Τουλάχιστον 12.000.000€ ανά έτος απώλειες για τη Σερραϊκή Οικονομία από το Ν/Σ ΥΠΑΙΘ

Του Κώστα Καρπουχτσή*

Το νέο Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβληματίζει τόσο τους ακαδημαϊκούς όσο και τους υποψήφιους φοιτητές με τις οικογένειές τους αλλά και τις τοπικές οικονομίες,

καθώς μεταξύ άλλων η μείωση εισακτέων που αυτό φέρνει αναμένεται ότι θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες ειδικά στους νομούς της Περιφέρειας όπου υπάρχουν πανεπιστήμια.

Ανησυχητικά είναι τα νέα και για το νομό Σερρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να μειωθούν οι νέο – εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο των Σερρών (ΔΙΠΑΕ) σε ποσοστό που αγγίζει το 35%.


Συγκεκριμένα η ανά τμήμα εκτίμηση για της επίδρασης του νομοσχεδίου στον αριθμό των εισακτέων είναι:

  1. Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής – θα μειωθούν κατά 98% οι εισακτέοι
  2. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών– θα μειωθούν κατά 85% οι εισακτέοι
  3. Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής – θα μειωθούν κατά 40% οι εισακτέοι
  4. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών– θα μειωθούν κατά 30% οι εισακτέοι
  5. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων – θα μειωθούν κατά 15% οι εισακτέοι
  6. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών– δεν θα επηρεαστεί
  7. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής – δεν θα επηρεαστεί
    Είναι φανερό ότι τα τμήματα Τοπογραφίας και Πολιτικών Μηχανικώνοδεύουν προς κατάργηση, ενώ τα τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Μηχανολόγων Μηχανικών προς σταδιακή απαξίωση στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗείναι οι νέο – εισακτέοι στις Σέρρες να μειωθούν κατά 500 ανά έτος!! (από 1.400 που είναι σήμερα σε μόλις 900!!)

Δηλαδή από τους συνολικά περίπου 8.000 ενεργούς φοιτητές κατ’ έτος που υπάρχουν στις Σέρρες, σε βάθος πενταετίας θα απομείνουν περίπου 5.500.


Η απώλεια 2.500 φοιτητών στο νομό μας, πέραν της γενικότερης υποβάθμισης του Πανεπιστημιακού μας ιδρύματος που αναπόφευκτα θα συμβεί,

και την ώθηση αυτών να στραφούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα,

αναμένεται να έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη μικροοικονομία των Σερρών με αλυσιδωτές αντιδράσεις στις επιχειρήσεις.


Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας, που ίσως όμως δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Ακόμη και μόνο 1.500 από αυτούς τους 2.500 να διέμεναν στις Σέρρες, υπολογίζεται ότι θα «έχανε» η πόλη μας τουλάχιστον 700 €κατ’ άτομο ανά μήνα (διαμονή, διατροφή κ. ά).


Αυτό συνεπάγεται σε ετήσια βάση απώλεια τουλάχιστον 12.000.000€ «νέου» εισοδήματος για Σερραίους μικρούς επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.ά.

Δυστυχώς σε μια περίοδο που θα έπρεπε να προτάσσουμε την ανάγκη για την ουσιαστική ενίσχυση τόσο του δημόσιου συστήματος παιδείας, όσο και της περιφέρειας με υποδομές,

ενέργειες όπως το νέο Ν/Σ του ΥΠΑΙΘ οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση της περιφέρειας και ενίσχυση των ανισοτήτων.


Αντί να μπαίνουμε σε μια παραγωγική συζήτηση για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε το πανεπιστημιακό μας ίδρυμα, πως θα το ενισχύσουμε με τμήματα συνδεδεμένα με την αγροτική οικονομία και την αγροδιατροφή «χτίζοντας» πάνω σε ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα,

τώρα απλά τρέχουμε να περιορίσουμε τις απώλειες που δημιουργεί ένα ακόμη καταστροφικό νομοσχέδιο που κατατίθεται εν μέσω πανδημίας μη αφήνοντας ουσιαστικό περιθώριο αντίδρασης και παραγωγικού διαλόγου.

Υπάρχουν ευθύνες για τις ενέργειες που γίνονται σήμερα (ή που δεν γίνονται) και καθορίζουν το αύριο μας.


Το πανεπιστήμιο του αύριο δεν καθορίζεται μόνο με διαχειριστικές πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους.

Χρειάζεται τη στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και συνέργειες με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

  • Ο κ. Κώστας Καρπουχτσής, είναι Οικονομολόγος και Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ