18/04/2024
17.1 C
Serres

Λευτέρης Αβραμάκης: Οργανωμένο ολιγοπώλιο και οι ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη για υπηρεσίες κινητής και internet με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Array

Ο Λευτέρης Αβραμάκης κατέθεσε ερώτηση αναδεικνύοντας τη πρωτοφανή διάσταση απόψεων μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τη μία, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αρμόδιων Υπουργών της κυβέρνησης από την άλλη

Τριάντα τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7487/18.06.2020) αναδεικνύοντας τη πρωτοφανή διάσταση απόψεων μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τη μία, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αρμόδιων Υπουργών της κυβέρνησης από την άλλη, σε ότι αφορά τις υπερβολικές και εν πολλοίς παρόμοιες χρεώσεις των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας και internet.

Οι Βουλευτές τονίζουν στην ερώτηση την έκθεση ανεξάρτητης φινλαδικής εταιρίας εξειδικευμένης σε αντίστοιχου αντικειμένου έρευνες η οποία δημοσιεύθηκε στις 7/5/2020 και όπου η αγορά κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως η ακριβότερη της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες με υψηλότερες γενικές τιμές καταναλωτή.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η πολυδιαφημισμένη τον Δεκέμβριο του 2019 συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των τριών εταιριών, δεν επέφερε καμία ουσιαστική αλλαγή στο ύψος της τιμολόγησης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, παρά μόνο ειδικές προσφορές που αφορούσαν λιγότερους από έναν στους δέκα καταναλωτές. 

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η Ελλάδα σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έκθεση είναι από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως της φορολογίας και των ειδικών τελών κινητής τηλεφωνίας που ισχύουν.

Το πλήθος των εταιριών που λειτουργούν στην Ελλάδα (3), αποτελούν παράγοντα συγκράτησης του ανταγωνισμού, ενώ η πιθανότητα εισόδου νέας εταιρίας (4ης) στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να διευρύνει τον ανταγωνισμό και να επηρεαστούν προς τα κάτω οι τιμές για τους καταναλωτές.  

Στην συγκεκριμένη έκθεση αντέδρασε μια ημέρα μετά δημόσια, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, χαρακτηρίζοντας τα συμπεράσματά της παραπλανητικά, λόγω λάθος μεθοδολογίας. Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και από τις 3 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ παραπλήσια θέση πήρε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεδρίαση της Βουλής στις 26/5/2020, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι πράγματι υψηλές αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην φορολογία.


Λίγες ημέρες αργότερα (12/6/2020) ο Υπουργός διαψεύστηκε από την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τηλεπικοινωνίες η οποία επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη σε σχέση και με τις ταχύτητες των συνδέσεων και ότι η αργή μετάβαση στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας και το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης μπορεί να συνδέονται με τις υψηλές τιμές, τη στιγμή μάλιστα που στον Κύριο Δείκτη Συνδεσιμότητας (DESI – Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας), η χώρα μας παραμένει και φέτος στις τελευταίες θέσεις, παρά την ανοδική πορεία που είχε τα 5 τελευταία χρόνια στη σχετική βαθμολογία, στον γενικό και σχεδόν σε όλους τους επί μέρους δείκτες.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τη κυβέρνηση να αποσαφηνίσει εάν αποδέχεται ή όχι τις επίσημες εκθέσεις, αν αναγνωρίζει ή όχι ότι οι υπηρεσίες κινητής και internet στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητα ακριβές παρά το ότι υστερούν σε ποιότητα και ταχύτητα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρίες στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, εάν έχουν σκοπό να παρέμβουν και σε ποια κατεύθυνση.

Δεν παραλείπουν τέλος να αναφερθούν και στην μεγάλη αύξηση που παρουσίασε η χρήση δεδομένων τους μήνες της καραντίνας, αύξηση που επέφερε και σημαντική αύξηση του μέσου κόστους για τους καταναλωτές. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα και ψάχνει δικαιολογίες, δεν μπορεί να δώσει λύσεις.


Η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και internet στην Ευρώπη και μάλιστα οι ταχύτητες που εξυπηρετούν τα δίκτυα είναι κατά πολύ υποδεέστερες αυτών που θα έπρεπε.

Στο συγκεκριμένο κλάδο ειδικά ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί αφού υπάρχει ένα ολιγοπώλιο που επιτρέπει τη διαμόρφωση σχεδόν πανομοιότυπων χρεώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη και το πρόβλημα που αποκαλύφθηκε κυρίως από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών την περίοδο της καραντίνας, όταν σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων λόγω μη σύνδεσης στο διαδίκτυο, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που θέλει αποφασιστική παρέμβαση του κράτους.

Η ποιότητα των δικτύων και οι υψηλές χρεώσεις αποτελούν εκτός των άλλων και αναπτυξιακό μειονέκτημα για τη χώρα μας, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Η δημόσια δε αντιπαράθεση μεταξύ δύο ανεξάρτητων αρχών και η τοποθέτηση κυβερνητικών παραγόντων υπέρ του ιδιότυπου ολιγοπωλίου που έχει διαμορφωθεί, αποτρέπει εν δυνάμει επενδυτές τόσο στο συγκεκριμένο αντικείμενο όσο και σε άλλα που παρατηρείται το φαινόμενο του εναρμονισμού εμπορικών πρακτικών μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων». 

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη:

Πηγή:lavramakis

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Συγκινητικό βίντεο: Διάσωση γάτας στο Ντουμπάι

Μια γάτα προσκολλημένη σε μια πόρτα αυτοκινήτου διασώθηκε από την αστυνομία στο Ντουμπάι μετά από καταρρακτώδη βροχή. Έπεσε το νερό που πέφτει σε δύο χρόνια,...

Μιχάλης Ιατρόπουλος: Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που είναι πιο άνδρες από τους άνδρες

Σε δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν αλλά και στην προσωπική του ζωή και τους 4 γάμους αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο ηθοποιός Μιχάλης Ιατρόπουλος. Καλεσμένος στην...

Πλάνταξε στο κλάμα ο Αναγνωστόπουλος όταν έμαθε πως η μικρή Λυδία άλλαξε επίθετο

Το επώνυμο της μητέρα της έχει η κόρη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου και της Καρολάιν Κράουτς, εδώ και λίγες ημέρες. Σύμφωνα με το TheNewspaper.gr ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος...

Τόνια Σωτηροπούλου: «Μπορώ να υιοθετήσω 35 κουνέλια και να μην κάνω ποτέ παιδιά,...

Η Τόνια Σωτηροπούλου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Κυψέλη», όπου και μίλησε για το ρόλο των social media και τα μηνύματα που δέχτηκε για τον γάμο της. Λίγους...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μια ψυχίατρος προειδοποιεί: «Οι γονείς, όχι τα παιδιά, είναι που χρειάζονται βοήθεια»

Ένα άρθρο-σχόλιο της Mathilde Ross μετά τις νέες, τρομακτικές στατιστικές ότι το 14% των νέων 18-25 ετών έχουν αυτοκτονικές σκέψεις. Ανάμεσα στις πρόσφατες στατιστικές που...

Η Σερραϊκή εταιρεία ΠΑΡΦΕ υποψήφια στα Greek Exports Awards 2024

Στα Greek Exports Awards 2024  (#gefa24), τα βραβεία θεσμός των Ελλήνων εξαγωγέων συμμετέχει η Σερραϊκή εταιρία ΠΑΡΦΕ με τη σειρά προϊόντων Riddle Peanut Butter Wafers. Τα συγκεκριμένα βραβεία διοργανώνονται...

Οι millennials πρόκειται να γίνουν η πιο πλούσια γενιά στην ιστορία

Θα μπορούσαν να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας τρισεκατομμυρίων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Οι Millennials θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν η πλουσιότερη γενιά όλων των εποχών, σύμφωνα...

Συνέχισε να διαβάζεις