27/02/2024
12 C
Serres

Ενεργειακή αυτονομία ζητά για τους δήμους η ΚΕΔΕ

Αν το ζητούμενο είναι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και η αυτονομία των ελληνικών πόλεων, τότε είναι ανάγκη να αλλάξουμε το ενεργειακό ισοζύγιο των πόλεών μας και να τις καταστήσουμε ενεργειακά αυτάρκεις, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και αυτό γιατί κυρίαρχο ζητούμενο πλέον δεν αποτελεί μόνο η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και της αυτονομίας των ελληνικών πόλεων, αλλά και η προώθηση αντίστοιχων πολιτικών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Στόχος η ενεργειακή αυτονομία κάθε Δήμου

Το μέλλον όλων των δήμων πρέπει να είναι η ενεργειακή τους επάρκεια που θα επιτευχθεί με αντίστοιχα ευρωπαικά προγράμματα, αλλά και αντίστοιχες πολιτικές στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, έτσι ώστε να έχουμε δήμους κλιματικής ουδετερότητας και αυτονομίας

Αυτά τόνισε κατά την διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Παπαστεργίου ενώ απάντησε και στο ερώτημα «ποια μαγική λύση ονειρεύεται για την πόλη του» 

«Νομίζω ότι θα ήθελα να άλλαζα το ενεργειακό ισοζύγιο των πόλεών μας. Θα ήθελα να φτάσουμε σε ένα μοντέλο ενεργειακά ουδέτερων Δήμων. Δεν είναι εύκολο, παρόλα αυτά θα ήθελα ο κάθε δήμος να είναι ενεργειακά αυτόνομος και να μη χρειάζεται να παράγουμε ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, όπως βέβαια και το τι θα κάνουμε για τις πολιτικές πρόνοιας. 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βάλλεται περισσότερο λόγω της ενεργειακής κρίσης και σε αυτό το επίπεδο οι Δήμοι έχουν ευθύνη. Άρα όντως η ολιστική προσέγγιση που θα πρέπει να έχουμε είναι απαραίτητη και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των Δήμων».


Ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας επίσης για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία τόνισε ότι στο θέμα της ανακύκλωσης πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, παρότι από το 2017 και μετά και ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια, έγιναν πολλά βήματα μπροστά και πλέον πάρα πολλές μονάδες βρήκαν το δρόμο τους με διάφορους τρόπους και χρηματοδοτήσεις.

Ωστόσο σημείωσε ότι από τη στιγμή που σχεδιάζονται μέχρι να ωριμάσουν τα έργα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει, οι στόχοι έχουν διαφοροποιηθεί.
«Άρα, είπε, θα πρέπει από την επόμενη ημέρα της υπογραφής και αφού θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα πρώτα έργα, να επικαιροποιήσουμε τις μελέτες έτσι ώστε οι μονάδες πλέον πιο συμβατές».

Το δεύτερο ζήτημα είναι πως «να επιμείνουμε να ανακυκλώνουμε στην πηγή. Είναι τρελό σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, με την γεωμορφολογία που έχει, στα νησιά για παράδειγμα, τα σκουπίδια να ταξιδεύουν από νησί σε νησί και ακόμα χειρότερα στην ενδοχώρα σε μεγάλες ποσότητες, ενώ θα μπορούμε τοπικά και κυκλικά να τα διαχειριζόμαστε».

Τρίτο και εξίσου σοβαρό ζήτημα, είπε είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής στην ανακύκλωση, που φτάνει το 45% ήτοι 22 εκ. ευρώ κατ΄ έτος. 

Ποσό που δεν εισπράττει η ΕΕΑΑ και άρα δεν μετατρέπεται σε εξοπλισμός για στους Δήμους, προκειμένου να προχωρήσει η ανακύκλωση όσο θα έπρεπε.

Μιλώντας ο κ. Παπαστεργίου στο δεύτερο πάνελ με θέμα συζήτησης την οικοδόμηση της αστικής ανθεκτικότητας, ενσωματώνοντας το κλίμα και τους κινδύνους στην αστική ανάπτυξη υπογράμμισε ότι οι ελληνικές πόλεις πρέπει να κάνουν μια μεγάλη μετάβαση, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας τους.

«Άρα, είπε, θα πρέπει να ανοίξουμε τον ορίζοντά μας, να κάνουμε πραγματικά σκέψεις και πολιτικές μακράς πνοής, γιατί πρέπει να έχουμε άποψη για όλο το εύρος της ζωής των πολιτών μας όπως πχ. για την υγεία και ευεξία τους. Αλλά και για την ενέργεια και το περιβάλλον. 


Αυτή η πολύ βίαιη ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύει το τι δεν έγινε τόσο καιρό προκειμένου να πάψουμε να είμαστε δεσμευμένοι από τα ορυκτά καύσιμα. 

Το τι θα κάνουμε για πολιτικές πρόνοιας. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βάλλεται περισσότερο λόγω της ενεργειακής κρίσης και σε αυτό το επίπεδο οι Δήμοι έχουν ευθύνη. Άρα όντως η ολιστική προσέγγιση που θα πρέπει να έχουμε είναι απαραίτητη και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των Δήμων».

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο...

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ σας προσκαλούν στην εκδήλωση που σννδιοργανώνουν την Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα...

Την 1η δράση από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε ο Τζιτζικώστας στο Επιμελητήριο Σερρών

Στους φορείς και τις επιχειρήσεις των Σερρών παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,...

Δήμος Σερρών: Σε Κεραμεώς, Παπαστεργίου, Μενδώνη και Λιβάνιο η Βαρβάρα Μητλιάγκα

Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις επαφές της, στο πιο υψηλό επίπεδο, με κυβερνητικά στελέχη η δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα.  Τις προηγούμενες μέρες η κ. Μητλιάγκα...

Mary Poppins: Παρακολούθηση μόνο με γονική συναίνεση στο εξής

Αλλαγή στο σήματα καταλληλότητας Αυξήθηκε το κατώτατο όριο ηλικίας των θεατών που επιτρέπεται να δουν την ταινία της Mary Poppins στη Βρετανία. Σύμφωνα με την αρμόδια...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ξέσπασε ο Στάθης Αγγελόπουλος: «Ήμαρτον! Όλη μέρα ασχολούμαστε με τους γκeι»

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» έκανε ο Στάθης Αγγελόπουλος Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» έκανε ο Στάθης Αγγελόπουλος. Ο λαϊκός τραγουδιστής...

Σάλoς με μητέρα 4 παιδιών: «Κοιμάμαι με άλλους άντρες όταν ο στρατιωτικός σύζυγος λείπει στη δουλειά, για να ανανεώσουμε τον γάμο μας»

Σε κάθε σχέση, η φάση του μήνα του μέλιτος αναμένεται να είναι προσωρινή, ενώ η δυναμική της σχέσης, ειδικά στον τομέα της ερωτικής συνεύρεσης,...

Βιβλιοπαρουσίαση την Πέμπτη στο Public

Το Public Σερρών και οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του πολυαναμενόμενου νέου βιβλίου του Στέφανου Αλεξιάδη «ΟΙΜΩΓΗ». Μετά τις πολύ πετυχημένες παρουσιάσεις σε...

Συνέχισε να διαβάζεις