20/05/2024
19.8 C
Serres

Έκτη καλύτερη χώρα παγκοσμίως με τις καλύτερες συνθήκες για παιδιά η Ελλάδα

Array

Μπροστά από τη χώρα μας βρίσκονται η Φινλανδία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία

Το ένα τέταρτο των παιδιών του πλανήτη θα ζήσουν στη φτώχεια φέτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights.

Η κατάταξη της KidsRights, που βασίζεται στα στοιχεία που καταγράφουν υπηρεσίες του ΟΗΕ, δείχνει επίσης ότι τα παιδιά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και τις υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας covid-19.

«Όλα αυτά ισοδυναμούν με μια ‘πολυκρίση’ ακραίας σοβαρότητας, διότι τα δικαιώματα και τα μέσα διαβίωσης των παιδιών εξακολουθούν να πλήττονται από τις παγκόσμιες εντάσεις», εκτίμησε η ΜΚΟ με έδρα την Ολλανδία.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ο κατάλογος της KidsRights είναι η μοναδική ετήσια κατάταξη που μετρά κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών στις χώρες.

Πρώτη χώρα στον κατάλογο, με τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά, είναι η Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση, μετά τη Γερμανία στον κατάλογο αυτό, που περιλαμβάνει 193 χώρες.

Στον αντίποδα το Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν, που θεωρούνται οι χειρότερες χώρες για τα παιδιά.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ήρθε να προστεθεί σε έναν κατάλογο άλλων κρίσεων που ήδη επηρέαζαν τα δικαιώματα των παιδιών, εξήγησε η KidsRights.


«Ένα παιδί στα τέσσερα παγκοσμίως αναμένεται να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας φέτος, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων στον πλανήτη», τόνισε.

Τα 7,5 εκατομμύρια παιδιά στην Ουκρανία «επηρεάζονται από τον πόλεμο δυσανάλογα» και μεγάλος αριθμός εξ αυτών εκτοπίστηκε, διευκρίνισε.

Ο πληθωρισμός μετά την πανδημία και η αποδυνάμωση των συστημάτων υγείας των χωρών έχουν επίσης αρνητικές συνέπειες, κυρίως στα προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών, σημείωσε η ίδια πηγή: συνολικά 67 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν εμβόλια ρουτίνας από το 2019 ως το 2021 εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσε η πανδημία.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν άλλον κίνδυνο για τα παιδιά, κυρίως σε κάποιες περιοχές της Ασίας, όπου «είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στους κλιματικούς κινδύνους, το κλιματικό σοκ και στρες».

Η έκθεση της KidsRights αναφέρεται επίσης στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν και στο γεγονός ότι στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η αύξηση της φτώχειας αποτελεί πιθανή αιτία της αύξησης της θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη και ο Νίγηρας, όπως και της αύξησης της παιδικής εργασίας.


«Η φετινή χρονιά είναι πολύ ανησυχητική», υπογράμμισε ο Μαρκ Ντουλαέρτ ιδρυτής και επικεφαλής της KidsRights καλώντας τις κυβερνήσεις και τις ΜΚΟ «να αναλάβουν άμεση δράση» για «να προστατεύσουν τα παιδιά από την τρέχουσα καταστροφή».

Πελάτης έμεινε 603 νύχτες σε 5άστερο ξενοδοχείο χωρίς να πληρώσει

Πηγή:voria

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νεφέλη Ορφανού: «Δεν καταλαβαίνω την ομοφυλοφιλία, να πάω με μία γυναίκα να κάνω...

"Ας θέλουν οι άντρες να πάνε με άντρες, ας πάνε. Αν είχα οικογένεια, θα ήταν απαγορευτικό" ανέφερε η Νεφέλη Ορφανού. Η ηθοποιός, Νεφέλη Ορφανού μίλησε...

Φρίκη στη Γερμανία: Γονείς – τέρατα που μισούσαν την 3χρονη κορούλα τους τη...

«Η ηλίθια βρ… μας σπαταλά τον χρόνο. Με θυμώνει, τα χάλασε όλα. Δεν την αντέχω άλλο» Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ένα ζευγάρι Γερμανών, που μισούσε...

Σοκ στη Σκιάθο: Ζητούν από γιατρούς ενοίκιο 2.500 ευρώ τον μήνα

Οι γιατροί υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών Σοκάρει η είδηση ότι στη Σκιάθο ζητούν 2.500 ευρώ το μήνα για...

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: «Δεν μου αρέσει που είμαι αδύνατη»

Η αποκάλυψη της ηθοποιού στο podcast της Καρολίν Χίρονς «Glad We Had This Chat» Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ εκμυστηρεύτηκε πως θα ήθελε να έχει λίγα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ημέρα της Γης: Για 200 χρόνια κατακτούσαμε τη Φύση. Τώρα, την χτυπάμε μέχρι θανάτου. 20 αποφθέγματα “φόρος τιμής”

Λόγια πηγή έμπνευσης, λόγια αστεία κι άλλα απλά… σοφά. Το μήνυμα για την φετινή Ημέρα της Γης και τα λόγια “μεγάλων” ανθρώπων, για τον...

Δέσποινα Βανδή: “Ένιωθα ότι παθαίνω καρδιά και πήγα στο νοσοκομείο με κρίση πανικού”

Την Δέσποινα Βανδή υποδέχθηκε ο Θέμης Γεωργαντάς, το βράδυ της Παρασκευής, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή «After Dark» στο OPEN. Μεταξύ άλλων, δε,...

Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα σε ηλικία 119 ετών, 4 μήνες μετά το χειρουργείο

Τον Ιανουάριο είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για το ισχίο της και είχε κριθεί επιτυχής Πέθανε το βράδυ της Τρίτης στα 119 της χρόνια η Ελένη...

Συνέχισε να διαβάζεις