18/05/2024
14.3 C
Serres

Γλαύκωμα: Η πρωτεΐνη – κλειδί που μπορεί να «σώσει» την όραση

Array

Μια νεότερη γονιδιακή μέθοδος θα μπορούσε να προστατέψει την όραση και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος, με όχημα μια πολύτιμη πρωτεΐνη

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Macquarie δημιούργησαν μια θεραπεία, που εξασφαλίζει ότι τα νευρικά κύτταρα στο μάτι συνεχίζουν να παράγουν μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη που τα προστατεύει από τη διάσπασή τους, προλαμβάνοντας την εξέλιξη του γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης, επηρεάζοντας περισσότερους από 70 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σχετίζεται επίσης με τη σταδιακή απώλεια όρασης, προκαλώντας βλάβες στο οπτικό νεύρο και στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, έναν τύπο νευρώνων που μεταφέρουν οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Έχει ακόμα συνδεθεί με την αυξημένη πίεση στο μάτι και γι’ αυτό θα μπορούσε να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια συνηθισμένων εξετάσεων της όρασης, με τη μέτρηση της πίεσης του ματιού ή με την επιθεώρηση του οπτικού νεύρου για βλάβη με ειδικούς σαρωτές.

Αν και οι βλάβες που έχουν ήδη υποστεί οι οφθαλμοί δεν μπορούν να αντιστραφούν, σε πολλές περιπτώσεις η εξέλιξη της νόσου θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει μέσω θεραπειών για τη μείωση της πίεσης. Παρόλα αυτά, η κατάσταση πολλών ασθενών επιδεινώνεται, υποδηλώνοντας ότι εκτός από την πίεση παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Η πολύτιμη πρωτεΐνη

Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα εστίασε στη διερεύνηση του ρόλου μιας πρωτεΐνης, της νευροσερπίνης, η οποία παράγεται στους συνδέσμους μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Όπως διαπίστωσαν, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προστασία των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.

«Άλλοι ερευνητές έχουν συνδέσει τις αλλαγές στη νευροσερπίνη με το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον, αλλά η εργασία μας είναι η πρώτη που τη συνδέει με το γλαύκωμα», διευκρινίζει ο αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας της όρασης Vivek Gupta.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «η διαδικασία της απόπτωσης είναι φυσιολογική στα κύτταρα, αλλά όταν απουσιάζει η νευροσερπίνη, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Κατά βάση, το σώμα αρχίζει να καταστρέφει τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και το οπτικό νεύρο».


Όταν λοιπόν η νευροσερπίνη οξειδώνεται, απέδειξαν ότι χάνει την προστατευτική της ικανότητα, επιτρέποντας την ταχύτερη διάσπαση των κυττάρων. Η οξείδωση είναι μια κοινή αιτία μοριακής διάσπασης στη φύση, όπως παρατηρείται στο μαύρισμα του κομμένου μήλου.

Στο πείραμά τους σε εργαστηριακά ποντίκια, επεξεργάστηκαν με επιτυχία ένα γονίδιο, έτσι ώστε να παράγει μια εκδοχή της νευροσερπίνης που είναι ανθεκτική στην οξείδωση.

Ακόμα, απέδειξαν ότι όταν τα ποντίκια παράγουν περισσότερη νευροσερπίνη, αυτή έχει προστατευτική δράση, προάγοντας την επιβίωση των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και ελαχιστοποιώντας τις βλάβες του γλαυκώματος.

«Προς το παρόν, αυτό προϋποθέτει μια ένεση στο μάτι, με στόχο την απευθείας εισαγωγή, μια διαδικασία που προφανώς είναι αρκετά δύσκολη. Εργαζόμαστε, όμως, πάνω σε έναν τρόπο εισαγωγής του γονιδίου με τη χρήση ενός συνθετικού ιού που μπορεί να στοχεύσει σε συγκεκριμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Ο τεχνητός ιός δεν θα έχει καμία επίδραση στον οργανισμό, αλλά θα λειτουργήσει ως φορέας για τη θεραπεία, επιτρέποντας στα ειδικά αναπτυγμένα νανοσωματίδια μας να εισέλθουν στο εσωτερικό των κυττάρων και να ενεργοποιήσουν τη δράση της τροποποιημένης νευροσερπίνης» εξηγεί ο δρ. Nitin Chitranshi, επιστήμονας για την όραση.

«Επεξεργαζόμαστε επίσης έναν τρόπο, έτσι ώστε η πρωτεΐνη να δίνει τις οδηγίες της για την παραγωγή νευροσερπίνης μόνο στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και όχι σε άλλους νευρώνες, για να μπορεί να είναι απόλυτα στοχευμένη» καταλήγει.


Έρευνα για τη δημόσια υγεία: Οι χώρες με τα καλύτερα και χειρότερα δείγματα

Πηγή:ygeiamou

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το πώς κινεί το κεφάλι της μια γυναίκα δείχνει αν είναι ψυχοπαθής

Μια απλή κίνηση ή έλλειψη κίνησης του κεφαλιού θα μπορούσε να είναι σημάδι ψυχοπάθειας σε μια γυναίκα. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Τμήμα Ψυχολογίας...

Άγγελος Παπαδημητρίου: «Δεν με αφορά ο θάνατος»

«Είμαι σε μεγάλες φόρμες». Ο Άγγελος Παπαδημητρίου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» και αναφέρθηκε στην καριέρα του και στη σχέση που έχει με τον...

Κώστας Καραμανλής: Πράξη η αντικατάσταση αντλιοστασίων άρδευσης στο ΤΟΕΒ Ψυχικού – Πεθελινού!

Ένα αίτημα ετών σήμερα γίνεται πράξη, με την παράδοση προς χρήση του σύγχρονου συστήματος που αναβαθμίζει αποφασιστικά το αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ...

Ένα αλλιώτικο ψωμί με ρύζι

Μια από τις πολύτιμες συνταγές της Εύης Βουτσινά είναι αυτό το ιδιαίτερο ψωμί που περιέχει και μια δόση αρωματικό ρύζι μπασμάτι στη ζύμη του. 20'...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιάννης Μαλούχος: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο ηθοποιός

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αδερφού του, Βασίλη Ο Γιάννης Μαλούχος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Την είδηση του θανάτου του έκανε...

Απίστευτο: Είχε πρησμένο πέος επί 17 χρόνια – Η νόσος από την οποία έπασχε

Ένας άνδρας που υπέφερε για χρόνια από άκρως ενοχλητικά συμπτώματα αγνώστου αιτίας, τελικά θεραπεύτηκε μετά από μια διάγνωση - σοκ Μια εξαιρετική ιατρική περίπτωση, που...

12 Μαΐου: Γιορτή της Μητέρας – Πότε και πώς καθιερώθηκε

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της...

Συνέχισε να διαβάζεις