25/07/2024
30.4 C
Serres

Ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος δικάστηκε και καταδικάστηκε!

Καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τόσο ο Μητροπολίτης όσο και ο Πρωτοσύγγελος της Επισκοπής Ζιχνών και Νευροκοπίου, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από τον Ι.Ν. του Τιμίου Προδρόμου της Αγγίστας.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν τελεσίδικα για το αδίκημα της υπεξαίρεσης των μνημείων, με ποινή φυλακίσεως 2,5 ετών έκαστος, αλλά και με 3ετή αναστολή της ποινής.

Συνεπώς ο αγώνας των κατοίκων του χωριού της Αγγίστας, όπως επίσης και όλων των μελών της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Η χώρα της Αγγίστας ” για την εύρεση των υπαιτίων και την επιστροφή των μνημείων στο χωριό τους δικαιώθηκε.

Ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος Δικάστηκε και καταδικάστηκε

mitropolitis zihnon nevrokopiou ierotheos serres elefthero vima4 11zon

Δικάστηκε και καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η υπόθεση της υπεξαίρεσης των μνημείων (κειμήλια και παλαίτυπων βιβλίων) ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από τον Ι.Ν. του Τιμίου Προδρόμου της Αγγίστας.

paralies

Και το μόνο που απομένει σήμερα να είναι η ταυτοποίηση των μνημείων αυτών και η επιστροφή στην Αγγίστα και στον Ι.Ν. του Τιμίου Προδρόμου Αγγίστας.

Κι ας ισχυρίστηκαν και πάλι οι κατηγορούμενοι πως βρέθηκαν εντελώς τυχαία έξω από την είσοδο των γραφείων της Μητροπόλεως, μιας και ακόμη και σήμερα φυλάσσονται στο Α.Τ. Νέας Ζίχνης.

Να σημειώσουμε πως τα κειμήλια της εκκλησίας είχαν εξαφανιστεί πριν από χρόνια και μετά από προσπάθειες , η υπόθεση οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη , με αποτέλεσμα πρωτόδικα να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τόσο ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και ο πρωτοσύγκελλός του.


8 5

Λίγες μέρες πριν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο όμως, ακριβώς έξω από την Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου, βρέθηκαν τα ιερά κειμήλια, σαν από «θαύμα» !

Με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να ζητήσουν και να πάρουν αναβολή για την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 25 Σεπτεμβρίου, για να τρέχει τόσο η εισαγγελία, όσο και η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων Σερρών, όχι μόνο για να πιστοποιήσουν , αλλά και να αξιολογήσουν τα ευρήματα και φυσικά οι κατηγορούμενοι να αναζητούν την απαλλαγή τους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως πρόκειται για ιερά κειμήλια που απομακρύνθηκαν από την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, στο χωριό της Αγγίστας του Δήμου Νέας Ζίχνης και στην συνέχεια αγνοούνταν η τύχη τους.

Μόνο που τα κειμήλια απομακρύνθηκαν από το ναό με πρόφαση τη συντήρηση και την επισκευή τους, από τη Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου και ουδέποτε επιστράφηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις.


tsiliakoudis karpouchtsis

Σημειώνουμε πως πρωτόδικα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, για «υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και ο πρωτοσύγκελλός του, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και άσκησαν έφεση.

Εμείς ως εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» των Σερρών, αναδείξαμε το γεγονός όπως οφείλαμε, καθώς ήταν γνωστά σε εμάς τα εν λόγω αντικείμενα, μιας και είχαν καταγραφεί και φωτογραφηθεί από ένα κάτοικο της Αγγίστας, για την μελέτη ενός μεταπτυχιακού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τόσο την κατοχή, όσο και την διαχρονική παρουσία τους.

Πρόκειται για έναν σταυρό ευλογίας, έναν δίσκο προσκομιδής, ένα αγιοπότηρο, ένα αρτοφόριο, μια λαβίδα, μία λόγχη, έναν σταυρό αγιασμού και ένα Μηνιαίον, που χρονολογούνται πριν από το 1830.

avramakis tsipras 11zon 3

Κατά της Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου, κινήθηκαν οι κάτοικοι της Αγγίστας, που ζήτησαν να επιστραφούν τα γνήσια κειμήλια στην εκκλησία του χωριού, τα οποία αντικαταστάθηκαν με νεότερα

Βέβαια τόσο ο Μητροπολίτης όσο και ο πρωτοσύγκελος, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τελεσίδικα με 2.5 χρόνια φυλάκιση, με την έδρα να αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου τους.

keimilia aggista katadikastike mitropolitis zihnon nevrokopiou ierotheos 11zon

Σημειώνουμε πως στην δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες για την εταιρεία της Αγγίστας ο κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου, Καρδιοχειρουργός και σήμερα νομικός του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο κ. Βασίλειος Κουτάλης, ο κ. Παναγιώτης Μαρλάς, ο κ. Χρήστος Τσερβένης, ο κ. Γεώργιος Σαμαράς και ο κ. Δημήτριος Τσιντάρης.

Θαύμα – Βρέθηκαν τα κειμήλια της Αγγίστας!

4 χρόνια φυλάκιση στον Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόνυμο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων!

Δήμος Σερρών: Υπεγράφη η σύμβαση για τη Συντήρηση οδικού δικτύου 2022-2023

Ο Χρυσάφης, η Μητλιάγκα και το Δημοτικό γήπεδο Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο πλανήτης «φλέγεται» – Η κλιματική αλλαγή απειλή για τον πλανήτη

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ...

Γιάννης Μυλόπουλος: Προτάσεις για την «πράσινη» μετάβαση, με σεβασμό στο κλίμα

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” θα καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την αίτηση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά του Δήμου...

Γιάννης Μανιάτης: Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες

Το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ένωσης τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας...

Έλενα Τούσκα: Το προσωρινό κλείσιμο των σχολικών μονάδων, να μην γίνει “λουκέτο”

Ανακοίνωση για τη σχολική στέγη με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο σχολείων των Σερρών από την Έλενα Τούσκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών. Τα τελευταία χρόνια,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Κέλυ Βαλταδώρου : Ερώτησεις για τη διαχείριση του νερού της λίμνης Κερκίνης

Το ζήτημα της ορθής και κυρίως αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού της λίμνης Κερκίνης, του βασικού υδροταμιευτήρα της Π.Ε. Σερρών, θέτει με ερώτησή της προς...

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξανά πρόεδρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Φαίνεται πως η όποιες παρασκηνιακές διεργασίες επικράτησαν, όπως και οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών, με αποτέλεσμα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ακόμα πενταετία,...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η παράταση και οι τροποποιητικές δηλώσεις

Περιθώριο μιας εβδομάδας έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2023, κάτι που ενδέχεται να...

Συνέχισε να διαβάζεις