Βασίλη που έχει άδικο η Λιάνα που μα λέει πως περάσαμε από την Καπετάν Γιώτη στον Κάπτεν ...Αμέρικα;

Χρόνια ημικρανία: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Μοιράσου το...

Η χρόνια ημικρανία συγκαταλέγεται στις αόρατες ασθένειες. Τα συμπτώματά της δεν είναι πάντα εμφανή, επομένως ένα άτομο που φαίνεται καλά στα δικά μας μάτια, μπορεί στην πραγματικότητα να βιώνει εξαιρετικά ενοχλητικά συμπτώματα, όπως εξουθενωτικό πόνο στο κεφάλι, ναυτία και ευαισθησία στο φως.

Εάν ζείτε με ημικρανίες, τότε πιθανότατα έχετε ακούσει διάφορες παρανοήσεις και κοινούς μύθους για την αντιμετώπιση, την διαχείριση αλλά και τα αίτια της νόσου.

Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους μύθους, περιλαμβάνουν:

Μύθος #1

Κάνατε κάτι και προκαλέσατε την ημικρανία

Η χρόνια ημικρανία πρόκειται για μια νευρολογική πάθηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, που σημαίνει ότι η πάθηση δεν προκαλείται από κάτι που θα κάνει το άτομο. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε μια κρίση, προσδιορίζοντας τι προκαλεί τα συμπτώματά σας και, στη συνέχεια, αποφεύγοντας αυτά τα ερεθίσματα. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

 • Αλκοόλ
 • Καφεΐνη
 • Τυρί
 • Σοκολάτα
 • Αφυδάτωση
 • Αλλαγές ύπνου
 • Στρες
 • Έντονες οσμές
 • Ηλιακό φως
 • Αλλαγές καιρού

Λάβετε υπόψη ότι η απομάκρυνση από τα ερεθίσματα ημικρανίας μπορεί να μην αποτρέψει εντελώς τις κρίσεις, επειδή μπορεί να συμβούν ακόμα και χωρίς ένα προφανές έναυσμα.

Μύθος #2

Η χρόνια ημικρανία «σπανίζει»

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν ημικρανικά επεισόδια κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνες, καθιστώντας την μια από τις πιο κοινές νευρολογικές ασθένειες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, υπολογίζεται ότι 148 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους ζουν με χρόνια ημικρανία, μια εξουθενωτική μορφή της νόσου στην οποία τα συμπτώματα είναι παρόντα πιο συχνά.

Μύθος #3

Οι χρόνιες κρίσεις ημικρανίας διαφέρουν από τις επεισοδιακές κρίσεις ημικρανίας

Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων ημικρανίας είναι η συχνότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η επεισοδιακή ημικρανία ορίζεται ως 14 ή λιγότερες ημέρες ημικρανίας κάθε μήνα ενώ η χρόνια πρόκειται για 15 ή περισσότερες ημέρες ημικρανίας κάθε μήνα (για τουλάχιστον 3 μήνες).

Διαφορετικά, τα συμπτώματα και των δύο τύπων ημικρανίας είναι ίδια:

 • Έντονος σφυροκόπημα, παλμικός ή παλλόμενος πόνος στο κεφάλι που εμφανίζεται ξαφνικά.
 • Ναυτία και έμετος.
 • Ευαισθησία στο φως, τον ήχο ή τις έντονες οσμές.
 • Αύρα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που η εμφάνισή τους μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να λείψετε από την εργασία ή να ακυρώσετε σχέδια και κοινωνικές υποχρεώσεις, ειδικά στην περίπτωση της χρόνιας ημικρανίας.

Σημειώστε ότι η επεισοδιακή ημικρανία μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια. Έτσι, εάν έχετε επεισοδιακές κρίσεις που αρχίζουν να γίνονται πιο συχνές, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Μύθος #4

Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε χρόνια ημικρανία από τις γυναίκες

Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί το αντίθετο. Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανία από τους άνδρες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι για τις γυναίκες, οι κρίσεις ημικρανίας τείνουν να είναι πιο σοβαρές και να απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης από ό,τι για τους άνδρες.

Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαφορά, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του οικογενειακού ιστορικού. Πιο συγκεκριμένα, όμως, οι αλλαγές στα επίπεδα των λεγόμενων γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) πιστεύεται ότι επηρεάζουν τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο στον εγκέφαλο και, ως εκ τούτου, παίζουν βασικό ρόλο στο γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ημικρανία από τους άνδρες.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορούν τα ρομπότ να αντικαταστήσουν τους γιατρούς;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

Exit mobile version