Αγχώδεις διαταραχές του σκύλου από το stress και η αντιμετώπισή τους!

Αγχώδεις διαταραχές του σκύλου από το stress και η αντιμετώπισή τους!

Κτηνιατρείο VetLife

Βασίλειος Πετρίδης

Διευθ.: Ν.Πλαστήρα 2-Σέρρες

Τηλ.:2321303098 / 6946917073

Ενώ πολλά από τα σκυλιά μας απολαμβάνουν έναν  ‘’κακομαθημένο’’ τρόπο ζωής , γεμάτο με ανέσεις όπως άνετα κρεβατάκια , τακτικά νόστιμα γεύματα , την ανθρώπινη στοργή και προστασία ,βιώνουν επίσης και αγχώδεις διαταραχές. Αυτές οι αγχώδεις καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλής ποιότητας ευζωία αλλά και σε ασθένειες που πηγάζουν από αυτούς ακριβώς τους  στρεσσογόνες  παράγοντες και περιλαμβάνουν κυρίως  πεπτικές διαταραχές που φέρουν την ονομασία ‘’διάρροια από stress’’ και ‘’κολίτιδα από άγχος’’.Άλλες εκφάνσεις των διαταραχών αυτών, περιλαμβάνουν την κροτοφοβία (εκδήλωση φοβικής συμπεριφοράς σε πολύ δυνατούς ή ακόμα και ήπιους ήχους , στο χτύπημα των καμπάνων κ.α.) , την εμφάνιση  στερεότυπων συμπεριφορών και κινήσεων (κυνηγητό ουράς , ανορεξία , δάγκωμα των ποδιών και άλλων αντικειμένων ) καθώς τέλος  και την εκδήλωση απρόκλητα επιθετικής συμπεριφοράς και διάθεσης από την πλευρά του ζώου, που οδηγεί στην έντονα αντικοινωνική του συμπεριφορά με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες. 

Με ποιον όμως τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε το ζώο μας , να το απευαισθητοποιήσουμε από τέτοιες καταστάσεις και να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες  για την υγεία του ή ακόμα και για μας τους ίδιους;Τέσσερις  στρατηγικές για την διαχείριση του άγχους περιλαμβάνουν τα εξής : 

1ον: Διασφαλίζουμε την ασφάλεια του κατοικιδίου.

Θα πρέπει σε ευαισθητα ζώα να εξασφαλίζουμε κατάλληλα καταλύματα, διαρκή εποπτεία του ζώου κατά την διάρκεια του περιπάτου και διαχωρισμό τους όταν είμαστε ιδιοκτήτες περισσότερων του ενός ζώου.Ένα σκυλί λογου χάρη, που είναι επιρρεπές στις επιθέσεις σε διαφόρους στόχους κατά τον περίπατο και προσπαθεί να τρέξει μακριά ή να ξεφύγει, ιδανικά θα πρέπει να είναι υπό την αυστηρή μας επίβλεψη, κοντά στο σώμα μας ετσι ώστε το σώμα μας να αποτελεί φυσικό εμπόδιο από τον στόχο.

¨Όταν το ζώο σας εκδηλώσει φοβική συμπεριφορά , πλησιάστε το και επιδιώξτε επαφή.

 

2ον: Εντοπισμός και αποφυγή, εξάλειψη ή ελαχιστοποίηση των καταστάσεων που πυροδοτούν το stress.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η πλήρης αποφυγή  των καταστάσεων που πυροδοτούν το στρες, δεν είναι πάντοτε εφικτή. Επί παραδείγματι, η αποφυγή των ισχυρών ήχων και δονήσεων κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας δεν είναι δυνατόν να εξαληφθούν. Σε μια τέτοια περίπτωση, φροντίζουμε το ζώο μας να μεταφερθεί σε έναν ασφαλέστερο εσωτερικό χώρο του σπιτιού, με λιγότερους ήχους  και πίεση. Επίσης, σε περιπτώσεις που η παρουσία παιδιών στρεσσάρει έναν σκύλο, είναι ιδανικό να κινείστε με το ζώο σας σε μια πιο απομονωμένη περιοχή παρά να το πηγαίνετε σε παιδικές χαρές ή κοντά σε σχολεία που η παρουσία των παιδιών και οι φωνές τους είναι έντονες.

3ον: Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα διαμόρφωσης χαρακτήρα και τροποποίησης συμπεριφοράς.

Οι δυο πιο κοινές μέθοδοι για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η συστηματική απευαισθητοποίηση και η υποκατάσταση του ερεθίσματος. Η συστηματική απευαισθητοποίηση, είναι μια διαδικασία κλιμάκωσης της έκθεσης στο ερέθισμα που πυροδοτεί το στρες. Έτσι, ξεκινώντας την έκθεση από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο και σταδιακά αυξάνοντας  την ένταση, ο σκύλος μπορεί να εγκλιματιστεί στη στρεσογόνο κατάσταση. Αν για παράδειγμα το ζώο μας υποφέρει από κροτοφοβία, ξεκινώντας από την δημιουργία χαμηλής έντασης αλλά  οξέων ήχων, σταδιακά μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα ανοχής του ζώου μας σε πιο δυνατούς ήχους. Από την άλλη  η υποκατάσταση του ερεθίσματος βασιζεται στην δημιουργία εντελώς διαφορετικών συναισθημάτων κατά την πυροδότηση του στρεσσογόνου ερεθίσματος. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συναισθήματα χαράς όταν το ζώο βρίσκεται σε μεγάλη ένταση.Ένας πολύ καλός τρόπος είναι οι επιβραβεύσεις (νόστιμες λιχουδιές ή παιχνίδια ) που την κρίσιμη στιγμή αλλάζουν την ψυχολογική διάθεση (η φοβία και το στρες μετατρέπονται σε χαρά και ηρεμία).

Κατά την διάρκεια των καταιγίδων και εφόσον το ζώο σας υποφέρει από κροτοφοβία, δημιουργηστε του ένα πιο ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον.

 

4ον: Βοηθητικές ουσίες και ειδικές κλινικές δίαιτες.

Είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια η ευεργετική επίδραση ορισμένων ουσιών όπως οι  φερομόνες στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και στην εν γένει συμπεριφορά  των ζώων. Η χρήση τους είναι ποικίλη, όπως για στην αντιμετώπιση του άγχους κατά την μεταφορά του ζώου, στην χαλάρωση κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και στην κοινωνικοποίηση των ζώων με τους ανθρώπους άλλα και με άλλα ζώα. Οι θεραπείες με τις φερομόνες, σε συνδυασμό με ειδικές κλινικές δίαιτες που περιέχουν αμινοξέα ικανά να δημιουργούν κατάσταση ευφορίας στα ζώα, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αναστροφή της παθογενούς συμπεριφοράς. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι η τακτική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην συνολική μείωση του στρες.

Κατά την διάρκεια της βόλτας κρατάμε πάντα το σκύλο μας σε απόσταση κοντά στο σώμα μας.

 

Ένα στρεσσαρισμένο και επιθετικό σκυλί, χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση και συνετή αντιμετώπιση. Η συνεργασία σας με τον Κτηνίατρό σας και τον κατάλληλο εκπαιδευτή ζώων, θα λύσει το πρόβλημα της συμπεριφοράς που αντιμετωπίζει ο σκύλος σας και θα θέσει τη σχέση σας με το ζώο σας σε ένα νέο επίπεδο.

 

Related posts

Read previous post:
ΣΠΕΥΣΑΤΕ: 700 προσλήψεις σε αεροδρόμια

Ο Όμιλος εταιρειών Brink’s Hellas πρόκειται να προσλάβει ΑΜΕΣΑ προσωπικό ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών στις εξής περιοχές, ΜΥΚΟΝΟ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ,...

Close

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr