28/02/2024
15.4 C
Serres

Αντώνης Γεωργούλας- Επικεφαλής διάβασης Πεζών: Να παράξουμε έργο για τις επόμενες γενιές

Την αποκάλυψη πως οι κυριότεροι λόγοι που η Διάβαση Πεζών συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές ήταν η ανάγκη να αγωνιστούμε ώστε να ξεκινήσει ο Νομός μας να αναπτύσσεται στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα μαζί με την ανάγκη της δημιουργίας και ολοκλήρωσης  του Κεντρικού Πάρκου της πόλης των Σερρών, που από το 1925 υπομονετικά περιμένει το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο που θ΄ αποφασίσουν την αλλαγή της μορφής της πόλης και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.

Δυστυχώς δεν είναι παρά την επιθυμία μας, πρόθεση της πλειοψηφίας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου και του παρόντος Δημάρχου. Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό. 

Αυτά στην ουσία είπε στην ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Επικεφαλής της Διάβασης Πεζών Αντώνης Γεωργούλας

Ολόκληρη η τοποθέτηση έχει ως εξης:

Κύριε Πρόεδρε

Κύριε Δήμαρχε και  συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι


Πριν λίγες ημέρες σε τυχαία συνάντηση, μου γνώρισαν ένα  παλληκάρι από το Σκούταρι που περήφανα μου είπαν πως  καλλιεργεί 1.500 στρέμματα γης. Το γεγονός αυτό μου έφερε στη μνήμη φίλο αγρότη που από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 τον έβλεπα συχνά σε γραφείο συμβολαιογράφου. Έτσι έμαθα πως συνεχώς αγόραζε οποιαδήποτε στρέμματα γης πουλιούνταν στο αγρόκτημα του χωριού του, αλλά και άλλα γειτονικά. Έμαθα επίσης ότι όπως αυτός έτσι σε όλα τα  χωριά υπήρχαν κάποιοι που αντίστοιχα ενδιαφέρονταν και αγόραζαν γη και έγιναν πλέον μεγαλοπαραγωγοί. Όλα νόμιμα και ηθικά στον ντουνιά που ζούμε.

Σήμερα,  ύστερα από σχεδόν  30 χρόνια, τα αποτελέσματα της συγκέντρωσης της γης σε λίγους ιδιοκτήτες συνιστούν αναντίρρητα γεγονότα που ορίζουν την νέα πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας.

Θέλησα λοιπόν να μάθω την έκταση της καλλιεργήσιμης γης του άλλοτε Νομού Σερρών και αναζήτησα την πληροφορία στο διαδίκτυο. Το πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησης ήρθε στη σελίδα του Δήμου Σερρών. 1.628.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης η απάντηση στο ερώτημα. Όμως στην τελευταία παράγραφο δίδεται  η πληροφορία ότι σε κάθε αγροτική οικογένεια αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 28 στρέμματα, που σημαίνει ότι υφίστανται στο Νομό μας τουλάχιστο 58.142 αγροτικές οικογένειες, που επί τέσσερα μέλη ανά οικογένεια μας δίνει πληθυσμό 232.568 κατοίκων, που μαζί με τον αστικό πληθυσμό και τους συνταξιούχους, μας δίνει τελικά πληθυσμό στο Νομό μας άνω των 300.000 κατοίκων. Εύκολα αντιλαμβάνεται καθένας που ελάχιστα γνωρίζει την ιστορία του τόπου μας ότι τα στοιχεία που δίδονται το έτος 2022 στη σελίδα του Δήμου είναι αναληθή και αναφέρονται στο έτος 1970. Προφανώς το θέμα δεν προσδιορίζεται στην ανάγκη επικαιροποίησης των συγκεκριμένων στοιχείων, αλλά και στον έλεγχο των πληροφοριών που δίδονται σε κάθε σελίδα με τον τίτλο του Δήμου Σερρών.

Το θέμα είναι ότι ήλθε η ώρα να λογιστούμε τον Νομό Σερρών και την πόλη των Σερρών μετά από είκοσι χρόνια. Διότι τούτος ο λογισμός συνιστά καθήκον κάθε Δημοτικού Συμβουλίου και είναι ο πραγματικός λόγος της ύπαρξης του οργάνου. Να λογίζεται και να αποφασίζει για το μέλλον των κατοίκων του Δήμου και ως μητροπολιτικός Δήμος και του Νομού ολόκληρου, πολύ περισσότερο όταν άλλα αρμόδια όργανα δεν το κάνουν αποδεδειγμένα.


Ο παραπάνω πληθυσμός όποιος και αν είναι τελικά, κατοικεί σε 170 περίπου κοινότητες κωμοπόλεις και οικισμούς. Όταν λοιπόν η καλλιεργήσιμη γη ανά αγροτική οικογένεια διαμορφώνεται στα «λόγου χάρη»  1.500 στρέμματα ανά οικογένεια από τα 28, που ίσχυαν παλαιά, τότε οι αγροτικές οικογένειες ανέρχονται στον αριθμό 1.085 που θα κατοικούν σε όσες κοινότητες και οικισμούς θα έχουν πλέον κατοίκους. Σκεφτείτε λοιπόν τι σημαίνει για την πόλη των Σερρών και τους αστούς της. (Συνειδητά αντιπαρέρχομαι τις όποιες σκέψεις θα μπορούσα να εκφράσω  στο σημείο αυτό για την Πανεπιστημιούπολη των Σερρών). 

Κύριοι συνάδελφοι οι κυριότεροι λόγοι που η Διάβαση Πεζών συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές ήταν η ανάγκη να αγωνιστούμε ώστε να ξεκινήσει ο Νομός μας να αναπτύσσεται στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα μαζί με την ανάγκη της δημιουργίας και ολοκλήρωσης  του Κεντρικού Πάρκου της πόλης των Σερρών, που από το 1925 υπομονετικά περιμένει το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο που θ΄ αποφασίσουν την αλλαγή της μορφής της πόλης και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της. Δυστυχώς δεν είναι παρά την επιθυμία μας, πρόθεση της πλειοψηφίας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου και του παρόντος Δημάρχου. Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό. 

Όμως κύριοι συνάδελφοι, αν υποθέσουμε πως το Κεντρικό Πάρκο μπορεί να περιμένει τα επόμενα εκατό χρόνια για να βρεθεί ο κατάλληλος Δήμαρχος και το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της ανάπτυξης δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.

Είναι ώρα και η Διάβαση Πεζών ζητά επιτακτικά από το Δημοτικό Συμβούλιο να δράσει σήμερα ώστε ο κ. Δήμαρχος, θέλει δεν θέλει να ακολουθήσει και να εφαρμόσει τις αποφάσεις μας, γιατί κύριοι συνάδελφοι εμείς αποφασίζουμε. Και δεν μπορεί να αποτελεί πρώτη είδηση η τυχαία ή και όχι ανεξαρτητοποίηση οποιοδήποτε Δημοτικού Συμβούλου. Είναι θέμα ελάσσονος σημασίας όταν υπάρχουν καυτά άλυτα προβλήματα σε ένα Δήμο.

Να λοιπόν τι πρέπει να αποφασίσει κατά την άποψή μας  το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα. Την προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για την μελέτη του Κεντρικού Πάρκου της πόλης, ώστε να μην μπορεί κανένας Δήμαρχος ή Δημοτικό Συμβούλιο να παρεμβαίνει  αυθαίρετα και να δημιουργεί ίσως και τετελεσμένα σχετικά με την μορφή και τη χρήση των χώρων του Κεντρικού Πάρκου.

Να αποφασίσουμε ότι όποιο ακίνητο βρίσκεται εντός του Κεντρικού Πάρκου και δύναται να κατεδαφιστεί, άμεσα να κατεδαφίζεται και να αποδίδεται στους Σερραίους για κοινή χρήση ο ελευθερωμένος χώρος και ο Δήμος άμεσα να εντείνει τις προσπάθειές του για την ολοκλήρωση των όποιων απαλλοτριώσεων.


Να αποφασίσουμε την επανατοποθέτηση των πάγκων και τραπεζιών που απομακρύνθηκαν πριν λίγο καιρό, για να εξυπηρετηθούν ποιων τα συμφέροντα; Των κατοίκων της περιοχής ή των επισκεπτών του Πάρκου;  Μάλλον η οργή των συμπολιτών μας δεν έφτασε μόνο στα δικά μας αυτιά. Φήμες λοιπόν λένε πως έφτασαν και στα αυτιά εκείνων που τον Δημαρχιακό θώκο επιβουλεύονται.

Κύριοι συνάδελφοι σας λέω τα παραπάνω γιατί εκτός του ότι είναι επίκαιρα, με τον σε ισχύ αντιδημοκρατικό και ολιγαρχικό νόμο για την εκλογή των επόμενων Δημοτικών Αρχών, η κίνησή μας δεν έχει  αντικειμενικά τη δυνατότητα να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές,  οπότε και η δυνατότητα καταγραφής των απόψεών της στο παρόν όργανο δεν θα υφίσταται, αλλά θα περιοριστεί στις όποιες παρεμβάσεις της,  ως μια κίνηση πολιτών που αγαπούν τον τόπο τους και οργανωμένα συμμετέχουν στα τεκτενόμενα, όπως άλλωστε το έκανε και τα χρονικά διαστήματα που δεν συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συμπερασματικά λοιπόν θα πρέπει να αντιληφθεί ο επόμενος Δήμαρχος ότι μπορεί να μας έχει δίπλα του ή και απέναντί του, όμως ο αντιδημοκρατικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή των τοπικών αρχόντων,  δεν θα μας εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης, απλά θα μας στερήσει την δυνατότητα να ψηφίζουμε για όσα συμφωνούμε ή διαφωνούμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Διάβαση Πεζών δεν υπήρξε ποτέ προσωποπαγής και δεν θα γίνει ποτέ. Θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πέρα από κόμματα και προσωπικά συμφέροντα για το καλό του τόπου τους.

Τέλος κύριοι συνάδελφοι, ο Δήμαρχος της Διάβασης Πεζών δεν θα έδινε ποτέ δώρο στον όποιο Πρωθυπουργό της χώρας μια φωτογραφία από τα «παιδικά του χρόνια», αλλά θα κατέθετε επίσημα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, τις προτάσεις του Δήμου για την ανάπτυξη του τόπου. Θα τον συνέχαιρε για όσα καλά για τον τόπο έπραξε και θα τον έκρινε και όσα δεν έκανε αδικαιολόγητα και θα τον προέτρεπε να αποφασίσει όσα αναγκαία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούσαν στόχους.

Και τούτος ο Πρωθυπουργός δεν έκανε κανένα αναπτυξιακό έργο για την πόλη και τον Νομό κατά την μέχρι σήμερα Πρωθυπουργία του και δεν ντράπηκε να φύγει χωρίς να εξαγγείλει (έστω και στα ψέματα για να μπορούμε να κοιμόμαστε τα βράδια ελπίζοντας) κάποιο αξιόλογο για τον Νομό έργο (προαστιακός σιδηρόδρομος Σέρρες – Θεσσαλονίκη φέρ’ ειπείν), μια πόλη και ένα Νομό που παραδοσιακά υπολογίζει ότι το Κόμμα του θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις επόμενες εκλογές. Και αν αυτός που τα «μαζεύει όλα» δεν ενδιαφέρεται, τι να περιμένουμε από εκείνους που δεν περιμένουν τίποτε αξιόλογο ως αποτέλεσμα; 

Και να ρωτήσουμε και το εξής. Γιατί δεν αποδώσαμε τιμές στον κ. Πρωθυπουργό όπως έχουμε αποδώσει σε κάθε άλλο Δημόσιο πρόσωπο που μας τίμησε με την παρουσία του κατά το διάστημα της Δημαρχίας σας; Γιατί αποφασίσατε πως δεν δικαιούται και μας έχετε να ζούμε με την αγωνία; Τι τα έχουμε τα μετάλλια και τα κλειδιά της πόλης; Κάθε μέρα μας επισκέπτεται Πρωθυπουργός της χώρας; Φοβάμαι πως κοτζάμ Πρωθυπουργό τον ρίξατε στον κουβά μαζί με τους Ανδρέου, Γεωργούλα, Βλάχο, Μωυσιάδη, Μιτλιάγκα και όσους άλλους Δημάρχους τίμησαν με το έργο τους την πόλη, αλλά τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουν κριθεί άξιοι να λάβουν τις τιμές που με βάση τον κανονισμό που ψηφίσαμε δικαιούνται).

Μην  σας κουράζω άλλο με την ρομαντική διάθεση που μας διακρίνει εμάς τους Διαβασίτες. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε, θα χαρώ πολύ αν τις σκέψεις και τις αγωνίες της Διάβασης Πεζών υιοθετήσετε και τελικά παράξουμε έργο για τις επόμενες γενιές, γιατί κύριοι συνάδελφοι αυτό είναι το έργο που πρέπει να φέρουμε σε πέρας.

Δεν έχει παρά ελάχιστη σημασία αν το νερό κοστίζει 0.50 λεπτά του ευρώ ή 1 ευρώ ανά κυβικό μέτρο,  όταν κανείς δεν θα το καταναλώνει σε μια πόλη χωρίς πληθυσμό.

Σας ευχαριστώ.

Αντώνιος Γεωργούλας, Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Διάβαση Πεζών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιάννης Μυλόπουλος: Αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε στις λάσπες της 1ης πλημμύρας

Τάραξε τα νερά του Περιφερειακού Συμβουλίου η πρόταση του Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», για τη δημιουργία Task...

Νίκη Κεραμέως: Πάνω από 13.500 εγγραφές για την επιστολική ψήφο

Τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και τη συμβολή της στην καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού ανέπτυξε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως από...

Στη Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 ο Σερραίος Μιχάλης Πισκιούλης

Ολοκληρώθηκε η ανάδειξη οργάνων στο Μέρα25, μετά το κλείσιμο του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου με τις ψηφοφορίες πάνω στο Καταστατικό, στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για...

Ο Νίκος Οικονομόπουλος βοήθησε οικονομικά τον Γιώργο Λαμπάτο και ζήτησε να μη μαθευτεί

Μια άγνωστη κίνηση ανθρωπιάς από τον Νίκο Οικονομόπουλο προς τον Γιώργο Λαμπάτο όταν ο ηθοποιός έκανε γνωστό ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα διαβίωσης, έρχεται στο φως. Ο...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πέμη Ζούνη: Μου έφεραν τούρτα τα παιδιά στη σχολή και δεν είχαν τόσα λεφτά για τα κεράκια που έπρεπε να σβήσω

Την Πέμη Ζούνη συνάντησαν οι κάμερες των τηλεοπτικών εκπομπών, το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση και απέσπασαν μερικές δηλώσεις. Όταν είδαν την ηθοποιό,...

Απίστευτο και όμως ελληνικό -Έφτιαξαν μισή διάβαση εξαιτίας παρκαρισμένου αυτοκινήτου

Η παράνοια στους ελληνικούς δρόμους γεννά περιστατικά που μας αφήνουν όλους άφωνους. Δεν έχει τέλος η παράνομη στάθμευση στους δρόμους της χώρας μας, με αναρίθμητους...

Πρώην καθηγήτρια δώρισε 1 δισ. δολάρια σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για τα δίδακτρα όλων των φοιτητών

Η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στις ΗΠΑ Δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ιατρική Σχολή Albert Einstein της Νέας Υόρκης, έκανε...

Συνέχισε να διαβάζεις