06/02/2023
2 C
Serres

Οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας Στην Τρίγλια της Βιθυνίας με τον Πατριάρχη


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια της Βιθυνίας στην Τουρκία, η πατριαρχική θεία λειτουργία και η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τα Θεοφάνεια, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


Πολυμελής αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, μαζί με τον μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τις προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Ουκρανίας, αλλά και προσκυνητές από τη Νέα Τρίγλια του δήμου Νέας Προποντίδας της Χαλκιδικής και από άλλες περιοχές της Ελλάδας που υποδέχτηκαν πρόσφυγες, παρακολούθησαν την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην μοναδική αμιγώς χριστιανική κοινότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μαζί με το Αϊβαλί, ο ελληνικός πληθυσμός της οποίας εγκατέλειψε τις εστίες του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Στην ομιλία του μετά την τελετή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε πως τα Θεοφάνεια είναι η αποκάλυψη του υψίστου μυστηρίου της θρησκείας μας, ενώ αναφέρθηκε στις αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της παράδοσης.


«Δεν συναντούμε στη Μικρασιατική Γη τις άλλοτε ακμάζουσες κοινότητες, σχολεία, εκκλησίες και μοναστήρια, βρίσκουμε όμως παντού το αποτύπωμα των προγόνων μας, την αγάπη τους για την παιδεία, την κοινωνική τους ευαισθησία. Σε όλα αυτά ανακαλύπτουμε τη σφραγίδα της Ορθοδοξίας», είπε.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κάλεσε τους νέους «να ενστερνιστούν τις αξίες που έσωσαν το γένος και να αποτελέσουν εγγύηση για το μέλλον» και να επισκεφτούν τις αλησμόνητες πατρίδες.

«Κάθε γενιά είναι ο κρίκος της αλυσίδας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το παρόν με το μέλλον. Αν σπάσει ένας κρίκος καταλύεται η συνοχή», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να επισκέπτεται και να προσκυνά τους τόπους της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και της Καππαδοκίας και θα προσεύχεται για τις ψυχές των προγόνων μας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Απευθυνόμενος στους δημάρχους ανέφερε πως «η παρουσία σας μας δίνει απέραντη χαρά» και τους κάλεσε να έρχονται στον τόπο όσο πιο συχνά μπορούν.
Να σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη χρονιά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Τρίγλια, της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης και της τελετής του αγιασμού των υδάτων.


Η πρώτη φορά ήταν το 2019, 97 χρόνια μετά την τελευταία κατάδυση του σταυρού στη μικρασιατική πόλη από το 1922.

Στην Θεία Λειτουργία στην Τρίγλια Παρόντες οι Νότας και Μασλαρινός


Στην ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός από τον κ. Καϊτεζίδη, συμμετέχουν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Νεάπολης – Συκεών Σίμος
Δανιηλίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός.


Στην τελετή, εξάλλου, παρέστη και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ο οποίος έφτασε στην Τουρκία με την αποστολή των προσκυνητών από τη Νέα Τρίγλια, χωριό που βρίσκεται στα όρια ευθύνης του.


Όσο για τον Δήμαρχο Εμμανουήλ Παππά κ. Νότα επισκέφτηκε το Πατριαρχείο την πρώτη ημέρα της επίσκεψης της ΠΕΔΚΜ