την Πατριαρχική προσωπικότητα , αφού το καίριο είναι η καταληκτική του πρόταση πώς πορευόμαστε με έγνοια γιά αυτά που μας ενώνουν εν αληθεία ! 

Ευγνωμόνως ευχαριστούντες για την εγκάρδια φιλοξενία στο Πατριαρχικό Γραφείο στο Βελιγράδι, όπου μας δέχτηκε τους εξ Ελλάδος, τον Γέροντα Ιουστίνο και τον Πατέρα Νήφωνα , Σιμωνοπετρίτες πατέρες, συν ημίν και ο έκπαλαι φίλος Χρήστος Μάρκου, με την ευγένεια και την αρχοντιά της ευρύχωρης συζήτησης αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα της Σερβίας και της Εκκλησίας της, και γιά τις Πατριαρχικές Του ευλογίες ! 

Αυτονόητα η συζήτηση με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κκ. Πορφύριο , μετά την τιμητική προσφορά εκ μέρους της Μονής Σίμωνος Πέτρας του τόμου γιά τον φιλόχριστο Δεσπότη των Σερρών Ιωάννη Ούγκλεση, εκδόσεως της Μονής άψογης τόσον από επιστημονικής όσον και από τυπογραφικής άποψης, συναντά τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου των Σερρών Ιωάννη Ούγκλεση ,

ο οποίος ήταν Σέρβος κατά το γένος και εν ταυτώ αντιλαμβανόταν την ευρυχωρία της Ρωμέικης παράδοσης, όθεν είχε εντάξει τον εαυτό του, και το Δεσποτάτο που κυβερνούσε, στην Τάξη της Αυτοκρατορίας των Ρωμιών, ενός Δεσπότη ο οποίος γνοιάστηκε γιά την αποκατάσταση της Ενότητας των Εκκλησιών σε χαλεπούς καιρούς, την ενότητα μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Σέρβων, που είχε διασπαστεί με ενέργειες του μεγάλου προκατόχου του Στεφάνου Ντουσάν,

ενός ηγεμόνα ο οποίος μερίμνησε γιά την μεταφορά και την λειτουργία θεσμών της Βασιλεύουσας στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του , στα Σέρρας, ενός Δεσπότη ο οποιός είχε την πολιτικοστρατιωτική οξύνοια να αντιληφθεί έγκαιρα το μέγεθος του κινδύνου της Τουρκικής διεκπεραίωσης στην Ευρώπη και γιαυτό ηγήθηκε πολυπληθούς στρατεύματος, μαζί με τον αδελφό του Βασιλιά Βουκασίν , κατά των Τούρκων και τελικά έπεσε μαχόμενος στην Μάχη του Έβρου στα 1371 !

Ευνόητα συμφωνήσαμε ότι κοινή των δύο Λαών, Ελλήνων και Σέρβων, η παρακαταθήκη της θυσίας , αμή κι η ευθύνη της ανάδειξης της μνήμης του Ηγεμόνα του Δεσποτάτου των Σερρών Ιωάννη του Ούγκλεση, ο οποίος τιμάται ως δεύτερος κτήτορας της Μονής Σίμωνος Πέτρας στο Αγιώνυμον Όρος και είναι μέγας ευεργέτης , πλήν των άλλων και, της του Τιμίου Προδρόμου Πατριαρχικής Μονής της εν Μενοικίω Όρει παρά τας Σέρρας ανιδρυμένης!

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γραμματοκομμιστής ξένων σχεδιασμών η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Από τη Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη»  η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Μέσω της «Κάρτας του Αγρότη»  παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα,

όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στους παραγωγούς να εξοφλούν τρέχουσες οφειλές τους έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του αναφέρει τα εξής: 

«Με συντονισμένες ενέργειες ενεργοποιούμεεφέτος, ταχύτερα από πέρυσι, την  «Κάρτα του Αγρότη», προκειμένου ο κάθε παραγωγός να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Η ενεργειακή και κλιματική κρίση και η γεωστρατηγική αστάθεια επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο αυξημένα κόστη παραγωγής.

Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να είμαστε συνεχώς στο πλευρό του Έλληνα αγρότη αλλά και για να διευκολύνουμε την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα».

Η «Αντιγόνη» από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Ταξιδεύει» στο Γάζωρο

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γραμματοκομμιστής ξένων σχεδιασμών η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γραμματοκομμιστής ξένων σχεδιασμών η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με αφορμή τη φετινή “Διεθνή ημέρα πολυμέρειας” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και καθηγητής Οικονομικών στο Α.Π.Θ. προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα. Επείγει η άμεση κατάπαυση του πυρός και στα δύο μέτωπα και η έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την ειρήνη.

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη συνεχίζει να λειτουργεί ως υπηρέτης αλλότριων προς τα συμφέροντα της χώρας πρακτικών.

Έχει προσθέσει νέες εθνικές αντιπαλότητες στην περιοχή των Βαλκανίων, έχει τινάξει στον αέρα τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και εκτίθεται με την μονομέρειά της υπέρ του Ισραήλ, εγκαταλείποντας διαχρονικές βασικές σταθερές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Προφανώς μια πολυμερής πολιτική συμπεριλαμβάνει στους σχεδιασμούς της ανάπτυξη σχέσεων ισότιμης συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής, υπό συγκεκριμένους πολιτικούς και αξιακούς όρους. Προπάντων όμως η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην ιστορικό της ρόλο, οφείλει να υπερασπίζεται τα δίκαια των λαών και να πρωτοστατεί στο σταμάτημα και την αποτροπή των γενοκτονικών εγκλημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια πολυμερή πολιτική στον ανατολικό μεσογειακό χώρο και εδώ η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει τον δικό της ειρηνικό, καίριο και πρωτοποριακό ρόλο. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κανένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή και τη χώρα, και αρκείται στο ρόλο του γραμματοκομιστή ξένων σχεδιασμών.”

13 ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών: Αύριο η εκδήλωση «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Η «Αντιγόνη» από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Ταξιδεύει» στο Γάζωρο

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!

Η «Αντιγόνη» από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Ταξιδεύει» στο Γάζωρο

Το αριστουργηματικό έργο του Σοφοκλή  «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών αύριο Παρασκευή στο ανοιχτό θέατρο «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» στο Γάζωρο Σερρών. Το «χειροποίητο» αυτό θέατρο, κατασκευασμένο από τον κ. Ιωάννη Πισπίλη, είναι μία μικρογραφία ενός αρχαίου θεάτρου, χτισμένο μέσα στην ομορφιά της φύσης, απέναντι από το μουσείο Νερόμυλου που επίσης δημιούργησε ο κ. Πισπίλης.

Η ιδιαίτερη σκηνοθετική, κινησιολογική και μουσική ματιά της συγκεκριμένης παράστασης την έκανε αγαπητή τόσο στο Σερραϊκό θεατρόφιλο κοινό όσο και στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η παρουσίαση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» στο ανοιχτό αυτό θέατρο, απόγευμα, με φυσικό φωτισμό και την άρτια ακουστική του θεάτρου, θα είναι μία μοναδική εμπειρία για όσους την παρακολουθήσουν. 

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 | ΏΡΑ: 18:00
    ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» | ΓΑΖΩΡΟΣ ● ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή είναι αναμφισβήτητα μία από τις τελειότερες τραγωδίες που έχουν διασωθεί. Το μεγαλείο της ομώνυμης ηρωίδας που αρνήθηκε να υποκύψει στον ανθρώπινο νόμο και ν’ αθετήσει το Θείο, η τραγική σύγκρουση που μοιραία ακολουθεί μεταξύ των δύο αυτών αξιών, η αποφασιστικότητα και η προσήλωση των κεντρικών ηρώων στις αρχές τους, τα δημοκρατικά και υψηλά ιδεώδη της εποχής εκείνης, η άρτια ηθογραφία, η δραματική ένταση, η αριστοτεχνική ανέλιξη της πλοκής, το λυρικό στοιχείο καθώς και οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου, προσδίδουν στην τραγωδία αυτή μια ξεχωριστή «αίγλη».

Τα διαλογικά μέρη και οι μονόλογοι του έργου από δίδονται σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Τα χορικά και η έξοδος (κομμός Κρέοντα) αποδίδονται στο πρωτότυπο κείμενο του Σοφοκλή. Η πρόκληση για μένα είναι αυτή η ΣΥΝΎΠΑΡΞΗ μέσα σε μια παράσταση των δύο εκφάνσεων της ίδιας γλώσσας με διάφορα 2.500 ετών. Το ευχάριστο είναι ότι έπειτα από λίγες πρόβες χωρίς να το καταλάβουμε λειτουργούσαμε σαν να ήταν μια γλώσσα.

Σαν να βρεθήκαμε μέσα σ’ ένα ιδιότυπο και γοητευτικό εκκρεμές όπου τα δύο ακραία σημεία του ήταν τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά. Για το μέρος των Αρχαίων οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν.

Οδηγός μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι μια ιστορική παράσταση- “πρότυπο” που δημιούργησε το 1986 ο Σπύρος Βραχωρίτης με την Θεατρική Λέσχη Βόλου -εξ ολοκλήρου στο πρωτότυπο κείμενο, βραβευμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1992.

Ήταν χτισμένη επάνω στην μελέτη του μετρικού συστήματος του έργου από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Μιχάλη Κοπιδάκη. Στην μελέτη αυτή στηριχθήκαμε και μείς για την απόδοση των χορικών και της εξόδου….. Για την ιστορία, είχα την τύχη και την ευτυχία να συμμετέχω ως ηθοποιός σ’ εκείνη την παράσταση στους ρόλους του Αίμωνα της Ισμήνης και του Άγγελου…

Παντελής Παπαδόπουλος

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Κρέων εκδίδει διαταγή που απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη προς παραδειγματισμό. Η Αντιγόνη επικαλούμενη την προφορική παράδοση αρνείται να συμμορφωθεί. Η Ισμήνη προσπαθεί να την μεταπείσει. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες η Αντιγόνη αποπειράται να θάψει τον αδελφό της.

Συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω, ακολουθεί “Αγώνας Λόγων” και καταδικάζεται σε θάνατο. Η Ισμήνη προσχωρεί στη πλευρά της Αντιγόνης και προκαλεί την οργή του θείου τους. Ο Αίμων μνηστήρας της Αντιγόνης προσπαθεί ματαίως να πείσει τον πατέρα του να αναιρέσει την διαταγή του.

Ο Τειρεσίας παρεμβαίνει προλέγοντας δεινά για την Θήβα. Ο Κρέων συμβουλεύεται το χορό ο οποίος του συνιστά να θάψει τον Πολυνείκη και να ελευθερώσει την Αντιγόνη. Ο Κρέων υπακούει αλλά τα γεγονότα τον προλαβαίνουν.

Η Αντιγόνη αυτοκτονεί δι’ απαγχονισμού, ο Αίμων αυτοκτονεί επίσης στην αγκαλιά της με το ξίφος του, το οποίο είχε στρέψει ανεπιτυχώς εναντίον του πατέρα του. Η σύζυγος του Κρέοντα Ευρυδίκη μαθαίνοντας το θάνατο του γιου της αυτοκτονεί επίσης. 

Ο Κρέων συντριμμένος οδύρεται ενώ ο χορός απομακρύνεται φιλοσοφώντας…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος 

Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης

Μουσική / Διδασκαλία: Νικόλας Βογιάρης

Ενδυματολόγος: Βασιλική Κουνούπη

Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Πεταλωτής

Φροντιστής: Κώστας Μαρτίν

Μάσκες: Χαράλαμπος Παυλίδης 

Μακιγιάζ: Φανή Παπαδοπούλου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά)
Νικόλας Δρίγκας, Γιώργος Καρύδας, Δημήτρης Κουστολίδης, Χρήστος Ματσιαρόκος, Θανάσης Ρέστας, Χριστίνα Σωτηριάδου, Αστερόπη Χαριτίδου.

Πολιτιστικός πόλος η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» για την εκπαιδευτική κοινότητα

13 ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών: Αύριο η εκδήλωση «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!

13 ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών: Αύριο η εκδήλωση «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Οι προγραμματισμένες αθλητικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρες 09.30 π.μ. -12.30 μ.μ. στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών. 

Στο Εκπαιδευτικό Αθλητικό Πρόγραμμα Καλαθοσφαίρισης «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» με αφορμή την εβδομάδα 4ης Ολυμπιακής Παιδείας, θα συμμετάσχουν τα παιδιά της Δ΄, της  Ε’ και της Στ’ Δημοτικού από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, οι Στ΄ του 4ου, του 12ου και του 19ου Δημοτικού Σχολείο Σερρών με τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής των Σχολείων,

υπό τις οδηγίες Ομοσπονδιακών προπονητών, με σκοπό να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης μέσα από οργανωμένες δράσεις της Ομοσπονδίας, θέλοντας οι μαθητές να μυηθούν στις αξίες του αθλητισμού όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ισότητα και τα Ολυμπιακά ιδεώδη.  

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Ολοκληρώθηκαν οι 65οι Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες Στίβου – Κερδισμένοι οι Σερραίοι

Πολιτιστικός πόλος η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» για την εκπαιδευτική κοινότητα

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!

Πολιτιστικός πόλος η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» για την εκπαιδευτική κοινότητα

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» αποτελεί πολιτιστικό πόλο στην πόλη των Σερρών και οι επισκέψεις μαθητών συνεχίζονται καθημερινά. 

Το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, 25 μαθητές και μαθήτριες του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.

Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα 171 έργα όλων των περιόδων του εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη, έργα τα οποία δώρισε στον Δήμο Σερρών. 

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης», προστέθηκαν έργα από δωρητές, κυρίως από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αριστοτέλη Νανιόπουλο, ο οποίος πρόσφερε δεκατρία ακόμη από την συλλογή του.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Βίκυ Φλέσσα στο Επιμελητήριο Σερρών

Ολοκληρώθηκαν οι 65οι Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες Στίβου – Κερδισμένοι οι Σερραίοι

Κώστας Καραμανλής: 26 χρόνια χωρίς τον ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή

Αναμνήσεις γεμάτες νοσταλγία: Τότε που τα λεωφορεία είχαν εισπράκτορα και το εισιτήριο 1 δραχμή

0

Οι παλιοί πρόλαβαν τον εισπράκτορα μέσα στα λεωφορεία και το εισιτήριο μία δραχμή
Όμορφη παλιά Αθήνα. Με άλλα δεδομένα και κανόνες. Με άλλες εικόνες. Τότε που για τα λεωφορεία δεν έβγαζες εισιτήριο σε μηχάνημα ή κάρτα διαδρομών. Τότε που έπαιρνες το λεωφορείο και «έκοβες» μέσα το εισιτήριο.

Τα λεωφορεία στην παλιά Αθήνα δεν είχαν σχέση με τα σημερινά. Είχαν το δικό τους εισπράκτορα και εισιτήριο το οποίο ανέρχονταν στη 1 δραχμή.

Αργότερα, η τιμή του εισιτηρίου άλλαξε και έγινε 30 έως 50 δραχμές. Μετέπειτα, υπήρχε ένας πορτοκαλί κουμπαράς με σχισμή, ο οποίος ήταν κλειδωμένος δίπλα από τον οδηγό.

Τα παλιά λεωφορεία της Αθήνας ήταν γεμάτα με συζητήσεις. Ο κόσμος μιλούσε μεταξύ του, ακόνη και αν ήταν άγνωστοι. Μετά, ο εισπράκτορας θα ζητούσε απλά να ελέγξει τα εισιτήρια.

anamnhseis nostalgia lewforeia1

Λεωφορεία στην παλιά Αθήνα: Η πρώτη εμφάνισή τους
Το Ελληνικό κράτος έδωσε άδειες για τη λειτουργία αστικών συγκοινωνιών στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1952, πραγματοποιήθηκε η ίδρυση έξι κοινών ταμείων εκμετάλλευσης λεωφορείων, τα ΚΤΕΛ. Αυτά λειτουργούσαν από το 1941 υπό το βλέμμα του Οργανισμού Ελέγχου Αστικών Συγκοινωνιών.

anamnhseis nostalgia lewforeia2

Το 1929 η ίδρυση της ΗΕΜ είχε σαν αρμοδιότητα τη λειτουργία των τραμ, τρόλεϊ και λεωφορείων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Όμως, το 1956 περιορίστηκε στο τρόλεϊ, το οποίο καταργήθηκε το 1970, δίνοντας τη σκυτάλη στον ΗΛΠΑΠ.

anamnhseis nostalgia lewforeia3

Το 1961 ιδρύθηκε η πρώτη κρατική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών. Η επωνυμία της στις ΑΣΠΑ ήταν γνωστή ως 7ο ΚΤΕΛ. Ωστόσο, το 1977 αφαιρέθηκαν οι άδειες λειτουργίας της Αττικής Συγκοινωνίας από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

Εκείνη τη χρονική περίοδο ιδρύθηκε η Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών, ενώ ιδρύθηκε και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών. Στόχος τους ήταν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η εποπτεία των συγκοινωνιών της Αθήνας.

Το 1993 έγινε ΟΑΣΑ και είχε τις ίδιες ευθύνες, και υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Τρίτη ηλικία: Σε ποια ηλικία ξεκινάει;

Γιατί στους σκύλους αρέσουν τα χάδια στην κοιλιά τους

Κώστας Καραμανλής: 26 χρόνια χωρίς τον ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή

Γιατί στους σκύλους αρέσουν τα χάδια στην κοιλιά τους

0

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική κίνηση των σκύλων.

Αν είστε σκυλογονιός σίγουρα είναι κάτι που κάνει συχνά ο καλύτερος σας φίλος. Και αυτό που είναι ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να καταλήγετε να τρίβετε τη χνουδωτή κοιλίτσα του με τις ώρες.

Γιατί, όμως, αρέσει στους σκύλους να τους χαϊδεύουν στην κοιλιά; Και αρέσει σε όλους τους σκύλους ή κάποιοι προτιμούν να τους χαϊδεύουν αλλού;

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες σχετικά με τους λόγους που οι σκύλοι προτιμούν τα χάδια στην κοιλίτσα τους, υπάρχουν κάποιες θεωρίες και εικασίες.

Ο ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέας του βιβλίου “How to Speak Dog”, Dr. Stanley Coren, πιστεύει ότι πρόκειται απλώς για μια κίνηση που κάνουν οι σκύλοι όταν θέλουν να αλληλεπιδράσουν κοινωνικά με κάποιον άνθρωπο ή κάποιο άλλο ζωάκι.

Όπως αναφέρει, για κάποια σκυλιά είναι απλώς ένα σημείο για χάδια και επειδή το τρίχωμα εκεί είναι λιγότερο πυκνό και πιο μαλακό, πιθανότατα τους αρέσει αυτή η αίσθηση.

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να προτιμούν τα χάδια από ότι κάποιο άλλο είδος ανταμοιβής όπως μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι. Μάλιστα έγινε και σχετική έρευνα που το επιβεβαίωσε.

Μια επιστημονική ομάδα τοποθέτησε ένα λαβύρινθο σε σχήμα Υ, που στο τέλος του, στην μία άκρη βρισκόταν ο κηδεμόνας του σκύλου έτοιμος να τον χαϊδέψει και στην άλλη άκρη τροφή. Οι περισσότεροι σκύλοι επέλεξαν την επαφή με τον κηδεμόνα τους αντί για κάποια λιχουδιά. Επομένως, μην υποτιμάτε τη δύναμη από ένα χάδι στην κοιλιά.

Σε όλους τους σκύλους αρέσουν τα χάδια στην κοιλιά;

Εδώ υπάρχει ένας μεγάλος μύθος. Δεν αρέσουν σε όλους τους σκύλους τα χάδια στην χνουδωτή τους κοιλιά. Προφανώς, μπορεί να απολαμβάνουν τα χάδια στην κοιλιά κάποιες φορές όμως ίσως τα ενοχλήσει λίγο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Dr. Coren αναφέρει ότι κάθε σκυλί είναι διαφορετικό και αντιμετωπίζει αλλιώς τα χάδια στην κοιλιά του. Ωστόσο, στις πιο κυρίαρχες φυλές, ειδικά οι σκύλοι που έχουν εκτραφεί για να είναι σκύλοι φύλακες, είναι πολύ πιθανό να εκλάβουν την προσπάθεια για χάδια στην κοιλιά ως επιθετικότητα.

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους

Γνωρίζατε ότι τα σκυλιά ήταν το πρώτο είδος που εξημέρωσαν ποτέ οι άνθρωποι;

Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που ένας σκύλος γυρίζει την κοιλιά του σε κάποιον άνθρωπο ή ζώο δεν σημαίνει ότι θέλει να τον χαϊδέψει. Μπορεί αυτή να είναι μια κίνηση υποταγής. Μπορεί να θέλει να αποφύγει ένα δάγκωμα ή απλά μπορεί να θέλει να δείξει ότι έχει παιχνιδιάρικη διάθεση.

Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ένας σκύλος εκθέτει την κοιλιά του. Μπορεί να θέλει να δροσιστεί, οπότε με το να γυρίσει την κοιλιά του «εκτονώνει» κατά κάποιον τρόπο την θερμότητα του σώματός του. Οι πιο μεγάλοι σκύλοι μπορεί να γυρίζουν ανάποδα στην κοιλιά τους στα κουτάβια για να δηλώσουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να τα βλάψουν.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αν ο σκύλος σας σάς γυρίζει την κοιλιά του, θα πρέπει να είστε σε θέση να αποκωδικοποιήσετε τη συνολική στάση του σώματός του, γιατί δεν είναι πάντα κάτι το θετικό. Ίσως είναι φοβισμένος, ίσως νιώθει ότι απειλείται, ίσως απλά τελικά όντως θέλει ένα καλό τρίψιμο στην κοιλίτσα του.

Αν σας κοιτάει στα μάτια, έχει το στόμα του χαλαρό και φαίνεται από το βλέμμα του ότι το απολαμβάνει, τότε όλα είναι τέλεια. Αν πάλι το στόμα του είναι κλειστό και αποφεύγει την οπτική επαφή, τότε μάλλον είναι αγχωμένος και θα πρέπει κάτι να κάνετε να τον ηρεμήσετε.

«Δεν μπορείς να λες σε μία γuναiκα να σου ρiξω ένα χαστοúκı»: Χαμóς στο Survivor, κάνουν επiθεσn στον Περπατάρη

Τρίτη ηλικία: Σε ποια ηλικία ξεκινάει;

Κώστας Καραμανλής: 26 χρόνια χωρίς τον ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή

«Δεν μπορείς να λες σε μία γuναiκα να σου ρiξω ένα χαστοúκı»: Χαμóς στο Survivor, κάνουν επiθεσn στον Περπατάρη

0

Η επεισοδιακή σύγκρουση μεταξύ του Γιάννη Περπατάρη και της Σταυρούλας Χρυσαειδή τέθηκε υπό συζήτηση στο Survivor.

Ο νεαρός παίκτης εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη λύπη του για τη συμπεριφορά του, ενώ ο Σταμάτης Ταλαδιανός αντέδρασε και αναμετρήθηκε μαζί του.

«Πόσα συγγνώμη θα ζητήσεις; Έχουμε δει πολλές φορές να συμπεριφέρεται με τρόπους που δεν αρμόζουν σε ένα τέτοιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, να μιλάς και να συμπεριφέρεσαι απέναντι στις γυναίκες με αυτόν τον τρόπο.

Δεν γίνεται να λες σε μία γυναίκα: φύγε από εδώ, θα σου δώσω ένα χαστούκι. Όπως και για το σούργελο. Στο λεξιλόγιό του έχει μόνο το καραγκιόζης, κλόουν και σούργελο» είπε ο Σταμάτης Ταλαδιανός εκτοξεύοντας πυρά προς τον συμπαίκτη του στο Survivor.

«Όταν είπα ότι δεν δέχομαι τη συγγνώμη του για την Σταυρούλα γιατί έχει μιλήσει άσχημα και στην Δώρα και στην Άιρα. Και εμένα με έχει βρίσει και με απειλήσει. Πόσα συγγνώμη» πρόσθεσε ο Σταμάτης με τον Γιάννη να απαντά ότι αγαπά τις γυναίκες.

Αuτή είναι η νέα λύση στο πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Τρίτη ηλικία: Σε ποια ηλικία ξεκινάει;

Κώστας Καραμανλής: 26 χρόνια χωρίς τον ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή

Άσχημη εξέλιξη – Τι έρχεται μετά την αφρικανική σκόνη

Έρχονται βροχές με λάσπη μετά την αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη φεύγει (μέχρι το βράδυ), οι βροχές έρχονται, σύμφωνα με νεότερη πρόγνωση του καιρού του Σάκη Αρναούτογλου.

Ο Σ. Αρναούτογλου ανάρτησε χάρτες με τις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν αύριο Πέμπτη βροχές ή καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.

Οι βροχές της Πέμπτης ανά εξάωρο με μια ματιά:

Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα

Σύμφωνα και με τα σημερινά στοιχεια από την ερχόμενη Κυριακή αλλά και τις περισσότερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας καλός θα διατηρηθεί ο καιρός στις περισσοτερες περιοχές της χώρας με λίγες τοπικές μπορες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Σ. Αρναούτογλου, αινιγματικός παραμένει για ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα ο καιρός ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων και σε ποιες περιοχές της χώρας γιατί θερμοκρασιακά θα πρέπει ο αυτός να εξακολουθεί να κοιτάζει προς την άνοιξη.

Αναλυτικά η ανάρτηση Αρναούτογλου:

«Οι βροχές της Πέμπτης ανα εξάωρο με μια ματιά!

Υποχωρεί μέχρι και αργά το βράδυ απόψε σταδιακά η σκόνη από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Οι άνεμοι την Πέμπτη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στο βόρειο ιόνιο και το βόρειο αιγαίο, και στα 5-7 μποφόρ στα νοτιότερα τμήματά τους. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 20-24 βαθμούς στα βόρεια, τους 20-21 βαθμούς στα δυτικά, τους 25-27 στα ανατολικά ηπειρωτικά και στους 22 με 24 βαθμούς στα νησιά του αιγαίου

Γενικά καλος θα είναι ο καιρός το ερχόμενο Παρασκευοσάββατο με εξασθενημένους ανέμους στα πελάγη και καλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Σύμφωνα και με τα σημερινά στοιχεια από την ερχόμενη Κυριακή αλλά και τις περισσότερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας καλός θα διατηρηθεί ο καιρός στις περισσοτερες περιοχές της χώρας με λίγες τοπικές μπορες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας.

Η θερμοκρασια τα μεσημέρια θα παραμείνει σε αρκετά φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μαζί με σχετική ψύχρα τη νύχτα και τις πρωινές ώρες.

Οσον αφορά στους ανέμους τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα πρέπει να επικρατήσουν βοριάδες που μόνο στο Αιγαίο θα αγγίζουν τα 5-7 και πιθανόν στις Κυκλάδες τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αν και σχετικά μακριά, με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, αινιγματικός παραμένει για ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα ο καιρός ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων και σε ποιες περιοχές της χώρας γιατί θερμοκρασιακά θα πρέπει ο αυτός να εξακολουθεί να κοιτάζει προς την άνοιξη!

Για ότι νεότερο φυσικά και θα υπάρξει ενημέρωση μέσα από την συγκεκριμένη σελίδα!».

Πέλλα: Ανήλικος έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο συμμαθητή του – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Τον έπιασαν οι κάμερες, πήρε φόρα και πńδnξε: Η τpαγική ιστορία του 34χρονου Αντώνη που αuτοκτóνnσε στον Λευκό Πύργο 

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

Τον έπιασαν οι κάμερες, πήρε φόρα και πńδnξε: Η τpαγική ιστορία του 34χρονου Αντώνη που αuτοκτóνnσε στον Λευκό Πύργο 

Η αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου αναστατώθηκε από τον θλιβερό χαμό του 34χρονου Αντώνη Αποστολάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη μετά από πτώση από τον Λευκό Πύργο.

Ο Αντώνης Αποστολάκης ξεχώριζε ως ένα από τα πιο εξαίρετα ταλέντα του ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο, αποτελώντας σημαντικό παίκτη της ομάδας του Εργοτέλη.

Ολοκλήρωσε μια εντυπωσιακή πορεία στον σύλλογο, αγωνιζόμενος δίπλα σε μια εκλεκτή ομάδα παικτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν οι ΑνωγειανάκηςΚαρέληςΣαρρήςΔωματάςΚαβουσάκης και άλλοι, στο Μαρτινέγκο, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Βασίλη Πλεσίτη.

Επιπλέον, ο Αποστολάκης, ανέδειξε το ταλέντο του σε διάφορες μικτές ομάδες που συμμετείχε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου.

Πράγματι, η Μικτή Νέων κατέκτησε το τελευταίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με την συμμετοχή του Αντώνη Αποστολάκη στην ομάδα της.

Το επίτευγμα αυτό σημειώθηκε το 2008 στο γήπεδο Καισαριανής, καθώς κατάφεραν να επικρατήσουν με σκορ 2-1 επί των Σερρών στον τελικό. Ένα αξέχαστο στιγμιότυπο ήταν η στιγμή που ο ίδιος ο Αντώνης Αποστολάκης πέτυχε το γκολ που καθόρισε τη νίκη λίγο πριν το φινάλε του αγώνα!

Μετά από λίγα χρόνια, ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα σημάδεψε το πορεία του, αναγκάζοντάς τον να αντιμετωπίσει μια άνιση μάχη για τη ζωή του.

tragikh istoria 34xronou antwnh1
tragikh istoria 34xronou antwnh2

Αυτή η τραγική συμπλοκή τον απέκλεισε από τα γήπεδα, στερώντας του τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πλήρως το ενδεχόμενο μιας λαμπρής ποδοσφαιρικής καριέρας, που φαινομενικά προοριζόταν να ανθίσει από τα πρώτα χρόνια της ποδοσφαιρικής του πορείας.

Κατά τα τελευταία έτη, ασχολούνταν επαγγελματικά τόσο στο Ηράκλειο όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στη δεύτερη πόλη αναμενόταν να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Κλειδί στην υπόθεση το βίντεο από κάμερα ασφαλείας – Τι δείχνει το βίντεο

Η Ελληνική Αστυνομία ερευνά το υλικό που καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μνημείου, που καταγράφει τη στιγμή που ο 34χρονος άνδρας αποφασίζει να προβεί σε πράξη αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρονται στο thestival.gr, στο εν λόγω βίντεο παρουσιάζεται ο άνδρας να βρίσκεται μόνος στο σημείο της περιοχής. Μετά από λίγο, καταγράφεται να προετοιμάζεται, να ξεπερνά το προστατευτικό κάγκελο, και να πραγματοποιεί στην πτώση του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη στιγμή της πτώσης, ο άνδρας προσέκρουσε αρχικά στο περβάζι ανάμεσα στις πολεμίστρες, προτού τελικά φθάσει στο έδαφος.

Σύμφωνα επιπλέον και με την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, ο 34χρονος άνδρας αναφέρεται να είχε επηρεαστεί και από τη σύγκρουση με ένα κλαδί δέντρου πριν φτάσει στο σημείο όπου τελικά βρέθηκε νεκρός.

Μαθεύτηκε η ταυτότητά του: Θρήνος για τον 34χρονο που έκανε βουτιά θανάτου από το Λευκό Πύργο, “μίλησαν” οι κάμερες

Σε αυτοκτονία αποδίδεται τελικά ο θάνατος του 34χρονου άντρα που έπεσε από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, καθώς όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές δείχνουν πως έδωσε τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με το Thestival, η Αστυνομία εξετάζει το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του μνημείου, μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται η στιγμή που ο 34χρονος άνδρας αποφασίζει να βουτήξει στο κενό.

Στο επίμαχο βίντεο φαίνεται ο 34χρονος άνδρας να βρίσκεται μόνος του στο σημείο και λίγες στιγμές αργότερα, απεικονίζεται να παίρνει φορά, να υπερπηδά το προστατευτικό κάγκελο και να πέφτει στο κενό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τη στιγμή της πτώσης, ο άνδρας χτύπησε αρχικά στο περβάζι ανάμεσα στις πολεμίστρες και στη συνέχεια κατέληξε στο έδαφος.

Όπως μάλιστα είχε δηλώσει αυτόπτης μάρτυρας, ο 34χρονος χτύπησε και στο κλαδί δέντρου πριν καταλήξει στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός.

Τον ταυτοποίησαν από το τατουάζ

Ο 34χρονος ήταν Έλληνας με καταγωγή από την Κρήτη και σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί κατάφεραν και τον ταυτοποίησαν από ένα τατουάζ διαμάντι που είχε στο στήθος του.

Η σορός του μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, στα Διαβατά.

“Άνδρας έπεσε από την οροφή του μνημείου. Χτύπησε σε ένα δέντρο πριν καταλήξει στο έδαφος, για αυτό τον λόγο δεν ακούσαμε το παραμικρό εκείνη την στιγμή. Πάντως φαίνεται πως ο άνδρας ήταν μόνος και αυτό γιατί δεν τον έψαξε κανείς.

Εμείς τρέξαμε και ειδοποιήσαμε την ΕΛ.ΑΣ και το ΕΚΑΒ. Οι διασώστες προσπαθούσαν περίπου 20 λεπτά να τον επαναφέρουν αλλά δεν τα κατάφεραν”, σημείωσε ένας από τους μάρτυρες.

Βουλή: Πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών επιτέθηκε με γροθιές σε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης

Πέλλα: Ανήλικος έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο συμμαθητή του – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

Τρίτη ηλικία: Σε ποια ηλικία ξεκινάει;

Οι άνθρωποι σήμερα πιστεύουν ότι τα γηρατειά αρχίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι παλαιότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ορισμός του γήρατος δεν είναι σταθερός από βιολογικής, δημογραφικής (συνθήκες θνησιμότητας και νοσηρότητας), εργασιακής, συνταξιοδοτικής και κοινωνιολογικής άποψης. Αλλά για στατιστικούς και δημόσιους διοικητικούς σκοπούς, η τρίτη ηλικία λέγεται ότι ξεκινά από 60 ή 65 έτη.

Ωστόσο νέα έρευνα από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία  (American Psychological Association = APA) δείχνει ότι η αντίληψη των ανθρώπων για τα γηρατειά έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ρωτήσαν 14.000 άτομα «σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;». Οι περισσότεροι 60άρηδες απάντησαν από 75 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychology and Aging, οι αντίληψη διέφερε μεταξύ των γενεών. Όσο μεγαλύτεροι ήταν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο «μακριά» τοποθετούσαν το όριο του γήρατος, υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

To προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα κατά 6,2 χρόνια χάρη στην πρόοδο της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής, καθώς και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη «μετατόπιση» του γήρατος.

Ήδη, οι άνθρωποι ζουν δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι ζούσαμε πριν από 150 χρόνια, λόγω της αυξημένης γνώσης για τις ασθένειες και την εξάπλωσή τους.

Ο Richard Faragher, καθηγητής Βιογεροντολογίας του Πανεπιστημίου του Μπράιτον, γράφει σε μια μελέτη ότι «το 1921 οι άνθρωποι δεν έφταναν τα 105 έτη». «Η εκτίμηση των ορίων της μακροζωίας έχει έκτοτε επικριθεί επειδή κάθε «μέγιστο όριο» ζωής που έχει προταθεί μέχρι σήμερα έχει ξεπεραστεί», εξηγεί.

Για παράδειγμα, ο γηραιότερος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ έφτασε τα 122 χρόνια και 164 ημέρες.

Η Jeanne Calment πέθανε το 1997 και το ρεκόρ της δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το σημερινό όριο της διάρκειας ζωής μας είναι περίπου 120 χρόνια, κυρίως λόγω των τρόπων που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.

Μπορούμε να «παγώσουμε» τον χρόνο;

Ένα τεράστιο νέο βήμα στη μάχη ενάντια στη γήρανση και στις (πολλές) νόσους που σχετίζονται μαζί της έκαναν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Μέιν και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Aging.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν την πρώτη χημική προσέγγιση αναπρογραμματισμού των ανθρώπινων κυττάρων η οποία μπορεί να τα κάνει να… ξανανιώσουν, κάτι που ως σήμερα ήταν δυνατόν να συμβεί μόνο με εφαρμογή ισχυρής – και πολύ πιο σύνθετης – γονιδιακής θεραπείας.

«Μέχρι πρόσφατα το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να επιβραδύνουμε τη γήρανση. Νέες ανακαλύψεις μαρτυρούν ότι θα μπορούσαμε τώρα να την αναστρέψουμε» ανέφερε ο Ντέιβιντ Σινκλέρ, καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής, συνδιευθυντής του Κέντρου για τη Βιολογία και την Ερευνα στη Γήρανση Paul F. Glenn στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα του Χάρβαρντ οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο οι νόσοι του γήρατος θα μπορούν να θεραπεύονται αποτελεσματικά, τα τραύματα θα επουλώνονται ταχύτερα και καλύτερα και το όνειρο της αναζωογόνησης ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού θα αποτελέσει πραγματικότητα.

Αuτή είναι η νέα λύση στο πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Αντώνης Κανάκης: «Έγινα πατέρας στα 48 μου- Είναι η καλύτερη ηλικία…»

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

Αuτή είναι η νέα λύση στο πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

0

Ο παραδοσιακός διογκωτικός παράγοντας, που συνήθως προστίθεται στο αλεύρι για κέικ και αρτοσκευάσματα, νίκησε τόσο το νερό όσο και την ασθενή χλωρίνη στην αφαίρεση ιχνών από χημικές ουσίες.

Για όσους αναρωτιούνται αυτές τις ημέρες, λόγω και της αυξημένης παρουσίας σκόνης από τη Σαχάρα στη χώρα μας, η οδηγία ήταν σαφής: Πρέπει να πλένονται φρούτα και λαχανικά πριν τη κατανάλωση τους.

Τα φυτοφάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

 Σε τελευταία μελέτη, επιστήμονες τοποθέτησαν δύο κοινά φυτοφάρμακα, το μυκητοκτόνο θιαβενταζόλη, το οποίο απορροφάται μέσω της φλούδας των μήλων, και το εντομοκτόνο φοσμέτ, σε βιολογικά μήλα Gala. Στη συνέχεια, τα έπλυναν με τρία διαφορετικά υγρά, νερό βρύσης, διάλυμα χλωρίνης και 1% μπέικιν πάουντερ αναμεμειγμένο με νερό.

Το μπέικιν πάουντερ αποδείχθηκε το πιο αποτελεσματικό, αλλά χρειάστηκαν έως και 15 λεπτά ήπιου καθαρισμού για να απαλλαγούν από όλες τις χημικές ουσίες που παρέμεναν, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Το ξεφλούδισμα των μήλων ήταν ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα που είχαν απορροφηθεί.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Λίλι Χε, του τμήματος επιστήμης τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία οδήγησε σε αύξηση της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Ωστόσο, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορεί να παραμένουν στα γεωργικά προϊόντα, όπου συμβάλλουν στη παθητική πρόσληψη φυτοφαρμάκων.»

«Οι ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των φυτοφαρμάκων για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθρώπινη υγεία έχουν αυξηθεί και, ως εκ τούτου, είναι επιθυμητή η μείωση αυτών των υπολειμμάτων.

Η συνήθης μέθοδος μετά τη συγκομιδή με διάλυμα χλωρίνης και δίλεπτο πλύσιμο δεν απομάκρυνε αποτελεσματικά αυτά τα φυτοφάρμακα.

Για τα μήλα όμως, η φλούδα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί, ωστόσο, θα χαθούν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πολυφαινολικές ενώσεις, ίνες, χρωστικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.»

«Κάνουν λες και αγόρασαν 2 πατάτες από το σούπερ μάρκετ» – Οργή στο Instagram για τα δίδυμα που απέκτησε ο Jacquemus με τον σύζυγό του

Αντώνης Κανάκης: «Έγινα πατέρας στα 48 μου- Είναι η καλύτερη ηλικία…»

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

Αντώνης Κανάκης: «Έγινα πατέρας στα 48 μου- Είναι η καλύτερη ηλικία…»

0

Μία από τις σπάνιες εξομολογήσεις του για την προσωπική του ζωή και τα παιδιά του έκανε ο Αντώνης Κανάκης, που υποστήριξε ότι έγινε πατέρας στα 48 του χρόνια και αυτή είναι η καλύτερη ηλικία.

«Η κόρη μου είναι 3,5 χρονών. Είναι μεγάλο τρελοκομείο η κόρη μου, τη λατρεύω περνάμε καταπληκτικά μαζί. Προσπαθώ να περνάω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ στο σπίτι για να είμαι μαζί με τα παιδιά μου», είπε ο Αντώνης Κανάκης και συνέχισε μιλώντας για τον γιο του.

«Ο γιος μου επίσης φαίνεται ότι βρίσκεται σε αυτό δρόμο… Είναι έξι μηνών. Δεν κοιμάμαι πολύ τα βράδια. Κοίταξε πάντα είχα πρόβλημα τη νύχτα με τον ύπνο. Δουλεύω πολύ τη νύχτα. Ειδικά τώρα… άστο, άστο. Αλλά όλα καλά. Είναι για ευτυχία όλα αυτά τα πράγματα, δεν είναι για γκρίνια οπότε όλα καλά».

Ο Αντώνης Κανάκης θέλησε να σχολιάσει και το γεγονός ότι έγινε πατέρας στα 48 του χρόνια, ενώ απέκτησε το δεύτερο παιδί του στα 50 του.

«Εγώ βρίσκω μόνο καλά σε αυτό. Είναι η καλύτερη ηλικία να γίνεις πατέρας. Έγινα πατέρας στα 48. Τώρα είμαι 51.

Είχα χορτάσει τα πάντα, ήμουν γεμάτος και ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή που με ενδιαφέρει μόνο αυτό και τίποτα άλλο», είπε μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Κανάκης.

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Ο μπαμπάς μου ήταν τσαγκάρης, είμαι πολύ υπερήφανη για την καταγωγή μου»

«Κάνουν λες και αγόρασαν 2 πατάτες από το σούπερ μάρκετ» – Οργή στο Instagram για τα δίδυμα που απέκτησε ο Jacquemus με τον σύζυγό του

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

«Κάνουν λες και αγόρασαν 2 πατάτες από το σούπερ μάρκετ» – Οργή στο Instagram για τα δίδυμα που απέκτησε ο Jacquemus με τον σύζυγό του

0

Πλήθος αρνητικών και οργισμένων σχολίων συγκέντρωσε η ανάρτηση του γνωστού σχεδιαστή μόδας Simon Porte Jacquemus, ο οποίος ανακοίνωσε ότι απέκτησε δίδυμα με τον σύζυγό του.

Το γκέι ζευγάρι φαίνεται ότι απέκτησε τα παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας, με τον Γάλλο σχεδιαστή να προχωρά σε ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην γυναίκα που τα έφερε στον κόσμο: «Μία και Σαν.

Καλώς ήρθατε στη γη, αγάπες μας. Σας αγαπάμε τόσο πολύ. Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα μαζί σας. Ο μπαμπάς Μάρκο και ο μπαμπάς Σιμόν» έγραψε ο σχεδιαστής και προκάλεσε την οργή των ακόλουθών του.

Η πλειοψηφία των χρηστών μιλάει για αγορά των παιδιών και «εργαλειοποίηση της γυναίκας», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν το ερώτημα στον σχεδιαστή και τον σύζυγό του, γιατί δεν προχώρησαν σε υιοθεσία, αφού ήθελαν τόσο να αποκτήσουν παιδιά.

«Αγοράζουν μωρά λες και αγόρασαν 2 πατάτες από το σούπερ μάρκετ, τόσο απλό» έγραψε ένας χρήστης του Instagram, ενώ άλλος σχολίασε: «Άλλος ένας λευκός πλούσιος γκέι με προνόμια που ενεργεί σαν λευκός πλούσιος γκέι με προνόμια. Τι έκπληξη»«Ήταν σε προσφορά τα 2;» έγραψε κάποιος άλλος.

Άλλος τόνισε ότι «τα παιδιά δεν πωλούνται, οι μήτρες της γυναίκας δεν νοικιάζονται»

orgh instagram dydima jaquemus1
orgh instagram dydima jaquemus2

Δημήτρης Κόκοτας: Ανακτά τις αισθήσεις του μετά το έμφραγμα και τις ανακοπές

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Ο μπαμπάς μου ήταν τσαγκάρης, είμαι πολύ υπερήφανη για την καταγωγή μου»

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Ο μπαμπάς μου ήταν τσαγκάρης, είμαι πολύ υπερήφανη για την καταγωγή μου»

0

Η ηθοποιός που εμφανίστηκε στην επιτυχημένη σειρά του Alpha «Μην αρχίζεις την Μουρμούρα», μίλησε για την οικογένειά της και τα παιδικά της χρόνια

Η ηθοποιός, Δάφνη Λαμπρόγιαννη σε συνέντευξη της αναφέρθηκε στους γονείς της και τον αγώνα που έδωσαν προκειμένου να επιβιώσουν.

Η ηθοποιός που εμφανίζεται στην επιτυχημένη σειρά του Αlpha «Μην αρχίζεις την Μουρμούρα», έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για την οικογένειά της και τα παιδικά της χρόνια.

«Ο μπαμπάς μου ήταν τσαγκάρης και η μαμά μου νοικοκυρά. Δεν ήμασταν πλούσιοι. Ζούσαμε στην Καλογρέζα. Ο πατέρας μου έκανε κάποια στιγμή μια βιοτεχνία παπουτσιών. Έφευγε στις 5 το πρωί κι επέστρεφε μεσάνυχτα, κατάκοπος.

Τα πρώτα χρόνια δεν είχε καν μεταφορικό μέσο. Αυτή είναι η καταγωγή μου και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτήν», ανέφερε η ηθοποιός στο περιοδικό Beaute.

Και συνέχισε:

«Ήταν άνθρωποι που δούλεψαν πολύ. Καμιά φορά περνάω έξω από τη βιοτεχνία όπου δούλευε ο μπαμπάς μου στην πλατεία Κουμουνδούρου και λέω: ”Εδώ ήταν ο ναός”. Το ρήμα ”σέβομαι” είναι το λιγότερο που μπορώ να πω για τους γονείς μου.

Μας μεγάλωσαν εμένα και τον αδερφό μου, με αγάπη και σοφία, μάθαμε να ζούμε με μέτρο. Το πρώτο μου στερεοφωνικό το πήρα με δικά μου χρήματα. Δεν ζητούσα ποτέ. Δεν αισθάνθηκα όμως ότι μου λείπει κάτι».

Κώστας Μπίγαλης: «Έπαιξα με τον Άντονι Χόπκινς για δύο λεπτά»

Δημήτρης Κόκοτας: Ανακτά τις αισθήσεις του μετά το έμφραγμα και τις ανακοπές

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

Γέμισε κόσμο προχθές το βράδυ το Φουαγιέ  του Δημοτικού μας Θεάτρου στην παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” ”Η πορεία της Ελλάδας και της Σοσιαλδημοκρατίας την περίοδο 1990-2022” του Γιάννη Μαγκριώτη.

tzelepis avramakis

Η Κίνηση «Προοδευτικοί Πολίτες» για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν αυτή που έκανε το κάλεσμα και την αφορμή για το διάλογο και οι Σερραίοι προοδευτικοί (;) πολίτες έκαναν το κόπο να σταθούν απέναντι από τον Μιχάλη Τζελέπη, τον Λευτέρη Αβραμάκη, την Βαρβάρα Μητλιάγκα και τον Γιάννη Μαγκριώτη, με την ευγενική συνεισφορά του Βασίλη Βαφειάδη που συντόνισε την όλη εκδήλωση …

Προσωπικά δεν μπόρεσα να δω δια ζώσης όλη την συζήτηση, μιας και καθυστέρησα, αλλά είχα την τύχη να δω κάποια σημεία και κάποιες τοποθετήσεις…

Βλέπετε το «γράψαμε» και συνεπώς θα το …ανεβάσουμε!

Ευτυχώς το κλίμα ήταν καλό παρότι οι μισοί έβλεπαν τους άλλους μισούς με μισό μάτι …
Άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλοι τους και όλοι μας περάσαμε από πολλές …συμπληγάδες!
Το πως και το γιατί θα το αναλύσω άλλη φορά, μιας και ο χρόνος δεν το επιτρέπει , αλλά ο καθένας σήμερα έχει την δική του ιστορία και το δικό …μετερίζι!

kazias panserraikos valtadorou

Πάντως οι μόνοι που έβαλαν μπροστά τα στήθη τους ήταν ο Μιχάλης και ο Λευτέρης

Το γιατί και το πως το καταλαβαίνουν καλύτερα οι επαΐοντες και τους συγχαίρω για το θάρρος τους…

Μέστωσε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης που μίλησε για Πράσινη Ανάπτυξη και …Γαλάζια Οικονομία!

Παρών στην συζήτηση και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης που για μένα τουλάχιστον δεν λέει να μεγαλώσει…
Μόνο που τώρα μέστωσε και οι απόψεις και οι θέσεις του είναι κοινός τόπος για τους περισσότερους

Με αφορμή μάλιστα τη “Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης – International Mother Earth Day” που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για τις 22 Απριλίου σε συνέχεια πρωτοβουλιών του αμερικανικού φοιτητικού κινήματος, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ δήλωσε τα εξής:  

«Το καμπανάκι χτυπάει καθημερινά. Ο πλανήτης και οι επόμενες γενιές, κινδυνεύουν οριστικά.

Οι αλόγιστες παρεμβάσεις του ανθρώπου και η επιθετική καπιταλιστική ανάπτυξη μετατράπηκαν ήδη σε δυνάμεις καταστροφής, φέρνοντας τη Μητέρα Γη στα όριά της.  

Η Ευρώπη οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Κοινότητας για τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα!

Άλλωστε η μέριμνα για το περιβάλλον μπορεί να καταστεί ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης που πρέπει να το αξιοποιήσουμε περαιτέρω και χωρίς αναστολές.

 Η Πράσινη Ανάπτυξη και η Γαλάζια Οικονομία, κυριαρχούσες στον πυρήνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Ε.Ε., μαζί με την οικολογική καινοτομία συμβάλλουν επιπρόσθετα στη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων και θέσεων απασχόλησης. 
Καιρός να αναμετρηθούμε ως σκεπτόμενα όντα με τις ευθύνες μας πανεθνικά, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια”….

Γρηγόρη μου το μόνο που έχω να προσθέσω είναι δυο- τρία στοιχεία
Εμείς ως χώρα έχουμε όλους κι όλους 21 ευρωβουλευτές.

Από αυτούς ούτε ένας, ναι ούτε ένας δεν μπήκε στους πρώτους 100, ενώ υπάρχουν και έξι από τους δικούς μας, στις τελευταίες 100 θέσεις, σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις πρωτοβουλίες που παίρνουν, τη συμμετοχή τους στις εργασίες της ολομέλειας και στις επιτροπές, καθώς και τις ερωτήσεις που καταθέτουν, αλλά και τις θέσεις που καταλαμβάνουν.
Για να μην μιλήσω για το σύνολο της βαθμολογίας στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 24η από τις 27 θέσεις!

Κώστας Καραμανλής: 26 χρόνια χωρίς τον ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!


Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Βίκυ Φλέσσα στο Επιμελητήριο Σερρών

Ο Κώστας Καραμανλής για τον Ε65: Άλλο ένα έργο ξεμπλόκαρε και δίνεται στους πολίτες!

Μήνυμα από την Νέα Δημοκρατία για τα 26 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ζητά η Κέλυ Βαλταδώρου ενημέρωση για την περιφερειακή οδό των Σερρών

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Ξεκίνησε το Επίγειο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στις Σέρρες

Λύκειο Ελληνίδων Σερρών: Ήρθε Λάζαρος…

Κώστας Καραμανλής: 26 χρόνια χωρίς τον ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή

Τον εθνάρχη ασφαλώς δεν ξέχασε βέβαια και ο πρώην υπουργός και σημερινός βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής.

Αναλυτικά ο κ. Καραμανλής αναφέρει για τον Εθνάρχη..

“Σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Τον ηγέτη που οδήγησε την πατρίδα μας από την ταραγμένη ατραπό της μεταπολίτευσης, στην ισχυρότερη Δημοκρατία της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας μας. 

Τον οραματιστή που έκανε πράξη το μεγάλο όνειρο της ισότιμης ένταξης της Ελλάδας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τον πολιτικό που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας ισχυρής οικονομίας. 

Τον μεταρρυθμιστή που θεμελίωσε ένα σύγχρονο κράτος βασισμένο στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της ισονομίας. 
Τον περήφανο Μακεδόνα, που έπραττε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον


Το αποτύπωμά του στο δημόσιο βίο της χώρας μας ήταν και παραμένει ανεξίτηλο. Όχι γιατί υπήρξε ποτέ τέτοια η πρόθεσή του.

Αλλά γιατί ήταν ένας γνήσιος πατριώτης που τον οδηγούσε το αίσθημα ευθύνης για το κοινό καλό, χωρίς ποτέ να υπολογίσει το προσωπικό όφελος ή το πολιτικό κόστος.

Χωρίς ποτέ να υποκύψει στις σειρήνες του λαϊκισμού. 

Γι’ αυτό άλλωστε κανείς άλλος πολιτικός δεν συνέδεσε τόσο στενά το όνομά του με την ιστορική πορεία της Ελλάδας, όσο εκείνος. 


Το ακέραιο ήθος του, η οξυδέρκειά του και το όραμά του για μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα είναι η παρακαταθήκη που θα μας εμπνέει και θα μας καθοδηγεί πάντοτε”.

Αυτά αναφέρει ο Σερραίος πρώην υπουργός κ. Καραμανλής που ξεκίνησε τις δημόσιες παρεμβάσεις του όσον αφορά τα έργα που σχεδιάστηκαν και σήμερα ολοκληρώνονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του Χρήστου Σταϊκούρα που δεν λησμόνησε το έργο του όταν ανέλαβε υπουργός.

karamanlis nd e65 aftokinitodromos serres

Έργα με κοινωνικό πρόσημο όπως την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος, του Ε65 που δίδεται στην κυκλοφορία όπως και τον νέο οδικό άξονας Καλλονή- Σίγρι στη Δυτική Λέσβο.

Εξάλλου όπως είχαμε αναφέρει πριν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ως προμετωπίδα του προεκλογικού αγώνα, τα έργα υποδομών που αλλάζουν τη χώρα...( διαβάστε εδώ)

Έργα που κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως τα βρήκαν και πώς σχεδιάστηκαν…
Σωστά;

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!


Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Βίκυ Φλέσσα στο Επιμελητήριο Σερρών

Ο Κώστας Καραμανλής για τον Ε65: Άλλο ένα έργο ξεμπλόκαρε και δίνεται στους πολίτες!

Μήνυμα από την Νέα Δημοκρατία για τα 26 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ζητά η Κέλυ Βαλταδώρου ενημέρωση για την περιφερειακή οδό των Σερρών

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Ξεκίνησε το Επίγειο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στις Σέρρες

Λύκειο Ελληνίδων Σερρών: Ήρθε Λάζαρος…

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!

Η Φιλαρμονική Πεντάπολης του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μεσολόγγι για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 198 χρόνων από την Έξοδο της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

filarmoniki pentapolis dimos emmanouil pappa mesologgi 1

Τα μέλη της Φιλαρμονικής θα ταξιδέψουν στο Μεσολόγγι το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στις 27 και 28 Απριλίου 2024, μετά από πρόσκληση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Είναι η 6η φορά που η Δημοτική Φιλαρμονική Πεντάπολης ( η παλαιότερη εν ενεργεία φιλαρμονική του Νομού Σερρών με ιστορία 88 χρόνων) συμμετέχει στις γιορτές εξόδου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

Είναι η μοναδική Φιλαρμονική που εκπροσωπεί επί σειρά ετών την Μακεδονία στις Γιορτές Εξόδου, κάνοντας ευρέως γνωστό τον ένδοξο ήρωα μας αρχιστράτηγο Εμμανουήλ Παππά και τη συμβολή του στην εξέγερση της Μακεδονίας κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Στις γιορτές εξόδου, τις οποίες κάθε χρόνο τιμά με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελαροπούλου, συμμετέχουν πάνω από 25 Φιλαρμονικές από την Ελλάδα καθώς και πλήθος συλλόγων και σωματίων από την επικράτεια.

Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων αγγίζει τους 2.500 ενώ οι επισκέπτες και οι παρευρισκόμενοι είναι διπλάσιοι σε αριθμό.

Όχι η Φιλαρμονική του Δήμου Σερρών δεν θα δώσει το παρών γιατί φυσικά…δεν υπάρχει ούτε στις παρελάσεις στις Σέρρες.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Βίκυ Φλέσσα στο Επιμελητήριο Σερρών

Ο Κώστας Καραμανλής για τον Ε65: Άλλο ένα έργο ξεμπλόκαρε και δίνεται στους πολίτες!

Μήνυμα από την Νέα Δημοκρατία για τα 26 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ζητά η Κέλυ Βαλταδώρου ενημέρωση για την περιφερειακή οδό των Σερρών

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Ξεκίνησε το Επίγειο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στις Σέρρες

Λύκειο Ελληνίδων Σερρών: Ήρθε Λάζαρος…

kwstas mpoumpas antimetwpish klimatikhs allaghs

Ο Κώστας Μπούμπας για την αντιμετώπιση των Πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής...

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των...
patriarxhs veligradiou porfyrios

Όταν ο Πατριάρχης Βελιγραδίου κ.κ.Πορφύριος συναντά πάνοπλο τον Ηγεμόνα του Δεσποτάτου...

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βελιγραδίου και πάσης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είναι μιά ασκητική μορφή, που κλήθηκε να διαποιμάνει τα της Εκκλησίας των...
energopoieitai karta agroth

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Από τη Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη»  η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους...
grhgorhs zarwtiadhs grammatokommisths11

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γραμματοκομμιστής ξένων σχεδιασμών η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με αφορμή τη φετινή “Διεθνή ημέρα πολυμέρειας” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και καθηγητής Οικονομικών στο Α.Π.Θ. προέβη στην ακόλουθη δήλωση:“Η Ευρώπη...
antigonh dhpethe serrwn gazwro

Η «Αντιγόνη» από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Ταξιδεύει» στο Γάζωρο

Το αριστουργηματικό έργο του Σοφοκλή  «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών αύριο Παρασκευή στο ανοιχτό θέατρο «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» στο Γάζωρο Σερρών. Το «χειροποίητο» αυτό θέατρο,...
13o dhmotiko sxoleio triponta

13 ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών: Αύριο η εκδήλωση «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ...

Οι προγραμματισμένες αθλητικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρες 09.30 π.μ. -12.30 μ.μ. στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.  Στο Εκπαιδευτικό Αθλητικό...
pinakothiki kwnstantinos xenakhs

Πολιτιστικός πόλος η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» για την εκπαιδευτική κοινότητα

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» αποτελεί πολιτιστικό πόλο στην πόλη των Σερρών και οι επισκέψεις μαθητών συνεχίζονται καθημερινά.  Το πρωί της Τετάρτης 24...
anamnhseis nostalgia lewforeia

Αναμνήσεις γεμάτες νοσταλγία: Τότε που τα λεωφορεία είχαν εισπράκτορα και το...

Οι παλιοί πρόλαβαν τον εισπράκτορα μέσα στα λεωφορεία και το εισιτήριο μία δραχμήΌμορφη παλιά Αθήνα. Με άλλα δεδομένα και κανόνες. Με άλλες εικόνες. Τότε...
skylous xadia koilia

Γιατί στους σκύλους αρέσουν τα χάδια στην κοιλιά τους

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική κίνηση των σκύλων. Αν είστε σκυλογονιός σίγουρα είναι κάτι που κάνει συχνά ο καλύτερος σας φίλος. Και αυτό που είναι ακόμα...
xamos sto survivor

«Δεν μπορείς να λες σε μία γuναiκα να σου ρiξω ένα...

Η επεισοδιακή σύγκρουση μεταξύ του Γιάννη Περπατάρη και της Σταυρούλας Χρυσαειδή τέθηκε υπό συζήτηση στο Survivor. Ο νεαρός παίκτης εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη...
asxhmh exelixh afrikanikh skonh

Άσχημη εξέλιξη – Τι έρχεται μετά την αφρικανική σκόνη

Έρχονται βροχές με λάσπη μετά την αφρικανική σκόνη Η αφρικανική σκόνη φεύγει (μέχρι το βράδυ), οι βροχές έρχονται, σύμφωνα με νεότερη πρόγνωση του καιρού του...
tragikh istoria 34xronou antwnh

Τον έπιασαν οι κάμερες, πήρε φόρα και πńδnξε: Η τpαγική ιστορία...

Η αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου αναστατώθηκε από τον θλιβερό χαμό του 34χρονου Αντώνη Αποστολάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη μετά από πτώση από τον Λευκό Πύργο. Ο Αντώνης...
Screenshot

Τρίτη ηλικία: Σε ποια ηλικία ξεκινάει;

Οι άνθρωποι σήμερα πιστεύουν ότι τα γηρατειά αρχίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι παλαιότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο ορισμός του γήρατος δεν είναι σταθερός...
lush plysimo froutwn

Αuτή είναι η νέα λύση στο πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

Ο παραδοσιακός διογκωτικός παράγοντας, που συνήθως προστίθεται στο αλεύρι για κέικ και αρτοσκευάσματα, νίκησε τόσο το νερό όσο και την ασθενή χλωρίνη στην αφαίρεση...
antwnhs kanakhs pateras

Αντώνης Κανάκης: «Έγινα πατέρας στα 48 μου- Είναι η καλύτερη ηλικία…»

Μία από τις σπάνιες εξομολογήσεις του για την προσωπική του ζωή και τα παιδιά του έκανε ο Αντώνης Κανάκης, που υποστήριξε ότι έγινε πατέρας...
orgh instagram dydima jaquemus

«Κάνουν λες και αγόρασαν 2 πατάτες από το σούπερ μάρκετ» –...

Πλήθος αρνητικών και οργισμένων σχολίων συγκέντρωσε η ανάρτηση του γνωστού σχεδιαστή μόδας Simon Porte Jacquemus, ο οποίος ανακοίνωσε ότι απέκτησε δίδυμα με τον σύζυγό του. Το γκέι ζευγάρι φαίνεται...
dafnh lamprrogiannh yperhfanh ggia katagwgh

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Ο μπαμπάς μου ήταν τσαγκάρης, είμαι πολύ υπερήφανη για...

Η ηθοποιός που εμφανίστηκε στην επιτυχημένη σειρά του Alpha «Μην αρχίζεις την Μουρμούρα», μίλησε για την οικογένειά της και τα παιδικά της χρόνια Η ηθοποιός,...
magkriotis serres parousiasi vivliou tzelepis avramakis mitliaga stohasmoi anastohasmoi

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ”...

Γέμισε κόσμο προχθές το βράδυ το Φουαγιέ  του Δημοτικού μας Θεάτρου στην παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” ”Η πορεία της Ελλάδας και της...
kostas ahilleas karamanlis 26 xronia apo to thanato ethnarxi konstantino karamanli

Κώστας Καραμανλής: 26 χρόνια χωρίς τον ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή

Τον εθνάρχη ασφαλώς δεν ξέχασε βέβαια και ο πρώην υπουργός και σημερινός βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής. Αναλυτικά ο κ. Καραμανλής αναφέρει για τον Εθνάρχη.. "Σήμερα συμπληρώνονται...
filarmoniki dimos emmanouil pappa mesologgi apeleftherosi mesologgiou

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Η Φιλαρμονική Πεντάπολης ταξιδεύει στο Μεσολόγγι!

Η Φιλαρμονική Πεντάπολης του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μεσολόγγι για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 198 χρόνων από την...

Δείτε επίσης