25/07/2024
22.6 C
Serres

Αλέξανδρος Χρυσάφης: Ξεκινάμε με τη μείωση του νερού !

Συνέντευξη στο περιοδικό SocialProfile έδωσε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, στην οποία αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές ροές στον Δήμο Σερρών, στους στόχους της Δημοτικής Αρχής και στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της Συμμαχίας Σερραίων

Αλέξανδρος Χρυσάφης: Βάλαμε πλάτη στο μεταναστευτικό

Μπορεί το θέμα των ημερών να είναι οι προσφυγικές ροές και η αντίδραση από τον Δήμαρχο Σερρών στην προοπτική και άλλων μεταναστών στην πόλη και τον Νομό μας, αλλά μιας και έχουμε να κάνουμε με μια νέα Δημοτική αρχή καλό θα είναι να ξέρουμε, όλα όσα θέλει και μπορεί …

Και αν στο σπίτι ο πατέρας είναι η τάξη, η μητέρα η αγάπη και το παιδί η χαρά, στον Δήμο μας σήμερα η αρχή είναι ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, που μας μιλά για την κοινωνική πολιτική, την Κάρτα του Σερραίου επιχειρηματία, τα μειωμένα τιμολόγια, την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας όπως και αυτής της πλατείας Εμπορίου, την Συμμαχία με την Δημοτική πρωτοβουλία και φυσικά για την Συμμαχία Σερραίων, που εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου μας.

Nektar

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης για το θέμα των προσφυγικών ροών στο Δήμο Σερρών:

Δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό, καθώς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει ισομερής καταμερισμός και δικαιοσύνη

SocialProfile: Η κοινωνική πολιτική του Δήμου μας είχε πάντα ελάχιστες δομές και λειτουργούσε πάντα σε συνεργασία με την ίδια την πολιτεία. Εσείς μιλήσατε για πρώτη φορά για Κέντρο Ολοήμερης Προστασίας Ηλικιωμένων. Τι ακριβώς είναι αυτό και με ποιες δομές θα στηρίξει τελικά ο Δήμος τους ανήμπορους δημότες του;

Αλέξανδρος Χρυσάφης: Δεν μιλήσαμε μόνο για το Κέντρο Ολοήμερης Προστασίας Ηλικιωμένων.

Μιλήσαμε για το Δημοτικό Γενικό Ιατρείο, για μια νέα Δομή ημερήσιας φροντίδας ενηλικιωμένων ΑΜΕΑ, για μια κινητή Μονάδα Φροντίδας Καρκινοπαθών και φυσικά μιλήσαμε για το Δίκτυο αυτόματων απινιδωτών, που θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν παραστεί ανάγκη, από εκπαιδευμένους συνδημότες μας.

Μάλιστα ένα μέρος της πρότασής μας θα δείτε πως θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος αυτού του μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποδεικνύοντας τόσο την ετοιμότητά μας σε επίπεδο προτάσεων , όσο και την ετοιμότητα σε επίπεδο πραγμάτωσης.


Από εκεί και προσθετικά θα λειτουργήσουμε νέους μηχανισμούς στήριξης στο Σερραίο Δημότη που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη προτεραιότητα της ίδιας της πολιτείας, όπως το Γραφείο Συνταξιοδοτικών και Ασφαλιστικών θεμάτων, ένα γραφείο που θα συμβουλεύει τον πολίτη και θα τον συμπαραστέκεται τόσο στα συνταξιοδοτικά όσο και στα ασφαλιστικά του ζητήματα.

Επιπρόσθετα ετοιμάζουμε το γραφείο υποστήριξης ΚΥΝΣΕΠ, που θέλουμε να ανοίξει δρόμους και φυσικά να ξεκινήσουν οι συμπολίτες μας κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, διευκολύνοντας έτσι ενώσεις προσώπων και πολιτιστικούς συλλόγους, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εθνικούς και Ευρωπαικούς πόρους.

Γενικά θεωρούμε ότι όπως σε κάποια θέματα ο Δήμος μας είναι μπροστά, έτσι και σε κάποιους άλλους τομείς έχω την αίσθηση, αν όχι την βεβαιότητα πως είμαστε πίσω. Σε αυτούς λοιπόν τους τομείς που υστερούμε θα πρέπει να κάνουμε άλματα, όχι μόνο για να φτάσουμε, αλλά αν είναι δυνατόν και να ξεπεράσουμε  κάποιους που ήδη τρέχουν.

SocialProfile: Πότε θα εκδοθεί η κάρτα του Σερραίου Δημότη και ποια θα είναι τα προνόμια του να είναι κάποιος Σερραίος;

Αλέξανδρος Χρυσάφης:Όταν μίλησα πριν κάποια χρόνια για την Κάρτα του Σερραίου επιχειρηματία, λίγοι κατάλαβαν τόσο τον σκοπό όσο και την χρησιμότητά της.

Αυτοί που την χρησιμοποίησαν όμως τότε, και την κατάλαβαν και την ενστερνίστηκαν.


Έτσι λοιπόν και τώρα, εκ του αποτελέσματος, θα δει η ίδια η κοινωνία πως αυτή η κάρτα θα γίνει το κλειδί ή αλλιώς το διαβατήριο για μια σειρά παροχών, εκπτώσεων, απαλλαγών και προνομίων, ξεκινώντας όπως είναι φυσικό από τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Αυτούς που δεν τα φέρνουν «βόλτα» με την οικονομική κρίση που τους μαστίζει , αυτούς που περιμένουν με χίλια χαρτιά στην ουρά και άλλες χίλιες προϋποθέσεις για να συμμετέχουν στα προγράμματα του ΤΕΒΑ, για να πάρουν λίγο λάδι, λίγα φρούτα και λίγο κρέας.

Η ίδια η κάρτα βεβαίως μπορεί να γίνει και όχημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τα ΑΜΕΑ, αλλά και σε πολλές άλλες κατηγορίες συνδημοτών μας.

Σκεφτείτε πως αυτή η κάρτα θα μας δώσει και άλλες δυνατότητες στις συναλλαγές με το Δήμο και θα γίνει ένα «διαβατήριο», έτσι ώστε ο δημότης μας θα μπορέσει να στείλει το παιδί του στην καλοκαιρινή του κατασκήνωση, θα μπορέσει να στηρίξει ο Δήμος μας τον φοιτητή στις πρώτες του στιγμές στις ανώτατες σχολές, θα στηρίξει την νέα μάνα αλλά και το νεογνό, αλλά και τον ανήμπορο συνδημότη που δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα του και γενικά όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Με αυτή  θα ξεχωρίζει ο Σερραίος Δημότης και αυτή θα είναι το δικό του «διαβατήριο» στις υπηρεσίες που θα του προσφέρει ο Δήμος μας.

SocialProfile.: Πότε θα δουν οι Σερραίοι δημότες και δη οι κάτοικοι των χωριών μειωμένα τιμολόγια, τόσο στο νερό όσο και στα δημοτικά τέλη;

Αλέξανδρος Χρυσάφης:Η μείωση στο νερό δεν ήταν απλά μια προεκλογική δέσμευση, αλλά ήταν αναγκαιότητα που την οφείλαμε στους κατοίκους των χωριών μας

Είδαμε προεκλογικά λογαριασμούς της ΔΕΥΑΣ ύψους πεντακοσίων ευρώ σε οικογένειες στην Κάτω Μητρούσι και στο Σκούταρι, όταν πριν πέντε χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι για την ίδια κατανάλωση πληρώνανε ένα πενηντάρικο!

Βλέποντας λοιπόν πως το κόστος του νερού για τους κατοίκους των χωριών μας ήταν δυσανάλογο, τόσο σε σχέση με το παρελθόν, όσο και σε σχέση με τις παροχές της ίδιας της επιχείρησης, υποσχεθήκαμε αυτή την μείωση στους κατοίκους των χωριών μας.

Για το λόγο αυτό ολοκληρώνουμε την αναλογιστική μελέτη που τεκμηριώνει το πως θα γίνει η μείωση, η οποία θα γίνει δυνατή με νέα μια μέθοδο τιμολόγησης, σε συνδυασμό με δράσεις «netmetering» , και υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών, όπως τα  έξυπνα υδρόμετρα και να είστε σίγουρος πως αυτή η μείωση θα καταστεί δυνατή στις αρχές του νέου έτους.

SocialProfile.: Πόσο εύκολο είναι τελικά να προχωρήσετε στην ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, όπως και αυτής της πλατείας Εμπορίου και του ΙΚΑ και κατά πόσο η ανάπλαση θα έχει σχέση με την έξυπνη πόλη που θέλετε να δημιουργήσετε;

Αλέξανδρος Χρυσάφης:Για την πλατεία Ελευθερίας ήδη τρέχουν τα πράγματα και ήδη υπάρχει μια αναμόρφωση της εικόνας που είχαμε μέχρι πρόσφατα.

Πιστεύω πως του χρόνου θα έχει ξεκινήσει η ανάπλαση, με έμφαση όπως υποσχεθήκαμε στο υγρό στοιχείο, με την δημιουργία του μεγάλου μουσικού συντριβανιού.

Ενός συντριβανιού που θα γίνει ταυτόχρονα και ένα τοπόσημο για τον Δήμο μας.

Και φυσικά θα δώσει την ταυτότητα που θέλουμε στην πόλη και στους δημότες μας

Ήδη προχωρούμε στην διαμόρφωση της Πλατείας του ΙΚΑ και φυσικά θα ακολουθήσουν όλες οι πλατείες στην πόλη και στα χωριά.

Όσο για την πλατεία Εμπορίου, προχωρούμε στην ανάγνωση των διαγωνισμών που έτρεξαν από τους αρχιτέκτονες, για να την μετατρέψουμε σε μια πραγματική πλατεία με πράσινο, παιδική χαρά και φυσικά θα προχωρήσουμε και στην υπογειοποίηση των δρόμων της.

Φυσικά η εξέλιξη των έργων είναι πρώτα από όλα θέμα ετοιμότητας των υπηρεσιών καθώς και εξεύρεσης των αντίστοιχων προγραμμάτων.

SocialProfile.: Ενώ όλοι περίμεναν πως θα υπάρχει συμμαχία με την Δημοτική Πρωτοβουλία, τελικά συμμαχία δεν είδαν. Αστοχία, άρνηση ή κακός χειρισμός;

Αλέξανδρος Χρυσάφης:Τίποτα από όλα αυτά.

Οι Σερραίοι δημότες ψήφισαν στις εκλογές ένα πρόγραμμα και μια παράταξη για να το υλοποιήσει.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε τόσο την ωρίμανση του προγράμματος μας όσο και τις συνέργειες για να το υλοποιήσουμε.

Η βάση είναι το πρόγραμμά μας, όμως ως συνδυασμός θα προσθέσουμε και θα συζητήσουμε και τα προγράμματα των άλλων συνδυασμών και σαν αποτέλεσμα θα έχουμε μια σύνθεση, μια συμμαχία αν θέλετε, με το σύνολο του Δημοτικού μας συμβουλίου

Εκεί τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο προσώπων, οι θέσεις και οι προτάσεις θα «ωριμάσουν» και θα κριθούν.

Τόσο από την μείζονα όσο και την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Προσωπικά έχω μεγάλη εκτίμηση, τόσο στα πρόσωπα, όσο και στην πολιτική που εφαρμόστηκε στο παρελθόν, αλλά πιστεύω πως στο μέλλον θα έχουμε την δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερες συγκλήσεις.

Και αυτή δεν είναι απλά μια υπόσχεση, αλλά ουσιαστικά μια πολιτική πρόταση για συνεργασία.

Μια συνεργασία την οποία θεωρώ ήδη δεδομένη, όχι μόνο με τους συμβούλους που εξελέγησαν με την Δημοτική Πρωτοβουλία, αλλά και όλους τους συμβούλους που εξελέγησαν με όλες τις παρατάξεις.

Προσωπικά είχα και έχω άριστες σχέσεις με όλους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και φιλοδοξώ πως στο μέλλον θα γίνουν ακόμα καλύτερες.

Αυτός είναι ο ρόλος μου και με βάση αυτή την λογική λειτουργήσαμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και για αυτό άλλωστε δώσαμε περισσότερες θέσεις από αυτές που έδινε ο νόμος στην αντιπολίτευση στα διάφορα συμβούλια.

Η Συμμαχία Σερραίων έχει σαν βάση την συνεργασία και αυτό θα το διαπιστώσετε σε κάθε περίπτωση και με όλους τους θεσμούς, τόσο σε επίπεδο δήμου, όσο φυσικά και σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και με το Επιμελητήριο, αλλά και με όλους τους άλλους δήμους και φυσικά με τους βουλευτές μας

Η Συμμαχία είχε, έχει και θα έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία.

SocialProfile: Ποιος ο ρόλος σας στην δομή των μεταναστών και αν ρωτηθήκατε για την μεταφορά τους , ενώ πότε προβλέπετε να δημιουργηθεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία;

Αλέξανδρος Χρυσάφης:Το θέμα δεν είναι η δημιουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Το θέμα είναι αν πραγματικά υπάρχει πρόθεση και ανάγκη για στήριξη.

Εμείς και ως κοινωνία και ως δήμος είμαστε αυτοί που τρέχουμε όλες τις διαδικασίες. Εμείς φροντίζουμε να έχουν καθαριότητα, το νερό, τους δρόμους, τα σχολεία για τα παιδιά, την συγκοινωνία για την μεταφορά τους και χίλιες δυο ανάγκες που καθημερινά παρουσιάζονται.

Αλλά η πόλη ήδη σηκώνει ένα μεγάλο βάρος με τις δύο δομές που υπάρχουν, και κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία όχι να ζητήσει την άποψή μας, αλλά ούτε καν να μας ενημερώσει για το ζήτημα της δημιουργίας και άλλη δομής.

Ήδη με επιστολή διαμαρτυρίας ζήτησα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μην προχωρήσουν σε καμία περίπτωση οι σχεδιασμοί για λειτουργία τρίτης δομής στην πόλη.

Συμφωνούμε πως υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι οι Σέρρες.

Εμείς έχουμε επιμεριστεί με το παραπάνω το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί.

Ας το πράξουν και στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη το ίδιο.

Όλα έχουν το όριό τους

Βάλαμε πλάτη, περισσότερο απ’ ότι μας αναλογεί για το θέμα των προσφυγικών ροών. Δεν πάει άλλο.

Και να είστε σίγουροι πως δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό καθώς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει ισομερής καταμερισμός και δικαιοσύνη.

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

SocialProfile.: Ποιος είναι για σας ο πετυχημένος Δήμαρχος;

Αλέξανδρος Χρυσάφης:Η επιτυχία έχει να κάνει με την καθημερινότητα, την καθαριότητα, την ποιότητα ζωής, την ταυτότητα και το όραμά μας για μια  πόλη πρότυπο και το πως θα τα καταφέρουμε

Προεκλογικά ζητήσαμε να μας δώσουν την ψήφο τους οι Σερραίοι πολίτες για να γεννηθεί το καινούργιο.

Τώρα αυτό που θέλουμε είναι να κάνουν οι Σερραίοι αυτό το καινούργιο, την Συμμαχία Σερραίων δηλαδή, δική τους υπόθεση.

Και σε αυτή την συμμαχία δεν περισσεύει κανείς

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιάννης Βρούτσης: Οι πιο ισχυροί πρεσβευτές της πατρίδας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» βρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να χαιρετήσει και να ευχηθεί από κοντά καλή επιτυχία στην Ελληνική Ολυμπιακή...

Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Μονόδρομος» το κλείσιμο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών

«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των μαθητριών, μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία του Δήμου Σερρών κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για την Δημοτική Αρχή», τόνισε...

Κωνσταντίνος Κόλλιας: Τεράστια πίεση στους λογιστές για τις φορολογικές δηλώσεις

Με αφορμή, τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου, σε τηλεοπτική εκπομπή, η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με ομόφωνη...

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αποστολή του ΟΟΣΑ

Συνάντηση εργασίας και διαλόγου με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σε συνεργασία με το...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Συνάντηση Χατζηβασιλείου με τον Υπουργό της Μεγάλης Βρετανίας S. Doughty

«Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και η Κύπρος παραμένει η μοναδική διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη. Μισό αιώνα αργότερα, μόνη βιώσιμη...

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αποστολή του ΟΟΣΑ

Συνάντηση εργασίας και διαλόγου με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σε συνεργασία με το...

24 Ioυλιου 1974: 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Η 24η Ιουλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ως η ημέρα της Δημοκρατίας. Είναι η ημέρα που ακριβώς 50 χρόνια πριν από σήμερα, 24...

Συνέχισε να διαβάζεις