ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Δ.Ε.Γ. ΣΤΟ PHILIPPOS XENIA HOTEL!

Από την Ένωση για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.)

Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση στο PHILIPPOS XENIA HOTEL

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.), που είχε θέμα της το βυζαντινό έπος του Διγενή Ακρίτη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο Ξενοδοχείο Φίλιππος Ξενία στις Σέρρες..

Την παρουσίαση του θέματος που έφερε τον τίτλο «Ο γάμος στο βυζαντινό έπος του Διγενή Ακρίτη (χειρόγραφο Εσκοριάλ» έκανε η Μαργαρίτα Βακάλου, τε-λειόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, ο ο-ποίος στον σύντομο λόγο του σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης η οποία δείχνει την αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, διαμέσου των μέσων χρόνων.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Ιωάννης Κιορίδης παρουσίασε την ομιλήτρια Μαργαρίτα Βακάλου, η οποία πήρε τον λόγο, αναφερόμενη αρχικά στα χειρόγραφα που διασώζουν το έπος του Ακρίτη, από τα οποία ξεχωρίζει αυτό του Εσκοριάλ (μέσα 15ου αι.) που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις διασώζει με πειστικό τρόπο το πνεύμα της μη σωζόμενης αρχικής σύνταξης των αρχών του 12ου αι.

Κεντρικός ήρωας στο ποίημα είναι ο Διγενής Ακρίτας, μορφή των βυζαντινοαραβικών συνόρων που μάχεται εναντίον Αράβων και απελατών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην παρουσία του θεσμού του γάμου στο χειρόγραφο Εσκοριάλ του Ακρίτη, ενώ σχετικά αποσπάσματα διάβαζε ο Ιωάννης Κιορίδης.

Στο τέλος της ομιλίας της η Μαργαρίτα Βακάλου κατέληξε σε σειρά συμπερασμάτων και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Πέραν των αναφορών των σχετικών με τον γάμο, το κείμενο Ε προσφέρει πλήθος πληροφοριών, για τα στοιχεία του υλικού πο-λιτισμού και για τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα δύο λαών (Βυζα-ντινών και Αράβων), που βρισκόταν σε συνεχείς πολεμικές συρράξεις.

Επιπρόσθετα, η ελληνική γλώσσα, σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στιγμή της ιστορίας της, είναι αυτή που δένει αρμονικά όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία, καταφέρνοντας να μεί-νει ανέπαφη στο πέρασμα των χρόνων.

Έτσι, γενναίοι στρατηγοί και Χριστιανές αρ-χοντοπούλες, ένδοξοι ρηγάδες και όμορφες ρήγισσες, αδίστακτοι και επιθετικοί κα-τακτητές και μυθικά θεριά, ξαναζωντανεύουν μέσα από το χειρόγραφο και μας βά-ζουν στον δικό τους κόσμο! Έναν κόσμο, τον οποίο αξίζει πραγματικά να ανακαλύψουμε και να εκτιμήσουμε μέσα από τη μελέτη μας».

Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. κ. Γεωργιάδης, ο οποίος α-φού ευχαρίστησε την ομιλήτρια, της δώρισε βιβλίο με τα Καστρινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here