15/04/2024
13.6 C
Serres

81 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Array

Συμπληρώνονται 81 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ (Πανελλήνια ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας παράρτημα Σερρών).

Την 23η Φλεβάρη του 1943 συγκεντρώθηκαν, στο σπιτάκι της Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελόκηπους, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, αντιπρόσωποι 10 νεολαιίστικών οργανώσεων.

Με πρόταση της θρυλικής ΟΚΝΕ κατέληξαν στην απόφαση ίδρυσης της ένδοξης ΕΠΟΝ.

Η ίδρυσή της ήταν αποτέλεσμα της ορμητικής ανάπτυξης του εργατικού λαϊκού κινήματος ενάντια στο ναζί κατακτητή και στους ντόπιους συνεργάτες του, με καθοριστική τη συμμετοχή της εργατικής και σπουδάζουσας νεολαίας.

Την αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας νεολαιίστικης οργάνωσης στην οποία θα συσπειρώνεται, θα παλεύει και θα δρα η νεολαία, στα πλαίσια του απελευθερωτικού αγώνα δίπλα στο ΕΑΜ, αποφάσισε το ΚΚΕ, στη 2η Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η ΕΠΟΝ, έμελε να γράψει απαράμιλλες ηρωικές σελίδες στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον ναζί κατακτητή και στην αγωνιστική ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας.

Στην πορεία του αγώνα συσπείρωσε περισσότερους από 600 χιλιάδες νέων κοριτσιών και αγοριών της πατρίδας μας.

Η ΕΠΟΝ ενέπνευσε και δίδαξε στη νεολαία της πατρίδας μας να αντιμετωπίσει ατρόμητη το φασισμό και την κατοχική εγκληματική βία.


Οι ΕΠΟΝίτισσες και οι ΕΠΟΝίτες συμμετείχαν και διακρίθηκαν για την παλληκαριά τους στις γραμμές του λαϊκού απελευθερωτικού στρατού, του ΕΛΑΣ, και σε άλλες αφάνταστες ηρωικές πράξεις, όπως στο Μπιζάνι της Καλλιθέας και στο Κάστρο του Υμηττού. 

Τεράστια, ήταν η προσφορά της ΕΠΟΝίτικης Νεολαίας στους τομείς της Μόρφωσης και του Πολιτισμού εμπνέοντας τη νεολαία μας.

Πάλευαν για το ψωμί και τη λευτεριά και ταυτόχρονα έδιναν τη μάχη κατά του αναλφαβητισμού, για την κατάκτηση της γνώσης, οργανώνοντας λέσχες πολιτικής -πολιτιστικής μάθησης και διαπαιδαγώγησης

Η ΕΠΟΝ, μαζί με το λαό μας, έδωσε μια απ’ τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μάχες που έμεινε στην Ιστορία. Πρόκειται για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που επιχείρησαν να υλοποιήσουν οι χιτλερικοί με τους ντόπιους δοσίλογους και συνεργάτες τους, στις 5 Μάρτη 1943.


Επίσης, τεράστια ήταν η συμβολή της ΕΠΟΝ στην αποτροπή της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών στην Ελληνική Μακεδονία, συμμετέχοντας στα τεράστια συλλαλητήρια, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα στις 22 Ιούλη 1943, όπου πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας. 

Τεράστια είναι η συμβολή και της εκδοτικής δραστηριότητας της ΕΠΟΝ στον απελευθερωτικό αγώνα. Τα ΕΠΟΝίτικα έντυπα στα χρόνια της τριπλής κατοχής έχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού Τύπου. Αυτός ο εκδοτικός οργασμός στηρίχτηκε στην αυτοθυσία των νέων.

Η «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» ήταν το κεντρικό όργανο της ΕΠΟΝ. Με το σύνθημα: «πολεμάμε και τραγουδάμε, πολεμάμε και μαθαίνουμε» οι ΕΠΟΝίτες πάλευαν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, ζώντας ολόπλευρα την ομορφιά του ανυποχώρητου αγώνα, της ανυπότακτης ζωής.

Η ΕΠΟΝ οργάνωσε και καθοδήγησε το παιδικό κίνημα που έμεινε γνωστό στην ιστορία με το όνομα «ΑΕΤΟΠΟΥΛΑ».

Συμμετείχαν παιδιά ως 15 χρονών, που είχαν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα, βοηθώντας και ενισχύοντας με πολλούς τρόπους τη δράση των ανταρτών του ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ.

Το δικαίωμα να ψηφίζουν οι νεολαίοι από τα 18 τους χρόνια, το κέρδισαν  με τη συμβολή της ΕΠΟΝ. Ακόμα, ξεχωριστή είναι και η μάχη της ΕΠΟΝ κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, όπλο της δράσης των Εγγλέζων κατά της νεολαίας. 

Στις 33 μέρες που κράτησε η ταξική μάχη της Αθήνας, το Δεκέμβρη 1944, νέοι και νέες της ΕΠΟΝ δε δίστασαν να ξανασηκώσουν το λάβαρο του αγώνα ενάντια στους αστούς και στην επέμβαση των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.

Στη συνέχεια χιλιάδες νέοι και νέες της ΕΠΟΝ κατατάχτηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ και πολέμησαν με το όπλο στο χέρι, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους, συμμετέχοντας στην τρίχρονη Εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σημαντική ήταν η προσφορά της ΕΠΟΝ στη διαπαιδαγώγηση και τη μορφωτική -πολιτιστική δουλειά στην Πολιτική Προσφυγιά, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου φιλοξενήθηκαν οι μαχήτριες και οι μαχητές του ΔΣΕ, μετά την υποχώρησή του. 

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της ΕΠΟΝ στη μαζικότερη νεολαιίστικη οργάνωση στην Ελλάδα, ήταν η πρωτοπόρα δράση των μελών και στελεχών της ΟΚΝΕ.

Τη “μαγιά”, τα φύτρα της ΕΠΟΝ θα τα βρούμε στα ξερονήσια και στις φυλακές της δικτατορίας του Μεταξά, όπου ήταν κλεισμένα μέλη και στελέχη και της ΟΚΝΕ. Αυτά τα στελέχη, μετά την απόδρασή τους, δημιούργησαν και πάλι τους οργανωτικούς πυρήνες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και στις γειτονιές.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμά το μεγαλειώδες έργο και την προσφορά της ΕΠΟΝ στην ελληνική νεολαία και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το φασιστικό ζυγό. Τιμάμε την πολύπλευρη προσφορά της στην διαπαιδαγώγηση της ελληνικής νεολαίας μας, με τις αξίες του αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Με τη δράση της άφησε πλούσιες παρακαταθήκες για τις νέες γενιές. Το έργο της ΕΠΟΝ έχει γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην Ιστορία του λαού και της νεολαίας, για να διδάσκει τα νιάτα της πατρίδας μας πως όταν το αποφασίσουν, μαζί με τον εργαζόμενο λαό,  μπορούν ακόμα και «κόντρα στη θύελλα» να φέρουν τα κάτω-πάνω, να χτίσουν το δικό τους φωτεινό μέλλον.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αγωνίζεται για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και ενάντια στην διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Ενάντια στις επιδιώξεις της Γερμανικής και της Ελληνικής αστικής τάξης για τη αναθεώρηση της Ιστορίας, με αντιεπιστημονικά προγράμματα, τύπου «Μνήμες Κατοχής», που πασχίζουν να αθωώσουν τα  ναζιστικά εγκλήματα και να μειώσουν τη σημασία της ΕΑΜικής Αντίστασης τις συνειδήσεις των μαθητών. 

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αγωνίζεται για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε σύμπνοια μα τα άλλα αστικά κόμματα, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική Βάση και ορμητήριο της ιμπεριαλιστικής πολεμικής επέμβασης και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Την ίδια ώρα ο λαός μας πληρώνει βαρύ τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού και την ενεργειακή φτώχεια, που προστίθενται στα προηγούμενα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΕ,

τη μείωση μισθών και συντάξεων, την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, την κατάργηση εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών. 

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πόλεμο που πληθαίνουν γύρω μας.

Να κλείσουν οι Βάσεις του θανάτου, να γυρίσουν πίσω τα στρατιωτικά τμήματα που δρουν εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Αγωνίζεται μαζί με το λαό και τους στρατευμένους μας, τα στρατευμένα μας παιδιά να μην αποπλεύσει η φρεγάτα «Ύδρα» και κανένα πλοίο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Καμιά αποστολή έξω από τα σύνορά μας.

Αγωνίζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων και δράσεων ώστε να σταματήσει το έγκλημα στο λαό της Παλαιστίνης.

Στηρίζει το δικαίωμά του σε μια ελεύθερη πατρίδα, ανεξάρτητη χωρίς κανέναν προστάτη ή κατακτητή στο έδαφός της στα όρια υου 1967 όπως αποφάσισε ο ΟΗΕ. 

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, που οδηγούν το λαό και τη νεολαία μας στη φτώχια και στην εξαθλίωση.

Η πείρα των αγώνων της θρυλικής ΕΠΟΝ διδάσκει πως, όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο λαός και η νεολαία μας με την καθοδήγηση του  ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ, μπορεί ανατρέψει τους αρνητικούς συσχετισμούς και να οικοδομήσει το δικό της ευτυχισμένο μέλλον.

Η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα δώσει μεγάλη ώθηση στο δυνάμωμα του ταξικού εργατικού λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών,  είναι αναγκαίο η νεολαία και οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, που παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα, για να ανοίξει ο δρόμος της ευημερίας για το λαό μας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Δόξα και τιμή στην ηρωική ΕΠΟΝ

Συνεχίζουμε τον αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Για δύο παραστάσεις στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα

Προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία για 1η φορά έπειτα από 14 χρόνια

Απόστολος Τζιτζικώστας: Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτά είναι τα τρία ζώδια που δεν έχουν καθόλου ζήλια μέσα τους

Αρνούνται να μπουν σε αυτό το τριπάκι Υπάρχουν όντως άνθρωποι που δε ζηλεύουν ή τουλάχιστον θα ζηλέψουν σπάνια. Ενδεχομένως γιατί τα έχουν βρει με τον εαυτό...

Γιάννης Κότσιρας: «Δεν άντεξα καμία απώλεια αλλά όταν έφυγε ο Μαχαιρίτσας, κατέρρευσα»

«Θύμωσα, αισθάνθηκα ότι μου έκανε πλάκα και ακόμα δεν τον έχω συγχωρέσει» Ο Γιάννης Κότσιρας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Τάσο Ιορδανίδη...

Καιρός: Τρεις εποχές τις επόμενες μέρες – Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Οι βροχές θα ωφελήσουν τις καλλιέργειες μετά την παρατεταμένη ανομβρία και την ζέστη. Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στα μέσα της νέας εβδομάδας, οπότε και...

Γαρμπή για Ρομπέρτο Καβάλι: «Ήμασταν με το ελικόπτερό του και με φλέρταρε, ο...

Η εξομολόγηση της Καίτης Γαρμπή για την σχέση της με τον Ρομπέρτο Καβάλι Με τον δικό της τρόπο αποφάσισε η Καίτη Γαρμπή να αποχαιρετήσει τον...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ευρυδίκη για τον σύζυγό της: Στην εφηβεία του ήταν θαυμαστής μου, άκουγε από τη μία Iron Maiden και από την άλλη Ευρυδίκη

Η Ευρυδίκη παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Ελένη» και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Αρκά όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ζωή της, την καριέρα της...

Άρμι Χάμερ: Η πρώην σύζυγός του μιλάει για το διαζύγιό τους – Ήταν η απόλυτη κόλαση, λέει

Δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν, πρόσθεσε η Ελίζαμπεθ Τσάμπερς  Η πρώην σύζυγος του Άρμι Χάμερ, Ελίζαμπεθ Τσάμπερς μίλησε για το διαζύγιό τους, μετά τις κατηγορίες εναντίον του...

Ευρυδίκη: «Δεν νıώθω 56 ετών, ο γıος μου είναι 27 – Θα μου άρεσε να γίνω γıαγιά»

Η αγαπημένη τραγουδίστρια Ευρυδίκη βρέθηκε καλεσμένη το απόγευμα της Παρασκευής στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ. Η ίδια μίλησε για τις συμμετοχές της στην...

Συνέχισε να διαβάζεις