18/05/2024
15.3 C
Serres

Γιατί να βάλουμε το σκόρδο στην καθημερινή διατροφή μας

Array

Μαθαίνουμε τα πάντα για το σκόρδο, μια υπερτροφή που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Το σκόρδο είναι ένα υλικό που έχει έντονο άρωμα και γεύση, γι’ αυτό πολλοί το αποφεύγουν, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν προβλήματα με την πέψη του. Αν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε γιατί η επιστήμη έχει αποδείξει πως τα οφέλη του στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Αν πάλι σας αρέσει το σκόρδο και το καταναλώνετε, εμείς θα σας μάθουμε μερικά μυστικά για τη χρήση του.

Λίγη ιστορία


Η καλλιέργεια του σκόρδου ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια και αναφορές σε αυτό ως φάρμακο της φύσης έχουν γίνει από πολλούς. Ο Ηρόδοτος απέδιδε το χτίσιμο της πυραμίδας του Χέοπα στην καθημερινή κατανάλωση σκόρδου από τους εργάτες, ενώ και οι Ρωμαίοι στρατιώτες το είχαν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Ακόμη και οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να τρώνε σκόρδο πριν τους αγώνες, ως τονωτικό.

Τα οφέλη του στην υγεία


Περιέχει μεγάλες ποσότητες αλλισίνης, μιας χημικής ουσίας που ευθύνεται για την έντονη γεύση του και η οποία έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση. Επιπλέον, θεωρείται φάρμακο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κακής χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, ενώ περιέχει επιπλέον ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και μαγγάνιο.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η αντιμικροβιακή του δράση σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C το καθιστά αποτελεσματικό και στην καταπολέμηση λοιμώξεων όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, ενώ παράλληλα είναι και αντιοξειδωτικό, οπότε καταπολεμά την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για πολλές ασθένειες. Γι’ αυτό καλό είναι να το εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας.

Η σωστή επιλογή του


Για να επιλέξετε τα πιο φρέσκα και γευστικά σκόρδα διαλέξτε τα μεγάλα κεφάλια, που είναι πιο βαριά, αποφεύγοντας όσα έχουν πολλές κηλίδες, μαύρα σημάδια ή είναι ξεφλουδισμένα. Αν έχουν βλαστούς, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, απλώς αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι πολύ φρέσκα.

Πώς το διατηρούμε φρέσκο για καιρό



Επειδή όταν ψωνίζουμε ένα σκόρδο χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες, μια -δυο σκελίδες τη φορά, συχνά το υπόλοιπο μας χαλάει κι ενώ νομίζουμε ότι έχουμε σκόρδο στο σπίτι ξεμένουμε την τελευταία στιγμή. Για να έχουμε για πολύ καιρό, λοιπόν, έτοιμο σκόρδο για το καθημερινό μας μαγείρεμα υπάρχει ένα απλό κόλπο.

Καθαρίζουμε όλες τις σκελίδες του, τις βάζουμε σ’ ένα γυάλινο βάζο και το απογεμίζουμε με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο μας και με αυτόν τον τρόπο θα το έχουμε έτοιμο για κάθε μελλοντική παρασκευή. Όταν αδειάσει το βάζο δεν πετάμε το λάδι, γιατί αυτό έχει πάρει το άρωμα του σκόρδου και μπορεί να μας χρησιμεύσει σε πολλές περιπτώσεις.

Σκόρδο κονφί


Οι μαλακές σκελίδες σκόρδου, αλλά και το λάδι μέσα στο οποίο διατηρούνται, είναι ιδανικά συστατικά για ντρέσινγκ και μαρινάδες, μπορεί να γίνουν τέλειο άλειμμα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, να αλεστούν και να μαγειρευτούν σε οποιαδήποτε σάλτσα ή να αλειφτούν πάνω σε πουλερικά και άλλα κρέατα.

Δοκιμάστε το σε ζυμαρικά αραμπιάτα, στο παραδοσιακό κοτόπουλο στον φούρνο και όπου αλλού χρειάζεται το άρωμα του σκόρδου. Να έχετε υπόψη σας ότι το σκόρδο κονφί δίνει μια πιο ήπια σκορδάτη γεύση, σε σύγκριση με τις ωμές σκελίδες που μαγειρεύονται στη συνταγή, οπότε όσοι δεν αγαπούν την ένταση του σκόρδου μπορούν να το δοκιμάσουν. Δείτε πώς το φτιάχνουμε εδώ.


Το μαύρο σκόρδο


Πρόκειται για λευκό σκόρδο, που έχει περάσει από μια ειδική επεξεργασία ωρίμανσης, με αποτέλεσμα να έχει μαύρες σκελίδες στο εσωτερικό του. Το μαύρο σκόρδο πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία, αλλά έχει πλέον κατακτήσει και τη Δύση, είναι πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ, ενώ το βρίσκουμε να παράγεται και στην Ελλάδα.

Έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κοινό λευκό, αλλά η σημαντική διαφορά του είναι στην υφή και στη γεύση. Από σκληρό και αψύ, γίνεται μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ και το άρωμά του είναι πιο ήπιο. Οπότε μπορεί να καταναλωθεί κι από όσους το αποφεύγουν για την αψάδα του.

Συμπτώματα κακής κυκλοφορίας του αίματος στις αρτηρίες και πώς να την βελτιώσετε

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ρένος Χαραλαμπίδης: Μετάνιωσα που δεν έπαιξα στο Κωνσταντίνου και Ελένης

«Ήταν ωραία κωμωδία και η απόλυτα διαχρονική κωμωδία», είπε ο Ρένος Χαραλαμπίδης Για όλους και για όλα μίλησε ο Ρένος Χαραλαμπίδης στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω»...

Λάκης Γαβαλάς: Μοναχός τον ρώτησε αν είναι άντρας ή γυναίκα – «Είσαι ηλίθιος»...

Ο Γιώργος Τσαλίκης ήταν μάρτυρας στο περιστατικό και ανέβασε σχετικό βίντεο Σε δύσκολη θέση έφεραν τον Λάκη Γαβαλά, κάποιοι μοναχοί που τον συνάντησαν στο αεροδρόμιο,...

Λαμία: Μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών από γεύματα σε σχολείο

Δεκάδες παιδιά εμφάνισαν βαριά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης ενώ κάποια πήγαν και στο Νοσοκομείο Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης πήγαν στο Νοσοκομείο Λαμίας το βράδυ της Πέμπτης...

Έλενα Ασημακοπούλου: Οι μελανιές είναι ψυχοσωματικό σύμπτωμα λόγω άγχους -«Δεν έχω φάει ξύλο,...

Ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα λόγω άγχους αποκάλυψε η γνωστή ηθοποιός Έλενα Ασημακοπούλου. Η Έλενα Ασημακοπούλου σε story που ανέβασε στο Instagram δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες με σημεία...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιώργος Βογιατζής: «Ερωτεύτηκα τη σύζυγο του πρίγκιπα, τα παράτησε όλα, αλλά δεν είχα φράγκο»

Ο γνωστός ηθοποιός σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Ο Γιώργος Βογιατζής φιλοξενήθηκε στη διαδικτυακή εκπομπή «Γηροκομείο» με τον Ηλία Ψινάκη και μίλησε για...

Το συγκινητικό μήνυμα της Εριέττας Κούρκουλου για την Ημέρα της Μητέρας

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μαμά είναι αυτή που δίνει όλη της την ψυχή για ένα παιδί». Η Εριέττα Κούρκουλου πραγματοποίησε μια ανάρτηση στον προσωπικό της...

Παράνοια! Καθηγήτρια στη Σουηδία ζητάει να σταματήσουμε να κάνουμε παιδιά για να σωθεί ο πλανήτης

Η καθηγήτρια ζητάει από την Εκκλησία της Σουηδίας να διανέμει προφυλακτικά Καθηγήτρια στη Σουηδία υπερθεματίζει για… την έλλειψη παιδιών για περιβαλλοντικούς λόγους. Την στιγμή που ολόκληρη...

Συνέχισε να διαβάζεις