21/05/2024
17.6 C
Serres

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ: Από τον Γιώργο Βογιατζή, τον πρώην Δήμαρχο του Δήμου Αμφίπολης «Ο Εμμανουήλ Παπάς»

Array

Ο Σερραίος Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων (1821)

Μέσα από κείμενο του Σερραίου λόγιου Ευαγγέλου Γ. Στράτη.

Με την κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής επανάστασης του 1821, τον Σερραίο Εμμανουήλ Παπά, ασχολείται στο νέο του πνευματικό δημιούργημα ο συνάδελφος και φίλος Γ. Βογιατζης.

Σεμνός, αθόρυβος και Δημιουργικός, με μεράκι και φροντίδα σοβαρή, έφερε στην επιφάνεια, ύστερα από συστηματική έρευνα, ένα λησμονημένο και άγνωστο, για πολλούς από εμάς, ένα βιβλίο- σύγγραμμα του Σερραίου ιστορικού και λόγιου Ευάγγελου Στράτη.

Βιβλίο γραμμένο σε αρχαΐζουσα γλώσσα για τον Εμμανουήλ Παπά, Σερραίο αρχιστράτηγο των Μακεδονικών δυνάμεων κατά τον ιερό Αγώνα του 1821.

Ένα φωτεινό παράδειγμα πατριώτη και αγωνιστή, σέμνωμα (καύχημα) όλης της Ελλάδος, όπως τον αποκαλεί ο Σερραίος ιστορικός και λόγιος Ευαγγελος Στράτης.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Η συνεισφορά του Γ. Βογιατζή είναι διπλή.

Πρώτα – πρώτα, όπως προανέφερα, φέρνει στην επιφάνεια και γνωστοποιεί ένα πολύτιμο, από κάθε άποψη, ιστορικό σύγγραμμα του Σερραίου ιστορικού και λόγιου Ευάγγελου Στράτη.


Ύστερα μ’ έναν υπέροχο τρόπο γραφής, μεταφέρει στην καθομιλουμένη Νεοελληνική γλώσσα, αυτό το ιστορικό κείμενο και το παραδίδει στα χέρια της νέας γενιάς, σαν τεκμήριο του ιερού αγώνα των προγόνων μας που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμάς να μπορούμε σήμερα να ζούμε και να αναπνέουμε ελεύθερα, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Γι’ αυτή την σοβαρά συστηματική και υπέροχη πνευματική εργασία, νιώθω την ανάγκη να επισημάνω με έμφαση δυο τρία πράγματα.


Πρώτα – πρώτα, όπως προανέφερα κάνει γνωστό στην σύγχρονη κοινωνία μας τον σπουδαίο ιστορικό και λόγιο των Σερρών τον Ευάγγελο Στράτη.

Αυτός ο πνευματικός δημιουργός μαζί με άλλους αξιόλογους λόγιους των Σερρών (π.χ Πέννας κ.α) συντέλεσαν ώστε να πάρουν οι Σέρρες το προσωνύμιο : «Η Αθήνα του Βορρά» στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα.

Το σπουδαιότερο : Mε την μεταφορά στην καθομιλούμενη Νεοελληνική γλώσσα, μας κάνει να νιώσουμε περήφανοι και να γνωρίσουμε καλύτερα έναν Σερραίο, τον Εμμανουήλ Παπά μια κορυφαία προσωπικότητα της επανάστασης του 1821.

Έναν άνθρωπο, που όπως γράφει ο Γιώργος Βογιατζής, θυσίασε στον ιερό αγώνα του έθνους μας τα πάντα, δηλ. τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του, την εξέχουσα επαγγελματική πορεία και μια αμύθητη περιουσία .

Έναν ήρωα, που αποτελεί για την σύγχρονη νεοελληνική μας ιστορία, φωτεινό παράδειγμα πατριώτη και αγωνιστή, το σέμνωμα (καύχημα) όλης της Ελλάδος όπως την αποκαλεί ο Σερραίος ιστορικός και λόγιος Ευάγγελος Στράτης.

Ο Γιώργος Βογιατζής, με τα εξαίρετα πνευματικά του δημιουργήματα, όπως και αρκετοί άλλοι πνευματικοί δημιουργοί, στη σύγχρονη Σερραϊκή κοινωνία, ελπίζω και πιστεύω, θα ξαναφέρουν στην περιοχή μας το λησμονημένο εδώ και καιρό, προσωνύμιο :
«Σέρρες, η Αθήνα του Βορρά».


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Από πότε είχαμε καλοριφέρ; Από το 7000 π.Χ. στην Κρήτη και στην Κύπρο!

Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα. Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα,...

Το σκυλάκι στην μέση είναι τυφλό και τα δύο μικρότερα αδελφάκια είναι αχώριστοι οδηγοί του!

Για τους ανθρώπους που πλήττονται από τύφλωση, ένας σκύλος-οδηγός μπορεί να αποδειχθεί μια πολύτιμη πηγή στήριξης. Αλλά αποδεικνύεται ότι είναι πολύ καλοί στο να κάνουν...

Tα πιο τρομακτικά πλάσματα του βυθού

Δείτε μια λίστα με 25 από τα πιο παράξενα και τρομακτικά πλάσματα του πλανήτη μας, τα οποία ζουν στα βάθη των θαλασσών. Δρακόψαρο Κροσσωτός καρχαρίας Καλαμάρι βαμπίρ Μεγάλη...

Ευχάριστα τα νέα για την υγεία του Δημήτρη Σταρόβα: Κατάφερε να γράψει, άρχισε...

Πολύ καλύτερη φαίνεται να είναι η υγεία του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος αφού υπέστη εγκεφαλικό, πλέον βρίσκεται νοσηλευόμενος στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ο Δημήτρης Σταρόβας βελτιώνεται...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Έλενα Ασημακοπούλου: Οι μελανιές είναι ψυχοσωματικό σύμπτωμα λόγω άγχους -«Δεν έχω φάει ξύλο, ούτε έπεσα από σκάλες»

Ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα λόγω άγχους αποκάλυψε η γνωστή ηθοποιός Έλενα Ασημακοπούλου. Η Έλενα Ασημακοπούλου σε story που ανέβασε στο Instagram δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες με σημεία...

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Η εξομολόγησή της για τα όσα πέρασε μετά τον κορονοϊό Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε...

Εταιρία δημιούργησε σπιτικές κυψέλες για να αυξήσει τον πληθυσμό των μελισσών

O πληθυσμός των μελισσών βρίσκεται σε συνεχή μείωση. Οι σύγχρονες μέθοδοι βιομηχανικής γεωργίας και η απώλεια των βιότοπων είναι δυο από τις κυριότερες αιτίες....

Συνέχισε να διαβάζεις