16/04/2024
20.4 C
Serres

Συναγερμός για την έξαρση κοκκύτη και στρεπτόκοκκου – Τι λένε οι ειδικοί για τη θωράκιση και τον εμβολιασμό

Array

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής συστήνει στις έγκυες να εμβολιάζονται στον τρίτο τρίμηνο της κύησης για τον κοκκύτη – Πώς σχολιάζει τη ραγδαία εξάπλωση του στρεπτόκοκκου

«Ίσως πρέπει όλοι οι ενήλικες να ξαναδούμε το θέμα του εμβολιασμού και ιδιαίτερα οι έγκυες» τόνισε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, με αφορμή την έξαρση κοκκύτη και στην Ελλάδα.

Εξήγησε πως οι έγκυες, είναι πρωτόκολλο, είναι σύσταση, είναι οδηγία να εμβολιάζονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, κάτι το οποίο δεν εφαρμόζεται καθολικά. «Είναι ένα νόσημα που προλαμβάνεται.

Κάθε δέκα χρόνια, επτά με δέκα χρόνια, όπου μειώνονται, τελειώνουν τα αντισώματα από τον προηγούμενο εμβολιασμό, πρέπει όλοι να εμβολιάζονται για τον κοκκύτη».

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα ραγδαίας εξάπλωσης του στρεπτόκοκκου, η κ. Παρδάλη είπε: «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ο στρεπτόκοκκος θα έχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση από εδώ και πέρα, καθώς το τέλος του χειμώνα και η άνοιξη είναι οι εποχές που ανέκαθεν υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά. Άρα τι θα λύσουμε όταν και τους επόμενους τρεις μήνες θα έχουμε περιστατικά.

procredit bank serres epimelitirio

Θα απολυμαίνεται κάθε τρεις και λίγο το σχολείο; Όταν ένα παιδί έχει κάποιο σύμπτωμα και αυτό σημαίνει να έχει πονόλαιμο, να έχει δυσκαταποσία, να έχει πυρετό, εξάνθημα, μιλάμε με τον γιατρό μας. Εξετάζεται και αν κρίνει ότι πρέπει ακόμη και να γίνει Strep-Test».

Πρόσθεσε πως, «υπάρχει μια κατάχρηση αντιβιώσεων, άνευ λόγου. Δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα το να βρούμε ένα Strep-Test. Ένα παιδί το οποίο δεν νοσεί, δηλαδή είναι θετικό στο Strep-Test, αλλά δεν νοσεί, δεν έχει κίνδυνο».

Τόνισε πως πρέπει να μιλήσουμε «για τον κοκκύτη, που είναι ένα θέμα αρκετά καινούργιο και για το οποίο όντως προβληματίζομαι προσωπικά γιατί στο λίγο διάστημα που ανακοινώθηκαν αυτά τα περιστατικά είναι μάλλον πολλά και έχουμε και ένα θάνατο ενός βρέφους».


«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με κάποιες ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα βρέφη. Τα οποία βρέφη όταν γεννιούνται δεν έχουν αντισώματα. Τα αντισώματα του κοκκύτη, σε αντίθεση με άλλα αντισώματα, δεν μεταφέρονται εύκολα από τον πλακούντα στο μωρό.

Οπότε αυτό το μωρό μέχρι να γίνει 2, 4, 6 μηνών που θα αρχίσει να κάνει τα δικά του εμβόλια και να αποκτά αντισώματα, είναι εκτεθειμένο και θα το μεταφέρει το περιβάλλον. Θα το μεταφέρουν οι ανεμβολίαστοι γονείς, οι οποίοι ενδεχομένως θα το έχουν και συμπτωματικά, χωρίς να το ξέρουν» πρόσθεσε.

Τα σοβαρά συμπτώματα στρεπτόκοκκου:

-Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα.
-Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή, αντίθετα, διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση.


-Είναι σημεία – καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Κοκκύτης: Η μετάδοση και η προφύλαξη 

Όπως είχε, πριν από λίγες ημέρες, εξηγήσει μιλώντας στο ραφιόωνο της ΕΡΤ ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, Δημήτρης Φούσκας, ο κοκκύτης είναι ένα νόσημα το οποίο υπήρχε από παλιά, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πάλι γιατί κάποιοι δεν κάνουν τα εμβόλια που έπρεπε να κάνουν,

όπως επίσης και γιατί τελειώνει η ανοσία μετά την ηλικία των 40 περίπου και μπορεί να κολλήσει κανείς και να μεταδώσει το μικρό σε παιδιά μικρά, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

«Χάσαμε ένα μωράκι αυτές τις μέρες. Πριν από δύο, τρία χρόνια, δίδυμα από τη Μυτιλήνη είχαν προσβληθεί από κοκκύτη και πέθανε το ένα. Είναι τραγικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ποιοι κινδυνεύουν

Σύμφωνα με τον κ. Φούσκα οι ενήλικες δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ όσο κινδυνεύει ένα παιδί καθώς, όπως εξήγησε, δεν γίνεται σωστά ο εμβολιασμός – ο βασικός εμβολιασμός ξεκινά στην ηλικία των 2 μηνών και ολοκληρώνεται στα 12 έτη, ενώ ύστερα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια.

«Δηλαδή, το παιδί κάνει το εμβόλιο του στα 12 και μετά πρέπει όλοι μας να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο το τριπλό κάθε δέκα χρόνια. Ε, δεν το κάνουμε. Δηλαδή στα 22, στα 32, στα 42.

Με αποτέλεσμα κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιό του στα 22 και σταμάτησε, μετά τα 40 πέφτει η ανοσία, δεν προστατεύεται, κολλάει κοκκύτη και μπορεί αυτός να έχει ένα βήχα ενοχλητικό που δεν τον πειράζει αλλά αυτός μεταδίδει στα μικρά παιδιά» εξήγησε ο κ. Φούσκας

Πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Φούσκας, ο κοκκύτης είναι ένα μικρόβιο το οποίο μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δηλαδή από την αναπνευστική οδό, κολλάει όταν κάποιος βήξει πάνω σε κάποιον άλλον ή από τις εκκρίσεις στα χέρια.

Είναι ένα μικρόβιο λοιπόν, το οποίο μπαίνει στον οργανισμό και βγάζει κάποιες τοξίνες, τέσσερις, πέντε που προκαλούν τις βλάβες κυρίως από το αναπνευστικό.

«Το αναπνευστικό επηρεάζεται πάρα πολύ και είναι χαρακτηριστικός ο βήχας του κοκκύτη, που βήχεις κατά περιόδους κατά ώσεις, βήχεις, βήχεις, συνεχώς αυξάνεται και ξαφνικά σταματάς και κάνεις άπνοια. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Καταλαβαίνετε ότι ένα παιδάκι, αυτό όταν το κάνει, μπορεί εύκολα να πάθει και καρδιακή ανακοπή. Επίσης αυτό μπορεί να προκαλέσει και δευτεροπαθείς βλάβες, όπως είναι η πνευμονία. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, να κάνει μια μυοκαρδίτιδα» επισήμανε.

Το εμβόλιο του κοκκύτη είναι ενσωματωμένο με τα υπόλοιπα εμβόλια, στο εξαπλό που καλύπτει και διφθερίτιδα, τέτανο, πολυομελίτιδα κλπ, και γίνεται σε παιδί 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 18 μηνών, 4 ετών και στα 12. Αυτό είναι ένας πλήρης εμβολιασμός που προστατεύει και μετά κάθε δέκα χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνεται.

«Επειδή είναι μικρόβιο το οποίο αφήνει τις τοξίνες, δεν υπάρχει θεραπεία. Κάποιος που έχει κοκκύτη αντιμετωπίζεται με χορήγηση κάποιων αντιβιοτικών και εισπνεόμενων» προσέθεσε ο κ. Φούσκας.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως το εμβόλιο που περιλαμβάνει τον κοκκύτη ανήκει στο πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού και χορηγείται δωρεάν αφού ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός και είναι πολύ χρήσιμο καθώς περιλαμβάνει και τον τέτανο.

Καρκίνος: 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παγκοσμίως – Οι 4 πιο συχνοί τύποι

Τέσσερα σημάδια που μαρτυρούν ότι πρέπει να φτιάξουμε τη σχέση μας με το φαγητό από την αρχή

Ομόφωνα απόφαση για νέο αρχαιολογικό μουσείο στις Σέρρες

Πηγή:protothema

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Άλλο ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Σερρών και ΔΙΠΑΕ

Το Νοέμβριο του 2021 ο τότε δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο τότε Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κος Αθανάσιος Καϊσης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με 14 σημεία...

Κλινικό Φροντιστήριο για επαγγελματίες υγείας τη Παρασκευή από την ΤΟΜΥ στην αίθουσα της...

Η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Σερρών σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νοσηλευτών ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.- Π.Φ.Υ.-Ε.Σ.Υ διοργανώνουν κλινικό φροντιστήριο σε επαγγελματίες υγείας με θέμα: «Αναζητώντας...

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας-Ένας περίπατος στο ποιητικό έργο του Ευάγγελου Ασπιώτη

Το Μάθημα  27ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής...

Θανάσης Μαλλιαράς: Το Επιμελητήριο στοχεύει σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους

Τη διάθεση για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια, επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών με τους Δημάρχους Εμμανουήλ Παππά...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νέα πρωτοβουλία της Google για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ελλάδα

Η Google ανακοινώνει τη νέα πρωτοβουλία της αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα (AI Skilling Initiative in Greece), με στόχο...

Δημήτρης Παπανώτας για Νόνη Δούνια: «Πολύ ωραίο να είσαι καλό μοντέλο, πολιτική άποψη έχεις;»

“Πολύ καλός ποδοσφαιριστής ο ένας, πολύ καλό μοντέλο η άλλη, τα θέματα τα γνωρίζουν; Εκεί δεν πάμε να κάνουμε τουρισμό”. Στον καναπέ του «Χαμογέλα και...

Ελένη Προκοπίου: Βλέπω τον εαυτό μου στις ταινίες και ρωτάω την εγγονή μου, εγώ είμαι αυτή;

«Μου αρέσει να βλέπω το Survivor και φωνάζω στα αγωνίσματα» πρόσθεσε η ηθοποιός Με σπουδαίο ταλέντο στο χορό, πηγαίες υποκριτικές δυνατότητες αλλά και εξωτική ομορφιά,...

Συνέχισε να διαβάζεις