07/12/2023
7.5 C
Serres

ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Το Ίδρυμα του «Ασύλου του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, 100 χρόνια προσφοράς στη μητέρα και τα παιδιά της.

Την επέτειο-ορόσημο στη ζωή του «Ασύλου του Παιδιού» που ιδρύθηκε το 1919, τίμησαν σε ξεχωριστές ημερομηνίες δύο σπουδαίες προσωπικότητες της ζωής της χώρας μας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε την έναρξη των επετειακών εορτασμών του «Ασύλου του Παιδιού», την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην κατάμεστη Αίθουσα Φίλων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Η βραδιά ξεκίνησε με προβολή βίντεο-ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Ιδρύματος και την ομιλία της Προέδρου του «Ασύλου του Παιδιού» κας Μαίρης Ευθυμιάδου που τόνισε ότι: «Πάνω κι από τη φιλανθρωπική διάθεση, πάνω από την ανακούφιση της δυσχέρειας και την παρηγορία της δυστυχίας, είναι ο ίδιος ο σκοπός και το έργο του “Ασύλου του Παιδιού”, δηλαδή η εκπαίδευση, η διαπαιδαγώγηση, η ανατροφή, η εθνική συνείδηση και μάλιστα στη βάση της: από το βρέφος, το νήπιο, στο παιδί του δημοτικού σχολείου.  Καθολικά, από την προσωπική υγιεινή και τη σωστή διατροφή μέχρι το παιδαγωγικό παιχνίδι, τη μόρφωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.  Όταν χρειάστηκε πήγαμε και ακόμα πιο πριν, στη γέννα, με το μαιευτήριο και τη σχολή μαιών, ή ακόμα πιο πέρα από όσο πηγαίνει ένα καλό σχολείο, με την ιατρική βοήθεια, τη συμβουλευτική των γονέων» υπογράμμισε η επικεφαλής.


Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του κ. Δήμαρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του Αντιπρύτανη Α.Π.Θ., κ. Γιώργου Δέλλιου και του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμου.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που αναφέρθηκε στη δύναμη της προσφοράς και στα αναφαίρετα δικαιώματα του παιδιού.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Επετειακού Λευκώματος «1919-2019»  από τον συγγραφέα κ.Τραϊανό Μάνο που το επιμελήθηκε.


Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την Παιδική Χορωδία του «Ασύλου του Παιδιού» και την Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την τελετή συντόνισε και παρουσίασε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, συμβάλλοντας στην επιτυχία της βραδιάς γοητεύοντας το κοινό με την παρουσία του.

Η μεγάλη γιορτή ολοκληρώθηκε με δείπνο, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, τα έσοδα του οποίου προορίζονται για την ενίσχυση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού έργου του Ιδρύματος.

Το πρωί της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου 2018, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε και τα δύο συγκροτήματα του «Ασύλου του Παιδιού».  Ξεναγήθηκε σε αυτά, απόλαυσε τις γιορτές που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά όλων των ηλικιών και στη συνέχεια γευμάτισε μαζί με τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης.


Επιπρόσθετα, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, ο εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε το «Άσυλο του Παιδιού» στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. τον καλωσόρισε, αναφερόμενη στο πρόσωπό του ως έξοχο εκφραστή όλων των πτυχών μιας ευνομούμενης και ευεργέτιδας πολιτείας, ως Έλληνα που προσωποποιεί τις αξίες της ιστορίας και του πολιτισμού μας και ως ευπατρίδη που παραδειγματίζει με το προσωπικό του ενδιαφέρον για την παιδεία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο έργο του «Ασύλου του Παιδιού», όπου τα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνει «ισότητα στην αφετηρία, ίσες ευκαιρίες» και είπε χαρακτηριστικά ότι:  «Είμαι εδώ να σας αποδώσω, εκ μέρους της Πολιτείας, αυτό που σας αναλογεί και κυρίως να σας αποδώσω τον έπαινο για μία εστία, η οποία είναι στήριγμα του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνίας μας, που τόσα υπέστη και που ακόμα, υπό ορισμένες συνθήκες, εξακολουθεί να δοκιμάζεται. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες είμαι βέβαιος ότι όλες τις δυσκολίες θα τις ξεπεράσουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε το μικρό video με την ιστορία του «Ασύλου του Παιδιού», καθώς και το πρόγραμμα που ετοίμασαν τα προνήπια του Α’ Συγκροτήματος και η χορωδία του «Ασύλου του Παιδιού». Ξεναγήθηκε στους χώρους του βρεφονηπιακού σταθμού, στην έκθεση κειμηλίων του Ιδρύματος και στην Βρεφονηπιακή Βιβλιοθήκη ενώ συνομίλησε με τα παιδιά στα τμήματα που επισκέφτηκε.

Ανατρέχοντας στην ιστορία του «Ασύλου του Παιδιού», πριν από 100 χρόνια, στους δύσκολους καιρούς μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάποιες φωτισμένες γυναίκες με προεξάρχουσα την γυναίκα του τότε διοικητού Βορείου Ελλάδος είχαν την έμπνευση να αναλάβουν δράση για να ανακουφίσουν το παιδί και την δοκιμαζόμενη μητέρα. Ήταν μια πολύτιμη συμπαράσταση στις σκληρά δοκιμαζόμενες από τον πόλεμο και την προσφυγιά οικογένειες όπου οι μητέρες έπρεπε να βγουν στον στίβο της εργασίας αφήνοντας τα μικρά παιδιά τους στην ασφαλή αγκαλιά των πρωτοπόρων εκείνων κυριών.  Εκείνες με τη σειρά τους, με ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια, διέθεταν πρόθυμα τον προσωπικό τους χρόνο και την προσωπική τους επιρροή για να προσφέρουν μια ζεστή αγκαλιά και να καλύψουν στην αρχή τις βασικές ανάγκες των παιδιών εκείνων και αργότερα να τους προσφέρουν την εκπαίδευση που τους έλειπε. 

Με δυσκολία μπορεί κανείς να συλλάβει σήμερα το μέγεθος της προσπάθειας του εγχειρήματος εκείνου το οποίο αρχικά προσπάθησε να καλύψει τις ανύπαρκτες κρατικές προνοιακές δομές της εποχής.  Σαν από θαύμα, η έμπνευση και το πνεύμα εθελοντισμού δεν έλειψαν ποτέ από το «Άσυλο του Παιδιού», θαρρείς η ευαισθησία, τα αισθήματα στοργής και ο οραματισμός μεταδίδονταν από διοίκηση σε διοίκηση.

Εκείνη την περίοδο, η Θεσσαλονίκη είχε περάσει πολλές καταστροφές και αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα κοινωνικής προστασίας.  Έτσι, το «Άσυλο του Παιδιού» πρωτοστάτησε με τη λειτουργία ολοήμερου Παιδικού Σταθμού και Σχολείου, Φαρμακείου, Οδοντιατρείου και Σχολής Μαιών, ενώ προσέφερε ιατρική περίθαλψη με εξωτερικά ιατρεία και βοήθεια στο σπίτι από εκπαιδευόμενες νοσοκόμες. Ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν, χωρίς καμία εθνική ή θρησκευτική διάκριση, υπήρξε εντυπωσιακός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια, το «Άσυλο του Παιδιού» στέγαζε Μαιευτήριο στη Θεσσαλονίκη, αργότερα ονομαζόμενο «Μάνα», χώρο όπου από το 1920 μέχρι το 1978 ήρθαν στη ζωή χιλιάδες παιδιά της πόλης μας.  Χώρο όπου φιλοξενήθηκαν οι πρώτες δύο θερμοκοιτίδες για τα πρόωρα βρέφη.

Μέσα από ταραγμένες δεκαετίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο παγκόσμιους πολέμους, την προσφυγική κρίση, τον σεισμό και τελευταία την μεγάλη οικονομική κρίση των ημερών μας.  Παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μια μέρα προσφέροντας εμψύχωση αλλά και πραγματική στήριξη σε γονείς και παιδιά που το έχουν ανάγκη. 

Με την πάροδο των ετών και με την ανάπτυξη των κρατικών υποδομών υγείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Σωματείο και το Ίδρυμα του Ασύλου του Παιδιού αποφασίζει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του και τις προσπάθειές του στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.  Ο σκοπός λειτουργίας του Ιδρύματος συνοψίζεται, κατά τον κανονισμό του, στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μια πολυετή και εξελικτική πορεία παιδιών ηλικίας από 2 μηνών ως 12 ετών, με στόχο τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη, την ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευσή τους.  Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την παροχή  στα παιδιά, κατά την ολοήμερη παραμονή τους στο Ίδρυμα, υγιεινών όρων διαβίωσης, σίτισης, διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης, όπως και με την καθημερινή παροχή ιατρικής παρακολούθησης και ψυχολογικής στήριξης.

Απευθύνεται στις οικογένειες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και κυρίως στους εργαζόμενους γονείς με χαμηλό εισόδημα, τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, τις οικογένειες με σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικογένειες με μεγάλο μεικτό χρόνο εργασίας. Παρέχει τη φροντίδα και τη στήριξή του με ευαισθησία, διακριτικότητα και σεβασμό.

Αυτή τη στιγμή διαπαιδαγωγούνται στο «Άσυλο του Παιδιού» περίπου 550 παιδιά, κατανεμημένα στα δύο Συγκροτήματά του, ανάλογα με την ηλικία τους, 11 μήνες το χρόνο (δηλαδή και κατά τις διακοπές του καλοκαιριού, των Χριστουγέννων και του Πάσχα), 5 ημέρες την εβδομάδα, από τις 6μιση το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, ωράριο που έχει στόχο τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας.

Αξίζει να μεταφερθεί το ελπιδοφόρο μήνυμα που περιλαμβάνεται στο Λεύκωμα για τον εορτασμό των 50 χρόνων του «Ασύλου του Παιδιού»: «η παρουσίαση στο σύνολό του ενός έργου εποποϊίας … με τέτοια ποιότητα… δημιουργεί εμπιστοσύνη στα κοινωνικά αισθήματα του ανθρώπου και τονώνει την ελπίδα πως οποιαδήποτε κακοδαιμονία και να μας τύχει στη ζωή, πάντα υπάρχει ο “πλησίον”,  που είναι ικανός, όταν το θελήσει, να δημιουργήσει τον παράδεισό μας».

Για τις γυναίκες του «Ασύλου του Παιδιού», που κυριολεκτικά δίνουν την ψυχή τους για το παιδί, φαίνεται ότι η νέα εκατονταετία θα σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο αγώνων και προσφοράς.  Μιας προσφοράς, που όσο κι αν είναι παράδοξο, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, μοιάζει να είναι εξίσου απαραίτητη και πολύτιμη.  Και τίθεται το ερώτημα: μήπως πρέπει να αφυπνιστεί και να συμπαρασταθεί έμπρακτα στην προσπάθεια αυτή μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας όσο είναι ακόμη καιρός;

 

*Διάθεση Λευκωμάτων 100 χρόνων για τη στήριξη του «Ασύλου του Παιδιού», Γραμματεία, Εγνατία 129, (2310209398, ώρες 7:00-16:00).

Views:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δέσποινα Μοιραράκη: Εγώ είμαι μια παχουλή κι ώριμη γυναίκα, όλοι έχουμε ψυχή

«Δεν πρέπει να λένε σχόλια για τα άτομα με παραπάνω κιλά» ανέφερε Η Δέσποινα Μοιραράκη έδωσε συνέντευξη και μίλησε μεταξύ άλλων, για τη μάχη της με τα...

Άγγελος Λάτσιος: Η εντυπωσιακή αλλαγή στο σώμα του

Δείτε τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο γιος της Ελένης Μενεγάκη στο Instagram Ο Άγγελος Λάτσιος φωτογραφήθηκε ημίγυμνος στον καθρέφτη του. Ο γιος της Ελένης Μενεγάκη και του Άγγελου...

Πιστεύει στον Θεό & το δείχνει με κάθε ευκαιρία: Στο εκκλησάκι του Αγίου...

Η Σοφία Αλιμπέρτη είναι μια ιδιαίτερα αγαπητή ηθοποιός και παρουσιάστρια που τα τελευταία χρόνια είχε αποφασίσει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας. Η...

Θρίλερ με νεαρή γυναίκα: Εντοπίστnκε αναίσθnτη και ημiγuμνη μεσα σε ταξί

Η κοπέλα εντοπίστηκε σε κακή κατάσταση εντός του ταξί – Τι ισχυρίζεται ο οδηγός του ταξί Σε θρίλερ εξελίσσεται μία υπόθεση με μία νεαρή κοπέλα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Έκλαιγαν οι διασώστες: Τpαγικός θάνaτος για αγρότη στην Ορεστιάδα – Τι έπαθε το τρακτέρ του ενώ δούλευε

Τραγωδία σημειώθηκε στη Μηλιά της Ορεστιάδας, όταν ηλικιωμένος αγρότης έπεσε με το τρακτέρ σε γκρεμό του και στη συνέχεια, μέσα στον ποταμό Άρδα. Ο ηλικιωμένος...

Ασύλληπτο! Γυναίκα έπεσε στο κενό – Την κρατούσε δεμένη ο σύντροφός της

Έπεσε στο κενό από τον 3ο όροφο πολυκατοικίας, άφαντος ο σύντροφός της Αναστάτωση προκλήθηκε, αργά χθες απόγευμα του Σαββάτου, στο Νέο Κόσμο (επί της οδού...

Γιούλικα Σκαφιδά: Οι πρώτες φωτογραφίες με τον γιο της

«Πόση χαρά και αγάπη μοίρασε ένα μωρό, ποτέ μου δεν το είχα φανταστεί» γράφει στην ανάρτησή της Η Γιούλικα Σκαφιδά έγινε για πρώτη φορά μητέρα νωρίτερα, τον Νοέμβριο και...

Συνέχισε να διαβάζεις