Βασίλη ο Πολάκης ζήτησε συγγνώμη από τον ηγέτη του και επιστρέφει. Αναρωτιέμαι αν θα ζητήσει συγνώμη και από ...εμάς!

Λευτέρης Αβραμάκης: Το λουκέτο της Πειραιώς στη Ροδόπολη αποτελεί υποβάθμιση

Λευτέρης Αβραμάκης: Το λουκέτο της Πειραιώς στη Ροδόπολη αποτελεί μέρος της πορείας προς την υποβάθμιση

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης κατέθεσε με τη συνυπογραφή 16 ακόμη Βουλευτών, ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ροδόπολη και για την γενικότερη αποψίλωση των περιφερειακών Δήμων της Π.Ε. Σερρών από δημόσιες υπηρεσίες και τραπεζικά υποκαταστήματα.

Ειδικότερα,  η περιφέρεια του Νομού Σερρών, μία ζώνη κατά βάση αγροτική με γηρασμένο πληθυσμό, ακολουθεί μία σταθερή πορεία διαρκούς υποβάθμισης.

Η παύση λειτουργίας πολλών υποκαταστημάτων δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζών συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, αφού έτσι η σερραϊκή επαρχία χάνει ένα σύνολο υποδομών που διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων και βοηθάει σημαντικά στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Η απουσία των υποκαταστημάτων αυτών αναγκάζει πλέον τους κατοίκους να μεταβαίνουν στην πόλη των Σερρών για την εξυπηρέτησή τους, γεγονός που οδηγεί στην υπερσυσσώρευση εργασίας στα κεντρικά καταστήματα και την αργοπορία στην εξυπηρέτηση, προκαλώντας ταλαιπωρία στους πολίτες, απογοήτευση και αίσθηση πως όσοι ζουν στα χωριά και τις κωμοπόλεις του νομού είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

ΚΤΕΛ

Επιπλέον, το προηγούμενο διάστημα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες συνωστισμού πολιτών στα κεντρικά τραπεζικά καταστήματα των Σερρών κι ενώ η καταγραφή των κρουσμάτων covid – 19 στο νομό κυμαινόταν σε τριψήφιους αριθμούς κι επαπειλούνταν ένα νέο lockdown.

Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο εμφανίστηκε ακόμη ένα κενό στις δημόσιες (με ευρεία έννοια) υποδομές, ως προς την δυνατότητα τους να περιορίσουν τις συμπεριφορές διακινδύνευσης.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται πλέον να προστεθεί ένα ακόμη λουκέτο σε τραπεζικό υποκατάστημα, αυτή τη φορά της τράπεζας Πειραιώς στη Ροδόπολη, η οποία ως ειδική διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας αποτελεί μια τράπεζα κατεξοχήν των αγροτών. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα υποκατάστημα που εξυπηρετούσε σε μία περιοχή αμιγώς αγροτική περίπου 6.000 πολίτες, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση τόσο από την πόλη των Σερρών, όσο και από το Σιδηρόκαστρο και την Ηράκλεια, όπου μπορεί κανείς να βρει υποκαταστήματα της τράπεζας αυτής.

Το πλήγμα για τους κατοίκους είναι σημαντικό, καθώς επιτείνεται κατά τον τρόπο αυτό η υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και δυσχεραίνεται σημαντικά ο συναλλακτικός τους βίος.

Στα πλαίσια αυτά οι Βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

Πρώτον, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να μην προχωρήσει το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στην Ροδόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Δεύτερον, εάν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η διακοπή του φαινομένου των λουκέτων σημαντικών τραπεζικών υποκαταστημάτων στην περιφέρεια του Νομού; 

Με αφορμή την ως άνω ερώτηση ο Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Η αποψίλωση της σερραϊκής περιφέρειας από υποδομές, δημόσιες υπηρεσίες και τραπεζικά υποκαταστήματα αποτελεί μία δυσμενή εξέλιξη για το νομό Σερρών και την ελληνική επαρχία και η ανάσχεση αυτής της πορείας υποβάθμισης είναι αναγκαία. Οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας χρόνο με τον χρόνο βιώνουν μια σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο και δυσβάσταχτο για τους κατοίκους των χωριών και των κωμοπόλεων της χώρας μας, καθώς χάνουν διαρκώς την άμεση πρόσβασή τους σε βασικές υποδομές, σε υποδομές που διασφαλίζουν μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Στην περιφέρεια του Νομού Σερρών, του Νομού μας, το φαινόμενο αυτό της αποψίλωσής της από βασικές υποδομές, όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες, αλλά και του περιορισμού της λειτουργίας άλλων, όπως είναι για παράδειγμα σήμερα τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία είναι ομοίως ιδιαιτέρως έντονο.

Οι κάτοικοι των περιφερειακών Δήμων της σερραϊκής επαρχίας γίνονται κατά τον τρόπο αυτό πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μη μπορώντας να ασκούν με ευκολία τα νόμιμα δικαιώματά τους και να διεκπεραιώνουν εύκολα και γρήγορα τις προσωπικές τους υποθέσεις.

Έτσι, ένα μεγάλο μέρος αυτών, το πιο παραγωγικό συνήθως, επιλέγει να μετοικήσει σε αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας την επαρχία.

Η ανάσχεση της πορείας αυτής αποψίλωσης της σερραϊκής υπαίθρου τόσο από ανθρώπους όσο και από υποδομές αποτελεί την κύρια στόχευση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο ειδικών πολιτικών για το Νομό Σερρών προκειμένου αυτός να αναδειχτεί σε δευτερεύοντα πόλο ανάπτυξης εθνικής εμβέλειας με την αποτροπή της δημογραφικής συρρίκνωσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη συνθηκών αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Η διατήρηση, λοιπόν, των τραπεζικών υποκαταστημάτων σε χωριά του Νομού Σερρών που έχουν κομβικό ρόλο για την ευρύτερη περιοχή δεν μπορεί να απουσιάζει από αυτό το Πλαίσιο. Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Ροδόπολη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό.

Πρέπει, όμως, παράλληλα να προβεί η κυβέρνηση στην άμεση εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης της επαρχίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είναι το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο.

Τη στιγμή που η μακεδονική ύπαιθρος πεθαίνει, η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κωφεύει. Το σχέδιο υπάρχει. Μένει μόνο η υλοποίησή του.

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Parfait
Exit mobile version