28/02/2024
15.4 C
Serres

Στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας Ανταμοιβές και αντικίνητρα

Ανταμοιβές και αντικίνητρα σε όσους δεν συμμορφωθούν με τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας ενεργοποιεί η κυβέρνηση στην «επιχείρηση» νοικοκυρέματος του δημοσίου τομέα και καταπολέμησης της ενεργειακής σπατάλης, που πέρσι κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό 700 εκατομμύρια ευρώ.

Τα όποια μέτρα θα επεκταθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με στοχευμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ και θα συνοδευτούν με συστάσεις και συμβουλές για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες αλλά και «σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: εξοικονόμηση ξεκινά από το δημόσιο

Η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση κατά 22% της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι (14% ήταν τον Ιούνιο του 2022) ενώ τον ίδιο μήνα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 13%.

Και φυσικά ο κόσμος έχει καταλάβει ότι ένας τρόπος για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας που δεν χρειαζόμαστε και αυτό πρέπει να συνεχιστεί και τους χειμερινούς μήνες που η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά 15% (

Οι προτεραιότητες για την μείωση στο δημόσιο τομέα

Ο πρώτος και άμεσος στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση στο δημόσιο τομέα, ο οποίος μπαίνει υπό στενή παρακολούθηση ανά τρίμηνο, είναι η μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον επόμενο χρόνο, με στόχο να φτάσει το 30% έως το 2030. 

Όπως δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει ξεκινήσει να λειτουργεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του Δημοσίου ανά λογαριασμό, μέσω της οποίας θα γίνει η ταύτιση με πρόσωπα και υπευθύνους ανά οργανισμό ώστε να παρακολουθείτε τι επιτυγχάνεται σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους που σήμερα υπολογίζεται λόγω της τιμής του φυσικού αερίου (240 ευρώ/MWh) 12 με 14 φορές πάνω από ό,τι ίσχυε προ κρίσης που σε αναλογία βενζίνης αντιστοιχεί με 10 ευρώ/λίτρο.
Αυστηρές κυρώσεις για τους ανυπάκουους
Με βάση το «ποινολόγιο» των μέτρων που εξειδίκευσε ο αναπληρωτής υπουργός και που συμφωνήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση ενεργειακής εξοικονόμησης δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.

Επιπλέον, η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. 

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι ο οδοφωτισμός είναι ανταποδοτικό τέλος και επομένως αν οι ΟΤΑ πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν από μόνοι τους, ας το κάνουν. 

Διαφορετικά, όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύεται το ενεργειακό κόστους για το β΄ εξάμηνο του έτους καθώς ήδη έχουν δαπανηθεί 90 έως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες έχει εφαρμοστεί ένα σύστημα μπόνους για διοίκηση και υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Στα κριτήρια της επιβράβευσης θα προστεθεί και η μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος. Όπως ανακοινώθηκε, όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα ενισχυθούν κατά 5% επιπλέον στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών.

Στο πλαίσιο της συστηματοποίησης των μέτρων θα δημιουργηθούν ομάδες με ενεργειακούς αναλυτές που θα υποβοηθήσουν τους υπεύθυνους φορέων και τους εργαζόμενους και με πιλοτικούς ελέγχους σε κτίρια και πρόσθετα μέτρα θα πιάσουν τους στόχους της ενεργειακής εξοικονόμησης. 


«Φέτος βιώνουμε μια διαφορετική κατάσταση λόγω της έντασης της ενεργειακής κρίσης και ζητάμε για αυτό την συμβολή των πολιτών» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που ζητούνται από το δημόσιο δεν είναι εξωπραγματικά και δεδομένων των περιστάσεων οφείλουν όλοι να πειθαρχήσουν. Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς όταν ξοδεύουμε ενέργεια καθώς πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια της σπατάλης όταν κοστίζει τόσο ακριβά η ηλεκτρική ενέργεια.


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μάγκυ Χαραλαμπίδου: «Το δυνατό μου σημείο είναι οι γάμπες μου και τα δάχτυλα...

«Ο κόσμος όμως λέει άλλα και θα συμφωνήσω βέβαια», λέει η Μάγκυ Χαραλαμπίδου. Για το χρόνο που περνάει, αλλά και για το «δυνατό» σημείο του...

Τα απροσδόκητα οφέλη που έχουν τα ψηλοτάκουνα στην υγεία

Και όμως, τα τακούνια όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα στα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, αλλά βοηθούν τους μυς και του τένοντες να ενδυναμώσουν. Σε...

Ελίζαμπεθ Ελέτσι: «Μου αρέσει που είμαι δούλα και κυρά»

«Γιατί λένε όλοι ότι είμαι έγκυος; Τόσο πολύ πάχυνα; Ειλικρινά, δεν είμαι έγκυος», είπε η Ελίζαμπεθ Ελέτσι. Την Ελίζαμπεθ Ελέτσι συνάντησαν, σε βραδινή της έξοδο,...

Ελβετία: 30.000 εργαζόμενοι στον δήμο της Ζυρίχης έλαβαν διπλάσιο μισθό λόγω τεχνικού λάθους

Η τράπεζα που διαχειρίζεται τη μισθοδοσία τους ζήτησε συγγνώμη - Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τον επιπλέον μισθό που τους καταβλήθηκε Οι εργαζόμενοι στον...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Λευτέρης Αυγενάκης: Είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας

Αποφασισμένος να συνεχίσει να την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας, δήλωσε ο...

Παράλυτος άνδρας περπατά ξανά χάρη σε εμφύτευμα που συνδέει εγκέφαλο με νωτιαίο μυελό

Μόλις πριν από μερικές ώρες έγινε γνωστό ότι η FDA άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές των νευρωνικών εμφυτευμάτων της Neuralink σε...

Το χειροκρότημα στους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών!

Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, οι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι ξέρουν τι θα πει συνεργασία. "Ήρθαμε Σέρρες στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών" αναφέρει ο Ηθοποιός Ηρακλής Τζαφέτας για την παράσταση «Ο ΚΥΡΙΟΣ Χ» που δόθηκε στη...

Συνέχισε να διαβάζεις