19/05/2024
16.5 C
Serres

Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου του Πάρκινσον: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι της νόσου

Array

Ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να μην είναι η χαρακτηριστική μυϊκή δυσκαμψία, ο τρόμος και τα προβλήματα ισορροπίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.


Πριν από αυτά, μπορεί να αρχίσει η αλλοίωση της ομιλίας, σύμφωνα με Λιθουανούς ερευνητές.

Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από απώλεια νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία βοηθά στο συντονισμό της κίνησης του σώματος.

Η πάθηση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς πεθαίνουν περισσότερα κύτταρα, με τους πάσχοντες να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν απλές καθημερινές εργασίες.

Καθώς μειώνεται όμως η κινητικότητα του ατόμου, μειώνεται και η λειτουργία των φωνητικών χορδών, του διαφράγματος και των πνευμόνων, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλλοίωση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι της νόσου, επισημαίνουν.

Ο καθηγητής Virgilijus Ulozas, που επίσης συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να μιλούν πιο χαμηλόφωνα.

Μπορεί επίσης να μιλάνε μονότονα, λιγότερο εκφραστικά και πιο αργά.

Τα συμπτώματα, όπως η μυϊκή δυσκαμψία, εμφανίζονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων όταν έχει χαθεί περίπου το 80% των νευρικών κυττάρων.


Καμία εξέταση ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει οριστική διάγνωση ότι κάποιος πάσχει από Πάρκινσον.

Σύμφωνα με κορυφαίους νευρολόγους, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να ελεγχθεί η νόσος.

Οι Λιθουανοί ερευνητές αναζητούν τώρα τρόπους για να εντοπίσουν εγκαίρως τη νόσο του Πάρκινσον, ενδεχομένως μέσω μιας εφαρμογής για κινητά.

Ο καθηγητής Maskeliūnas είπε ότι η σχέση μεταξύ του Πάρκινσον και των διαταραχών της ομιλίας ήταν σαφής από τη δεκαετία του 1960, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας έχει κάνει πιο εύκολη την ανάλυση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσουν την ομιλία 61 ασθενών με Πάρκινσον και 43 υγιών εθελοντών.

Χρησιμοποίησαν μικρόφωνο για την καταγραφή της ομιλίας και των δύο ομάδων σε ηχομονωμένο θάλαμο και αλγόριθμο AI για την επεξεργασία των εγγραφών και την ανάλυση τυχόν διαφορών.


«Δεν δημιουργούμε ένα υποκατάστατο για μια εξέταση ρουτίνας – η μέθοδός μας έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», είπε ο καθηγητής.

Επόμενος στόχος για τους ερευνητές είναι να μελετήσουν εάν αυτός θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Το ιδανικό είδος άσκησης ανάλογα με τη διάθεσή σου

Πηγή:onmed

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κι όμως τα Σκυλιά Καταλαβαίνουν ΟΛΑ όσα τους λέμε. Νέα έρευνα ανατρέπει τα...

Γνωρίζατε ότι τα ζώα αυτά μπορούν να μάθουν τη γλώσσα μας και να καταλαβαίνουν και τον τόνο της φωνής μας; Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί...

Έμα Στόουν από Κάννες: «Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου!»

Άκρως αποκαλυπτικοί αλλά και με πολύ χιούμορ ήταν οι ηθοποιοί και συνεργάτες του διάσημου σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμου κατά την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση...

Ποιο σημείο του σώματος πλένεις πρώτο; Μάθε τι δείχνει για την προσωπικότητά σου!

Έφτασε η πιο απολαυστική στιγμή της ημέρας! Μετά από τόσες ώρες ορθοστασίας και κούρασης το σώμα έχει βιώσει την εξάντληση στο πετσί του κι ένα ντους...

Τα λάθη που κάνουν οι άντρες και μετά τρώνε …κέρατο!!

Οι κάλτσες την ώρα του $εξ, η ρουτίνα και η βιασύνη είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν τις γυναίκες να απατούν, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Υπεγράφη η σύμβαση για την (β΄φάση) εγκατάσταση αγωγών μεταφοράς λυμάτων

Υπεγράφη τη Δευτέρα 13 Απριλίου 2024, μεταξύ του Δημάρχου Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτρη Νότα και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, σύμβαση έργου για την...

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης θα συμμετάσχει στην εαρινή συνεδρίαση των μελών της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από 14...

Καλομοίρα: «Έχω έτοιμο τραγούδι για την Eurovision αλλά δεν με θέλουν λόγω συμφερόντων, δεν θα παρακαλέσω»

«Στεναχωρήθηκα που δεν μου έγινε πρόταση για την Eurovision», αποκάλυψε η Καλομοίρα. Στην κάμερα του Open μίλησε η γνωστή τραγουδίστρια για το νέο της τραγούδι,...

Συνέχισε να διαβάζεις