17/05/2024
21.5 C
Serres

Τα σερραϊκά προϊόντα κορυφαία σε διατροφική αξία: Ξεκινά η πιστοποίηση ρυζιού και βουβαλίσιου κρέατος

Array

Αυτό αναδείχθηκε στην άκρως επιτυχημένη ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Ν.Δ Τάσου Χατζηβασιλείου το Σάββατο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Σερρών, με τίτλο «Η νέα εποχή στην προστιθέμενη αξία των σερραϊκών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων». 

Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών. Μετά τους χαιρετισμούς του κ. Χατζηβασιλείου και του κ. Μαλλιαρά, ακολούθησαν στοχευμένες παρουσιάσεις από τους κ. Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας ζωικών οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Φώτιο Τέκο, Υπ. Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζωή-Βασιλική Σκαπέρδα, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κ. Στέλιο Δρυ, Διευθύνοντα Σύμβολο της εταιρίας Foodstandard.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν την επιστημονική μελέτη που αξιολογεί τα σερραϊκά προϊόντα μεταξύ των κορυφαίων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πιστοποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων, το σήμα AFQ, καθώς και οι νέες δυνατότητες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Χρειαζόμαστε κατάλληλο σχεδιασμό και έρευνα για την παραγωγή του κάθε προϊόντος»

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας να μελετηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών  αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, με σκοπό να αναδειχθεί η ξεχωριστή ταυτότητά τους και να εξασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία και τα μέγιστα δυνατά έσοδα για τον παραγωγό: «Στη σημερινή εποχή, δεν αρκεί να πουλάς απλώς ρύζι, πατάτες, φασόλια, γάλα, κρέας. Στη σημερινή εποχή είναι καλύτερο να πουλάς προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έχεις ήδη αναδείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως για να επιτευχθεί το χτίσιμο του ελληνικού brandname σε διεθνές επίπεδο, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια: «Χρειαζόμαστε κατάλληλο σχεδιασμό και έρευνα για την παραγωγή του κάθε προϊόντος. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κρίκων στην αλυσίδα διατροφής από το χωράφι στο πιρούνι, δηλαδή τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, της διακίνησης, της μεταποίησης, της διανομής, της προώθησης εξαγωγών και της λιανικής πώλησης», υπογράμμισε ο βουλευτής. 

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

 

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέλυσε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο πρωτογενής τομέας για την ελληνική οικονομία. Ανέφερε πως «η σύγχρονη γεωργία μικρών χωρών, όπως της Ελλάδας, απαιτεί παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά», προσθέτοντας ότι «αυτά τα προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων, μοναδικών τροφίμων, ελκυστικών στον καταναλωτή, ικανών να βρουν θέση στην παγκόσμια αγορά». Κατόπιν της συζήτησης που ακολούθησε και των προτάσεων που κατατέθηκαν, το Επιμελητήριο θα κινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης του καταξιωμένου σερραϊκού ρυζιού και του βουβαλίσιου κρέατος, προκειμένου να αποκτήσουν νέα προστιθέμενη αξία.

Τα σερραϊκά προϊόντα κορυφαία σε διατροφική αξία - Ξεκινά η πιστοποίηση  ρυζιού και βουβαλίσιου κρέατος - Epiloges

Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Επιμελητηρίου Σερρών αποτελείτο ως επί το πλείστον από αγρότες, κτηνοτρόφους, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αγροδιατροφικού τομέα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας Α. Μασλαρινός, Εμμανουήλ Παππά Δ. Νότας, Νέας Ζίχνης Π. Μπόζης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δ. Καρυπίδης και Δ. Μπαλαξής, οι Αντιδήμαρχοι Σερρών Κ. Δινάκης, Δ. Σιαμάγκας, Σ. Μισιρλής, Σ. Πάνου, Ι. Τουρτούρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θ. Δεδούσης (Δήμος Εμμανουήλ Παππά), Θ. Κούτλες (Δήμος Νέας Ζίχνης), Ε. Ζαπρίδης (Δήμος Σιντικής) κ.α, ο Πρόεδρος της ΚΡΙ-ΚΡΙ Π. Τσινάβος, οι επιχειρηματίες Γ. Κάντζας, Ν. Στασινός, Β. Καλαϊτζίδης, Ν. Μητρόπουλος  κ.α., οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών και των κτηνοτρόφων Ι. Χαρίσης, Ε. Σιδηροπούλου, Α. Διαμαντόπουλος, Σ. Νικητόπουλος, Γ. Κασάπογλου. κ.α, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σ. Κοτσαμπάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Χ. Τσιλιακούδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών της ΝΔ Θ. Καμπούρης, ο Προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ Σερρών Γ. Κούντιος και πολλοί άλλοι.


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Έλενα Ασημακοπούλου: Οι μελανιές είναι ψυχοσωματικό σύμπτωμα λόγω άγχους -«Δεν έχω φάει ξύλο,...

Ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα λόγω άγχους αποκάλυψε η γνωστή ηθοποιός Έλενα Ασημακοπούλου. Η Έλενα Ασημακοπούλου σε story που ανέβασε στο Instagram δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες με σημεία...

Πάολα: «Δεν θα πήγαινα ποτέ Eurovision .Ούτε βλέπω, έχει κάτι κιτς»

Με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεων σε νυχτερινό μαγαζί της Θεσσαλονίκης, η Πάολα μίλησε στην κάμερα της εκπομπής OPEN Weekend. Η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια είπε...

Βρέθηκε το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Στις 27 Μαΐου ενώνεται με το ιερό σκήνωμά του, που βρίσκεται στην ομώνυμη μονή στο Προκόπι της Ευβοίας Την έλευση του δεξιού χεριού του Οσίου...

Μαρία Σολωμού: Ό,τι πρόβλημα έχουν οι φίλοι του γιου μου έρχονται σε εμένα

Γουστάρουν να μιλάμε, ανέφερε στις κάμερες των τηλεοπτικών εκπομπών Η Μαρία Σολωμού μίλησε για τη σχέση που έχει με τον γιο της και τους φίλους...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Λιάνα Κανέλλη: Δεν είναι αστεία υπόθεση να σε αποκαλούν Αντιγόνη!

Με μαζική συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και την Κυριακή εκδηλώσεις για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση...

Γαλακτομπούρεκο με κρέμα κανταΐφι

Αυτό το γαλακτομπούρεκο με την αρωματική κρέμα γίνεται ακόμη πιο εθιστικό με το φύλλο κανταΐφι που χρησιμοποιείται. Συνολικός Χρόνος: 1:30' Υλικά Μερίδες: 6-8 Για το γαλακτομπούρεκο 100 γρ. βούτυρο...

ΔΕΥΑΣ: Κόντρα Κατιρτζόγλου – Μητλιάγκα για τις προσλήψεις νομικών

Γράφαμε πριν λίγες ημέρες για την πρόσληψη του δικηγόρου Γιάννη Γιάντσιου στη ΔΕΥΑΣ και σήμερα παραθέτουμε και τα ...πρακτικά! «…Η Πρόεδρος της Επιχείρησης και Δήμαρχος...

Συνέχισε να διαβάζεις