29/04/2024
14.8 C
Serres

Τα σερραϊκά προϊόντα κορυφαία σε διατροφική αξία: Ξεκινά η πιστοποίηση ρυζιού και βουβαλίσιου κρέατος

Array

Αυτό αναδείχθηκε στην άκρως επιτυχημένη ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Ν.Δ Τάσου Χατζηβασιλείου το Σάββατο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Σερρών, με τίτλο «Η νέα εποχή στην προστιθέμενη αξία των σερραϊκών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων». 

Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών. Μετά τους χαιρετισμούς του κ. Χατζηβασιλείου και του κ. Μαλλιαρά, ακολούθησαν στοχευμένες παρουσιάσεις από τους κ. Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας ζωικών οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Φώτιο Τέκο, Υπ. Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζωή-Βασιλική Σκαπέρδα, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κ. Στέλιο Δρυ, Διευθύνοντα Σύμβολο της εταιρίας Foodstandard.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν την επιστημονική μελέτη που αξιολογεί τα σερραϊκά προϊόντα μεταξύ των κορυφαίων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πιστοποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων, το σήμα AFQ, καθώς και οι νέες δυνατότητες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Χρειαζόμαστε κατάλληλο σχεδιασμό και έρευνα για την παραγωγή του κάθε προϊόντος»

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας να μελετηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών  αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, με σκοπό να αναδειχθεί η ξεχωριστή ταυτότητά τους και να εξασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία και τα μέγιστα δυνατά έσοδα για τον παραγωγό: «Στη σημερινή εποχή, δεν αρκεί να πουλάς απλώς ρύζι, πατάτες, φασόλια, γάλα, κρέας. Στη σημερινή εποχή είναι καλύτερο να πουλάς προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έχεις ήδη αναδείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως για να επιτευχθεί το χτίσιμο του ελληνικού brandname σε διεθνές επίπεδο, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια: «Χρειαζόμαστε κατάλληλο σχεδιασμό και έρευνα για την παραγωγή του κάθε προϊόντος. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κρίκων στην αλυσίδα διατροφής από το χωράφι στο πιρούνι, δηλαδή τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, της διακίνησης, της μεταποίησης, της διανομής, της προώθησης εξαγωγών και της λιανικής πώλησης», υπογράμμισε ο βουλευτής. 

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

 

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέλυσε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο πρωτογενής τομέας για την ελληνική οικονομία. Ανέφερε πως «η σύγχρονη γεωργία μικρών χωρών, όπως της Ελλάδας, απαιτεί παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά», προσθέτοντας ότι «αυτά τα προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων, μοναδικών τροφίμων, ελκυστικών στον καταναλωτή, ικανών να βρουν θέση στην παγκόσμια αγορά». Κατόπιν της συζήτησης που ακολούθησε και των προτάσεων που κατατέθηκαν, το Επιμελητήριο θα κινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης του καταξιωμένου σερραϊκού ρυζιού και του βουβαλίσιου κρέατος, προκειμένου να αποκτήσουν νέα προστιθέμενη αξία.

Τα σερραϊκά προϊόντα κορυφαία σε διατροφική αξία - Ξεκινά η πιστοποίηση  ρυζιού και βουβαλίσιου κρέατος - Epiloges

Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του Επιμελητηρίου Σερρών αποτελείτο ως επί το πλείστον από αγρότες, κτηνοτρόφους, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αγροδιατροφικού τομέα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας Α. Μασλαρινός, Εμμανουήλ Παππά Δ. Νότας, Νέας Ζίχνης Π. Μπόζης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δ. Καρυπίδης και Δ. Μπαλαξής, οι Αντιδήμαρχοι Σερρών Κ. Δινάκης, Δ. Σιαμάγκας, Σ. Μισιρλής, Σ. Πάνου, Ι. Τουρτούρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θ. Δεδούσης (Δήμος Εμμανουήλ Παππά), Θ. Κούτλες (Δήμος Νέας Ζίχνης), Ε. Ζαπρίδης (Δήμος Σιντικής) κ.α, ο Πρόεδρος της ΚΡΙ-ΚΡΙ Π. Τσινάβος, οι επιχειρηματίες Γ. Κάντζας, Ν. Στασινός, Β. Καλαϊτζίδης, Ν. Μητρόπουλος  κ.α., οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών και των κτηνοτρόφων Ι. Χαρίσης, Ε. Σιδηροπούλου, Α. Διαμαντόπουλος, Σ. Νικητόπουλος, Γ. Κασάπογλου. κ.α, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σ. Κοτσαμπάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Χ. Τσιλιακούδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών της ΝΔ Θ. Καμπούρης, ο Προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ Σερρών Γ. Κούντιος και πολλοί άλλοι.


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Τζάστιν Μπίμπερ: Ανήσυχοι οι φαν του μετά τις δημοσιεύσεις όπου φαίνεται να έχει...

Ο τραγουδιστής ανέβασε μερικές selfies στις οποίες φαίνεται να κλαίει Ο Τζάστιν Μπίμπερ προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των θαυμαστών του, καθώς δημοσίευσε μια σειρά από selfies στις οποίες...

Ψινάκης εναντίον Συνατσάκη: Πρόστυχο αυτό που έκανε, με είπε βιαστή – Η απάντησή...

Ένταση στο χθεσινό J2US - Ο εκνευρισμός της Πηνελόπης Αναστασοπούλου για το #metoo και το... χαμόγελο του Ίαν Στρατή - Δείτε τα βίντεο Ένταση επικράτησε...

Η Κατερίνα Λιόλιου «άδειασε» δημόσια τον Ηλία Ψινάκη: Επιφυλάσσομαι για τη συμπεριφορά του

Η τραγουδίστρια διέψευσε ότι είχε συνεννοηθεί με τον μάνατζερ να της κατεβάσει το ρούχο στην τηλεόραση Η Κατερίνα Λιόλιου απάντησε δημόσια στον Hλία Ψινάκη για όσα είπε ο μάνατζερ...

«Δεν πείραξα το πρόσωπό μου»: Η καλλονή του σινεμά, Σοφία Λόρεν μεγαλώνει φυσικά...

«Δεν πείραξα το πρόσωπό μου»: Η καλλονή του σινεμά, Σοφία Λόρεν μεγαλώνει φυσικά και χωρίς επεμβάσεις Αποφάσισε να γεράσει φυσικά και να μην αλλάξει τίποτα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γέμισε κόσμο στις Σέρρες η παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” του Γιάννη Μαγκριώτη

Γέμισε κόσμο προχθές το βράδυ το Φουαγιέ  του Δημοτικού μας Θεάτρου στην παρουσίαση του βιβλίου ”ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ” ”Η πορεία της Ελλάδας και της...

Χρυσό Μετάλλιο Αξίας στην Ευαγγελία Νίκα από την Βαρβάρα Μητλιάγκα

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας του Δήμου Σερρών στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ευαγγελία Νίκα απένειμε η Δήμαρχος κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα ύστερα από...

Λάκης Γαβαλάς: «Στη φυλακή κατάλαβα ότι καλά κάνει και γράφει ‘άρρεν’ η ταυτότητά μου»

Η κάμερα της εκπομπής «Μega Καλημέρα» συνάντησε τον αγαπημένο σχεδιαστή μόδας, Λάκη Γαβαλά στην παρουσίαση του βιβλίου του στην Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο. Η κάμερα...

Συνέχισε να διαβάζεις