18/05/2024
25.8 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Υπάρχουν Τετρακόσια τζαμιά στην Ελλάδα!

Array

Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Μπούμπας αναφορικά με το « Κέντρο Πολιτισμού και δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ» αλλά και το πρόσφατο ζήτημα της Αγιας Σοφιάς καθώς και άλλα ζητήματα.

Αναλυτικά παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του κ. Μπούμπα

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην τέχνη δεν πρέπει να μπαίνουν όρια, αλλά και η τέχνη πρέπει να έχει τέμπο, πρέπει να έχει χαρακτήρα, πρέπει να έχει πάνω απ’ όλα έναν ρυθμό.

Ο Μπουκόφσκι  είχε πει ότι ο διανοούμενος είναι αυτός που λέει ένα εύκολο πράγμα ενδεχομένως με δύσκολο τρόπο.

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα δύσκολο τρόπο με απλό.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Δηλαδή, ο καλλιτέχνης μιλάει απλά, μιλάει τη γλώσσα της κοινωνίας, μιλάει τη γλώσσα του κόσμου και όπως αυτή εκφράζεται και την ερμηνεύει ανάλογα ο καθένας συνειδητά, όπως τουλάχιστον παίρνει την τέχνη για να την ερμηνεύσει. 

Η τέχνη, όμως, δεν μπορεί να μπει σε μία βιομηχανοποίηση.

Δηλαδή, ο καλλιτέχνης όταν κάνει ένα δημιούργημα δεν βάζει πάνω απ’ όλα πόσο θα το πουλήσει ή τι κέρδος θα βγάλει. 


Εδώ, με το ΑΚΡΟΠΟΛ ως κέντρο πολιτισμού προσπαθείτε, κυρία Υπουργέ, να βάλετε τον καλλιτέχνη σε αυτό το «τριπάκι».

Δηλαδή, να βρει και τον χρηματοδότη-χορηγό, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το έργο του. 

Δεν μπορούμε να πάμε σ αυτήν τη λογική του μάνατζμεντ απέναντι σε ένα ιστορικό κτίριο, όπως το έχω μελετήσει, εξίμισι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, επταώροφο, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 

Έχουμε πολλά να θυμηθούμε απ’ αυτό το κτίριο. Φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες. Ήταν στην κοσμική ζωή της Αθήνας.


Ένας μεγάλος καλλιτέχνης αρχιτέκτονας το έχει διακοσμήσει και η UNESCO το 1991 στη Βιέννη το χαρακτήρισε ως ένα κληροδότημα, θα λέγαμε, ως ένα αρχιτεκτονικό κτίριο το οποίο πρέπει να μείνει διαχρονικά για τις επόμενες γενεές. 

Από εκεί και πέρα, όμως, αν δείτε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, το λεγόμενο ΕΣΠΑ 2007-2013, πώς ήταν η χρηματοδότηση του έργου, δεν ξεκινήσαμε καλά. Ο προϋπολογισμός ήταν λίγο πιο πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ.

Απορρόφησε μόνο τα 8.200.000 ευρώ και μετά το 2013, το 2016, απορρόφησε άλλο ένα εκατομμύριο. Δηλαδή, δεν έγινε μία ολοκληρωμένη απορροφητικότητα του έργου. 

Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι να μη χαθούν οι «δορυφόροι» της τέχνης, όπως είναι τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, όπως είναι οι καλλιτέχνες οι οποίοι πραγματικά κάνουν μεγάλη παραγωγή έργου στην περιφέρεια.

Να μην αισθανθούν απομονωμένοι και παροπλισμένοι από την όλη αυτή κατάσταση, όπως δημιουργείται. 

Υπάρχουν οι αγιογράφοι, για τους οποίους δεν βλέπω να γίνεται λόγος.

Υπάρχουν οι αγιογραφίες, τα μοναστήρια μας, ο εκκλησιαστικός αυτός κόσμος ο οποίος εκφράζει την τέχνη διαχρονικά. Υπάρχει το θέατρο σκιών από τους φορείς.

Ο Καραγκιόζης είναι πολιτισμός, ο Καραγκιόζης έφερε την Επανάσταση. Δηλαδή, η τέχνη έχει διάφορες πτυχές. 

Θα πω αυτό που, επίσης, έλεγε ο Μπουκόφσκι, ότι αυτός που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης, αυτός που δουλεύει με τα χέρια και το μυαλό είναι τεχνίτης, αυτός που δουλεύει με το μυαλό, τα χέρια και την καρδιά είναι καλλιτέχνης. 

Ο καλλιτέχνης μπορεί να εκφράσει τα κακώς κείμενα.

Ο Λουκιανός είχε πει «δάκρυα, τα προοίμια της τέχνης». Η τέχνη «κλαίει».

Αν η τέχνη δεν κλάψει με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω μας, δεν μπορεί να εκφραστεί. Άρα, λοιπόν, δεν μπορούμε να πάμε σε μία λογική «βρες τον χορηγό για να επιδοτήσω το έργο σου». 

Είναι ένα ιστορικό κτίριο το οποίο προσπαθεί να συνδεθεί –νομίζω- και με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μελλοντικά. Όμως, δεν πρέπει να περιχαρακωθεί η τέχνη και να το βάλουμε σε μία λογική ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κυρία Υπουργέ. Δεν πρέπει να μπούμε σε αυτό το καλούπι των ιδιωτών που θα χρηματοδοτούν την τέχνη. Η τέχνη πρέπει να μείνει ελεύθερη να εκφράζεται απέναντι στα κοινωνικά στρώματα. Χωρίς την τέχνη δεν μπορούμε να ζήσουμε . Η ίδια η φύση είναι τέχνη. 

Είναι αυτό που έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ, ότι η σάρκα της γυναικός πρέπει να δείχνει στη φύση ως μάρμαρο, πρέπει να είναι μαρμάρινη.

Όμως, η τέχνη πρέπει να αναδείξει το μάρμαρο ως σάρκα. Αυτή είναι η διαφορά.

Αυτό έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ για να δείξει την αξία της τέχνης.

Πάμε λίγο τώρα σε όλα αυτά που γίνονται στην επικαιρότητα με την Αγία Σοφία, στο σχέδιο της Τουρκίας να καταρρακώσει το θρησκευτικό σύμβολο.

Για εμάς στην Ελληνική Λύση είναι εκκλησία, είναι ορόσημο, είναι πυξίδα, είναι φάρος του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.

Προχθές οι Τούρκοι κατέβασαν τις πινακίδες στις οποίες αναφέρεται ως Μουσείο.

Τρίζουν τα κόκκαλα του Ιουστινιανού, του Ανθέμιου, του Ισίδωρου από το 537 μ.Χ.   

Σήμερα, λοιπόν, μιλάμε για ένα σχέδιο το οποίο υλοποιείται από την εποχή του Μεντερές το 1951.

Το Φετιγιέ είναι ένα τζαμί το οποίο έγινε στην Κωνσταντινούπολη και είναι η Παμμακάριστος Σχολή.

Πάνω από είκοσι εκκλησίες έχουν γίνει τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ορθόδοξη Εκκλησία στο Αϊβαλί έγινε τζαμί και το περάσαμε στα ψιλά γράμματα. 

Σήμερα, λοιπόν, η Αγία Σοφία, πραγματικά βάλλεται και ως θρησκευτική ακτινοβολία απέναντι σ’ αυτήν την πολυπολιτισμική Ελλάδα, ενώ γίνεται λόγος και για το Βατικανό. 

Σας καταθέτω σήμερα στα Πρακτικά, γιατί η Ελληνική Λύση θα τα αποκαλύπτει και θα σας τα λέει όλα, για να είναι ενήμερος ο ελληνικός λαός, ονόματα και διευθύνσεις. Μόλις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, κυρίες και κύριοι, έχουμε πάνω από πενήντα τζαμιά.

Είναι του δόγματος προσηλυτισμού Ταμπλίγι.   

Το μεγαλύτερο τζαμί -σας δίνω και διεύθυνση- έχει φύγει από τους Αμπελόκηπους και έχει πάει στο Μοσχάτο.

Είναι Πειραιώς και Κύπρου 2, χωρητικότητας τριών χιλιάδων θέσεων, χιλίων οκτακοσίων τετραγωνικών μέτρων – ιδιόκτητο, παρακαλώ!- το οποίο αγοράστηκε 2,5 εκατομμύρια ευρώ το 2007 από Σαουδάραβα. 

Στη Θράκη έχουμε τριακόσια είκοσι τζαμιά.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της Λωζάννης, αντιστοιχεί ένα τζαμί ανά τετρακόσιους μουσουλμάνους.

Κώστας Μπούμπας: Στην Τουρκία που έχουμε έξαρση σε ό,τι αφορά την κατασκευή Τεμένους, αντιστοιχεί ένα τζαμί σε οκτακόσιους εβδομήντα έξι Τούρκους.

Αντιλαμβάνεστε για τι μιλάμε; Και μετά λέμε ότι οι μουσουλμάνοι δεν έχουν χώρο προσευχής στην Ελλάδα;

Πενήντα επτά τζαμιά υπάρχουν! Τα καταθέτω με διευθύνσεις.

Είναι του δόγματος Ταμπλίγι, Ισλάμ-Πακιστάν.

Αυτά εδώ πρέπει να τα γνωρίζει η ελληνική κοινωνία για να βλέπει πού βαδίζουμε και πόσα τζαμιά έχουμε στο Λεκανοπέδιο.

Τετρακόσια τζαμιά είναι στην Ελλάδα!

Και μιλάμε για τον Βοτανικό;

Φανταστείτε ότι αυτό που είναι Πειραιώς και Kύπρου 2 είναι μεγαλύτερο και από αυτό που θέλετε να κατασκευαστεί στον Βοτανικό. 

Τα στοιχεία λένε ότι είχαμε ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό 98,5% και με όλους αυτούς που ήρθαν τώρα, έχουμε φτάσει στο 85%.

Και συζητάμε για τον Βοτανικό, κυρίες και κύριοι; 

Ακόμα, θέλω να πω ότι έχουμε και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Πέρα από το γεγονός ότι ως Ελληνική Λύση σάς έχουμε καταθέσει στοιχεία, με βάση αυτά που λέει ο κ. Κανελλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ηρακλείου της Κρήτης, για τον κόλπο Αλί Αγά και για το πώς οι Τούρκοι μολύνουν τη Μεσόγειο με βαρέα μέταλλα διαλύοντας πλοία και το πώς διακινούν λαθρομετανάστες με αυτά τα πλοία για να μην τους πιάνει ο δορυφόρος στις ακτές της Μικράς Ασίας, περιμένουμε να δούμε τι απάντηση και τι καταγγελίες μπορούν να γίνουν στην Τουρκία που παραβιάζει τη Συνθήκη της Βασιλείας.

Κλείνοντας, θα μιλήσω για τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ακκουγιού, ο οποίος ετοιμάζεται και θα παράγει 1200 μεγαβάτ ο κάθε αντιδραστήρας, ενώ θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες. Προσέξτε τώρα!

Ενώ βγαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λέει στην Τουρκία να μην τον κατασκευάσει στη συγκεκριμένη περιοχή, διότι έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν και ενδεχομένως θα έχουμε πρόβλημα, καθώς στα Άδανα το 1998 είχαμε σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οι Τούρκοι δεν συμμορφώνονται και τον κατασκευάζουν.

Μάλιστα, επισπεύδουν τις διαδικασίες για το Ακκουγιού. 

Πάμε, όμως, στο δεύτερο μελανό σημείο, διότι το πρόβλημα από την Τουρκία έρχεται με τα πυρηνικά, κυρίες και κύριοι και η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ κωφεύουν.

Η Τουρκία μπήκε σε πρόγραμμα απεμπλουτισμού ουρανίου και πλουτωνίου.

Ο Ερντογάν ήρθε σε επαφή με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό και θα κατασκευάζει πυρηνικά.

Μέχρι το 2025 ετοιμάζει να κατασκευάσει άλλους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μάλιστα, όπως λέγεται, ο ένας θα είναι στη Θράκη.

Τι κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών;

Έχει επαφή με αυτό το σημείο;

Διότι η Τουρκία θα έχει στα χέρια της επικίνδυνα πυρηνικά όπλα με τον Ακκουγιού.

Εμείς θα τα λέμε, μπας και μπορέσουμε και συνέλθουμε και ταρακουνηθούμε ως Έλληνες.

Διότι στην Ελληνική Λύση λέμε «Πρώτη η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες»!

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Μπούμπα:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Στις Ευρωεκλογές του 20241.168 υποψήφιοι για 21 έδρες

Στους 1.168 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που έλαβαν το χρίσμα του υποψήφιου ευρωβουλευτή και διεκδικούν στις 9 Ιουνίου τη λαϊκή ψήφο, η οποία μπορεί...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Αισιόδοξες προοπτικές για τον τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία

Στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται στη Μέση Ανατολή, την Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη...

Το Σάββατο 18 Μαΐου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου- Πορεία Μνήμης...

Ο Δήμος Σερρών με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου 1919, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας διοργανώνει την «ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ και ΤΙΜΗΣ», το Σάββατο...

Το πώς κινεί το κεφάλι της μια γυναίκα δείχνει αν είναι ψυχοπαθής

Μια απλή κίνηση ή έλλειψη κίνησης του κεφαλιού θα μπορούσε να είναι σημάδι ψυχοπάθειας σε μια γυναίκα. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Τμήμα Ψυχολογίας...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αντώνης Κρόμπας: «Με έχουν διώξει από επτά σχολεία στο σύνολο – Τσογλάνι με μια λέξη»

Στην εκπομπή «Γκαράζ» και τον Ζήση Ρούμπο βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Δευτέρας, ο Αντώνης Κρόμπας, με αφορμή τα νέα του θεατρικά σχέδια. Μεταξύ άλλων,...

Το Επιμελητήριο Σερρών συμμετέχει στο “BALKAN ENERGY FORUM”.

Το Επιμελητήριο Σερρών  ενημερώνει πως στις 23-25 Μαΐου 2024 θα διεξαχθεί στην Κοζάνη (Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) το 1ο Διεθνές Συνεδριακό και Εκθεσιακό Γεγονός...

Εορτολόγιο 13 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη της Αγίας Γλυκερίας μάρτυρος και του Οσίου Σεργίου του ομολογητού Σήμερα, σύμφωνα...

Συνέχισε να διαβάζεις