27/02/2024
10.4 C
Serres

Βασίλης Τερζής: Ποια η άμισθη συμβολή και συμβουλή του Ανδρέου για την επιλογή του καλλιτέχνη;

Με πληροφόρησαν για την αναφορά και την κριτική στο πρόσωπό μου, στη στήλη «Σχόλια και Άλλα», στο φύλλο της Εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα», της 14ης Φεβρουαρίου 2023.


Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνει, το ανυπόγραφο όπως πάντα σε αυτές περιπτώσεις άρθρο. Ε.Β. όπως θα λέγαμε «Ελεύθερες Βολές».


Τι μας πληροφορεί λοιπόν η στήλη:


Ο κύριος Γιώργος Ανδρέου στο παρελθόν είχε γράψει, είχε ηχογραφήσει podcasts, είχε σχολιάσει σε δημόσιο χώρο πολλές φορές τον τρομακτικό κίνδυνο για τους νέους μας που κυοφορείται σε «μουσικές» και «παιχνίδια» και «βιντεάκια», ενώ εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του ανυποψίαστου, που όταν ξυπνήσει, ίσως είναι πολύ αργά.Επί του πρακτέου.


Από τις γενικόλογες τοποθετήσεις, τα σχόλια και τους χαρακτηρισμούς του παρελθόντος, θα ήθελα μισή ονομαστική αναφορά του κ. Γ. Ανδρέου για τον καλλιτέχνη F.Y και την επιλογή της Δημοτικής Αρχής να συμπεριληφθεί η συναυλία του, τόσο στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων όσο και στις Αποκριάτικες.


Θα ήθελα την τοποθέτησή του μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου, που ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ, πλάι – πλάι στη Συνέντευξη Τύπου, χαιρόντουσαν για τη συμμετοχή του καλλιτέχνη.Είναι αλήθεια πως ο κ. Γ. Ανδρέου εκτός από καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ανέλαβε και καθήκοντα άμισθου συμβούλου σε θέματα πολιτισμού; Ποια η άμισθη συμβολή και συμβουλή του για την επιλογή του καλλιτέχνη;


Οι «σοφές» αποφάσεις προλαμβάνουν τα γεγονότα και στις «αποφασιστικές παρεμβάσεις» βγαίνεις ο ίδιος μπροστά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος.


Στην περίπτωση μας ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο.


Δυστυχώς ο τόπος έχει γεμίσει «Ιερές Αγελάδες» άλλοι τις εκτρέφουν και άλλοι τις αρμέγουν.Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε πάντα επώνυμα να απαντήσω.»


Τάδε έφη και πάλι ο καλός «συνάδελφος» Βασίλης Τερζής που μπορεί να λέει πως δεν ξέρει ποιος είναι το Ε.Β. αλλά πιστέψτε με, ξέρει και …παραξέρει!


Απλά κάνει τα συνήθη κολπάκια του…


Άλλωστε τι χορευτής θα ήταν χωρίς αυτά;


Και μάλιστα από τους καλύτερους;


Βέβαια η εφημερίδα μας πάντα φιλοξενεί τις απόψεις του, κι ας δεν τις αποδέχεται, μιας και για την ίδια την δημοκρατία, όλες οι απόψεις είναι δεκτές, αρκεί να είναι …επώνυμες!


Όσο για τα αναλυτικά στοιχεία μας μπορεί να δει και την ταυτότητα της εφημερίδας…

Ελεύθερο Βήμα: Τι σχέση μπορεί να έχει η ποίηση με την βρισιά;

Συνεπώς Βασίλη θα μπούμε κατευθείαν στην ουσία της τοποθέτησής σου
Αν ψάχνεις να βρεις μια αναφορά του κ. Γ. Ανδρέου για τον ράπερ που ούτε καν ξέρω το όνομά του, δύσκολα θα βρεις…


Γιατί τι σχέση μπορεί να έχει η ποίηση με την βρισιά και το λουλούδι με τα σκ…τά;
Όσο για το ποια θέση έχει ο κ. Ανδρέου εκτός από καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί δεν είναι δική μου δουλειά.


Δική σου είναι αλλά που να το καταλάβεις;


Όπως και το αν και πότε ανέλαβε και καθήκοντα άμισθου συμβούλου σε θέματα πολιτισμού;
Προφανώς λοιπόν δεν γνωρίζω ποια η άμισθη συμβολή και συμβουλή του για την επιλογή του καλλιτέχνη…


Αυτό που ξέρω και έμαθα να τιμώ όμως είναι η ανθρώπινη αξία


Και για αυτήν μπορώ να σου μιλήσω


«Η Ποίηση διατηρεί τα κεντρικά της χαρακτηριστικά σταθερά ανά τους αιώνες» αναφέρει ο Γιώργος Ανδρέου


«’Χρησιμοποιεί’ τη γλώσσα, υπονομεύοντας τη λογικότητά της και τη ροπή της προς την κυριολεξία και – με κεντρικό εργαλείο τη μεταφορικότητα – την απελευθερώνει από την ακαμψία, τη μετατρέπει σε συναρπαστικό εργαλείο της ανθρώπινης έκφρασης.

Ένα ομηρικό απόσπασμα, ένα χορικό αρχαίας τραγωδίας, ένα σονέτο του Σαίξπηρ, ένα εγκώμιο της Παρθένου, μια φράση από το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, από το Ακριτικό Έπος, από τον Ερωτόκριτο, μια Σολωμική αποστροφή, στροφές ποιημάτων του Μαλαρμέ, του Μποντλέρ, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Πάουντ, του Έλιοτ (οι αναφορές είναι ενδεικτικές) – διατηρούν την ίδια ζέση, συντηρούν το ίδιο φως και δεν αποκαλύπτουν την… ηλικία τους.


«Εμείς οι Έλληνες αγαπούμε τον στίχο, για να μην πω πως πάρα πολλοί ανάμεσά μας ασκούνται ερασιτεχνικά μεν αλλά με πείσμα στο λειτούργημα του στιχουργού τραγουδιών.

Η εξήγηση απλή.

Έχουμε ασκηθεί στην πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία της Μελοποίησης, της συνύπαρξης Στίχου και Μουσικής, με τελικό παράγωγο το Τραγούδι.


Ο στίχος τραγουδιών στον τόπο μας έχει υψωθεί σε ποιητική τέχνη λαμπρή κι έχει δώσει αριστουργήματα. Η Ποίηση “μιλά” μέσα από τον στίχο του τραγουδιού και αρκετοί εξαίρετοι στιχουργοί μας είναι συγχρόνως συγγραφείς σημαντικών ποιητικών έργων.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η συνύπαρξη στον πολιτισμό μας ποιητικών δημιουργιών υψηλού κύρους που (αποσπάσματά τους ή ολόκληρες) μελοποιήθηκαν από λαμπρούς Έλληνες συνθέτες, με θαυμαστά αποτελέσματα.»


Βασίλη όλα αυτά που έγραψα δίνουν την άποψη του δημιουργού για την στίχο και την ποίηση


Εσύ βέβαια αν θέλεις να μάθεις κάτι παραπάνω μπορείς να ρωτήσει την καλή σου φίλη και σημερινή πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ πως κατέληξε στο γνωστό ράπερ FY…


Θα δεις τα δικά της κριτήρια, αλλά και την άποψη τόσο ως υπεύθυνης πολιτισμού του δήμου μας, αλλά και της ίδιας ως …καθηγήτριας!


Και δη της φιλολογίας!


Θα είναι χαρά μας να μάθουμε πως κατέληξε στο «Εύρυτο», από που βρήκε τον Παναγιωτόπουλο επί ράδιο Αρβύλα και πόσο καλά ήξερε η ίδια τον ράπερ FY…


Γιατί όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε…

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Λευτέρης Αυγενάκης: 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ

19 τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ και πρόταση για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις δομικές αλλαγές που θα κάνουν την εφαρμογή της  Κοινής...

Ολοκληρώθηκαν οι διαδημοτικές συμβάσεις για ζητήματα πολεοδομίας στο Νομό Σερρών

Μεταξύ των Δήμων Σερρών, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η υπογραφή Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας. Υπεγράφη τη Δευτέρα το μεσημέρι στην αίθουσά...

Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο...

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ σας προσκαλούν στην εκδήλωση που σννδιοργανώνουν την Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα...

Την 1η δράση από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε ο Τζιτζικώστας στο Επιμελητήριο Σερρών

Στους φορείς και τις επιχειρήσεις των Σερρών παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σάλoς με μητέρα 4 παιδιών: «Κοιμάμαι με άλλους άντρες όταν ο στρατιωτικός σύζυγος λείπει στη δουλειά, για να ανανεώσουμε τον γάμο μας»

Σε κάθε σχέση, η φάση του μήνα του μέλιτος αναμένεται να είναι προσωρινή, ενώ η δυναμική της σχέσης, ειδικά στον τομέα της ερωτικής συνεύρεσης,...

Σερρών Θεολόγος προς προσκυνητές: Επισκεπτόμεθα έναν τόπο αγιασμένο και μαρτυρικό, όπου τα πάντα ομιλούν για Ελλάδα

Στην αίθουσα «Διακονία λόγου» του Πνευματικού Κέντρου του Επισκοπείου Σερρών, πραγματοποιήθηκε, τη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, η σύναξη των 140 συνολικώς...

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου η Γιορτή Τέχνης Σερρών παρουσιάζει τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Χρόνη

Η Γιορτή Τέχνης Σερρών  παρουσιάζει τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Χρόνη, γνωστό στο Σερραϊκό κοινό ως μέλος των ΓΕΡΟΛΥΚΩΝ, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 20.00  στο...

Συνέχισε να διαβάζεις