08/06/2023
16.5 C
Serres

Τα 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέονται με την ευτυχία

Οι ειδικοί πιστεύουν εδώ και χρόνια ότι ορισμένοι τύποι προσωπικότητας συνδέονται πιο στενά με την ικανοποίηση που λαμβάνουν από τη ζωή και τους άλλους.


Πρόσφατη μελέτη διερευνά για πρώτη φορά εάν αυτές οι συσχετίσεις ισχύουν για συγκεκριμένες φάσεις της ζωής ή σε όλες τις ηλικίες.

Η μελέτη βασίζεται στο μοντέλο Big Five που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να περιγράψουν κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανοποίηση από την εργασία είναι στενά συνδεδεμένη με την ευσυνειδησία, ενώ η κοινωνική ικανοποίηση συνδέεται στενά με την εξωστρέφεια και την ευχαρίστηση.

BARAT

Η μελέτη αναλύει δεδομένα που συλλέχθηκαν για την έρευνα Longitudinal Internet Studies for the Social Sciences από το 2008 έως το 2019.

Οι 9.110 συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων που κατοικούσαν στην Ολλανδία, ηλικίας 16 έως 95 ετών.

Το μοντέλο των 5 Μεγάλων Παραγόντων της Προσωπικότητας (Big Five Personality Model), σχεδιάστηκε για να συμπεριλάβει εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία οι άνθρωποι θεωρούν ως τα πιο σημαντικά για τη ζωή τους.

Αναφέρεται στους όρους νευρωτικότητα, εξωστρέφεια, πνευματική διαθεσιμότητα, καλή προαίρεση και ευσυνειδησία.

Πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται ιδιαίτερα με το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.


Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με το να αισθάνεται κάποιος ικανοποιημένος ισχύουν εξίσου σε όλες τις φάσεις της ζωής και ισχυροποιούνται όσο περνούν τα χρόνια.

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά σταθεροί και μη νευρωτικοί είναι εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αντλούν ικανοποίηση από τη ζωή.

«Είναι η πρώτη μελέτη που μας δείχνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται περισσότερο με την ικανοποίηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε η κλινική ψυχολόγος Δρ. Alisa Ruby Bash, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

«Παρότι και άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης από τη ζωή, αυτή την εξετάζει σε βάθος χρόνου» πρόσθεσε.

Πόσες αγκαλιές χρειάζεται ο άνθρωπος καθημερινά για να επιβιώσει- Και πόσες για να είναι ευτυχισμένος


Πηγή:onmed

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το Σάββατο στην αίθουσα του Ορφέα: 4η Χορωδιακή Συνάντηση

Ο Πρόεδρος και το Δ,Σ του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών διοργανώνουν την 4η Χορωδιακή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  10 Ιουνίου 2023 και ώρα...

Πώς η σύγκριση “σκοτώνει” την ικανότητά μας να να δείχνουμε συμπόνια

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κοιτάζει φωτογραφίες σε stories και feeds και να αναρωτιέται πώς γίνεται άλλοι άνθρωποι να καταφέρνουν τα...

Στο Επιμελητήριο Σερρών κλιμάκιο της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ

Κλιμάκιο της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ., αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιάννη Ρουκά και τον Συντονιστή του Κατασκευαστικού Κλάδου Σάββα Ιωακειμίδη, υποδέχτηκε το...

Athens Pride 2023: Δείτε τις πρώτες τακουνοδρομίες στο κέντρο της Αθήνας

Στα πλαίσια του Athens Pride 2023 πραγματοποιείται αθλητικοδιασκεδαστική δοκιμασία που συνίσταται σε αγώνα δρόμου με τακούνια ύψους μέχρι 15 εκατοστών Εβδομάδα Pride στην Αθήνα που...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ο ελληνικός καφές είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας

Ο ελληνικός καφές φαίνεται πως είναι το νέο, φυσικό, ελιξήριο νεότητας. Γνωρίζουμε σήμερα ότι το προσδόκιμο επιβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχουν, βέβαια,...

Μετά τον Φωτιάδη, τον Τζίτζι, τον Θεοδωράκη και τον Χρυσάφη Πάλι ψάχνει πολιτική στέγη η Παλάζη

Όσο για το πόσο σε στήριξε ο Χρυσάφης το ξέρω καλά και το ξέρεις και εσύ καλύτερα από ...όλους! Παρά τα συνεχή ψεύδη και τις...

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Τα αποτελέσματα μετά την αίτηση – Πότε βγαίνουν

Τρέχει με προθεσμία για αιτήσεις μέχρι τις 5 Ιουνίου ο «Κοινωνικός Τουρισμός 2023». Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα. Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Συνέχισε να διαβάζεις