26/04/2024
12.6 C
Serres

Η Νέα Αριστερά λέει Όχι στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας

Από σήμερα  συζητείται   στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη. Το αυτό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών, την τραγική υποστελέχωση, τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τις χαμηλές αποδοχές των δικαστικών υπαλλήλων, τα κάθε είδους εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη. 

Αντίθετα, αποτελεί αντιδραστική τομή, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι, ενάντια στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και πλήττοντας περαιτέρω τα δικαιώματα των «συναλλασσόμενων» με τη Δικαιοσύνη αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων . 

Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, συνολικά 113 δικαστικές υπηρεσίες θα “σβήσουν” απ’ τον χάρτη ως αυτοτελείς υπηρεσίες.

Στο νομό Σερρών καταργείται το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας, το οποίο  λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1914 αρχής έναρξης δηλαδή του Ελληνικού Κράτους στην περιοχή της Μακεδονίας. 

Καταργείται  το μοναδικό Ειρηνοδικείο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις Φυλακές Νιγρίτας  που λειτουργεί σε μια πολύ μεγάλη  γεωγραφική ενότητα   με δυσπρόσιτες περιοχές και  σχεδόν ανύπαρκτη συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο του νομού. 

Καταργείται Ειρηνοδικείο  που εξυπηρετεί πάνω από 30.000 πολίτες  ετησίως,  Ειρηνοδικείο με μεγάλη  δικαστηριακή όπως προκύπτει μέσα από τα στατιστικά μηνιαία στοιχεία και πολλαπλάσια από άλλα Ειρηνοδικεία που διατηρούνται. 

Το Νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο υποκρισίας και προχειρότητας. Ουδείς κατάλαβε , καταλάβει ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε ποια πρωτοδικεία και πια ειρηνοδικεία παραμένουν και ποια θα καταργηθούν Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης αποδεικνύεται ΚΑΙ εδώ για πολλοστή φορά.

  Η  ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης νομοθετεί  κατόπιν παρεμβάσεων γνωστών βουλευτών και κομματικών στελεχών. Μια επιλογή που τροφοδοτεί διχαστικούς, αχρείαστους και επικίνδυνους τοπικισμούς.

 Όμως η άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει είναι συνταγματικό δικαίωμα το οποίο εν προκειμένω τίθεται εν αμφιβόλω.. 

Το νομοσχέδιο θα κάνει αυτή την πρόσβαση ακριβότερη και δυσκολότερη για τους πολίτες του Δήμου Βισαλτίας  υποχρεώνοντάς τους σε μετακινήσεις και αυξάνοντας το κόστος των νομικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η οικογενειακή ζωή των υπηρετούντων στη Νιγρίτα  δικαστικών υπαλλήλων θα έρθει πάνω – κάτω. 

Με την παραπάνω εξέλιξη είναι προφανές ότι η τοπική κοινωνία  θα οδηγηθεί σε περαιτέρω  μαρασμό. 

 Οι δύο συνιστάμενες που καθόρισαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο «εκτρωματικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης   είναι στη πραγματικότητα η υλοποίηση- το προαπαιτούμενου για να εισπραχθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εφαρμογή της λογικής  κόστους-οφέλους η δήθεν  εξοικονόμηση πόρων, κατ΄ επιταγή  της παγκόσμιας τράπεζας, υιοθετώντας άκριτα κάποιες συστάσεις της, παντελώς άσχετες με την πραγματικότητα της χώρας 

Η επιτάχυνση που επικαλείται η κυβέρνηση αφορά τους λίγους και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στην οικονομία της χώρας. Δεν λαμβάνει όμως υπόψη της, την καθημερινότητα των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια και φυσικά δεν υπηρετεί το κράτος δικαίου – κάτι που εξάλλου δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ  συντάσσεται με το Δήμο Βισαλτίας με τους πολίτες της Βισαλτίας,  με τους δικαστικούς υπαλλήλους του νομού  Σερρών (και ακόμα παραπάνω του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας), με το Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών, συνομολογώντας ότι κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνον η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

 Συντάσσεται με το αίτημα της μη κατάργησης του Ειρηνοδικείο Νιγρίτας και προς αυτή την κατεύθυνση στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα αγωνιστεί εντός και εκτός της Βουλής.

«Ευαγγελίσματα με του χορού μελίσματα» την Παρασκευή, 26 Απριλίου στην πλατεία «Ελευθερίας»

Το Σάββατο στη Μονή Λαζαριστών με Λεωφορείο του ΚΤΕΛ για την παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

Ομόνοια: Κλέφτης-αίλουρος πηδούσε από ταράτσα σε ταράτσα για να αποφύγει τη σύλληψη [βίντεο]

Επεισοδιακή καταδίωξη έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στην Ομόνοια, μετά την καταγγελία ότι ένας άνδρας έκλεβε χαλκό από κτήριο της περιοχής.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να καταδιώκουν τον κλέφτη, μόλις όμως εκείνος τους αντιλήφθηκε και κατάλαβε ότι είχαν μπει στο κτήριο που βρισκόταν, άρχισε να πηδάει από ταράτσα σε ταράτσα για να αποφύγει τη σύλληψη, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

Τον έπιασαν μετά από μισή ώρα

Μετά από περίπου μισή ώρα αστυνομικοί μπήκαν σε κτήριο επί της οδού Αναξαγόρα, εντόπισαν στην ταράτσα τον άνδρα και τον συνέλαβαν.

Δείτε το βίντεο από την καταδίωξη του κλέφτη:

Είδε στον δρόμο την πρώην του και τη γρονθοκόπησε

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

Λευτέρης Αυγενάκης: Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χθες με ισχυρή πλειοψηφία (425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές) την πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, για τρεις σημαντικές αλλαγές στην ΚΑΠ. 

Σύμφωνα με την απόφαση:

Οι αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» μπορούν ήδη να χρησιμοποιηθούν για την υποβολή αιτημάτων ευρωπαϊκής στήριξης το 2024

Πιθανές περισσότερες εξαιρέσεις από ορισμένα πρότυπα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων

Οι μικρότερες αγροτικές μονάδες εξαιρούνται από ελέγχους και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με ορισμένους από τους κανόνες

Η απόφαση στη συνέχεια πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και κατόπιν να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ώστε να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Τούτο σημαίνει ότι οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για τις αιτήσεις τους για τις ενισχύσεις που δικαιούνται να λάβουν το τρέχον έτος 2024, από την ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής:

«Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου συνιστά μια τριπλή νίκη. 

Νίκη για τους αγρότες της Ευρώπης, καθώς το αίτημά τους για μείωση των διοικητικών βαρών γίνεται σε σημαντικό βαθμό αποδεκτό.

Νίκη για την Ελλάδα που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην προσπάθεια για αλλαγές, όντας η μόνη χώρα που έχει καταθέσει 19 συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει με ψήφισμά του το ΕΛΚ, αλλά στηρίζουν και οι χώρες του Μεσογειακού Νότου, δηλαδή η ομάδα των EUMED-9.

Νίκη και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, αλλά για ζωντανό οργανισμό που ακούει τους πολίτες και τις αγωνίες τους και διορθώνει τυχόν λάθη.

Με την απόφασή τους οι ευρωβουλευτές ουσιαστικά έδωσαν το «πράσινο φως» για την αναθεώρηση της Αγροτικής Πολιτικής με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες, αίτημα πανευρωπαϊκό κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. 

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα ζητήματα προς συζήτηση. 

Υπάρχουν ζητήματα που επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε λόγω της κλιματικής κρίσης που πλέον βιώνουμε και η οποία δεν ήταν ορατή, στο σημερινό βαθμό, όταν συζητείτο η νέα ΚΑΠ.

Τα ζητήματα αυτά, όπως η δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση θεομηνιών όπως ο «Daniel» ή η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, που θα δώσει περιθώριο για μεγαλύτερη απορροφητικότητα και δικαιότερη – ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κράτους μέλους- κατανομή των πόρων,

αλλά και η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων καθώς και η προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, θα συζητήσουμε στην 5η συνεδρίαση της EUMED-9, που θα πραγματοποιηθεί – και πάλι με ελληνική πρωτοβουλία- τη Μεγάλη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα των αγροτών μας και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να τους στηρίξουμε, αξιοποιώντας υπάρχουσες συμμαχίες όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ή ενεργοποιώντας νέες, όπως η ομάδα των Μεσογειακών χωρών. 

Οι λύσεις στα προβλήματα προκύπτουν μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων και το συνεχή διάλογο με εκείνους που τα αντιμετωπίζουν.

Κι εμείς ως κυβέρνηση αυτό πράττουμε, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρισκόμαστε σε συνεχή, ειλικρινή διάλογο και με τους αγρότες αλλά και με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. 

Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια. Συνεχίζουμε μαζί!».

Το Σάββατο στη Μονή Λαζαριστών με Λεωφορείο του ΚΤΕΛ για την παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»

Το Σάββατο στη Μονή Λαζαριστών με Λεωφορείο του ΚΤΕΛ για την παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

«Ευαγγελίσματα με του χορού μελίσματα» την Παρασκευή, 26 Απριλίου στην πλατεία «Ελευθερίας»

Σήμερα Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, στις 7:45 το απόγευμα, τα παιδιά του Λαογραφικού Ομίλου Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Ν. Σερρών, χορεύουν στην πλατεία «Ελευθερίας». 

Είναι τα μουσικά και χορευτικά «Ευαγγελίσματά» τους, για το Σάββατο του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων, την Παγκόσμια ημέρα χορού (στις 29 Απριλίου), τη γιορτή της φύσης, των λουλουδιών και της Άνοιξης (την Πρωτομαγιά) και το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου μας στο Πάσχα των Ελλήνων.  

Τα παιδιά του «Λαϊλιά» χορεύουν και τραγουδούν, στέλνοντας σε όλους μας τα χαρούμενα μηνύματα και τις ευχάριστες αναγγελίες. Μια εκδήλωση από τα παιδιά, για τα παιδιά και όλους εμάς. Τα παιδιά το μέλλον, η χαρά, το φωτεινό και ελπιδοφόρο αύριο.  

Overdrive Lap Battle στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών

Το Σάββατο στη Μονή Λαζαριστών με Λεωφορείο του ΚΤΕΛ για την παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: Η πρώην γυναίκα μου έδωσε το 25% σε 5 δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών

0

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ άσχημα για τη μητέρα τους, παρότι υπέστη δεινά»

Για το γάμο του με την Εύη Βατίδου ο οποίος κατέληξε σε επεισοδιακό διαζύγιο αναφέρθηκε ο Αλέξης Κούγιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Έλενα Παπαβασιλείου και στην εκπομπή «EQ» του Action 24 το βράδυ της Πέμπτης (25/04).

«Παντρεύτηκα στα 52 και έγινα πατέρας 53. Χώρισα όταν τα παιδιά μου ήταν 3 και 2 ετών.

Δεν ήθελα να μεταφέρω τα προσωπικά μου προβλήματα με την πρώην σύζυγό μου στα παιδιά μου.

Ακόμα και σήμερα δεν έχω συζητήσει ποτέ με τα παιδιά μου για το διαζύγιο» ανέφερε ο ποινικολόγος.

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ άσχημα για τη μητέρα τους, παρότι υπέστη δεινά, για δώδεκα χρόνια ήμασταν σε δίκες, με αντικείμενο την περιουσία.

Η πρώην γυναίκα μου έδωσε το 25% σε πέντε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών. Τα κέρδισα αυτά τα δικαστήρια», σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας.

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

Ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

0

Για τη ζωή του, την καριέρα του ως σχεδιαστής μόδας και το λόγο που φοράει πάντα μόνο μαύρα μίλησε ο Στέλιος Κουδουνάρης δίνοντας συνέντευξη στην Ελένη Μενεγάκη.

Στον καναπέ της εκπομπής «Ελένη» βρέθηκε ο γνωστός σχεδιαστής παραχωρώντας μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αναφορικά με την αγάπη του για την δουλειά του, την πολύχρονη συμμετοχή του στο My Style Rocks ως κριτής και το «μυστικό» πίσω από τα ολόμαυρα ρούχα.

Ο Στέλιος Κουδουνάρης είπε συγκεκριμένα «Εγώ ντύνω άλλους και τους παρατηρώ».

Ο λόγος πίσω από τη συζήτηση για τα μαύρα του ρούχα, ήταν η κίνησή του να στείλει ένα φόρεμα στην Ελένη Μενεγάκη με την ίδια να ενθουσιάζεται, γιατί αν και δεν έχουν βρεθεί ποτέ από κοντά, πέτυχε και τον τρόπο που ντύνεται αλλά και το προσωπικό της γούστο, δηλαδή τα χρώματα που τόσο της αρέσουν.

«Εσύ φοράς πάντα μαύρα, όμως», παρατήρησε η Ελένη Μενεγάκη με τον Στέλιο Κουδουνάρη να αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον λόγο που δεν επιλέγει ρούχα με χρώματα.

«Εγώ φοράω μαύρα, γιατί εγώ είμαι παρατηρητής.

Δεν είμαι το έργο, ντύνω τους άλλους ανθρώπους και δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα φορέσω εγώ, θέλω να κάνω ένα βήμα πίσω και να παρατηρώ τους άλλους ανθρώπους, κάτι που μου έχει στερήσει αναγνωρισιμότητα», απάντησε ο Στέλιος Κουδουνάρης.

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Κάνω γυμνισμό και ελεύθερο κάμπινγκ»

Overdrive Lap Battle στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Κάνω γυμνισμό και ελεύθερο κάμπινγκ»

0

Ο Σπύρος Χατζηαγελάκης αποκαλύπτει μεταξύ άλλων: «Οι φίλοι μου για τα ερωτικά μου θα έλεγαν…”καλή επιτυχία”».

Για την προσωπική του ζωή και το ενδεχόμενο της πατρότητας μίλησε στην εκπομπή «Mega Καλημέρα», ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης.

Ο αγαπητός ηθοποιός αποκάλυψε επίσης πως τυχαία ακολούθησε το δρόμο της υποκριτικής, αφού σπούδαζε Φυσική.

«Τυχαία έγινα ηθοποιός, μέσα από μια φοιτητική θεατρική ομάδα. Σπούδαζα φυσικός και κατάλαβα πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνω επιστήμονας, Οι γονείς μου αποδέχτηκαν σταδιακά την αλλαγή της επαγγελματικής πορείας μου», είπε αρχικά.

Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης πρόσθεσε για το κομμάτι της οικογένειας: «Το να κάνεις ένα παιδί είναι μια κοινή απόφαση.

Έχω υπάρξει σε σχέση που φτάσαμε κοντά στην απόκτηση ενός παιδιού. Είμαι ελεύθερος και ανοιχτός στις απόψεις μου για τα ερωτικά. Δεν είμαι καθόλου γκρινιάρης και ζηλιάρης, μοιάζω σαν να είμαι αναίσθητος».

«Έχει συμβεί σχέσεις μου να ζηλεύουν επειδή φωτογραφίζω γυμνά σώματα. Το γυμνό το θεωρώ πολύ φυσιολογικό, είναι η φύση μας τέτοια.

Δεν με αφορά να προστατέψω κάτι, δεν μπαίνω στην διαδικασία του “lifestyle”. Κάνω γυμνισμό και ελεύθερο κάμπινγκ.

Πλέον, στα 38 μου έχω απενοχοποιήσει το κομμάτι του σεξ.

Το σεξ παίζει 100% σημαντικό ρόλο σε μια σχέση.

Ποτέ δεν έχω χωρίσει επειδή δεν ταιριάζαμε στο σεξ», ανέφερε κλείνοντας ο ηθοποιός, που παράλληλα εργάζεται και ως φωτογράφος.

«Και σκ@τα μπορώ να καθαρίσω για το παιδί και τη γυναίκα μου»: Ξεσπά ο Άρης Τσάπης για τα αρνητικά σχόλια που δέχθηκε επειδή εργάζεται σε ταβέρνα

Το Σάββατο στη Μονή Λαζαριστών με Λεωφορείο του ΚΤΕΛ για την παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»

Είδε στον δρόμο την πρώην του και τη γρονθοκόπησε

Το σοβαρό επεισόδιο συνέβη μπροστά στα μάτια περαστικών, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία

Τυχαία συναντήθηκε σε έναν δρόμο της Χερσονήσου με την 50χρονη Ρουμάνα πρώην σύζυγό του ένας 64χρονος Δανός και δεν δίστασε να της επιτεθεί χτυπώντας την με τις γροθιές του και προκαλώντας της τραύματα, ενώ ταυτόχρονα την έβριζε χυδαία, το απόγευμα της Τρίτης.

Το σοβαρό επεισόδιο συνέβη μπροστά στα μάτια περαστικών, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία που έφτασε αμέσως.

Η γυναίκα υπέβαλε καταγγελία σε βάρος του 64χρονου, ο οποίος συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, που του άσκησε δίωξη για ενδοοικογενειακή βία και εξύβριση και διέταξε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Χειροπέδες σε Ιρανό «νταή»

Ένα δεύτερο περιστατικό συνέβη λίγες ώρες αργότερα στο Ηράκλειο, πάλι ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αλλοδαπών. Μια 31χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι ο 42χρονος σύζυγός της από το Ιράν εισέβαλε στο κατάστημά της στην οδό Ηρακλείου- Μοιρών, την εξύβρισε και την χτύπησε στο χέρι προκαλώντας της κάκωση.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 42χρονο “νταή” που οδηγήθηκε και αυτός στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου με τις ίδιες κατηγορίες.

Financial Times: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά η χώρα θα είναι σύντομα η φτωχότερη στην ΕΕ

Θεσσαλονίκη: 55χρονος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε και απείλησε να σκοτώσει τη σύζυγό του

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

Ελένη Χατζίδου για Μενεγάκη: Οι εποχές αλλάζουν και αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα τηλεθεάσης

0

Αυτά που θέλουν να δουν οι τηλεθεατές αλλάζουν, πρόσθεσε στη συνέχεια

Η Ελένη Χατζίδου συζήτησε με το πάνελ της εκπομπής της τα σχόλια του Μεγακλή Βιντιάδη για το τηλεοπτικό μέλλον της Ελένης Μενεγάκη αλλά και τις κινήσεις της παρουσιάστριας του MEGA, ύστερα από την είδηση ότι αποχωρεί από το κανάλι.

Μέσω «Breakfast@Star» η Ελένη Χατζίδου είπε: «Η Ελένη πρέπει να αλλάξει το περιεχόμενο της εκπομπής της. Δεν το λέει ένας άσχετος άνθρωπος, είναι άνθρωπος της τηλεόρασης χρόνια».

Στην πορεία, μια συνεργάτιδα της τραγουδίστριας και παρουσιάστριας είπε ότι είναι άσχημο να ακούγεται, πως η Ελένη Μενεγάκη πρέπει να αλλάξει το περιεχόμενο της εκπομπής της. Αναλυτικότερα, είπε: «Είναι λίγο άσχημο να ακούγεται ότι η Ελένη Μενεγάκη, η γυναίκα που το έχτισε αυτό το περιεχόμενο στην ελληνική τηλεόραση, πρέπει να το αλλάξει για να προχωρήσει. Είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να πεις, νιώθω ότι έχει γίνει καραμέλα πια».

Τότε, η Ελένη Χατζίδου της απάντησε: «Οι εποχές όμως, Λιλή μου, αλλάζουν, αυτά που θέλουν να δουν οι τηλεθεατές αλλάζουν και αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα τηλεθέασης καλώς ή κακώς».

Με τη σειρά του, ο Ετεοκλής Παύλου ανέφερε: «Είναι μία άποψη που επισφραγίζεται από άλλες απόψεις, από ανθρώπους που ζουν την τηλεόραση και ξέρουν από αυτήν. Το έχουμε ξανασυζητήσει εάν απαιτούνται αλλαγές ή αν και η ίδια η εποχή τις επιβάλλει».

Η Ελένη Χατζίδου είπε τέλος: «Το θέμα είναι πόσο επηρεάζεται ολόκληρη Ελένη από τέτοιες δηλώσεις και σχόλια πρώην συνεργατών της».

Light: «δεν θα αλλάξουμε τους στίχους μας επειδή τους ακούει το 8χρονο παιδί σου»

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής

0

Η τραγουδίστρια φορτίστηκε συναισθηματικά όταν έγινε μια έμμεση αναφορά στον πατέρα της

Η Μαρίνα Σάττι ξέσπασε σε δάκρυα κατά τη διάρκεια εμφάνισής της σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η τραγουδίστρια ήταν καλεσμένη στο «Στούντιο 4» το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου και σε ένα σημείο όπου έγινε μια έμμεση αναφορά στον πατέρα της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις αρχές του Απριλίου στα 68 του χρόνια, η Μαρίνα Σάττι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της.

«Ό, τι και να έχει συμβεί στη ζωή μου και τελευταία που ξέρετε τέλος πάντων κι αυτό που δεν ήθελα να το μάθει κανείς, τέλος πάντων το έμαθε», είπε η Μαρίνα Σάττι προφανώς αναφερόμενη στον πατέρα της και ξέσπασε σε δάκρυα.

«Είναι απελευθερωτικό το συναίσθημα;» ρώτησε ο παρουσιαστής, Θανάσης Αναγνωστόπουλος.

«Ποιο; Ναι, τέλος πάντων», απάντησε η τραγουδίστρια, ενώ έκλαιγε.

Ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος είπε στη συνέχεια: «Καταλαβαίνω ότι πονάει, ας το αυτό, δεν μιλήσαμε και δεν σε ρωτήσαμε τίποτα γι’ αυτό και δεν θέλουμε να σε ρωτήσουμε γι’ αυτό.

Το συναίσθημα του να μοιράζεσαι πράγματα με τον κόσμο που κάποτε… Θες να ακούσουμε ένα τραγούδι σου να πάρεις μια ανάσα; Θέλετε να πάμε σε ένα διάλειμμα; Να πάμε σε ένα διάλειμμα;».

Στο τέλος, η Μαρίνα Σάττι κατάφερε να ξαναβρεί την ψυχραιμία της και είπε: «Να πω μόνο αυτό: Επειδή όλα αυτά συμβαίνουν πλέον μπροστά στον κόσμο – ρεζίλι τέλος πάντων – όλα αυτά που συμβαίνουν μπροστά στον κόσμο και πλέον δεν έχω κάτι να κρύψω, τίποτα, αποφάσισα να είμαι πια τελείως ανοιχτή και να πηγαίνω με αυτό».

Έφυγε ο πατέρας της Μαρίνας Σάττι

Στις 2 Απριλίου, έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της Μαρίνας Σάττι, Αλί Οσμάν Σάττι, σε ηλικία 68 ετών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Μάλιστα, για ένα χρονικό διάστημα έπειτα από το δυσάρεστο γεγονός διακόπηκαν οι πρόβες της τραγουδίστριας για τη Eurovision, καθώς και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις της. 

marina satti xespase se klammata1

Μαρία Κωνσταντάκη: «Έχω κάνει σeξ κάτω από άγαλμα στη Σταδίου»

Light: «δεν θα αλλάξουμε τους στίχους μας επειδή τους ακούει το 8χρονο παιδί σου»

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

Θεσσαλονίκη: 55χρονος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε και απείλησε να σκοτώσει τη σύζυγό του

«Τον συγχωρώ, ήταν η κακιά στιγμή, θέλω να γυρίσει σπίτι» είπε η γυναίκα

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί ένας 55χρονος άντρας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε και απείλησε να σκοτώσει τη σύζυγό του, μέσα στο διαμέρισμά τους στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όταν ο κατηγορούμενος επιχείρησε να χτυπήσει με γροθιά στο πρόσωπο τη σύζυγό του, όμως η γυναίκα πρόλαβε να τραβηχτεί και την χτύπησε στον ώμο.

Στη συνέχεια, μόλις η παθούσα ξάπλωσε στο κρεβάτι, εκείνος την έπιασε από τον λαιμό και απείλησε ότι θα την σκοτώσει.

Την αστυνομία ειδοποίησαν γείτονες του ζευγαριού καθώς ανησύχησαν από τις φωνές και την φασαρία που άκουγαν, με αποτέλεσμα ο άντρας να συλληφθεί και να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία και απειλή και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ενώπιον των δικαστών η γυναίκα ανέφερε ότι με τον σύζυγό της είναι 40 χρόνια μαζί, από όταν ήταν παιδιά και απέδωσε τον ξυλοδαρμό της στην «κακιά στιγμή», τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη.

«Όλα έγιναν πάνω στα νεύρα του και τον συγχωρώ. Αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα υγείας. Δεν έχει υπάρξει άλλη φορά παρόμοιο περιστατικό» είπε, ζητώντας από τους δικαστές να μην τον τιμωρήσουν και να επιστρέψει στο σπίτι τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε στο ανδρόγυνο να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης, πρόταση την οποία αποδέχθηκαν. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2025 και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους.

Light: «δεν θα αλλάξουμε τους στίχους μας επειδή τους ακούει το 8χρονο παιδί σου»

Μαρία Κωνσταντάκη: «Έχω κάνει σeξ κάτω από άγαλμα στη Σταδίου»

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

Μαρία Κωνσταντάκη: «Έχω κάνει σeξ κάτω από άγαλμα στη Σταδίου»

0

«Πικάντικες» αποκαλύψεις για την προσωπική της ζωή έκανε η ηθοποιός

Σε «πικάντικες» αποκαλύψεις αναφορικά με την προσωπική της ζωή προχώρησε η ηθοποιός.

Ειδικότερα, μια άκρως πικάντικη συνέντευξη έδωσε στο Γρηγόρη Αρναούτογλου η ηθοποιός Μαρία Κωνσταντάκη.

Μεταξύ άλλων, η Μαρία Κωνσταντάκη σημείωσε: «Σε μένα η τύπου αναγνωρισιμότητα μου προέκυψε σχετικά μεγάλη, οπότε είχα συνηθίσει σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής να μην ξέρει ο κόσμος την προσωπική μου ζωή.

Από την άλλη, ενώ φαίνομαι αρκετά εξωστρεφής, δεν είμαι τόσο. Δηλαδή και η μάνα μου κάτι θα το μάθει μετά από καιρό» δήλωσε η ηθοποιός, με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου να αναφέρεται στη συνέχεια στη σεξουαλική της ζωή και στο γεγονός ότι έχει δηλώσει ότι έχει κάνει σeξ σε νεκροταφείο!

Όπως ήταν επόμενο φυσικό, η Μαρία Κωνσταντάκη κι ενώ ήταν στην αρχή αμήχανη, στη συνέχεια είπε χιουμοριστικά «Αυτά όλοι τα έχουμε κάνει στα νιάτα μας. Έκανα σeξ κάτω από ένα άγαλμα στην Σταδίου, στην Κολοκοτρώνη…

Ήταν νύχτα και ήμασταν νέοι, πολλά χρόνια πριν τον κορωνοϊό. Η θάλασσα και το αυτοκίνητο δεν είναι άξια λόγου. Πλέον το κρεβάτι μου είναι το καλύτερο» κατέληξε η Μαρία Κωνσταντάκη συμπληρώνοντας πως έχει μεγαλώσει.

Τέλος η Μαρία Κωνσταντάκη αποκάλυψε και ένα περιστατικό που της συνέβη πριν πολλά χρόνια με τον πρώτο της μεγάλο έρωτα. Η ηθοποιός είπε ότι την απάτησε, ωστόσο η αντίδρασή της ήταν αρκετά… κατινίστικη!

«Την πέτυχα στην κηδεία του ανθρώπου αυτού… Έχουν περάσει πολλά χρόνια. Το έμαθα από τον ίδιο, όταν ήταν εν ζωή. Τη συνάντησα στην κηδεία…» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός.

Ο 11χρονος Θοδωρής παλεύει με τον καρκίνο και δώρισε το επίδομα του σε άλλα παιδάκια που έχουν ανάγκη

Light: «δεν θα αλλάξουμε τους στίχους μας επειδή τους ακούει το 8χρονο παιδί σου»

Συγχαρητήρια στην Σερραία Αντωνία Βαγενά που τιμήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας

Light: «δεν θα αλλάξουμε τους στίχους μας επειδή τους ακούει το 8χρονο παιδί σου»

0

O γνωστός στη νέα γενιά τράπερ Light, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ξέσπασε με αφορμή τα σχόλια κάποιων παρουσιαστών για την τραπ μουσική και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους γονείς, τόνισε πως η ευθύνη για το πώς θα μεγαλώσει η νεολαία δεν βαραίνει τον ίδιο σαν καλλιτέχνη, αλλά τους γονείς.

«Ως απάντηση σε κάποιους κυρίους και κυρίες, που τα μοναδικά τους credentials είναι ότι στολίζουν πάνελ πρωινών και μεσημεριανών εκπομπών που είχαν πολλά να πουν για τις δηλώσεις μου, να σας απαντήσω ότι αν θεωρείτε πως η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας και ο δρόμος που θα επιλέξουν να πάρουν σε αυτή τη ζωή και το τι είδους άνθρωποι θα γίνουν,

είναι μια ευθύνη που βαραίνει εμένα σαν καλλιτέχνη ή οποιονδήποτε άλλον και δεν είναι δική σας ευθύνη σαν γονείς ή σαν παιδαγωγοί, ίσως να έπρεπε να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο επιλέγοντας να είστε τραγουδιστές, συγγραφείς, ηθοποιοί, παρουσιαστές και λίγο περισσότερο να είστε γονείς», είπε χαρακτηριστικά ο Light.

«Να δείχνετε στα παιδιά σας ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Δεν φέρουμε εμείς καμία τέτοια ευθύνη. Αυτά με πολλή αγάπη και σεβασμό.

Και επειδή άκουσα και κάποια άλλα σχόλια, δεν θα αλλάξουμε εμείς την πραγματικότητα, την οποία ζούμε και ζήσαμε, τα πράγματα, τα οποία γράφουμε μέσα στην μουσική μας και τους στίχους μας, γιατί τυχαίνει να μας ακούει το 8χρονο παιδί σου», τόνισε στη συνέχεια.

Τέλος, θέλησε να δώσει μερικές συμβουλές στους γονείς να μιλούν ανοιχτά στα παιδιά τους για τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, να τους «ανοίξουν τα μάτια» και τέλος, να μην εκφράζουν την άποψή τους για πράγματα που δεν γνωρίζουν.

«Εσύ είσαι ο γονιός του. Πάρε του το τάμπλετ, εξήγησέ του ότι αυτοί είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν μεγαλώσει με τον ίδιο προνομιούχο τρόπο που μπορεί να μεγάλωσες εσύ ή στις γειτονιές που έχετε μεγαλώσει εσείς.

Νομίζετε ότι τα πιστόλια και τα μαχαίρια και τα εγκλήματα υπάρχουν μόνο στο Μπρονξ και την Αμερική. Φαίνεται πόσο λίγα πράγματα ξέρετε για την καθημερινότητα της Ελλάδας. 

Είστε σαν την Μαρία Αντουανέτα με το παντεσπάνι. Δεν ξέρετε τι γίνεται στους δρόμους, οπότε καλύτερα να μην εκφέρετε άποψη, μείνετε εκεί στα πάνελ και αφήστε τους δρόμους για εμάς», είπε κλείνοντας.

«Και σκ@τα μπορώ να καθαρίσω για το παιδί και τη γυναίκα μου»: Ξεσπά ο Άρης Τσάπης για τα αρνητικά σχόλια που δέχθηκε επειδή εργάζεται σε ταβέρνα

Ο 11χρονος Θοδωρής παλεύει με τον καρκίνο και δώρισε το επίδομα του σε άλλα παιδάκια που έχουν ανάγκη

Ευρωεκλογές: Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου στο ψηφοδέλτιο με την Πλεύση Ελευθερίας!

Ο 11χρονος Θοδωρής παλεύει με τον καρκίνο και δώρισε το επίδομα του σε άλλα παιδάκια που έχουν ανάγκη

0

Ο 11χρονος Θοδωρής από τον Τύρναβο δίδαξε το μεγαλείο της ψυχής του, αποκαλύπτοντας ότι αποφάσισε να προσφέρει ως δωρεά το επίδομά που λαμβάνει στον ξενώνα της «Ελπίδας».

Ο 11χρονος Θοδωρής από τον Τύρναβο μας δίδαξε με το μεγαλείο της ψυχής του, όταν αποκάλυψε ότι αποφάσισε να προσφέρει ως δωρεά το επίδομά που λαμβάνει στον ξενώνα της «Ελπίδας». Βαθιά συγκινημένος και με βουρκωμένα τα μάτια του καθ΄όλη τη διάρκεια της εκπομπής, έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα:

Εγώ δεν το χρειάζομαι, τι να το κάνω. Μπορεί να το χρειάζονται άλλα παιδάκια. Μακάρι να μη ζήσει κανένα παιδί αυτό που περνάμε εμείς… Αλλά και αν το περάσουν, να είναι δυνατοί και να μην τα παρατάνε ποτέ.

Ρίγη συγκίνησης αλλά και ελπίδα για το μέλλον των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο έδωσαν οι μικροί μαχητές του Συλλόγου Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» που βρέθηκαν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και μαζί και ο μικρός ήρωας, Θοδωρής.

Η ιστορία του Θοδωρή και η «μάχη» του με τον καρκίνο

Ο 11χρονος Θοδωρής με τη μητέρα του, Ευγενία. βρίσκονται στον ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» από το περασμένο καλοκαίρι.Ο μικρός στα μέσα Αυγούστου διεγνώσθη με καρκίνο στον ρινοφάρυγγα και οι θεραπείες έπρεπε να αρχίσουν άμεσα. Στις 15 Ιουλίου εισήχθη στο νοσοκομείο της Λάρισας και στις 16 Αυγούστου έκανε την πρώτη χημειοθεραπεία.

Σήμερα βρίσκεται στη μέση της θεραπείας με ακτινοβολίες στο «Αγλαΐα Κυριακού» και παράλληλα κάνει και κάποιες χημειοθεραπείες. Σύντομα ελπίζει να τελειώσει η περιπέτεια της υγείας του.

«Ο Θοδωρής είναι ένα παιδί ήπιων τόνων. Όμως έβγαλε μια μεγάλη δυναμική. Πηγαίνει μπροστά και εμείς ακολουθούμε», είπε συγκινημένη η μητέρα του και πρόσθεσε για το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ»:

«Όση βοήθεια και να έχεις από φίλους και συγγενείς, η στήριξη που λάβαμε εδώ είναι πολύ σημαντική. Χτίζονται φιλίες ζωής. Είχαμε διαρκώς βοήθεια», ανέφερε η κα Ευγενία.

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Δεν έχω ψωνίσει ποτέ μου από την λαϊκή και δεν φοράω ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι»

«Και σκ@τα μπορώ να καθαρίσω για το παιδί και τη γυναίκα μου»: Ξεσπά ο Άρης Τσάπης για τα αρνητικά σχόλια που δέχθηκε επειδή εργάζεται σε ταβέρνα

Ευρωεκλογές: Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου στο ψηφοδέλτιο με την Πλεύση Ελευθερίας!

«Και σκ@τα μπορώ να καθαρίσω για το παιδί και τη γυναίκα μου»: Ξεσπά ο Άρης Τσάπης για τα αρνητικά σχόλια που δέχθηκε επειδή εργάζεται σε ταβέρνα

0

Ο Άρης Τσάπης αυτή την περίοδο δεν εργάζεται ως ηθοποιός, αλλά εργάζεται σε ταβέρνα και δέχτηκε γι’ αυτό ορισμένα κακεντρεχή σχόλια!

Ο Άρης Τσάπης αυτή την περίοδο δεν εργάζεται ως ηθοποιός, αλλά δουλεύει σε ταβέρνα και δέχτηκε γι’ αυτό ορισμένα κακεντρεχή σχόλια!

Ο ίδιος πήρε την απόφαση να απαντήσει σε ένα από αυτά που δέχτηκε στο Tik Tok.

Όπως είπε ο Άρης Τσάπης:

«Είδα αυτό το σχόλιο και δεν μπήκα στη διαδικασία να απαντήσω. Έχει γίνει καιρό, αλλά βλέπω πως έχει γίνει πολύ σούσουρο. Και δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Από τη στιγμή που δεν ενοχλεί εμένα;

Δεν με πειράζει κανένα αρνητικό σχόλιο, έχω ακούσει τόσα στη ζωή μου… Όσο για αυτό το σχόλιο “πλάκα μου κάνεις, από ηθοποιός δουλεύεις σε ταβέρνα”. Η ταβέρνα σκέψου είναι η καλύτερη δουλειά που έχω κάνει. Έχω δουλέψει σε οικοδομή, έχω καθαρίσει σκάλες με τους γονείς μου…

 Δεν μπορείς να φανταστείς. Και πολλές άλλες δουλειές. Μοίραζα φυλλάδια. Ήμουν και τότε ηθοποιός. Αυτό αποβάλλετε το από το μυαλό σας. Και εγώ έτσι ήμουν στην αρχή. Είναι πολύ κακό να σκέφτεστε έτσι.

Εγώ μπορώ να κάνω ό,τι δουλειά χρειαστεί, αρκεί να είναι ευτυχισμένοι η γυναίκα και το παιδί μου. Και σκ@τα μπορώ να καθαρίσω. Αυτά! Καλή συνέχεια».

Απαρηγόρητος ο Γιάννης Καλλιάνος, ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω – «Θα κινηθώ σκληρά»

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Δεν έχω ψωνίσει ποτέ μου από την λαϊκή και δεν φοράω ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι»

Ευρωεκλογές: Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου στο ψηφοδέλτιο με την Πλεύση Ελευθερίας!

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Δεν έχω ψωνίσει ποτέ μου από την λαϊκή και δεν φοράω ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι»

0

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφους από ψυχαγωγικά μέσα ενημέρωσης,

όπου αναφέρθηκε στον λόγο πίσω από την απόφασή της να μη φορά ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι. Τονίζοντας την αρχή της αυθεντικότητας, εξέφρασε τη διαφωνία της με το να εκθέσει εκ νέου τον εαυτό της στην τηλεόραση.

«Το πιο ακριβό μου ρούχο είναι ένα Gucci, βραδινό φόρεμα, πολύ ωραίο. Δεν θα σας πω πόσο κόστιζε. Το έχω δέκα χρόνια και το φοράω ακόμη. Δεν έχω ψωνίσει ποτέ από τη λαϊκή. Δεν φοράω ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι, γιατί δεν ξέρουμε τι ενέργεια είχε αυτός που το φορούσε», είπε αρχικά η Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια: «Δεν έχω αυτοπροταθεί ποτέ, σε κανένα τηλεοπτικό πρότζεκτ και δεν θα το κάνω ποτέ».

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι

Απαρηγόρητος ο Γιάννης Καλλιάνος, ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω – «Θα κινηθώ σκληρά»

Ευρωεκλογές: Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου στο ψηφοδέλτιο με την Πλεύση Ελευθερίας!

Financial Times: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά η χώρα θα είναι σύντομα η φτωχότερη στην ΕΕ

«Eλληνικό παράδοξο» – Ισχυρή ανάπτυξη, μείωση χρέους αλλά οι Έλληνες φτωχαίνουν

Το ελληνικό παράδοξο της εντυπωσιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που οι Έλληνες φτωχαίνουν, εξετάζουν οι Financial Times, παραθέτοντας δείκτες και στοιχεία που αποδεικνύουν πως η πληγή στην ελληνική κοινωνία είναι ανοιχτή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πράγματι, η ελληνική οικονομία πετυχαίνει θετικές επιδόσεις μεταξύ των καλύτερων στην ΕΕ, ξεκινά το άρθρο των Financial Times, επισημαίνοντας όμως το παράδοξο: Την ίδια ώρα που η χώρα καταγράφει πράγματι μεταξύ των καλύτερων πρόσφατων επιδόσεων στην Ευρωζώνη, έχει γίνει και η φτωχότερη μεταξύ αυτών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P ήταν ο τελευταίος που επαίνεσε την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας την προοπτική της σε «θετική».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει «ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ευρείας εμβέλειας για την  αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβληματικών σημείων», ενισχύοντας την ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και καταλήγοντας σε πτώση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία των αγορών ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να προκαλεί μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει τις επιδόσεις των ομοτίμων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Πράγματι, νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat τη Δευτέρα έδειξαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 162% το 2023.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2% το 2023, την ίδια που στη Γερμανία καταγράφεται συρρίκνωση κατά 0,3%. Από το 2019, πριν από την πανδημία, η χώρα είχε ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν διπλάσιους σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% και φέτος και θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού — που συμβαδίζουν με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης — βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Το ίδιο ισχύει και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην άρση των εμποδίων στην ανάπτυξη,

όπως η αύξηση της ψηφιακής πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, η επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων και η βελτίωση της διαφάνειας και των δημόσιων οικονομικών.

Όπως είπε στους Financial Times ο Guillaume Derrien, οικονομολόγος της BNP Paribas στο FTAV: «Η ανανεωμένη πολιτική σταθερότητα και η έντονη δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν».

Financial Times: Η Ελλάδα σύντομα θα είναι η φτωχότερη χώρα στην ΕΕ

Η πρόσφατη ανάκαμψη στην Ελλάδα, όμως, έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο στη χώρα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να απομακρυνθεί η χώρα από την τελευταία θέση, με τους φτωχότερους κατοίκους στην Ευρωζώνη, επισημαίνουν οι Financial Times και συνεχίζουν τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση είναι καινούρια για τους Έλληνες, που μέχρι το 2009, είχαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. 

Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό στην Ελλάδα, αφήνοντάς την τη δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία, και τη φτωχότερη χώρα στην Ευρωζώνη, δηλαδή μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

«Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ», γράφει το δημοσίευμα των Financial Times.

«Πώς συμβιβάζονται αυτές οι αντίθετες ιστορίες ισχυρής ανάκαμψης και φτώχειας;», αναρωτιέται το άρθρο για να εξηγήσει πως η απάντηση βρίσκεται στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησε το 2010.

Οι δαπάνες περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συμπιέζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά και κατεδαφίζοντας την οικονομία. Η έκταση της οικονομικής ζημιάς ήταν πρωτοφανής για καιρό ειρήνης.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30% από την κορυφή προς τα μεσαία στρώματα. Το 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 65%.

Την ίδια περίοδο, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Η ανεργία εκτοξεύτηκε στο ιστορικό υψηλό σχεδόν 30%.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007 – παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία – ενώ η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.

Το οικονομικό χτύπημα είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, σημειώνει ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Wealth Management.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022, το πιο πρόσφατο έτος με διαθέσιμα στοιχεία στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ, και υπολείπονται κατά 30% από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα, αφήνοντας τη χώρα με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μισθούς μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ο κατασκευαστικός τομέας — ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης πριν από την κρίση — έχει σχεδόν αφανιστεί. Οι επενδύσεις σε κατοικίες, που αντιπροσώπευαν πάνω από το 10% του ΑΕΠ στο απόγειο της φούσκας του 2008, έχουν έκτοτε βυθιστεί στο 2% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο μερίδιο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως λέει ο Derrien της BNP: «Η Ελλάδα έχει πλέον ένα λιγότερο μη ισορροπημένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης — κάτι που είναι θετικό — αλλά η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας δεν έχει ακόμη εξισορροπηθεί πλήρως από την επέκταση σε νέους τομείς».

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ο Λαγαριάς υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη με περιορισμένη μόχλευση (financial leverage) – όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδας – θα παραμείνει υποτονική και προβλέπει ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια «επίμονων μεταρρυθμίσεων» για να επιστρέψει η Ελλάδα στο σημείο που ήταν το 2007.

Χαμηλές επενδύσεις και υποτονική παραγωγικότητα επίσης συνεχίζουν να περιορίζουν τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Derrien.

Στην τελευταία του έκθεση για τη χώρα, το ΔΝΤ ανέφερε επίσης την κλιματική αλλαγή ως κίνδυνο – καθώς το 90% των υποδομών του τουρισμού και το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων βρίσκονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε υψηλούς κλιματικούς κινδύνους — και στα ολοένα πιο θλιβερά δημογραφικά στοιχεία.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε χαμηλό ενενήντα ετών το 2022, επιδεινώνοντας τη γήρανση και συρρικνώνοντας τον πληθυσμό καθώς πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο.

Συνολικά, καταλήγει το άρθρο των Financial Times, «η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να γιορτάζεται, αλλά πρέπει να την εξετάζουμε στο πλαίσιο της σημαντικής οικονομικής κρίσης που άφησε τη χώρα σε μια τρύπα, για να βγει από την οποία μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά».

Τον έπιασαν οι κάμερες, πήρε φόρα και πńδnξε: Η τpαγική ιστορία του 34χρονου Αντώνη που αuτοκτóνnσε στον Λευκό Πύργο 

Άσχημη εξέλιξη – Τι έρχεται μετά την αφρικανική σκόνη

Ευρωεκλογές: Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου στο ψηφοδέλτιο με την Πλεύση Ελευθερίας!

Απαρηγόρητος ο Γιάννης Καλλιάνος, ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω – «Θα κινηθώ σκληρά»

0

«Δεν ξέρω πού είμαι, δεν έχω δύναμη να μιλήσω, να περπατήσω. Σκέφτομαι το παιδί μου, την γυναικά μου, την μητέρα μου. Δεν μπορείς να πεθάνεις κι εσύ. Η ζωή θα συνεχιστεί άλλα ο πόνος θα μείνει. Δεν μου είχε κοπεί ποτέ η καρδία στα δυο, το έζησα σήμερα» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καλλιάνος, για το θάνατο του πατέρα του, στο LiveNews.

Ο Γιάννης Καλλιάνος επιμένει πως ο δικός του άνθρωπος χάθηκε γιατί συγκεκριμένοι γιατροί στο νοσοκομείο δεν τον έστειλαν εγκαίρως σε μονάδα αυξημένη φροντίδας.

«Συγκεκριμένος άνθρωπος διευθυντής της αγγειοχειρουργικής μονάδας στο Αττικό νοσοκομείο, εκτιμούσε ότι είναι καλά, με άψογες εξετάσεις. Σχεδόν παρουσίαζαν τις εξετάσεις του ως εξετάσεις μωρού…

Περίμενα κι εγώ να βγει από το νοσοκομείο μέχρι που ξεκίνησαν οι πρώτες δύσπνοιες και ήρθε και ο αδερφός μου από την Κύπρο, είναι καρδιολόγος και έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Ήξερε ακριβώς τα προβλήματα του. Έπεσε στα πόδια όλων και τους έλεγε ότι ο πατέρας μου δε θα αντέξει αν δεν μπει σε μονάδα αυξημένη φροντίδας» περιέγραψε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Αν είχαν ακούσει τον αδερφό μου, ο πατέρας μου θα ήταν εδώ, δίπλα μου

«Δεν ήταν το προβλήματα του συστήματος υγείας. Το πρόβλημα ήταν ότι συγκεκριμένοι τρεις άνθρωποι έλεγαν ότι ο πατέρας μου είναι καλά και δε χρειάζεται να μπει ούτε σε ΜΕΘ ούτε σε ΜΑΘ. Αν είχαν ακούσει τον αδερφό μου, αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου θα ήταν εδώ δίπλα στο αυτοκίνητο και θα πηγαίναμε μια καθιερωμένη βόλτα» τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, λέγοντας ότι πρόκειται να αναζητήσει το δίκιο του νομικά.

«Έχω όλα τα μηνύματα στα χέρια μου. Όλα αυτά θα κατατεθούν στον κύριο Κούγια που θα αναλάβει την υπόθεση για να οδηγηθούν εκεί που πρέπει οι άνθρωποι που στέρησαν τη ζωή του πατέρα μου. Θα κινηθώ σκληρά νομικά, επιθετικά νομικά… Το «Αττικόν» τώρα είπε ότι είχε προβλήματα πολλά (ο ασθενής). Τότε γιατί μας έλεγαν ότι είναι καλές οι εξετάσεις του» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Για την ΕΔΕ που διατάχθηκε για την υπόθεση

«Η ΕΔΕ διατάχθηκε από τον διοικητή. Θα είναι μάγκας ο διοικητής αν δεν προστατεύσει, αν δεν γίνει γκέτο και προστατευθούν όλοι μεταξύ τους. Ελπίζω η γιοι, τα παιδιά του κάθε διοικητή και υποδιοικητή να μην ζήσουν ποτέ την εικόνα που είδα στον πατέρα μου. Έσκυψα, τον φίλησα, είχε ταχύπνοια…».

«Κόπηκε η ζωή μου στα δύο. Δεν είναι μάγκες αυτοί που δεν κλαίνε. Έκανα τα πάντα για να τιμήσω τον πατέρα μου. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Υπέπεσαν σε άλλο ένα λάθος. Έβγαλαν στοιχεία του πατέρα μου και αυτό είναι κακούργημα. Τον πατέρα μου δε θα τον φέρω πίσω.

Μακάρι να μπορούσα να κουνήσω τα βουνά. Έκανα τα πάντα. Αλλά ζητώ συγνώμη αν δε μπόρεσα να κάνω κάτι παραπάνω, να πείσω τους γιατρούς να σώσουν τον πατέρα μου» κατέληξε ο Γιάννης Καλλιάνος στο LiveNews.

Γιάννης Μηλιώκας : “Για το καλό μου” – Η ιστορία του τραγουδιού που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι

Ευρωεκλογές: Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου στο ψηφοδέλτιο με την Πλεύση Ελευθερίας!

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι

0

Στη Βέροια, η αγωνία για την εξαφάνιση του 43χρονου Νίκου συνεχίζεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Η μητέρα του κάνει έκκληση προς οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε για την υπόθεση να επικοινωνήσει άμεσα με τις Αρχές. 

«Πάρτε ένα τηλέφωνο στην αστυνομία, σας παρακαλώ είμαι μάνα και περιμένω. Μόνο να τον βρω, μόνο να τον βρω» ανέφερε με λυγμούς στο Mega.

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί, ο 43χρονος από το Μακρυχώρι Βέροιας αποχώρησε από το σπίτι του με προορισμό την εργασία του. Από εκείνη τη στιγμή, η μητέρα του δεν έχει ξανασυναντήσει τον γιο της.

«Την Πέμπτη το πρωί σηκώθηκε, όπως πάντα, έφυγε για τη δουλειά του. Πήρε το αστικό και πήγε στη δουλειά του. Περιμένω το μεσημέρι να έρθει ο Νίκος, δεν ήρθε. Δεν ήρθε και το βράδυ. Και από τότε περιμένω, περιμένω» συνέχισε η μητέρα του.

thriler veroias nikos2

Το τελευταίο σήμα στο κινητό του

Όπως συνέβαινε καθημερινά, ο 43χρονος πήγε με το αστικό λεωφορείο στην δουλειά του, παίρνοντας μαζί του τα απαραίτητα προσωπικά του είδη. Μετά από τηλεφώνημα της μητέρας του στον χώρο εργασίας του, όπου της επιβεβαίωσαν ότι ο γιος της είχε αποχωρήσει νωρίτερα, αποφάσισε να απευθυνθεί στις Αρχές για βοήθεια.

«Λέω βοηθήστε, έχασα το παλικάρι μου. Το κινητό του έδειξε σήμα στην Χαλκηδόνα το Σάββατο. Το κινητό του χτυπούσε μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, παίρναμε συνέχεια.»

Το κινητό του 43χρονου φαίνεται πως εξέπεμψε το σήμα του στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκηδόνας, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό του, σημειώνοντας την τελευταία επαφή με αυτό. Παρόλα αυτά, ο ίδιος παραμένει ακόμα αγνοούμενος. Ήδη από το προηγούμενο βράδυ, η μητέρα του είχε αντιληφθεί ότι κάτι τον απασχολούσε.

«Δεν κοιμήθηκε όλη νύχτα. Ήταν σε υπερένταση ο Νίκος. Φιλότιμο, να βοηθάει, να κάνει, εδώ η γειτονιά χρόνια παράπονο κανένας δεν έχει. Όποιος ξέρει και βλέπει τον Νίκο ας πάρει ένα τηλέφωνο» είπε κλαίγοντας η γυναίκα.

Από την περασμένη Πέμπτη, τα ίχνη του έχουν χαθεί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα. Η ανησυχία της μητέρας του αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η Μαίρη Συνατσάκη μίλησε για την πρώτη φορά που έκανε σεξ

Γιάννης Μηλιώκας : “Για το καλό μου” – Η ιστορία του τραγουδιού που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά

Ευρωεκλογές: Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου στο ψηφοδέλτιο με την Πλεύση Ελευθερίας!

Αυτοάνοσα: Τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο – Γιατί οι περισσότεροι ασθενείς είναι γυναίκες

0

Ποιες ομάδες γονιδίων πυροδοτούν την αυτοανοσία; Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι γυναίκες; Η κυρία Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος και Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων στο Metropolitan General εξηγεί τη σημασία της αυτοάνοσης γενετικής

Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η βλάβη σε ιστούς και όργανα που προκύπτουν από λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του ίδιου του οργανισμού αναγνωρίζοντας -σαν ξένα- δικά του στοιχεία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, με διαφορετική συχνότητα προσβολής μεταξύ των φύλων.
Συνολικά, ο επιπολασμός των αυτοάνοσων νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό είναι τουλάχιστον 5%-10%, και αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας κυρίως σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες.

Οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι πολυπαραγοντικές ως προς την αιτία τους, με ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων να παίζει συχνά ρόλο.

Καθώς οι πολυπαραγοντικές καταστάσεις προκαλούνται εν μέρει από γενετικούς παράγοντες, οι αυτοάνοσες παθήσεις τείνουν να εμφανίζονται σε μέλη οικογενειών.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι ιοί ή η ηλιακή ακτινοβολία είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση σε γενετικά ευαίσθητα άτομα.

Υπάρχουν τρεις κύριες ομάδες γονιδίων που πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων:
• Το HLA DR2 σχετίζεται θετικά με τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ), τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ σχετίζεται αντιστρόφως με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι
• Το HLA DR3 συνδέεται έντονα με τη μυασθένεια Gravis, το ΣΕΛ, το διαβήτη τύπου Ι και το σύνδρομο Sjögren
• Το HLA DR4 συνδέεται στενά με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου I, την πέμφιγα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Αυτά τα γονίδια συνδέονται με διάφορα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος όπως: υποδοχείς των Τ-λεμφοκυττάρων, ανοσοσφαιρίνες και τα κύρια σύμπλοκα ιστοσυμβατότητας.
Οι υποδοχείς των Τ-λεμφοκυττάρων και οι ανοσοσφαιρίνες του ανοσοποιητικού συστήματος -είναι σημαντικοί για την αναγνώριση των αντιγόνων που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να στοχεύει έναντι των οργάνων και των ιστών του σώματος.
• Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η συσχέτιση μεταξύ Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας και HLA B27

Τα αυτοάνοσα νοσήματα τείνουν να εμφανίζονται συχνά σε μέλη οικογενειών, ενώ είναι προφανές ότι πολλαπλές περιπτώσεις μιας μεμονωμένης αυτοάνοσης νόσου συγκεντρώνονται εντός των οικογενειών. 

Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό, είναι τα άτομα αυτών των οικογενειών να έχουν προσβληθεί από διαφορετικές αυτοάνοσες νόσους.

Φύλο, κληρονομικότητα και αυτοανοσία

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα είναι γυναίκες, χωρίς να είναι σαφές το γιατί. Πολλές υποθέσεις βασίζονται κυρίως σε ορμονικούς και γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν διαφορετικά τα αυτοάνοσα συστήματα γυναικών και ανδρών.

Είναι γεγονός πως πολλές από αυτές τις ασθένειες εμφανίζονται ή παρουσιάζουν διακυμάνσεις όταν υπάρχουν ορμονικές αλλαγές, όπως στην εφηβεία και στην εγκυμοσύνη.

Η αναλογία των γυναικών με αυτοάνοσα νοσήματα ποικίλλει ανάλογα με τη νόσο: από 18:1 στην αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς (AITD), έως 1:1 στην ψωρίαση (PSO) και 1:2 στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS), καθώς και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.


Οι ορμόνες του φύλου εμπλέκονται στους παράγοντες ευαισθησίας για τα αυτοάνοσα νοσήματα μέσω της διαμόρφωσης της απόκρισης μέσω διαφορετικών ειδών Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσιακού συστήματος.

Ο αντίκτυπος των ορμονικών αλλαγών στην πορεία της νόσου στις γυναίκες έχει τεκμηριωθεί στην εγκυμοσύνη: η σοβαρότητα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, έχει αναφερθεί ότι μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ η σοβαρότητα του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου, είτε επιδεινώνεται είτε δεν επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θεωρητικά, η αδρανοποίηση του χρωμοσώματος Χ και ο προκύπτων χιμαιρισμός ιστών μπορεί να εξηγήσουν τη γυναικεία προδιάθεση για συστηματική αυτοανοσία.
Στα θηλυκά έμβρυα, τα μισά σωματικά τους κύτταρα εκφράζουν αντιγόνα που προέρχονται από το πατρικό Χ και τα μισά από το μητρικό Χ.

Έχουν εξεταστεί πολλές προτάσεις, αλλά καμία δεν έχει απολύτως αποδεδειγμένο πειραματικό υπόβαθρο και εξακολουθούν να αποτελούν μέρος μιας συζήτησης για το φύλο.

Επί του παρόντος γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτοανοσίας, διερευνώνται σε ζωικά μοντέλα διαβήτη και Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου.

Μια πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι το γονίδιο PTPN22, το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεϊνική φωσφατάση τυροσίνης, σχετίζεται με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις όπως ο ΣΕΛ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, η λεύκη, η ψωριασική αρθρίτιδα και η νόσος Graves.

Συμπερασματικά

Οι βελτιωμένες αναλυτικές και πειραματικές τεχνικές δημιουργούν ελπίδες για κλινικές εφαρμογές της αυτοάνοσης γενετικής.

 Η καλύτερη κατανόηση των αιτιολογικών παραλλαγών που συμβάλλουν στην παθολογία της αυτοάνοσης νόσου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ για τον κίνδυνο ασθένειας και, ίσως, βιοδεικτών για την εξέλιξη της νόσου ή τη θεραπευτική απόκριση.

Τρίτη ηλικία: Σε ποια ηλικία ξεκινάει;

Εμμηνόπαυση: Το βότανο που ανακουφίζει από τις εξάψεις – Ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη

Ευρωεκλογές: Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου στο ψηφοδέλτιο με την Πλεύση Ελευθερίας!

nea aristera leei oxi katarghsh eihnodikiou

Η Νέα Αριστερά λέει Όχι στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας

Από σήμερα  συζητείται   στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη. Το αυτό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα διαχρονικά προβλήματα των δικαστικών...
omonoia kleftis e vima

Ομόνοια: Κλέφτης-αίλουρος πηδούσε από ταράτσα σε ταράτσα για να αποφύγει τη...

Επεισοδιακή καταδίωξη έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στην Ομόνοια, μετά την καταγγελία ότι ένας άνδρας έκλεβε χαλκό από κτήριο της περιοχής. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να...
leuterhs augenakhs eyrwkoinovoulio

Λευτέρης Αυγενάκης: Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χθες με ισχυρή πλειοψηφία (425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές) την πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, για τρεις σημαντικές...
euaggelismata mme tou xorou melismata

«Ευαγγελίσματα με του χορού μελίσματα» την Παρασκευή, 26 Απριλίου στην πλατεία...

Σήμερα Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, στις 7:45 το απόγευμα, τα παιδιά του Λαογραφικού Ομίλου Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Ν. Σερρών, χορεύουν στην πλατεία «Ελευθερίας».  Είναι...
alexis kougias e vima

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: Η πρώην γυναίκα μου έδωσε το...

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ άσχημα για τη μητέρα τους, παρότι υπέστη δεινά» Για το γάμο του με την Εύη Βατίδου ο οποίος κατέληξε σε επεισοδιακό...
stelios koudounaris1 e vima

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

Για τη ζωή του, την καριέρα του ως σχεδιαστής μόδας και το λόγο που φοράει πάντα μόνο μαύρα μίλησε ο Στέλιος Κουδουνάρης δίνοντας συνέντευξη...
spiros hatziaggelakis1 e vima

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Κάνω γυμνισμό και ελεύθερο κάμπινγκ»

Ο Σπύρος Χατζηαγελάκης αποκαλύπτει μεταξύ άλλων: «Οι φίλοι μου για τα ερωτικά μου θα έλεγαν…”καλή επιτυχία”». Για την προσωπική του ζωή και το ενδεχόμενο της...
eide prwhn gronthokophse

Είδε στον δρόμο την πρώην του και τη γρονθοκόπησε

Το σοβαρό επεισόδιο συνέβη μπροστά στα μάτια περαστικών, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία Τυχαία συναντήθηκε σε έναν δρόμο της Χερσονήσου με την 50χρονη Ρουμάνα πρώην σύζυγό του...
elenh xatzidou gia menegakh

Ελένη Χατζίδου για Μενεγάκη: Οι εποχές αλλάζουν και αυτό αποτυπώνεται στα...

Αυτά που θέλουν να δουν οι τηλεθεατές αλλάζουν, πρόσθεσε στη συνέχεια Η Ελένη Χατζίδου συζήτησε με το πάνελ της εκπομπής της τα σχόλια του Μεγακλή Βιντιάδη για...
marina satti xespase se klammata

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής

Η τραγουδίστρια φορτίστηκε συναισθηματικά όταν έγινε μια έμμεση αναφορά στον πατέρα της Η Μαρίνα Σάττι ξέσπασε σε δάκρυα κατά τη διάρκεια εμφάνισής της σε τηλεοπτική εκπομπή. Η τραγουδίστρια...
thessaloniki 55xronos xylokophse

Θεσσαλονίκη: 55χρονος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε και απείλησε να σκοτώσει τη σύζυγό...

«Τον συγχωρώ, ήταν η κακιά στιγμή, θέλω να γυρίσει σπίτι» είπε η γυναίκα Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί ένας 55χρονος άντρας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε και απείλησε να...
maria kwnstantakh ex kanei sex

Μαρία Κωνσταντάκη: «Έχω κάνει σeξ κάτω από άγαλμα στη Σταδίου»

«Πικάντικες» αποκαλύψεις για την προσωπική της ζωή έκανε η ηθοποιός Σε «πικάντικες» αποκαλύψεις αναφορικά με την προσωπική της ζωή προχώρησε η ηθοποιός. Ειδικότερα, μια άκρως πικάντικη...
light stixous paidi

Light: «δεν θα αλλάξουμε τους στίχους μας επειδή τους ακούει το...

O γνωστός στη νέα γενιά τράπερ Light, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ξέσπασε με αφορμή τα σχόλια κάποιων παρουσιαστών για την τραπ...
11xxronos karkino dwrise epidomma

Ο 11χρονος Θοδωρής παλεύει με τον καρκίνο και δώρισε το επίδομα...

Ο 11χρονος Θοδωρής από τον Τύρναβο δίδαξε το μεγαλείο της ψυχής του, αποκαλύπτοντας ότι αποφάσισε να προσφέρει ως δωρεά το επίδομά που λαμβάνει στον...
xespa arhs tsaphs

«Και σκ@τα μπορώ να καθαρίσω για το παιδί και τη γυναίκα...

Ο Άρης Τσάπης αυτή την περίοδο δεν εργάζεται ως ηθοποιός, αλλά εργάζεται σε ταβέρνα και δέχτηκε γι’ αυτό ορισμένα κακεντρεχή σχόλια! Ο Άρης Τσάπης αυτή την περίοδο...
viky xatzhasileiou rouxa

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Δεν έχω ψωνίσει ποτέ μου από την λαϊκή και...

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφους από ψυχαγωγικά μέσα ενημέρωσης, όπου αναφέρθηκε στον λόγο πίσω από την απόφασή της να μη φορά ποτέ ρούχα...
finacnial times anaptyxh ellada

Financial Times: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά η χώρα θα είναι...

«Eλληνικό παράδοξο» – Ισχυρή ανάπτυξη, μείωση χρέους αλλά οι Έλληνες φτωχαίνουν Το ελληνικό παράδοξο της εντυπωσιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που οι Έλληνες φτωχαίνουν,...
aparhgorhtos giannhs kallianos1

Απαρηγόρητος ο Γιάννης Καλλιάνος, ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω –...

«Δεν ξέρω πού είμαι, δεν έχω δύναμη να μιλήσω, να περπατήσω. Σκέφτομαι το παιδί μου, την γυναικά μου, την μητέρα μου. Δεν μπορείς να...
thriler veroias nikos

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν...

Στη Βέροια, η αγωνία για την εξαφάνιση του 43χρονου Νίκου συνεχίζεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Η μητέρα του κάνει έκκληση προς οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε για την υπόθεση να επικοινωνήσει άμεσα...
aytoanosa gonidia gynaikes

Αυτοάνοσα: Τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο – Γιατί οι περισσότεροι...

Ποιες ομάδες γονιδίων πυροδοτούν την αυτοανοσία; Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι γυναίκες; Η κυρία Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος και Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών...

Δείτε επίσης