03/05/2024
20.9 C
Serres

8 αγαπημένα φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνουμε, υπάρχει κίνδυνος μέχρι και για δηλητηρίαση

Array

Τα φαγητά που περισσεύουν δεν πρέπει να τα πετάμε, ωστόσο, υπάρχουν κάποια που δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν, είτε γιατί χάνουν τη θρεπτική αξία που έχουν , είτε γιατί μπορεί να μας δηλητηριάσουν.

Ποια φαγητά δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν και για ποιο λόγο

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Όταν ξαναζεσταίνεται αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών αυτών, διασπώνται με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει κίνδυνος δυσάρεστων στομαχικών διαταραχών. Επιπλέον το κοτόπουλο χάνει τη θρεπτική αξία. Ο ιδανικότερος τρόπος να το φάμε την επόμενη μέρα είναι κρύο, μέσα σε μια σαλάτα ή σε σάντουιτς. Εάν επιμένουμε να το ζεστάνουμε, αυτό πρέπει να το κάνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα, προκειμένου να είναι σίγουρο ότι ζεστάθηκαν εξίσου όλα του τα μέρη.

Σπανάκι

Όπως τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το σπανάκι, είναι πλούσιο σε σίδηρο και νιτρικά άλατα. Τα νιτρικά άλατα αν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται σε νιτρώδη και σε άλλες ουσίες (νιτροζαμίνες), οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνες. Αν και έρευνες δείχνουν πως τα λαχανικά αυτά δεν επηρεάζονται από τους φούρνους μικροκυμάτων, καλύτερα να αποφεύγουμε να τα ξαναζεστάνουμε σε αυτούς.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη και συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, τα οποία όμως όταν ξαναζεσταθούν γίνονται τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, επιβαρύνοντας σημαντικά το πεπτικό σύστημα.

Μανιτάρια

Καλό είναι τα μανιτάρια να τα καταναλώνουμε την ίδια μέρα που τα μαγειρέψαμε, οπότε φροντίζουμε να μαγειρεύουμε ποσότητα που ξέρουμε ότι θα φάμε, όχι παραπάνω, διότι περιέχουν πρωτεΐνες ευάλωτες σε ένζυμα και μικροοργανισμούς, που μπορεί να αναστατώσουν το πεπτικό μας σύστημα. Διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά όχι για περισσότερο από 24 ώρες και ιδανικότερο είναι να τρώγονται κρύα. Το ίδιο ισχύει και για φαγητά που περιέχουν μανιτάρια, όπως ριζότο ή σούπες.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ρύζι

Υπάρχουν βακτήρια στο ρύζι τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και δεν απομακρύνονται με το ζέσταμα. Το ιδανικότερο είναι το ρύζι να καταναλώνεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί, ενώ αν χρειαστεί να μπει στο ψυγείο, αυτό πρέπει να γίνει το περισσότερο εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε. Στο ψυγείο επίσης δεν πρέπει να μένει παραπάνω από μια ημέρα, ενώ όταν το ξαναζεσταίνουμε, να βεβαιωνόμαστε ότι έχει ζεσταθεί καλά και δεν υπάρχουν σημεία του ακόμη κρύα από την ψύξη.

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και όπως συμβαίνει με το σπανάκι, αν τα ξαναζεστάνουμε, τα νιτρικά μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη. Αν σας περισσέψουν, καλύτερα να τα φάτε κρύα.

Σέλινο και καρότα

Συνήθως είναι μέσα στη σούπα που περίσσεψε και θα βάλουμε στο ψυγείο. Όπως και τα περισσότερα λαχανικά, τα νιτρικά άλατα που περιέχουν εάν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται στα επικίνδυνα νιτρώδη. Εάν θέλουμε να ζεστάνουμε τη σούπα μας, καλό είναι να βγάλουμε το σέλινο και τα καρότα και να τα προσθέσουμε μετά το ζέσταμα στο πιάτο μας.


Πατάτες

Οι πατάτες χάνουν μεγάλο μέρος από τη θρεπτική αξία που έχουν, όταν μείνουν εκτεθειμένες σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, ενώ ευνοείται και η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση (αλλαντίαση). Το βακτήριο αυτό δεν σκοτώνεται με ένα απλό «ζέσταμα».

Αν συνειδητοποιήσουμε πως οι πατάτες που μαγειρέψαμε είναι «πολλές», αυτές που δεν θα φάμε καλό είναι να τις φυλάξουμε αμέσως στο ψυγείο και να μην τις αφήσουμε στον πάγκο μέχρι να κρυώσουν.

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Agnes Keleti : Η γηραιότερη Ολυμπιονίκης και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

«Πρέπει να αγαπάς τη ζωή και να κοιτάζεις τη θετική πλευρά», λέει η 103 ετών γυμνάστρια. Η ολυμπιονίκης Agnes Keleti επέζησε του Ολοκαυτώματος και των διώξεων που...

H αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής που κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ...

H Viktoriia Onopriienko θα προσπαθήσει να φέρει το μετάλλιο στην Ουκρανία, ενόσω ο πατέρας της βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου. Βρίσκεται στα γυμναστήρια από την...

Φώτης Σεργουλόπουλος: Το έσκασε το αρνί και το ψάχναμε στο Καλλιμάρμαρο, θυμάται

Η παιδική ανάμνηση του παρουσιαστή Ο Φώτης Σεργουλόπουλος είχε μια ανάμνηση από το Πάσχα που είχε ως παιδί, όταν ένας συγγενής του προσπάθησε να σφάξει ένα αρνί,...

Γυναίκες: Οι φιλίες της ολοκλήρωσης

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνεις καινούριες φίλες. Μεταμορφώσεις. Καμιά δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο της κάμπιας σε πεταλούδα. Μεταμορφωνόμαστε όμως. Στην αρχή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μαρία Σολωμού: Αν ο γιος μου, μου έλεγε πως έχει σχέση με συμμαθήτριά μου, θα τον άφηνα να το ζήσει

«Δεν έχω κάνει ποτέ one night stand αλλά θα έκανα με τον Μπραντ Πιτ» Η Μαρία Σολωμού μίλησε για όλα στο «Χαμογέλα και Πάλι!». Η...

Ανοιχτά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα -Το εορταστικό ωράριο για την Μεγάλη Εβδομάδα

Ανοικτά είναι σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα εμπορικά καταστήματα καθώς ξεκίνησε από χθες το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των εορτών...

«Αυτή η άσκηση σας κάνει να δείχνετε μεγαλύτεροι από την ηλικία σας»

Το βίντεο ενός πλαστικού χειρουργού που έγινε viral. Σε μια διαφορετική ανάρτηση προχώρησε ένας πλαστικός χειρουργός στο TikTok και το βίντεό του έγινε, εύλογα, viral. Ο Dr. Gerald Imber ξεκίνησε...

Συνέχισε να διαβάζεις