27/02/2024
12 C
Serres

Προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων στους Δήμους: Να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο Δήμος Ηράκλειας.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια ισχύει στη χώρα μας ο νόμος 4513/18 για τις Ενεργειακές κοινότητες, που επιτρέπει σε πολίτες, επιχειρήσεις και δήμους να συνεργαστούν μεταξύ τους, για να παράγουν και να εξοικονομούν ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, καθώς και να αναπτύσσουν και άλλες σχετικές υπηρεσίες και προϊόντα. 

Η δυνατότητα πρόσβασης σε τοπική, καθαρή και οικονομική ενέργεια και σε εξοικονόμηση είναι πλέον εφικτή και για τον λόγο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει ρόλο και πρωτοβουλίες.

Ήδη κάποιοι Δήμοι στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νόμου που πιο πάνω αναφέρθηκε, στα πλαίσια των πολιτικών που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ενεργειακής κρίσης, ίδρυσαν ενεργειακές κοινότητες. 

Κάποιοι άλλοι-πολλοί περισσότεροι-έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ίδρυσή τους, εκπονούν μελέτες και διεκδικούν χρηματοδοτήσεις. 

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την άνοδο των τιμών ενέργειας λόγω (και) της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι σχετικές ενέργειες έχουν ενταθεί. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η ενεργειακή μετάβαση ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην τελευταία συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. 

Όσον αφορά τη Δημοτική Αρχή (του οικείου) Δήμου Ηράκλειας δεν φαίνεται να έχει αναλάβει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον , κάποιες πρωτοβουλίες για την παραγωγή – ιδιόχρηση και εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. 

Θα πρέπει όμως τώρα να ξεκινήσει ενέργειες για την ίδρυση μιας ή και περισσότερων ενεργειακών κοινοτήτων. 


Θα μειώσει έτσι ο Δήμος μας τα δικά του λειτουργικά έξοδα σε δημοτικές επιχειρήσεις, σχολεία, δημοτικό φωτισμό κ.α. και θα βοηθήσει τους δημότες και τις δημότισσες, αγρότες ,μισθωτούς , άνεργους, συνταξιούχους και επαγγελματίες, στην πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των δαπανών θέρμανσης κ.α, που οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αδυνατούν.

Παρακάτω μερικά επί πλέον στοιχεία για τις ενεργειακές κοινότητες:

-Στην Ενεργειακή Κοινότητα ένα μέλος (ένας καταναλωτής) έχει μια ψήφο και απαιτούνται για τη σύστασή τους τουλάχιστον πέντε καταναλωτές (5 ρολόγια της ΔΕΗ).

– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μπορεί να γίνει στις στέγες σχολείων και δημοτικών κτηρίων (διοίκησης, αθλητισμού, πολιτισμού), καθώς και σε δημοτικές εκτάσεις για την ενεργειακή αυτονομία τους σε κάθε τοπική κοινότητα και παράλληλα στην ιδιοχρησία μέρους της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, σε μια επιφάνεια 180 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 20kW, το οποίο μπορεί να παράγει στη Β. Ελλάδα 27-28.000KWh περίπου ετησίως. Δηλαδή να καλύψει κατά προσέγγιση τις ανάγκες 7 τετραμελών νοικοκυριών.

-Υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορούν να δοκιμαστούν πιλοτικά και να εφαρμοστούν εναλλακτικά όπως η αξιοποίηση της βιομάζας, με βάση τα δεδομένα του Δήμου μας λόγω των εκτεταμένων αγροτικών και ορεινών εκτάσεων και της κτηνοτροφίας.


Η πρόταση λοιπόν, για δημιουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας από τον Δήμο Ηράκλειας είναι τώρα επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ. 

Γιατί αυτή την εποχή, η δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια και για τα καύσιμα είναι από τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολεί όλες τις κοινωνίες. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, τέλος και το πιο σημαντικό, ότι οι δράσεις αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από αυτή και είναι σήμερα το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ελλάδα και σ΄ όλο τον κόσμο.»

Αυτά μας μετέφερε ένας ενεργός πολίτης της Ηράκλειας, ο εκπαιδευτικός κ. Ανδρεάδης Ανδρέας

Εμείς δεν μεταφέρουμε απλά τις απόψεις του, αλλά θεωρούμε δεδομένο πως η βάση του συλλογισμού του μπορούν και πρέπει να γίνουν πράξη από τους κυβερνώντες

Άλλωστε η όποια επένδυση και θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα και θα βοηθήσει πολλούς ανήμπορους συμπολίτες μας


Οπότε αξίζει να την μελετήσουν….

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Λευτέρης Αυγενάκης: 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ

19 τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ και πρόταση για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις δομικές αλλαγές που θα κάνουν την εφαρμογή της  Κοινής...

Ολοκληρώθηκαν οι διαδημοτικές συμβάσεις για ζητήματα πολεοδομίας στο Νομό Σερρών

Μεταξύ των Δήμων Σερρών, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η υπογραφή Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας. Υπεγράφη τη Δευτέρα το μεσημέρι στην αίθουσά...

Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο...

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ σας προσκαλούν στην εκδήλωση που σννδιοργανώνουν την Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα...

Την 1η δράση από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε ο Τζιτζικώστας στο Επιμελητήριο Σερρών

Στους φορείς και τις επιχειρήσεις των Σερρών παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δήμος Ηράκλειας: Η Ζωή Μαρίγκου στο Δ.Σ. του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες!

Μια γυναικεία παρουσία από το Δήμο Ηράκλειας θα βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηράκλειας κα Ζωή...

Πασiγνωστο όνομα για αντıκαταστάτης του Γιώργου Αυτιά – Επıστροφή έκπλnξη στον ΣΚΑΪ

Ο παρουσιαστής αποχώρησε για να κατέβει στις Ευρωεκλογές και στο Φάληρο βρήκαν ήδη τον διάδοχό του Συνεχίζονται στον ΣΚΑΪ οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις στον...

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα από την Πτολεμαΐδα έχασε την ίδια μέρα τον σύζυγό της και το 7,5 μηνών βρέφος τους

Ανείπωτη τραγωδία για οικογένεια από την Πτολεμαΐδα: μέσα σε μια μέρα έφυγε από τη ζωή ο άνδρας της και το αγγελούδι τους Τραγικές στιγμές ζει...

Συνέχισε να διαβάζεις