19/05/2024
19.8 C
Serres

Τάρτα λεµόνι

Array

Τάρτα λεµόνι

Συστατικά

  • 1 προψηµένη βάση για τάρτες (δες παρακάτω)
  • 6 µεγάλα αβγά
  • 150 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια ξύσµα λεµονιού
  • 185 ml (3/4 φλ.) φρεσκοστυµµένο χυµό λεµονιού
  • 120 γρ. ( ½ φλ.) βούτυρο, κοµµένο σε κοµµατάκια
  • 250 ml (1 φλ.) πολύ κρύα κρέµα γάλακτος
  • Μερικά κόκκινα φρούτα για γαρνίρισµα (προαιρετικά)
  • Για τη βάση της τάρτας
  • 150 γρ. (1 φλ. + 1 κοφτή κουταλιά) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. (8 κοφτές κουταλιές) κρύο ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κουταλιά κρύο νερό

Βήματα

Βήμα 1:

Βάζετε τα αβγά µε τη ζάχαρη και το ξύσµα λεµονιού σε µια µέτρια, βαριά κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά το µίγµα µε το σύρµα να οµογενοποιηθεί.

Ύστερα,  προσθέτετε το βούτυρο σε κοµµατάκια και το λεµόνι και σιγοβράζετε το µίγµα σε µέτρια φωτιά,

ανακατεύοντάς το συνεχώς µε το σύρµα για 7-9 λεπτά µέχρι να δέσει.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Προσοχή όµως, µην το αφήσετε να κοχλάσει γιατί θα κόψει. Τ

ην αδειάζετε σε ένα γυάλινο µπολ, περνώντας την από ψιλό σουρωτήρι και την αφήνετε να κρυώσει.

Την κρατάτε στο ψυγείο από 3 ώρες µέχρι και 3 µέρες για να παγώσει και να πήξει.


Στο µεταξύ, ετοιµάζετε τη βάση για τάρτες όπως περιγράφεται στη βασική συνταγή και την αφήνετε να κρυώσει.

 Βήμα 2

Χτυπάτε σε ένα µπολ µε το µίξερ την κρέµα γάλακτος µέχρι να πήξει σε σαντιγί και να κρατά το σχήµα της χωρίς να την παραχτυπήσετε.

Την αδειάζετε στο µπολ µε την κρέµα λεµονιού και την ενσωµατώνετε, ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό από τον πάτο προς την επιφάνεια,

µέχρι να οµογενοποιηθεί.


Αδειάζετε τη γέµιση στην έτοιµη, κρύα βάση για τάρτες,

ισιώνετε την επιφάνειά της και τη σκεπάζετε µε πλαστική µεµβράνη (ή αν θέλετε, αλείφετε την επιφάνειά της µε λίγη διαλυµένη ζελατίνα, ή ζελέ λεµόνι).

Τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, µέχρι και 24 ώρες.

Τη σερβίρετε γαρνιρισµένη µε κόκκινα φρούτα.

 Βήμα 3

Για τη βάση της τάρτας: 

Κοσκινίζετε το αλεύρι µε τη ζάχαρη άχνη σε ένα µεγάλο µπολ.

Προσθέτετε µέσα το βούτυρο (σε 8 κοφτές κουταλιές) και τρίβετε το µίγµα µε τα δάχτυλα, µέχρι να µοιάζει µε ψίχουλα.

Προσθέτετε τον κρόκο και το νερό και ζυµώνετε στα γρήγορα το µίγµα να µαζευτεί σε σφικτή ζύµη.

Την τυλίγετε σε πλαστική µεµβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωµένη επιφάνεια.

Ντύνετε το εσωτερικό µιας φόρµας/ταψιού για τάρτες, διαµέτρου 23 εκ. περίπου και ψαλιδίζετε το φύλλο που εξέχει στον περίγυρο.

(Μπορείτε, αν δεν νιώθετε άνετα µε τον πλάστη, να απλώσετε τη ζύµη πιέζοντάς την µε τις παλάµες σας, για να καλύψει όσο πιο οµοιόµορφα γίνεται το εσωτερικό της φόρµας).

Τρυπάτε τη ζύµη µε πιρούνι σε πολλά σηµεία και ύστερα,

απλώνετε µέσα ένα κοµµάτι αλουµινόχαρτο,

πιέζοντάς το ελαφρά να πάρει το σχήµα της φόρµας.

Γεµίζετε το αλουµινόχαρτο µέχρι πάνω µε ρύζι, φασόλια ή άλλα όσπρια και ψήνετε την τάρτα για 10-12 λεπτά.

Τη βγάζετε, αφαιρείτε το ρύζι και το αλουµινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιµο για άλλα 10 περίπου λεπτά, µέχρι να πάρει ένα όµορφο ρόδινο χρώµα.

Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν τη γεµίσετε.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κι όμως τα Σκυλιά Καταλαβαίνουν ΟΛΑ όσα τους λέμε. Νέα έρευνα ανατρέπει τα...

Γνωρίζατε ότι τα ζώα αυτά μπορούν να μάθουν τη γλώσσα μας και να καταλαβαίνουν και τον τόνο της φωνής μας; Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί...

Έμα Στόουν από Κάννες: «Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου!»

Άκρως αποκαλυπτικοί αλλά και με πολύ χιούμορ ήταν οι ηθοποιοί και συνεργάτες του διάσημου σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμου κατά την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση...

Ποιο σημείο του σώματος πλένεις πρώτο; Μάθε τι δείχνει για την προσωπικότητά σου!

Έφτασε η πιο απολαυστική στιγμή της ημέρας! Μετά από τόσες ώρες ορθοστασίας και κούρασης το σώμα έχει βιώσει την εξάντληση στο πετσί του κι ένα ντους...

Τα λάθη που κάνουν οι άντρες και μετά τρώνε …κέρατο!!

Οι κάλτσες την ώρα του $εξ, η ρουτίνα και η βιασύνη είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν τις γυναίκες να απατούν, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Στις Σέρρες την Κυριακή ο Φίλιππος Σαχινίδης

Στις Σέρρες θα βρίσκεται την Κυριακή ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Φίλιππος Σαχινίδης Στις 19:00 το απόγευμα θα μιλήσει στο ξενοδοχείο PHILIPPOS...

ΔΕΗ: «Καταργείται» η μέτρηση του ρεύματος – Τι θα γίνει

Μία μεγάλη αλλαγή στην καταμέτρηση του ρεύματος ετοιμάζει η ΔΕΗ προσεχώς. Ο λόγος για τους έξυπνες μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ που θα… καταργήσουν τον παλιό τρόπο μέτρησης...

Πόσο γρήγορα μεγαλώνει ένας Γερμανικός Ποιμενικός σε μόλις 8 μήνες

Η γυναίκα που θα δούμε σκέφτηκε πως θα ήταν μια καλή ιδέα να βγάζει φωτογραφία στην κρατώντας στην αγκαλιά της τον γερμανικό ποιμενικό της...

Συνέχισε να διαβάζεις