18/05/2024
19.1 C
Serres

Φραγκόκοτα γεμιστή με κάστανα, κολοκύθα και ρύζι

Array

Φραγκόκοτα γεμιστή με κάστανα, κολοκύθα και ρύζι

Δύσκολο / Προετοιμασία: 40΄ / Αναμονή: 2½ ώρες (συνολικά) / Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 2 ώρες


 Υλικά (για 6-8 μερίδες)

  • 2 φραγκόκοτες, περίπου 1.200 γρ. η καθεμία (με τα συκωτάκια τους)
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο

Για τη μαρινάδα-σάλτσα

  • 90 ml μπράντι
  • 240 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  •  60 ml χυμός λεμονιού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 30 ml μέλι της αρεσκείας μας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
  • τα συκωτάκια από τις 2 φραγκόκοτες, χοντροκομμένα
  • 200 γρ. κολοκύθα (ψίχα), σε κυβάκια
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
  • 80 γρ. σύγλινο ή μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 120 ml μπράντι
  • 6 κουτ. σούπας ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 80 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
  • 10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα, χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία



Μαρινάδα: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το μπράντι με τον χυμό πορτοκαλιού σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς, το ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το θυμάρι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα.

Παίρνουμε λίγο παραπάνω από μισό φλιτζάνι από το μείγμα και το κρατάμε στην άκρη για το άλειμμα των πουλερικών. Ρίχνουμε το μέλι στον πολυκόφτη με την υπόλοιπη σάλτσα και ξαναχτυπάμε. Φυλάσσουμε τη σάλτσα με το μέλι στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Φραγκόκοτες: Αλείφουμε τις φραγκόκοτες με το μείγμα που κρατήσαμε στην άκρη (χωρίς το μέλι), επιμένοντας στο εσωτερικό και κάτω από το δέρμα τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να μαριναριστούν.

Γέμιση: Βάζουμε τα πορτσίνι σε ένα μπολ με 200 ml νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά. Μετά τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, περνάμε το νερό από ψιλό σουρωτήρι (για να απομακρύνουμε τυχόν χώματα και πετραδάκια) και τα κρατάμε και τα δύο στην άκρη. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια για 2 λεπτά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κυβάκια κολοκύθας για 2-3 λεπτά, τα βγάζουμε επίσης στο μπολ με τα συκωτάκια και αλατοπιπερώνουμε. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τον κιμά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε το σύγλινο ή το μπέικον και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το μπράντι και το νερό από τα πορτσίνι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα πορτσίνι, το ρύζι και το μοσχοκάρυδο και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.

Προσθέτουμε τα συκωτάκια με την κολοκύθα, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο, τα φουντούκια, τα κάστανα, τη ρίγανη, το ξύσμα, τις σταφίδες και ανακατεύουμε. 

Ψήσιμο: Βγάζουμε τις φραγκόκοτες από το ψυγείο περίπου 1 ώρα πριν τις ψήσουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Μοιράζουμε τη γέμιση στην κοιλιά των πουλερικών, τα αλείφουμε με το βούτυρο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο.

Δεν χρειάζονται άλλα υγρά στο ταψί, γιατί τα πουλερικά θα βγάλουν αρκετά. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 45 λεπτά. Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί από τον φούρνο και αλείφουμε τις φραγκόκοτες με λίγη από τη σάλτσα με μέλι που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν.

Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ταψί μέσα με μισάνοιχτη την πόρτα για 15 λεπτά, ώστε οι φραγκόκοτες να παραμείνουν ζουμερές.

Τις βγάζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε 100 ml καυτό νερό στο ταψί και ξύνουμε με μια κουτάλα τον πάτο του για να διαλυθούν στο νερό και στα υγρά του ψησίματος τυχόν καμένα υπολείμματα. Τα ρίχνουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα με μέλι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Σερβίρουμε τις φραγκόκοτες και συνοδεύουμε με τη γέμιση και τη σάλτσα σε μπολ.

Διαβάστε επίσης εδώ:

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Πηγή:kathimerini

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κι όμως τα Σκυλιά Καταλαβαίνουν ΟΛΑ όσα τους λέμε. Νέα έρευνα ανατρέπει τα...

Γνωρίζατε ότι τα ζώα αυτά μπορούν να μάθουν τη γλώσσα μας και να καταλαβαίνουν και τον τόνο της φωνής μας; Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί...

Έμα Στόουν από Κάννες: «Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου!»

Άκρως αποκαλυπτικοί αλλά και με πολύ χιούμορ ήταν οι ηθοποιοί και συνεργάτες του διάσημου σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμου κατά την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση...

Ποιο σημείο του σώματος πλένεις πρώτο; Μάθε τι δείχνει για την προσωπικότητά σου!

Έφτασε η πιο απολαυστική στιγμή της ημέρας! Μετά από τόσες ώρες ορθοστασίας και κούρασης το σώμα έχει βιώσει την εξάντληση στο πετσί του κι ένα ντους...

Τα λάθη που κάνουν οι άντρες και μετά τρώνε …κέρατο!!

Οι κάλτσες την ώρα του $εξ, η ρουτίνα και η βιασύνη είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν τις γυναίκες να απατούν, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιάννης Κουκουράκης: Είχαν πει ότι είμαι β@ζ@τ@, μακάρι να μπορούσα να το κάνω

Καλεσμένοι στην διαδικτυακή εκπομπή του Fipster στο Youtube ήταν η Βάλια Χατζηθεοδώρου, ο Γιάννης Κουκουράκης και ο Διονύσης Ατζαράκης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης...

Μαντώ Γαστεράτου: Για τρίτη φορά μανούλα! «Σε λίγο καιρό η οικογένεια μας μεγαλώνει, θα είμαστε 5»

Η ανάρτησή της στο Instagram την ημέρα της γιορτής της Μητέρας Την ημέρα για τη γιορτή της μητέρας αποφάσισε η Μαντώ Γαστεράτου να κάνει την...

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Υπεγράφη η σύμβαση για την (β΄φάση) εγκατάσταση αγωγών μεταφοράς λυμάτων

Υπεγράφη τη Δευτέρα 13 Απριλίου 2024, μεταξύ του Δημάρχου Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτρη Νότα και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, σύμβαση έργου για την...

Συνέχισε να διαβάζεις