20/04/2024
11.5 C
Serres

Ο πραγματικός λόγος που ο χρόνος περνά πιο γρήγορα όσο μεγαλώνεις

Array

Τι λέει η επιστήμη πάνω σε αυτό;

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο χρόνος είναι υποκειμενικός.

Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε τη θεωρία της σχετικότητας, ο ίδιος και οι συνεργάτες του συνεχώς πολιορκούνταν από δημοσιογράφους που έψαχναν λίγες απλές λέξεις που θα εξηγούσαν αυτή την ιστορική θεωρία στον κόσμο που δεν γνώριζε από φυσική.

Ο Αϊνστάιν την εξήγησε στην ομάδα του σύντομα με το παρακάτω: «Όταν κάθεσαι με ένα όμορφο κορίτσι για δυο ώρες, νομίζεις ότι έχει περάσει μόνο ένα λεπτό, αλλά όταν κάθεσαι σε έναν αναμμένο φούρνο για ένα λεπτό, νομίζεις πως πέρασαν δυο ώρες. Αυτή είναι η σχετικότητα».

procredit bank serres epimelitirio

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο χρόνος είναι υποκειμενικός. Το πιο πιθανό είναι αυτό να το προσέξατε πρώτη φορά όταν πηγαίνατε σχολείο. Οι ώρες του μαθήματος, τα διαλείμματα, τα τρίμηνα κ.ο.κ.

Ίσως ακόμη κάποιο σχολικό έτος να πέρασε πολύ γρήγορα σε σχέση με κάποιο άλλο, να και διήρκησαν το ίδιο. Μπορεί αρχικά να μην το έδωσες σημασία, αλλά όσο τα χρόνια περνούσαν, μάλλον κάθε σχολικό έτος σου φαινόταν μικρότερο και η τελευταία μέρα πριν τις διακοπές ερχόταν πιο γρήγορα κάθε χρόνο.

Ο John Mortimer ήταν 75 ετών όταν έγραψε το αυτοβιογραφικό «Summer of Dormouse». Σε αυτό σημείωσε πως «Στην παιδική μου ηλικία, τα απογεύματα έμοιαζαν με χρόνια.

Για τους μεγαλύτερους, τα χρόνια περνούν σαν σύντομα απογεύματα. Ο Christopher Fry, τώρα 93 ετών, μου είπε πως μετά τα 80, μοιάζει σαν να τρως πρωινό κάθε 5 λεπτά». Το ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε έχει παρατηρηθεί γενικότερα, αλλά μπορεί η επιστήμη να δώσει μια απάντηση;


Τι σχέση έχει η ταχύτητα του χρόνου με τη μνήμη;

Μερικές από τις πιο κοινέ επεξηγήσεις όσον αφορά στο γιατί ο χρόνος περνάει γρηγορότερα όσο μεγαλώνουμε, έχει σχέση με την μνήμη, και όπως συμβαίνει με τη μνήμη, αυτές οι εξηγήσεις είναι ασαφείς.

Όπως αναφέρεται στο Psychology Today, η μια θεωρία λέει πως η αντίληψη μας για πέρασμα του χρόνου συνδέεται με τα χρόνια που ζήσαμε, αφού οι μεγαλύτεροι έχουν μια αποθήκη αναμνήσεων πολύ μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους.

Για ένα 5χρονο παιδί, ένα έτος μοιάζει πολύ μεγάλο, αφού πρόκειται για το 20% της ζωής του ή ακόμα περισσότερο αν βγάλουμε τον χρόνο που είναι βρέφος. Αλλά για κάποιον ηλικιωμένο, ένα έτος είναι ένα μικρό μέρος της ζωής που έχουν ζήσει.

Αυτή η αναλογική εξήγηση είναι κάπως ικανοποιητική δίνοντας έναν εμπειρικό κανόνα σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να φαίνεται να περνάει ο χρόνος σε διαφορετικές ηλικίες, αλλά όταν το σκεφτόμαστε, εξακολουθεί να μην αγγίζει το γιατί. Ευτυχώς, ωστόσο, οι ειδικοί στους τομείς της ψυχολογίας και της βιολογίας προσπαθούν όλο και περισσότερο να καταγράψουν το φαινόμενο με επιστημονικούς όρους.


Υπάρχει και άλλη εξήγηση;

Γράφοντας στο Psychology Today, ο Δρ. Clifford N. Lazarus εξηγεί ένα κοινό πείραμα, στο οποίο και τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες ρωτήθηκαν να προσπαθήσουν να υπολογίσουν χωρίς βοήθεια, τη στιγμή που πέρασε ένα λεπτό.

Σύμφωνα με τον Lazarus, τα παιδιά έχουν την τάση να υπερεκτιμούν το πέρασμα του χρόνου, μαντεύοντας συχνά ότι το ένα λεπτό πέρασε μετά από 40 δευτερόλεπτα, ενώ οι ενήλικες το κάνουν μετά τα 70.

Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι αυτή η ανισότητα στην αντίληψη του χρόνου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής επιβράδυνσης του «νευρικού βηματοδότη» του εγκεφάλου.

Στην παιδική ηλικία, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται μεγαλύτερο αριθμό εικόνων, αλλά όπως η καρδιά, της οποίας ο χτύπος επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία δημιουργίας νευροακουστικής μνήμης γίνεται με πιο αργό ρυθμό, που σημαίνει ότι ο χρόνος φαίνεται να περνά πιο γρήγορα.

O Δρ. Lazarus παραπέμπει στην μελέτη του Καθηγητή Adrian Bejan από το 2019, η οποία εκδόθηκε στο «European Review». Η μελέτη περιγράφει πόσος «πραγματικός χρόνος» περνά ανάμεσα στην άφιξη κάθε νέας νευρικής εικόνας.

Ο Bejan παρουσιάζει μια σειρά επιστημονικών μοντέλων τα οποία υποδηλώνουν ότι η αντιληπτή «λανθασμένη ευθυγράμμιση μεταξύ του χρόνου της νοητικής εικόνας και του χρόνου του ρολογιού» στη φυσική μπορεί να αντικατοπτρίζεται στην κοινή καθημερινή μας αντίληψη ότι η επιβράδυνση των νευρικών διαδικασιών μας μπορεί να εξηγήσει γιατί, για παράδειγμα, οι καλοκαιρινοί μήνες φαίνεται να γίνονται όλο και πιο σύντομοι όσο περνούν τα χρόνια.

Δείτε επίσης

Πηγή:e-radio

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Έλλη Στάη: Αποκαλύπτει την ηλικία της και ότι περιμένει το τρίτο της εγγόνι

Η γνωστή δημοσιογράφος σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Η Έλλη Στάη βρέθηκε καλεσμένη στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «Πρωταγωνιστές» το βράδυ της Πέμπτης...

Σωτήρης Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς

Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν, τόνισε Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε για την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Ο πολιτισμός κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας...

Τάσος Χαλκιάς: «Πηγαίνω στο βουνό και ουρλιάζω, είναι ανακουφιστικό»

O αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νεανικά του χρόνια τα οποία όπως είπε αναπολεί αλλά δεν θα επέστρεφε σε αυτά και αποκάλυψε πως...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πειραιάς: 5χρονη πήγε στο νοσοκομείο με πόνους και κατήγγειλε πως την κακοποίησε ο πατέρας της

Μία 5χρονη μεταφέρθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (13/4) στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» συνοδευόμενη από την μητέρα της διότι είχε πόνους στην περιοχή του...

Νικολέττα Βλαβιανού: «Καλό είναι οι γυναίκες καριέρας να κάνουν παιδιά νωρίς γιατί μετά δεν έχουν αντοχές»

Η Νικολέττα Βλαβιανού και η κόρη της, Μαρία Μαρκέτου, μίλησαν - μεταξύ άλλων - για τη στενή σχέση που έχουν αναπτύξει δεδομένου ότι η...

Επέβλεψε και ενημερώθηκε για τα έργα στις Σέρρες ο Κώστας Καραμανλής

Συνάντηση με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτή Σερρών κ. Κώστα Καραμανλή, είχε την Δευτέρα, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτρης Νότας. Ο κ....

Συνέχισε να διαβάζεις