Ακραίες πρακτικές ομορφιάς του παρελθόντος

Λένε πως η ομορφιά απαιτεί θυσίες, ωστόσο πολλές γυναίκες θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, ακολουθώντας διάφορες ακραίες πρακτικές.

Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα, καθώς υπήρξαν βλαβερές και επικίνδυνες τάσεις ομορφιάς που εφάρμοζαν οι γυναίκες, από αρχαιοτάτων χρόνων. Όπως φαίνεται, ήταν έτοιμες να κάνουν όποια θυσία χρειαζόταν, σκεπτόμενες «μπρος τα κάλλη, τι είναι ο πόνος;».

Μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που δημοσίευσε το Bored Panda, βλέπουμε τις τρομακτικές «θεραπείες» καλλωπισμού, καθώς και τις περίεργες ενδυματολογικές προτιμήσεις γυναικών, για να δείχνουν όμορφες και μοντέρνες, το πρώτο μισό του 20ου αι.

Σε μια από αυτές, βλέπουμε μια γυναίκα να υπόκειται μια τρομακτική διαδικασία αφαίρεσης φακίδων. Τα μάτια της είναι καλυμμένα με ένα ειδικό αεροστεγές εργαλείο και τα ρουθούνια είναι μπλοκαρισμένα.

Σε μια άλλη φωτογραφία, μια γυναίκα ζωγραφίζει μια γραμμή καλσόν στη γάμπα μιας άλλης κοπέλας.. Οι γυναίκες το έκαναν αυτό όταν τα χρήματα ήταν λιγοστά ή όταν τελείωναν τα καλσόν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια γυναίκα ζωγραφίζει μια ραφή στο πόδι μιας άλλης, για να φαίνεται ότι φοράει καλσόν.
1926: A woman having a seam painted onto her leg, to make it appear that she is wearing stockings. (Photo by Fox Photos/Getty Images)

Σύμφωνα με το Forbes, η παγκόσμια βιομηχανία ομορφιάς αξίζει 532 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά ομορφιάς στον κόσμο με περίπου το ένα πέμπτο του μεριδίου. Ενώ η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση και η Ιαπωνία στην τρίτη θέση.

Μια χαμογελαστή γυναίκα με ένα ειδικό εξοπλισμό που μοιάζει με μια αντλία στήθους σε μια γαλλική αγγελία από τη δεκαετία του 1930

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ιστορία της ομορφιάς και της βιομηχανίας ομορφιάς, το Bored Panda επικοινώνησε με τη Δρ. Τζέιν Νίκολας από το Πανεπιστήμιο St. Jerome στο Πανεπιστήμιο του Waterloo.

Μια ομάδα γυναικών που φορούσαν μαγιό από ελαφρύ ξύλο τη δεκαετία του 1940. Ευτυχώς, η τάση δεν άντεξε.

Σύμφωνα με την Δρ. Νίκολας, η παγκόσμια βιομηχανία ομορφιάς έχει αναπτυχθεί «ουσιαστικά» κατά τον 20ο αιώνα. «Η επέκτασή της αποκαλύπτει τη σημασία της ομορφιάς στη ζωή των ανθρώπων, καθώς διαμορφώνει τις ταυτότητές τους, ειδικά όσον αφορά το φύλο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι! Μια γυναίκα φωτογραφήθηκε βυθίζοντας τα άκρα της σε κουβάδες νερού με ηλεκτρικό ρεύμα για να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος το 1938.

Όπως εξηγεί, ο σύγχρονος πολιτισμός είναι μια οπτική κουλτούρα. Εν τω μεταξύ, η σύγχρονη ζωή σήμαινε να βρίσκεσαι σε μια ολοένα και πιο πυκνή αλλά ανώνυμη πόλη. Και αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση γίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Σε τελική ανάλυση, όταν είστε ξένοι σε κάποιον, αυτός σας κρίνει από την εμφάνισή σας.

Μια διαφήμιση για μια συσκευή ισιώματος μύτης που βρέθηκε σε μια vintage εφημερίδα στο Binghamton της Νέας Υόρκης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες διαδικασίες, θεραπείες και πρακτικές vintage ομορφιάς μας φαίνονται περίεργες τώρα. «Αυτό που ήταν τυπικό σε μια χρονική περίοδο, φαίνεται περίεργο σε μια άλλη. Σήμερα, βλέπουμε την εξαιρετικά φιλτραρισμένη, πλήρως επεξεργασμένη selfie ως κάτι πολύ συνηθισμένο».

Γυναίκα στεγνώνει τα μαλλιά της σε τεράστια… πιστολάκια τη δεκαετία του 1920.

Η Δρ Νίκολας είπε επίσης, ότι η ομορφιά είναι βαθιά συνυφασμένη με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι αντανακλά κάτι περισσότερο από την ίδια την ομορφιά. «Η χρήση ακτίνων Χ για την αποτρίχωση, για παράδειγμα, αντικατοπτρίζει επίσης το γεγονός ότι η τεχνολογία αναδύεται πριν γίνει γνωστή η πλήρης επίδραση της χρήσης της», ανέφερε δίνοντας ένα παράδειγμα.

Εφημερίδα που διαφημίζει μια «μηχανή για λακκάκια», που εφευρέθηκε από την Isbaelle Gilbert στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης το 1936.

Επιπλέον, επισήμανε ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι ορισμένες από τις πρακτικές που θεωρούμε δεδομένες σήμερα, να φανούν ξεπερασμένες και περίεργες τις επόμενες δεκαετίες. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, καθώς οι συλλογικές μας πεποιθήσεις και αξίες αλλάζουν, αυτές οι συνηθισμένες πράξεις μπορεί να θεωρηθούν ασυνήθιστες».

Συσκευή αδυνατίσματος.

Διαβάστε ακόμα