14/07/2024
33.7 C
Serres

Για επαγγελματίες και αγρότες: Σύνταξη με διαγραφές οφειλών

Array

Παράθυρο για να βγουν στη σύνταξη διαγράφοντας οριστικά μεγάλο μέρος των χρεών τους, και ειδικότερα όταν το χρέος αυτό που υπερβαίνει τη 10ετία, ανοίγει για περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Με την εφαρμογή της νέας διάταξης νόμου, που προβλέπει υπό όρους την παραγραφή χρεών μετά τη 10ετία από τη βεβαίωσή τους, οι μη μισθωτοί που λόγω χρεών αδυνατούσαν να βγουν στη σύνταξη ετοιμάζονται για αιτήσεις στον ΕΦΚΑ ώστε να διαγράψουν οφειλές, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη σύνταξη.

Για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες: «Παράθυρο» για να βγουν στη σύνταξη

dei gaia e vima (1)
Nektar

Μετά και τις πρόσφατες εγκυκλίους του ΕΦΚΑ και πριν του ΚΕΑΟ, που δίνουν διευκρινίσεις για την παραγραφή χρεών, το ενδιαφέρον των οφειλετών που μέχρι πρότινος αδυνατούσαν να συνταξιοδοτηθούν επειδή τα χρέη τους ήταν πάνω από τα όρια συμψηφισμού με τη σύνταξη έχει αυξηθεί κατακόρυφα. 

Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα καταφέρουν να ρίξουν τις οφειλές τους στις 20.000 ευρώ και οι αγρότες στις 6.000 ευρώ, εφόσον έχουν φτάσει στο 67ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν και το υπόλοιπο της οφειλής τους (έως 20.000 ευρώ ή έως 6.000 ευρώ) θα εξοφληθεί με παρακράτηση της σύνταξης έως 60 μήνες. 

Αυξημένο όμως είναι και το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων που δεν είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά θέλουν να απαλλαγούν από ένα μέρος των οφειλών τους ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να ρυθμίσουν το υπόλοιπο με μικρότερη δόση.


Οι ασφαλισμένοι μπορούν, εφόσον τον χρειάζονται για να βγουν στη σύνταξη, να πληρώσουν μέρος από το χρόνο ασφάλισης που θα παραγραφεί μαζί με τα χρέη πέραν της 10ετίας. 

Αν δηλαδή ένας αγρότης δεν έχει 15 έτη για να βγει στη σύνταξη γιατί σβήστηκαν 5 χρόνια λόγω παραγραφής, μπορεί να τα πληρώσει για συμπληρώσει χρόνο για τη σύνταξη, αλλά με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις και ανάλογα με την ηλικία οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιλέγουν να συμπληρώσουν το χρόνο που τους λείπει πληρώνοντας από εδώ και πέρα, γιατί δεν θα έχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. 

Η διαδικασία παραγραφής προϋποθέτει την υποβολή αίτησης από τους οφειλέτες στην Τοπική Διεύθυνση του ΕΦΚΑ μη μισθωτών στην οποία ανήκουν. 


Εκεί θα αναζητηθούν οι χρονικές περίοδοι που εμπίπτουν στο νέο διάστημα παραγραφής χρεών, που από 20ετία μειώθηκε σε 10ετία σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4997/2022.

Σε κάθε περίπτωση, αν εντός της 10ετίας ένας οφειλέτης έχει πάρει ειδοποίηση (πράξη βεβαίωσης) για την οφειλή του, τότε η παραγραφή διακόπτεται και ανανεώνεται μέχρι να περάσει άλλη μία 10ετία.

Αν έχει βεβαιωθεί η οφειλή και έχει παρέλθει 10ετία από τη βεβαίωσή της, χωρίς να μεσολαβεί άλλη ειδοποίηση (διακοπτικό γεγονός) που να αναβιώνει τη 10ετία, τότε η οφειλή παραγράφεται.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ (Δεκέμβριος 2022), οι οφειλέτες και τα ποσά στα Ταμεία των μη μισθωτών είναι:

*Στον ΟΑΕΕ 521.040 οφειλέτες με χρέη 13,8 δισ. ευρώ

*Στον ΟΓΑ 298.275 οφειλέτες με χρέη 1,78 δισ. ευρώ

*Στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Νομικών) 58.693 οφειλέτες με χρέη 1,23 δισ. ευρώ

Για τον έλεγχο της παραγραφής οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών διακρίνονται οι κάτωθι περιπτώσεις:

– Οφειλές πέραν της 10ετίας, για τις οποίες δεν υπάρχει διακοπτικό γεγονός (δεν έχει επιδοθεί πράξη βεβαίωσης), παραγράφονται. Για παράδειγμα, χρέος που δημιουργήθηκε το 2010 και ως το 2022 (12ετία) δεν βεβαιώθηκε, έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 10ετίας.

– Οφειλές για τις οποίες υπήρξε διακοπή της παραγραφής έως 11/05/2016 και κατά την ημερομηνία αίτησης (2023) έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής (10ετία) από τότε που βεβαιώθηκαν, παραγράφονται. Για παράδειγμα, χρέος που βεβαιώθηκε ως το 2012 και μέχρι το 2022 δεν υπήρξε εκ νέου ειδοποίηση, παραγράφεται.

– Οφειλές για τις οποίες έγινε διακοπή παραγραφής από 12/5/2016 και μετά επανεξετάζονται και παραγράφεται το τμήμα της οφειλής πέραν της 10ετίας. Για παράδειγμα, χρέος που δημιουργήθηκε από το 2001 και βεβαιώθηκε το 2018 παραγράφεται για το διάστημα από 2001 ως 2007 και η οφειλή περιορίζεται στα έτη 2008-2018, που είναι εντός της 10ετούς παραγραφής.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Καταγγέλουν οι Πράσινοι: H κυβέρνηση χαρίζει τα σκουπίδια σε ιδιώτες για καύση

Με ιδιαίτερη ανησυχία οι Πράσινοι – Οικολογία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων μετά την ομολογία του Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου...

Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες στο Δήμο Σερρών

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών υπενθυμίζει τους πολίτες ότι για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από την Παρασκευή...

Συνάντηση ΕΣΕΕ – Κεραμέως για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα

Το νέο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις εξαιτίας των απαιτήσεων της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, καθώς και...

Έκτακτο – Πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών – Συμβολή...

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα, στο 37ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών σε ορεινή περιοχή. Σύμφωνα με...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μέχρι το Μάρτη του 2025 η παραγραφή για την δεκαετία – Μετά η παραγραφή γίνεται …πενταετής!

Η προθεσμία για να κινήσουν οι υπηρεσίες των δήμων την διαδικασία, ώστε να προσπαθήσουν να αναζητήσουν οφειλές δημοτών, μέχρι σε βάθος δεκαετίας, λήγει Μάρτη του 2025. Συνεπώς...

Δήμος Σερρών: Την Τετάρτη 17 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο

Η τακτική Δια Ζώσης Συνεδρίαση του Σώματος, θα γίνει στις 17 Ιουλίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης: ΘΕΜΑ...

Το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου καταγγέλλει το νομοσχέδιο για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου καταγγέλλει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την υποτιθέμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση εν μέσω θέρους...

Συνέχισε να διαβάζεις