04/02/2023
2 C
Serres

Γιάννης Χουβαρδάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων: Γιατί πρέπει να νιώθουν οι ΑμεΑ ως Χριστουγεννιάτικη παράκαμψη;

Κόσμο μάζεψαν το Σάββατο και οι ΑΜΕΑ που προχώρησαν και σε σκληρές δηλώσεις όπως και πέρυσι για το Καρουζέλ 

«Γιατί πρέπει να νιώθουν οι ΑμεΑ στις Σέρρες ως Χριστουγεννιάτικη παράκαμψη;

Η παρεμπόδιση των τυφλών στη διέλευση τους επί της οδού Κ. Καραμανλή, εξαιτίας του Καρουζέλ που και φέτος τοποθετήθηκε πάνω στο διάδρομο τους, είναι ένα ζήτημα, ειδικά με το κομφούζιο που δημιουργείται σε όλο εκείνο το χώρο.. Ακόμη και η «παράκαμψη» (έλεος όμως! Γιατί υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας;) είναι συνήθως κλειστή από κόσμο πλέον.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το μήνυμα που στέλνεται στην κοινότητα των ΑμεΑ. Μιλάνε για συμπερίληψη …μπλα, μπλα, μπλα, …αλλά όταν ένα κοινωνικό ζητούμενο (εορταστικό κλίμα) παρουσιάσει κάποια συνθετότητα (λιγοστοί χώροι -γιατί άραγε;) τότε την πληρώνουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Τελικά η προσβασιμότητα αντιμετωπίζεται ως ζήτημα, αλλά καρτ, όπου είναι εύκολο ή βολεύει. Βεβαίως να τονωθεί το εορταστικό κλίμα στην πόλη, αλλά απαράδεκτο ότι τέθηκε αντιπαραθετικά (ξανά) με τα δικαιώματα κάποιας κοινωνικής ομάδες.

Το επιχείρημα δε ότι οι τυφλοί είναι λίγοι, είναι εξοργιστικό, ομολογεί ότι την “πλήρωσε” ο πιο αδύναμος, αυτός που έπρεπε πρώτα απ’ όλους να προστατευτεί (επειδή ακριβώς είναι λίγοι).

…Και ακόμη πιο χυδαία, είναι η προσπάθεια τοποθέτησης όσων αντιδρούν, απέναντι από τη χαρά των παιδιών. …Χειριστική κίνηση των κρατικών θεσμών, εν προκειμένω του δήμου, για να φορτώσει ενοχές σε όσους “πνίγονται” από την καφρίλα του θέματος. …Επίσης άραγε παιδάκια ΑμεΑ δεν υπάρχουν στην πόλη;

Και ερχόμαστε στο κύριο ζήτημα, που αναδεικνύουν οι φωτογραφίες. 

Το μήνυμα που εισπράττει η κοινωνία! 

Ο “συμπαθέστατος” “φίλος” που πάρκαρε στη διάβαση των τυφλών, ή άλλος που παρκάρει σε μία ράμπα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα που διαρρέονται ή λέγονται από το δήμο και τους συμβούλους του: Θα μπορούσε να πει “Κάντε τα στραβά μάτια για λίγο, είναι επείγον” (όπως: “κάντε τα στραβά μάτια είναι γιορτές”). “Και που να παρκάρω δεν υπάρχουν χώροι;” (όπως: “όπου και να το βάζαμε κάποιος θα ενοχλούνταν”). “Το έκανα για λόγο σοβαρό (οικογένεια, υγεία κτλ)” (όπως: “το κάναμε για τη χαρά των παιδιών”). “Ας σε βοηθούσε κάποιος πρόχειρα να περάσεις (μερικοί πιο χυδαίοι αν τους πιάσεις την ώρα που είναι ακόμη στο αυτοκίνητο λένε “θα σε βοηθήσω να περάσεις εγώ”)” (όπως: “κάναμε παράκαμψη”).

…Στο διά ταύτα όμως αυτό που θα μπορούσε να πει (και από μέσα του μάλλον το λέει) είναι “θα κάνω ότι γουστάρω γιατί με παίρνει, και αν μπορείτε σταματήστε με!”. 

Αυτό ακριβώς που του διδάσκει το κράτος, ο δήμος εν προκειμένω.

Το περίεργο είναι ότι η Π.Ε. Σερρών έχει βουλευτές, περιφέρεια, δημοτικές παρατάξεις, μητρόπολη, εισαγγελέα, δικηγορικό σύλλογο… πολλούς – πολλούς λαλίστατους σε άλλα και άλλα φορείς, ραδιόφωνα, κανάλια κτλ. 

Όλοι αυτοί θα πούνε κάτι;

 Ή θα συνεχίσουν να “κάνουν ότι κοιμούνται”; 

…Δε κατανοούν ότι αυτή η κίνηση είναι αναχρονιστική-ρατσιστική; 

Ότι υπολείπεται ακόμη και αυτής της σημερινής απαράδεκτης κρατικής και ευρωενωσιακής πολιτικής για την αναπηρία; 

Ότι σε τελική ανάλυση οι Σέρρες γίνονται αντικείμενο αρνητικών συζητήσεων πανελλαδικά;

Γιατί πρέπει για τα αυτονόητα ζητήματα να φτάνουν τα πράγματα στα άκρα; 

Γιατί πρέπει να νιώθουν οι ΑμεΑ ως Χριστουγεννιάτικη παράκαμψη;

Μία δέσμευση όλων ότι του χρόνου δε θα επαναληφθεί το συμβάν θα ήταν μία καλή αρχή για να αρχίσει να μειώνεται η τοξικότητα του κλίματος.

Από εμάς Χρόνια πολλά! 

Και αν η εικόνα μας δε ταιριάζει στην εικόνα του κέντρου της πόλης που θέλετε για τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ύπαρξη της σε αυτό…»

Τάδε έφη ο κ. Γιάννης Χουβαρδάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών 

Άντε τώρα να του πείτε πως έχει άδικο…