13/06/2024
34.3 C
Serres

«Καίει» την απλή αναλογική η κυβέρνηση: Εκλογές στις 9 Απριλίου!

Array

Το πιο πιθανό σενάριο των εκλογών θέλει τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις 9 Απριλίου και τις δεύτερες στο τέλος Μαΐου με το χρονοδιάγραμμα αυτό να επιτρέπει να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία πολύ πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις που αρχίζουν στις αρχές Ιουνίου, ενώ υπάρχει χρόνος και για τις διαδικασίες που υποχρεωτικά θα ακολουθηθούν μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. 

Συνεπώς μετά τις διερευνητικές εντολές που θα δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς, τη συγκρότηση της νέας Βουλής αμέσως θα έχουμε την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διενέργεια των δεύτερων εκλογών που σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση θα γίνει με την ενισχυμένη αναλογική, μιας και όλα τα υπόλοιπα σενάρια έχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. 

Πέντε παράμετροι δείχνουν εκλογές στις 9 Απρίλη: Κυριακή των Βαΐων οι εκλογές

Οι αρχές Απριλίου και πιθανότατα η 9η του μηνός, Κυριακή των Βαΐων, είναι η ημερομηνία που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον προκρίνεται ως η ιδανική για τη διενέργεια της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η πρώτη παράμετρος βέβαια είναι οι εκλογές στην Τουρκία και καθώς η εκλογολογία έγινε βασικό στοιχείο της πολιτικής καθημερινότητας, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι καθοριστικής σημασίας παράμετρος για τον χρόνο των εθνικών εκλογών ήταν και παραμένει η ένταση με την Τουρκία και η συνεχής απειλή μίας νέας κρίσης στο Αιγαίο ή και αλλού.

dei gaia e vima (1)
Nektar

Η ανησυχία αυτή οφείλεται στην ιδιομορφία της εκλογικής διαδικασίας και στο ορατό ενδεχόμενο μίας περιπλοκής, λόγω της απλής αναλογικής, η οποία δεν ευνοεί τον σχηματισμό κυβέρνησης και οδηγεί σχεδόν μοιραία σε μία δεύτερη αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Το διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων (περίπου 40 ημέρες) κατά το οποίο η Ελλάδα θα κυβερνάται από υπηρεσιακή και όχι πολιτική κυβέρνηση είναι η αιτία του προβληματισμού, υπό την ανησυχία μίας κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Δεύτερη παράμετρος είναι η Εκκλησία, μιας και από τη στιγμή κατά την οποία άρχισε να αναφέρεται η Κυριακή των Βαΐων ως πιθανή ημερομηνία εκλογών, διάφορα σενάρια άρχισαν να εξυφαίνονται ως προς τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της επιλογής. 


Τις τελευταίες ημέρες όμως έχει εκδηλωθεί παρασκηνιακώς μία αντίδραση εκ μέρους της Εκκλησίας για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η ενόχληση οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει ότι η χώρα θα βρίσκεται σε πολιτική αναστάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε και θα εξελιχθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, πιθανότατα σε κλίμα πολιτικής έντασης.

Τρίτη παράμετρος είναι το Ταμείο ανάκαμψης, μιας και για το 2023 προβλέπονται εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, με ορόσημα το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο.

Οι διαδικασίες ωστόσο προϋποθέτουν την αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και την ολοκλήρωση νομικών και τεχνικών διαδικασιών εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων, δίχως τις γνωστές και συνήθεις καθυστερήσεις οι οποίες διαμορφώνουν την ελληνική ιδιαιτερότητα.


Το στοιχείο αυτό είναι την ίδια στιγμή και παράγοντας προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η προεκλογική περίοδος μοιραία θα επιβραδύνει διαδικασίες, ενώ το διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ουσιαστικά «νεκρός» χρόνος και δεν θα ευνοεί την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα στις αποφάσεις.

Τέταρτη παράμετρος αποτελεί για την κυβέρνηση η ομαλή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, μιας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει περιγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ως εθνικός στόχος. 

Η επίτευξή του προϋποθέτει έναν συνδυασμό πολιτικής σταθερότητας, ρεαλιστικής προοπτικής και καλά οργανωμένων και προετοιμασμένων εκδόσεων (κυρίως εντόκων γραμματίων) εντός των προσεχών μηνών, τα οποία θα πρέπει να δικαιολογήσουν και να επιβεβαιώσουν την αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο προγραμματισμός των εκδόσεων για το 2023 είναι συμβατός με τη διενέργεια των πρώτων εκλογών στις αρχές του β΄ τριμήνου, με την προσδοκία και υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσουν σε μία άρση της πολιτικής εκκρεμότητας και σε μία επιβεβαίωση των προοπτικών της χώρας για την οριστική έξοδο από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. 

Πέμπτη παράμετρος είναι οι κάλπες στην Κύπρο, καθώς η προεδρική εκλογή στην Κύπρο , που θα γίνει στις 5 και στις 12 Φεβρουαρίου, είναι μια από τις παραμέτρους οι οποίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πότε θα στηθούν οι κάλπες στην Ελλάδα. 

Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανακοινώσει έως τις αρχές του επόμενου μήνα τις αποφάσεις του, θεωρείται πιθανό ότι θα οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό του σε αυτό το διάστημα, καθώς αναμένεται έπειτα από τις κυπριακές εκλογές ότι θα εκδηλώσει τις διαθέσεις του για τις εξελίξεις στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

O Γ.Γ Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας στο ΔΙΠΑΕ

Επίσκεψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), έπειτα από πρόσκληση του Πρύτανη Καθ. κ. Σταμάτη Αγγελόπουλου, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ομότιμος Καθηγητής...

Σερρών Θεολόγος: Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, ένα μεγαλειώδες πρότυπο χριστιανικής πίστεως!

Η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του ιατρού και ομολογητού, εορτάσθηκε, με λαμπρότητα και στην κατά Σέρρας Εκκλησία, με επίκεντρο...

Σοφία Μουτίδου: Είμαι χρόνια σε αγωγή, παίρνω αντικαταθλιπτικά

Διατροφή δεν κάνω για να γίνω όμορφη, αλλά για να πονάω λιγότερο πια, δήλωσε η κωμικός Η Σοφία Μουτίδου μίλησε για τα επαγγελματικά της, το...

Βόλος: 10χρονος έσωσε τη μητέρα του από τα χέρια του νταή πατέρα

Ο 33χρονος απειλούσε ότι θα τραβήξει τη σκανδάλη αν η γυναίκα καλέσει τις Αρχές, με το παιδί να επεμβαίνει και να καλεί την Αστυνομία Μπροστά...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ινδονησία: Πύθωνας 5 μέτρων καταβρόχθισε ολόκληρη γυναίκα

Η 45χρονη Φαρίντα αγνοείτο από το βράδυ της Πέμπτης ώσπου ντόπιοι ξεκοιλίασαν το φίδι. Μια αγνοούμενη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο στην Ινδονησία αφού την έφαγε...

Οι Coldplay καλούν τους Έλληνες να συμμετέχουν στο βιντεοκλίπ που θα γυρίσουν στο Ηρώδειο

To μήνυμα στο Instagram Οι Coldplay καλούν, μέσω μηνύματος στο Instagram, όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο βιντεοκλίπ που θα πραγματοποιήσουν στο Ηρώδειο. To δημοφιλές συγκρότημα ολοκλήρωσε...

Σελίν Ντιόν: Είχα σπασμένα πλευρά – «Eίναι σαν κάποιος να σε στραγγαλίζει» λέει για την ασθένειά της

Αποκαλυπτική η Σελίν Ντιόν στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη διάγνωση με το σύνδρομο του δύσκαμπτου ατόμου. Συγκλονιστικές οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτει η Σελίν...

Συνέχισε να διαβάζεις