18/05/2024
19.1 C
Serres

23χρονη Ελληνίδα βγήκε πρώτη στον κόσμο στην Ρομποτική και κάνει όλη την Ελλάδα υπερήφανη

Array

Το πρώτο βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας στη Σαγκάη μόλις κατέκτησαν η Διάνα Βουτυράκου με την ομάδα της, η τελειόφοιτη στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου με εξειδίκευση στη Ρομποτική- Χειρουργική, συνιδρύτρια της φοιτητικής ΜΚΟ Unique Minds, που στα 23 της έγινε δασκάλα ρομποτικής.

Με πυρετώδεις ρυθμούς κατασκεύαζαν επί ενάμιση χρόνο τη μακέτα της κοινότητας που τους εξασφάλισε την πρωτιά οι Γιάννης Παπαδόπουλος και Ιάσωνας Σομόγλου, δύο από τους μαθητές λυκείου που η Διάνα διδάσκει εκπαιδευτική ρομποτική και προετοιμάζει για τους αντίστοιχους πανελλήνιους διαγωνισμούς και παγκόσμιες Ολυμπιάδες.

Το project τους αφορούσε μια αυτόνομη, αειφόρο κοινότητα που παράγει, εξοικονομεί, μετατρέπει και μοιράζεται ενέργεια.

Μέσα από αλγόριθμους που έφτιαξαν μπορεί να εκτιμηθεί ποια σπίτια χρειάζονται ενέργεια κάθε λεπτό και ποια έχουν περίσσεια και άρα μπορούν να στείλουν, συνυπολογίζοντας την απόσταση των σπιτιών ώστε να αξιοποιηθεί η ενέργεια με το βέλτιστο τρόπο.

Παράλληλα τα σπίτια εξοπλίστηκαν με αισθητήρες ώστε καμία ηλεκτρική συσκευή να μη λειτουργεί όταν δεν χρειάζεται αλλά και σύστημα Bluetooth προκειμένου ο χρήστης να ελέγχει τη θερμοκρασία και τις ηλεκτρικές συσκευές της οικίας του από το κινητό του.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Με παρόμοιο τρόπο τα φανάρια των πεζών αντλούσαν ενέργεια από +τον ήλιο και λειτουργούσαν μόνο όταν ανίχνευαν πεζό να περιμένει να περάσει το δρόμο και όχι όλο το 24ωρο.

Ακόμα τόσο στα γυμναστήρια όσο και στην παιδική χαρά η κινητική και δυναμική ενέργεια μετατρεπόταν σε ηλεκτρική.

23xronh ellhnida vvghke prrwth1

Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια, η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με τη ρομποτική ήταν όταν τελείωνε την πρώτη γυμνασίου.


Ο καθηγητής της τεχνολογίας τής έδωσε το ερέθισμα και ξεκίνησε δειλά-δειλά τις συμμετοχές σε σχετικούς διαγωνισμούς. Εκτότε αποφάσισε πως θέλει να το σπουδάσει και όλα πήραν το δρόμο τους!

Μετά από τις πρώτες συμμετοχές της σε διαγωνισμούς ρομποτικής, έφτιαξε τη δική της ομάδα με έδρα το σπίτι της και δεν άργησαν οι επιτυχίες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στο Abu Dabi και στην Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα. Διακρίσεις που η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει ποτέ ως τώρα.

Τα πρώτα εμπόδια που συνάντησε ήταν τα στερεότυπα για τις γυναίκες που ασχολούνται με θετικές επιστήμες.

Άλλωστε στο Πολυτεχνείο είναι 80% άνδρες και 20% γυναίκες παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να αναδειχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα.


23xronh ellhnida vvghke prrwth2

Όπως μας λέει, γυναίκα, μικρή σε ηλικία, σε ένα ανδροκρατούμενο κλάδο έκανε πολλούς να τη δουν με δυσπιστία, ωστόσο η ίδια απάντησε με πράξεις.

Το κυριότερο εμπόδιο ωστόσο για τη Διάνα αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να καταπιαστούν με αυτό που κάνει, είναι ότι στην Ελλάδα του 2018 το έδαφος δεν είναι πρόσφορο για ενασχόληση με τη ρομποτική σε επαγγελματικό επίπεδο.

«Η ρομποτική δεν μπορεί να εξελιχθεί στην Ελλάδα και όσες προσπάθειες γίνονται πάνε με πολύ αργούς ρυθμούς. Τουλάχιστον όμως παύει ο κόσμος να στέκεται στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και στο άκουσμα της ρομποτικής να φαντάζεται τα ανδροειδή.

Στη ρομποτική φτιάχνουμε μια μηχανή με αισθητήρες ώστε να λαμβάνει ερεθίσματα και αναπτύσσει έναν αλγόριθμο ώστε να σκέφτεται με κάποιο τρόπο.

Ακόμα και τα έξυπνα πλυντήρια που λέμε είναι ρομπότ, καθώς διαθέτουν μια πολύ πρωταρχική μορφή νοημοσύνης».

Μεταξύ των φοιτητικών της υποχρεώσεων και την εκπαίδευση στους μαθητές της, η Διάνα είναι συνιδρήτρια της φοιτητικής ΜΚΟ Unique Minds, η έμπνευση της οποίας έγινε όταν αντιλήφθηκε, μαζί με τον φίλο της Παύλο, κάποια κενά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Ένα από τα κενά είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί να εντοπίσει τις ιδιαίτερες δεξιότητες και κλίσεις του υποψηφίου και να της ενθαρρύνει.

23xronh ellhnida vvghke prrwth3

Ωστόσο, μέσα στα αρνητικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως αυτή είναι διαμορφωμένη, υπάρχουν και μικρές φωτεινές ενδείξεις σύμφωνα με τη Διάνα που συμπληρώνει «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως, ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας είναι δημόσια, μπορούμε να συναγωνιστούμε –και με το παραπάνω– φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού με τεράστια δίδακτρα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ο φοιτητής με την εισαγωγή του στη σχολή έρχεται αντιμέτωπος με ένα «χάος» που καλείται να διαχειριστεί πολλές φορές ολομόναχος και χωρίς σωστή καθοδήγηση από καθηγητές.

Έτσι πρέπει να ψαχτεί, να βρει βιβλία, συμπληρωματικό υλικό, σχετικά σεμινάρια… Ουσιαστικά, έναν τρόπο να ανταπεξέλθει στη σχολή μόνος του. Αυτή η διαδικασία προσφέρει πολλά οφέλη».

Δύο φοιτητές σαν αυτούς, λοιπόν, ιδρύουν μια ΜΚΟ για να περιορίσει τις χιλιάδες περιπτώσεις φοιτητών που δεν ξέρουν γιατί μπήκαν στη σχολή, η οποία εν τέλει δεν τους καλύπτει σαν αντικείμενο.

Ρόλο σε αυτό το φαινόμενο παίζουν ξανά τα γνωστά στερεότυπα που λένε πως, όταν βγάλεις μεγάλο βαθμό, πρέπει να πας σε μία σχολή με μεγάλη βάση ανεξάρτητα αν σ’ αρέσει ή όχι.

Η Διάνα παρατήρησε ότι «στην Ελλάδα εξακολουθούμε να ρωτάμε ένα παιδί τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, ποτέ όμως τι του αρέσει να σπουδάσει. Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα πως αν εγώ, ως καθηγήτρια, είχα βοηθήσει το μαθητή πριν μπει σε οποιαδήποτε σχολή να βρει τι του αρέσει πραγματικά να κάνει όπως έγινε και μ’ εμένα, μήπως θα ήταν αλλιώς η κατάσταση;».

Η Unique Minds ασχολείται με τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό. Ανοίγει τα πανεπιστήμια σε μαθητές με σκοπό να δουν ποια σχολή τούς ελκύει ανεξάρτητα από το φύλο τους, το επάγγελμα των γονιών τους, τι λένε στα φροντιστήρια.

Δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να δει όλο το πανεπιστήμιο, να μιλήσει με φοιτητές μέσα από βιωματικά σεμινάρια, ανοιχτούς διαλόγους και ημερίδες.

Η Διάνα σύντομα θα ταξιδέψει στη Γερμανία όπου θα εργαστεί σε ένα ερευνητικό κέντρο πάνω στη ρομποτική χειρουργική.

38χρονη παντρεύτηκε τον εαυτό της με παραμυθένιο γάμο στη Σαντορίνη αξίας 25.000 ευρώ

Πατήρ Μήτσιος: «Ο Χριστιανός όσες νηστείες κι αν κάνει, εάν δεν νιώθει αγάπη για τον συνάνθρωπο δεν είναι Χριστιανός»

Δήμος Βισαλτίας: Ψήφισμα για το ειρηνοδικείο στην Νιγρίτα!

Πηγή:diaforetiko

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κι όμως τα Σκυλιά Καταλαβαίνουν ΟΛΑ όσα τους λέμε. Νέα έρευνα ανατρέπει τα...

Γνωρίζατε ότι τα ζώα αυτά μπορούν να μάθουν τη γλώσσα μας και να καταλαβαίνουν και τον τόνο της φωνής μας; Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί...

Έμα Στόουν από Κάννες: «Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου!»

Άκρως αποκαλυπτικοί αλλά και με πολύ χιούμορ ήταν οι ηθοποιοί και συνεργάτες του διάσημου σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμου κατά την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση...

Ποιο σημείο του σώματος πλένεις πρώτο; Μάθε τι δείχνει για την προσωπικότητά σου!

Έφτασε η πιο απολαυστική στιγμή της ημέρας! Μετά από τόσες ώρες ορθοστασίας και κούρασης το σώμα έχει βιώσει την εξάντληση στο πετσί του κι ένα ντους...

Τα λάθη που κάνουν οι άντρες και μετά τρώνε …κέρατο!!

Οι κάλτσες την ώρα του $εξ, η ρουτίνα και η βιασύνη είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν τις γυναίκες να απατούν, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

22 πολύ περίεργα ζώα που σίγουρα δεν έχει δει αλλά ούτε ξανακούσει!

τα βάθη του ωκεανού, στα δάση της Μαγαδασκάρης ακόμη και στην Αφρικανική Σαβάνα, υπάρχουν πολύ εξωτικά ζώα. Αυτά τα ζώα πραγματικά είναι θεόσταλτα για...

Αυτή η γυναίκα ταξιδεύει τον κόσμο δωρεάν κάνοντας κάτι που δεν κάνει ο οποιοσδήποτε

Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είναι χρυσοθήρας… Η 30χρονη Νάταλι Γουντ από το Κεντ της Βρετανίας έγινε μέλος μιας διαδικτυακής ιστοσελίδας συνοικεσίων το 2014 και...

Αλέξανδρος Χρυσάφης: Τα ψέματα οι αλήθειες και τα ερωτήματα για το Κολυμβητήριο Σερρών!

Τα ψέματα οι αλήθειες και τα ερωτήματα για το Κολυμβητήριο Σερρών έθεσε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και η Συμμαχία Σερραίων. https://www.youtube.com/watch?v=jBxI15ggrms «Μπορείς να τους ξεγελάς...

Συνέχισε να διαβάζεις