03/05/2024
18.2 C
Serres

Κυκλοφορεί το πρώτο επεξεργασμένο κρέας κοτόπουλου από την Eat Just

Array

H εταιρεία «Eat Just» που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας τροφίμων λάνσαρε τον Δεκέμβριο του 2020 τις πρώτες μπουκιές από «κοτόπουλο», που δημιουργήθηκαν σε βιολογικό εργαστήριο της εταιρείας, λαμβάνοντας και άδεια για ανθρώπινη κατανάλωση από τις Αρχές της Σιγκαπούρης.

Η Eat Just είναι μια καινοτόμα εταιρεία εναλλακτικού κρέατος που σήμερα αξίζει δισεκατομμύρια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τη σημασία αυτού του επιτεύγματος.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας
Eat Just -Τζος Τέτρικ- μιλώντας στο CNBC Make It επισήμανε: «Μπορούμε πλέον να πουλάμε το τεχνητό κοτόπουλο σε ολόκληρη τη Σιγκαπούρη είτε σε απλούς πελάτες, είτε στην εστίαση».

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Μπορεί η έγκριση για την κατανάλωση του τεχνητού κρέατος να «υπόσχεται» να ταράξει τα νερά στην καθιερωμένη βιομηχανία κτηνοτροφίας, ωστόσο όταν ο Τέτρικ ξεκίνησε το 2011 με την
Eat Just όλα ήταν διαφορετικά.

Ο Τέτρικ ήθελε να διορθώσει αυτό που θεωρούσε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου: τη βιωσιμότητα των τροφίμων και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα από ένα αυγό.

«Αποφασίσαμε πως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φτιάξουμε ένα αυγό κοτόπουλου από ένα φυτό», είπε. «Το μόνο που ήξερα εκείνη τη στιγμή ήταν ότι υπήρχαν 375.000 είδη φυτών σε όλο τον κόσμο, και στοιχημάτιζα ότι ένα από αυτά θα μπορούσε να γίνει κάτι σαν αυγό».


Κερδίζοντας επενδυτές

Το όραμά του άρεσε σε επενδυτές. Έτσι, λίγο μετά την ίδρυση της εταιρείας, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογίας -Vinod Khosla- και ο συνεργάτης του -Samir Kaul- συμμετείχαν στον όραμα του Τέτρικ και επένδυσαν $500.000 στην ιδέα
Eat Just.

Μετά από χρόνια πειραματισμών, η ερευνητική ομάδα έπεσε πάνω στη ροβίτσα, ένα όσπριο πλούσιο σε πρωτεΐνες, που χρησιμοποιείται συνήθως στην Ασία. Έτσι, το 2018, γεννήθηκε το πρώτο προϊόν του «Just Egg».

Αυτό που θέλαμε να κάνουμε στη συνέχεια ήταν να δημιουργήσουμε πραγματικό κοτόπουλο και βόειο κρέας, αλλά όχι από φυτά και χωρίς να χρειάζεται η θανάτωση ενός ζώου, αλλά και ούτε μιας σταγόνας αντιβιοτικών. Αυτή είναι γενικά μια διαδικασία που ονομάζεται κυτταρική γεωργία.

Δημιουργία τεχνητού κρέατος

Η διαδικασία δημιουργίας τεχνητού κρέατος ξεκινά με ένα κύτταρο. Σε αυτήν την περίπτωση με ένα κύτταρο κοτόπουλου. Μπορεί να ληφθεί είτε από ένα εν ζωή πουλερικό μέσω μιας βιοψίας, είτε από ένα φρέσκο κομμάτι κρέατος, είτε από μια τράπεζα κυττάρων ή από τη ρίζα ενός φτερού. Η διαδικασία της δημιουργίας διαρκεί περίπου 14 ημέρες και το τελικό προϊόν είναι ο ωμός κιμάς.


Ωστόσο, η δημιουργία του «κρέατος» φαίνεται πως είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο κομμάτι ήταν οι εγκρίσεις από τις αρχές οι οποίες χρειάστηκαν δύο χρόνια.

Οι κοτομπουκιές είναι τώρα διαθέσιμες στο εστιατόριο της «Singapore1880» με περίπου $17 να κοστίζει το γεύμα. Αναμένεται πως μελλοντικά θα ενταχθούν και σε περισσότερα μενού.

Τέλος, η ζήτηση για εναλλακτικά προϊόντα κρέατος, όπως το τεχνητό ή το φυτικό κρέας, φαίνεται να αυξάνεται. Μια έκθεση εκτιμά ότι η εναλλακτική αγορά κρέατος θα μπορούσε να αξίζει 140 δισεκατομμύρια δολάρια – ή το 10% της παγκόσμιας βιομηχανίας κρέατος – μέσα σε μια δεκαετία.

Δείτε επίσης

Πηγή:protothema

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Επιτέλους και κάτι ευχάριστα – Η Ελλάδα ελπίζει και χαμογελάει ξανά για το...

Μειώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδα το 2023 Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το δημόσιο χρέος από το 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,9% του ΑΕΠ...

Τpαγωδία στη Θεσσαλονίκη με 30χρονη, δεν άντεξε

Τραγωδία σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, όταν μια 30χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της. Κρεμάστηκε από πολύφωτο στο διαμέρισμα που διέμενε. Σύμφωνα με...

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή για πρωινό και μεσημεριανό

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ως γνωστόν η μέρα που κάνουμε την πιο αυστηρή νηστεία σε όλη την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Παρασκευή, είθισται να μην...

Κική Μακρυπούλια: Σούσουρο με την φώτο της μητέρας της Ζέτας, πιο όμορφη και...

Η Ζέτα Μακρυπούλια μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της στο Instagram μία τρυφερή φωτογραφία με τη μητέρα της, Κική. Η φωτογραφία, η οποία είναι τραβηγμένη στα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πρωτομαγιά: Γιατί φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι και τι συμβολίζει – Μέχρι πότε παραμένει κρεμασμένο

Το μαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα για την Πρωτομαγιά. Το μαγιάτικο στεφάνι είναι...

«Η νίκη είναι ξεκάθαρη» – Οι Eurofans δίνουν το 12άρι τους στη Μαρίνα Σάττι μετά τη δεύτερη πρόβα της

Η Μαρίνα Σάττι και η υπόλοιπη ελληνική αποστολή της Eurovision ανέβηκαν στη σκηνή του Μάλμε Αρένα για τη δεύτερη πρόβα της παρουσίασης του τραγουδιού...

Ιωσήφ Αναστασάκης: Ο ξεχασμένος Έλληνας ήρωας που έχασε τη ζωή του για την πατρίδα την ώρα του καθήκοντος

Ο Σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης ήταν 35 ετών όταν έφυγε από τη ζωή, τρεις μέρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του...

Συνέχισε να διαβάζεις