ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ,ΜΙΑ ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!

ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ,ΜΙΑ ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!

Ευθανασία , μια επώδυνη απόφαση!

 

Κάποια  από τα αγαπημένα μας κατοικίδια ζώα ζουν περισσότερο και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό,  στην εκπληκτική και επιλεκτική  φροντίδα που τους παρέχουμε. Όσο  ο καιρός περνάει,τόσο  και ο δεσμός μας και η αφοσίωση μας σε αυτά γίνονται  μεγαλύτερα. Πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής τους,  μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος γεμάτη με ερωτήσεις και ανησυχίες. Όταν καταστεί σαφές ότι η ζωή του κατοικίδιου ζώου σας φθάνει στο τέλος,  μπορεί να αντιμετωπίσετε μια οδυνηρή και δύσκολη απόφαση σχετικά με το εάν το κατοικίδιό σας θα πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω μη διαχειρίσιμης πλέον ασθένειας  ή λόγω ανυπέρβλητων  προβλημάτων εξαιτίας προχωρημένης ηλικίας.

Όσο  ο καιρός περνάει και τα ζώα μας γερνάνε,  αναδεικνύεται  μια πολύ δύσκολη περίοδος γεμάτη με ερωτήσεις και ανησυχίες για το μικρό μας φίλο.

Πότε μπορεί να υποβληθεί το ζώο μας σε ευθανασία;

Η ευθανασία (που συχνά ονομάζεται «ύπνος»), είναι μια ιατρική διαδικασία για τον τεχνητό και ανώδυνο τερματισμό της ζωής. Στην ελληνική γλώσσα σημαίνει «καλός θάνατος» και πρόκειται για έναν ευγενή και ανθρωπιστικό  τρόπο  για να ανακουφίσει ένα ζώο από τα βάσανα του. Η ευθανασία επιλέγεται συνήθως για ζώα όταν δεν μπορεί να παρασχεθεί καμία άλλη περαιτέρω ιατρική φροντίδα και υπάρχει έντονος και διαρκής  πόνος. Οι συνήθεις λόγοι που επιλέγεται η ευθανασία , σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα  κτηνίατρο, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Εμμένων , διαρκής και μη ιάσιμος πόνος
  • Αδυναμία από πλευράς του ζώου να φάει και να πιει
  • Αναπνευστική δυσχέρεια (δύσπνοια) ή αγωνιώδης αναπνοή συνοδά βαρειάς ασθένειας
  • Όταν δεν είναι πλέον σε θέση το ζώο να αδειάσει αυτοβούλως το έντερο από τα κόπρανα  ή την ουροδόχο κύστη από τα ούρα,  χωρίς πόνο ή ακράτεια  (αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης βασικών αναγκών)
  • Όταν δεν μπορεί πλέον  να σταθεί όρθιο, να περπατήσει  ή να μετακινηθεί με ασφάλεια
  • Διαρκής απώλεια αισθήσεων (π.χ. εξαιτίας επιληψίας)  που οδηγούν σε μειωμένη δραστηριότητα ή αυξημένο άγχος

Ποτέ δεν είναι εύκολη η απόφαση να τερματιστεί η ζωή του αγαπημένου κατοικίδιου ζώου μας.  Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη από τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ζώο σας και την  φυσική κατάσταση του. Για παράδειγμα , η ικανότητα και η αντοχή  σας στο να παράσχετε  καθημερινή φροντίδα στο άρρωστο ζώο σας διαθέτοντας αρκετό από το χρόνο σας αλλά και χρήματα για τα φάρμακα του, μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ζώου σας και τη συμβίωση μαζί του. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις βέβαια, που το ζώο δεν είναι καθόλου συνεργάσιμο στην παροχή βοήθειας είτε εξαιτίας των έντονων πόνων που το κάνουν επιθετικό, είτε της συναισθηματικής διαταραχής του εξαιτίας της βαρειάς ασθένειάς του. Η συναισθηματική πίεση της φροντίδας που δίδεται στο τέλος της ζωής του ζώου από πλευράς των ιδιοκτητών, κάνει το βάρος της απόφασης για ευθανασία μεγάλο αλλά πολλές φορές φαντάζει ως η μόνη επιλογή.Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στα  καρκινοπαθή ζώα που λαμβάνουν ενέσιμη χημειοθεραπευτική αγωγή, οι εκκρίσεις και οι απεκκρίσεις τους περιέχουν ποσότητες χημειοθεραπευτικού φαρμάκου τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για τους ιδιοκτήτες,  όταν αυτοί έρχονται σε επαφή με αυτές, χωρίς προηγούμενη υγειονομική προστασία.  Κάτω από αυτές τις συνθήκες,  πολλοί ιδιοκτήτες καρκινοπαθών ζώων τελικού σταδίου επιλέγουν να κάνουν ευθανασία στο ζώο τους .

Όποιος κι αν είναι ο σοβαρός  λόγος επιλογής της ευθανασίας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να προχωρήσετε και να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αποφορτιστείτε συναισθηματικά σε μια δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση, όπως είναι αυτή  της απώλειας του αγαπημένου σας κατοικιδίου.

Η προσέγγιση από πλευράς κτηνιάτρου σε ένα ζώο με ανίατο ή τελικού σταδίου νόσημα πρέπει να είναι άκρως διακριτική και η επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του ζώου στενή.

Η διαδικασία ευθανασίας

Ο στόχος οποιασδήποτε διαδικασίας ευθανασίας πρέπει να είναι η προσέγγιση  της ευθανασίας με επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο, προκαλώντας όσο το δυνατόν λιγότερη δυσφορία τόσο στα  ζώα όσο και στους  ιδιοκτήτες.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να είναι παρών, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία απαίτηση να παραμείνει. Όταν ο ιδιοκτήτης επιλέγει να είναι παρών μέσα στην αίθουσα του ιατρείου,  θα πρέπει να ενημερωθεί με σαφήνια  για την όλη διαδικασία, ώστε να υπάρχουν ελάχιστες εκπλήξεις, ιδιαίτερα εκείνες που θα μπορούσαν να είναι και ενοχλητικές  για τους ίδιους: αγωνιώδεις αναπνοές, ανοιχτά μάτια, ούρηση / αφόδευση κλπ.

Η διαδικασία της ευθανασίας περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορηγηση υγρού που εισάγει το ζώο στην κατάσταση του ‘’ύπνου’’

Υποφέρουν τα ζώα όταν υποβάλλονται στη διαδικασία αυτή;

Η διαδικασία είναι εντελώς απαλλαγμένη από τον πόνο καθώς πριν την ευθανάτωση,  ο Κτηνίατρός σας θα δώσει ηρεμιστικό στο κατοικίδιο ζώο σας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ακολουθεί, το κατοικίδιό  σας μπορεί να παρουσιάσει ενεργά σημάδια θανάτου που δεν θα  πρέπει να συγχέονται με τα βάσανα. Κατά την διαδικασία εμφανίζονται κάποιες  πολύ φυσιολογικές αντανακλαστικές αντιδράσεις από το σώμα του ζώου , που μπορεί να περιλαμβάνουν:  βαθιές αναπνευστικές αναπνοές, μάτια με ευρεία κόρη οφθαλμού, μυϊκές συσπάσεις, ούρηση / αφόδευση  και έκταση του σώματος. Όλα αυτά τα συμπτώματα που ενδέχεται  να επισυμβούν της  παραπάνω διαδικασίας, συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια του φυσικού θανάτου.

 

Πρέπει να πάρω άλλο κατοικίδιο ζώο;

Μετά την εμπειρία της απώλειας ενός κατοικίδιου ζώου, κάποιοι λένε ότι ποτέ δεν θέλουν να έχουν ένα άλλο κατοικίδιο ζώο. Είναι μια πολύ φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση, που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χάσει το αγαπημένο τους ζώο.  Ωστόσο, πολλοί άλλοι θεωρούν ότι η απόκτηση ενός άλλου κατοικιδίου, τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τη θλίψη τους από την απώλεια αυτή. Η σχέση η οποία  δημιουργείται με ένα άλλο, νέο κατοικίδιο ζώο δεν είναι ποτέ η ίδια με αυτή που είχατε, αλλά μπορεί να είναι εξίσου ανταποδοτική  και δυνατά συναισθηματική. Εξάλλου , όπως τονίζεται από ειδικούς  συμπεριφοριστές κτηνιάτρους , θα πρέπει ο καινούριος σας φίλος να διαφέρει εντελώς από από το ζώο που χάσατε, όσο αφορά το μέγεθος , το χρώμα , τη ράτσα και ίσως το φύλο.

Ένας νέος φίλος μπορεί να έχει θέση δίπλα σου ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε δημιουργηθείσες συνθήκες.

Δείτε ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile εδώ

 

 

Related posts

Read previous post:
Ο ΝGradio ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΓΙΑ 3 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!

Ο NGradio, μια παρέα από νέα παιδιά, έφερε την Ελλάδα πρώτη σε όλο τον κόσμο! Έλληνες κατακτούν για μια ακόμη...

Close

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr