25/07/2024
30.4 C
Serres

Δήμος Βισαλτίας: «Ανοίγουμε τον τόπο μας στον κόσμο»

Ο Δήμος Βισαλτίας με σκοπό την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου του τόπου μας διοργάνωσε, με απόλυτη επιτυχία, μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με καταξιωμένους ομιλητές, ο οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις και εμπειρίες τους στον Ιαματικό, Θρησκευτικό, Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, και Αθλητικό τουρισμό.

Τους προσκεκλημένους ομιλητές και τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Βισαλτίας, κ. Αθανάσιος Μασλαρινός.

«Με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην όμορφη Νιγρίτα μας. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε να παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, για να μας μεταφέρετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας με σκοπό τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Από την αρχή της θητείας μας, έχουμε ως πυξίδα μας την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας, καθώς και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου του τόπου μας.

Η Νιγρίτα, η Βισαλτία, ο Τράγιλος, ο Αχινός είναι τόποι με πλούσια ιστορία και φυσικό κάλλος μοναδικό, και μπορούν να προσφέρουν αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ο τόπος μας διαθέτει πλούσια ιστορία, λαογραφία, αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια και ναούς με έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον, θρησκευτικές γιορτές και εκδηλώσεις.

Επιπλέον η περιοχή μας διαθέτει μοναδικές ιαματικές πηγές, ενώ προσφέρει δυνατότητες για μία μεγάλη γκάμα αθλητικού τουρισμού και φιλοξενούμε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.

Επίσης, θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στους ανθρώπους μας, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη ανοιχτόκαρδη φιλοξενία και μία γνησιότητα και αυθεντικότητα που σπάνια συναντά κάποιος σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.


Το πιστεύω βαθιά ότι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί το μοναδικό πλαίσιο που μπορεί να εξασφαλίσει πολλαπλάσια οφέλη για τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες του κλάδου, τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας.

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει αξία για την περιοχή μας, καθώς και δουλειές και κοινωνική ευημερία στις κοινότητές μας. Και φυσικά αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κίνητρο για να κρατήσουμε τους νέους και τις νέες μας στον τόπο μας και να μην ερημώσουν τα χωριά μας.

Με όραμα, στρατηγικό σχέδιο, συνέπεια λόγων και έργων και επιμονή στον στόχο μας, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βάλουμε τον Δήμο Βισαλτίας τόσο στον εγχώριο όσο και στον παγκόσμιο χάρτη των τουριστικών προορισμών. Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς ως Δήμος Βισαλτίας από την πρώτη στιγμή, εκπονήσαμε και υλοποιούμε με συνέπεια ένα στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει την επένδυση στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας. Τη μέριμνα για τα νερά μας με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζω εδώ ότι η Βισαλτία είναι ο δεύτερος δήμος στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας.


Οπότε οι παρεμβάσεις μας για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων του δήμου μας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της βιωσιμότητας στην περιοχή μας. Την αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου του τόπου μας, και τέλος τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς οργανισμούς, και συλλόγους οι οποίοι έχουν ως κοινό όραμα και στόχο την προβολή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των περιοχών τους.

Συγκεκριμένα: ο Δήμος Βισαλτίας συμμετέχει στο «Δίκτυο Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ΄ημάς Ανατολής» με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και στην εκδήλωση «Η φλόγα της Μνήμης», για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Κοινότητα Δάφνης έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό έργο «ADRIONET – Δίκτυο αυθεντικών χωριών Αδριατικής – Ιονίου».

Η Βισαλτία έχει ενταχθεί στο έργο «ADRI-LINK –Δίκτυο ερμηνείας τοπίου Αδριατικής» για την τουριστική προβολή του Δήμου. Φιλοξενούμε τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών που πραγματοποιούν ανασκαφή των Αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Τερπνής και της Νιγρίτας, καθώς και στις κοινότητες Δάφνης και Αηδονοχωρίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

Το έργο είναι αυτοχρηματοδούμενο για πέντε χρόνια με προοπτικές επέκτασης. Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά για τη συμμετοχή σας στην ημερίδα μας. Η παρουσία σας και η στήριξή σας στην προσπάθειά μας για την προβολή, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του τόπου μας, είναι πολύτιμη».

Στην συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, ανέπτυξε μία από τις σημαντικότερες μορφές τουρισμού στον κόσμο, «Προορισμοί City Break». Μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού που αφορά ταξίδια αναψυχής μικρής διάρκειας σε αστικές περιοχές που έχουν σκοπό την γνωριμία του επισκέπτη με την πόλη. 

Για τον Ιαματικό Τουρισμό μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο όποιος αναφέρθηκε στον Ιαματικό Τουρισμό ως αιχμή του δόρατος για αναπτυξιακό μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας & Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρά Πόζαρ, κ. Χρήστος Μπάτσης μας μετέφερε την τεχνογνωσία του σε θέματα τουρισμού.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά, στο μέχρι τώρα έργο που έγινε στη Λουτρόπολη, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης, για το πώς μπορούμε να αξιοποιούμε και να προβάλλουμε τον φυσικό μας πλούτο.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης ανέπτυξε την θεματική ενότητα του θρησκευτικού τουρισμού. Τα δεδομένα, τις δυνατότητες και της προοπτικές για να καθιερωθεί η Βισαλτία και ως θρησκευτικός τουρισμός.

Για τον Αρχαιολογικό Τουρισμό στον Δήμο Βισαλτίας μίλησε η  Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Σερρών, Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου.

Την θεματική Ενότητα«Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός», ανέπτυξε ο  εικαστικός, τέως Διευθυντής Πολιτισμού-Τουρισμού της Ν.Α. Σερρών, Ν.Ε.ΠΟ.Σ. & Δ.Ε.Π.Κ.Α. κ. Βασίλης Βαφειάδης. Τέλος για τον Αθλητικό τουρισμό μίλησε ο Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνων και υποδομών και Ταμίας του ΣΕΓΑΣ, κ. Ιωάννης Λιούμπας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Βισαλτίας, κ.κ. Λεωνίδας Ψαρράς και Αργύρης Χατζημάρκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων, η Υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, κα Όλγα Δανιηλίδου, ο Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Σερρών, κ. Γιώργος Αραπάκης, Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βισαλτίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Επιχειρηματίες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και δημότες της Βισαλτίας.

Στον Δήμο Βισαλτίας Ημερίδα για τον Τουρισμό: «Ανοίγουμε τον τόπο μας στον κόσμο»

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο πλανήτης «φλέγεται» – Η κλιματική αλλαγή απειλή για τον πλανήτη

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ...

Γιάννης Μυλόπουλος: Προτάσεις για την «πράσινη» μετάβαση, με σεβασμό στο κλίμα

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” θα καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την αίτηση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά του Δήμου...

Γιάννης Μανιάτης: Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες

Το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ένωσης τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας...

Έλενα Τούσκα: Το προσωρινό κλείσιμο των σχολικών μονάδων, να μην γίνει “λουκέτο”

Ανακοίνωση για τη σχολική στέγη με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο σχολείων των Σερρών από την Έλενα Τούσκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών. Τα τελευταία χρόνια,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ανάγκες για αίμα στο Νοσοκομείο Σερρών

Ενημερώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην ομάδα αίματος Α (-) στην ομάδα αίματος 0 (-) και στην ομάδα αίματος Β (-). Κάνουμε έκκληση για...

31 σωματεία και φορείς συμμετέχουν στη κινητοποίηση της ΕΝΙΝΣ

Στο κάλεσμα της ΕΝΙΝΣ για την κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Σερρών και τη Δημόσια Υγεία μέχρι σήμερα, ανταποκρίθηκαν δεκάδες σωματεία και σύλλογοι με αποφάσεις...

Κατήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών το Διοικητικό του Συμβούλιο;

Το ότι τα κάθε είδους Πολυκαταστήματα, ουδόλως ενδιαφέρονται για το ωράριο θα προτείνει ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος, πολύ δεν περισσότερο ποιο ωράριο θα προτείνει...

Συνέχισε να διαβάζεις