05/05/2024
13.2 C
Serres

Έλληνες μαθητές παρήγαγαν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια που πωλείται 3.200 ευρώ το κιλό

Array

Έλληνες μαθητές παρήγαγαν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια που πωλείται 3.200 ευρώ το κιλό

Την παραγωγή λευκού χαβιαριού από…σαλιγκάρια πέτυχαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 30 μαθητές ηλικίας 15-18 χρόνων του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής

και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College,

και μέχρι τον Ιούνιο, στόχος είναι, γυάλινα δοχεία των 30 γραμμαρίων,

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

να είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Βαγγέλης Βέργος,

λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια παράγεται σε μικρές ποσότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο στις χώρες Βρετανία,


Γαλλία και Ιταλία και η αξία του ανέρχεται στα 3.200 ευρώ/κιλό,

ενώ το γυάλινο δοχείο των 30 γραμμαρίων αναμένεται να πωλείται στην τιμή των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο,

η σύλληψη της ιδέας για την παραγωγή του λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια στη σχολή έγινε προ διετίας και παρόλο που στην πράξη αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα “αφού δεν υπάρχει πληροφόρηση


και κανείς δεν θέλησε να μοιραστεί την ενημέρωση που έχει με τους μαθητές της σχολής”,

σήμερα η παραγωγή ξεπερνά τα 550 γραμμάρια.

Οι 30 μαθητές υπό την καθοδήγηση και στήριξη του καθηγητή Πέτρου Ευαγγέλου,

ο οποίος και είναι απόφοιτος της σχολής,

ξεκίνησαν την κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού, με σκοπό την παραγωγή

και προπάχυνση γόνου και με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.

Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima,

έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινη κατασκευή με ελεγχόμενη θερμοκρασία,

σχετική υγρασία και φωτισμό, “την οποία και έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές με βήματα αργά, αλλά σταθερά

και με το αποτέλεσμα να είναι θετικό” επισήμανε ο κ . Βέργος.

Οι γεννήτορες αυτού του είδους, γεννούν κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο,

περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων.

Στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης,

η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College,

έχει ξεκινήσει έρευνα για την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν φυλακές

Εντελώς διαφορετική η έννοια του σωφρονισμού στην Αρχαία Ελλάδα σε σχέση με σήμερα Οι πρόγονοι μας δεν φυλάκιζαν τους εγκληματίες. Είτε τους έβαζαν πρόστιμο, είτε...

Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν...

Είμαι πεντάρφανος και είμαι μόνος μου, πρόσθεσε ο ηθοποιός Ο Γιάννης Βογιατζής μίλησε για την πορεία του στην υποκριτική, αλλά και την αδυναμία που είχε...

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός...

Τούρκος ηθοποιός αγόρασε το σχολείο στο οποίο φοίτησε και το… κατεδάφισε για να...

«Πάντα με έδερναν» Μια κίνηση που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό έκανε ο Τούρκος ηθοποιός Τσαγκλάρ Ερτουγκρούλ, ο οποίος όχι μόνο αγόρασε το...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Άννα Βίσση: Τραγούδησε σε σούπερ μάρκετ στη Σκύρο – Έμειναν άφωνοι πελάτες και προσωπικό

Στη Σκύρο βρίσκεται η αγαπημένη τραγουδίστρια και βρήκε ευκαιρία να κάνει ένα φανταστικό Tik Tok μέσα από το μίνι μάρκετ που μπήκε να κάνει...

Σνικ: «Δεν έχω τελειώσει το λύκειο αλλά είμαι διαβασμένος. Τελείωσα το σχολείο του δρόμου»

Ο δημοφιλής τράπερ μίλησε στην τελευταία του συνέντευξη για τη ζωή στην Αγγλία, το…ωράριο της δουλειάς του, την προσωπική ζωή και τις προσψπικές του...

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας...

Συνέχισε να διαβάζεις