27/04/2024
17.9 C
Serres

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Array

Το αγαπημένο φαγητό όλων τα κανελόνια με κιμά και αφράτη μπεσαμέλ!

Συστατικά

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. φύλλα βασιλικού
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κύβο βοδινού Maggi
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τον κιμά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 750 γρ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κρόκους
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τη σύνθεση

  • 250 γρ. κανελόνια
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα βασιλικού

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, τη 1 κ.σ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να ανακατευτεί καλά ο πελτές, να πάρει χρώμα και να φύγει η πικρή του γεύση.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει  μία βράση προσθέτουμε 1 κ.σ. βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη μισή σάλτσα στο ταψί και την άλλη μισή στην κατσαρόλα με τον κιμά.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις εξατμιστούν τα υγρά του κιμά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει.
  • Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην κάνει σβόλους.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις βγει η πρώτη φουσκάλα και πήξει η μπεσαμέλ, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, 50 γρ. παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε το κάθε κανελόνι ξεχωριστά μέσα στην κατσαρόλα και το γεμίζουμε με τα χέρια μας.
  • Τοποθετούμε τα κανελόνια, σε σειρά, μέσα σε ταψί 32×25 εκ., πάνω από τη σάλτσα.
  • Περιχύνουμε από πάνω με τη μπεσαμέλ και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια από τα κανελόνια.
  • Πασπαλίζουμε με 50 γρ. παρμεζάνα και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Διαβάστε επίσης για την τάρτα με πεκάν:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανδρομάχη: «Ο χώρος του τραγουδιού λειτουργεί με γνωριμίες, κονέ και κρεβάτια»

Η τραγουδίστρια, Ανδρομάχη έδωσε συνέντευξη στη διαδικτυακή εκπομπή του Αλέξανδρου Κοψιάλη. Σε αυτή, άνοιξε τα χαρτιά της και σε ερώτηση για το «πόσο βρόμικος είναι...

Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος F-16 που κάνει τους Τούρκους να το...

Η υποσμηναγός (Ι) Χρυσάνθη Νικολοπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος F-16 και συμπυκνώνει με τον δυναμισμό και τη μαχητικότητά της τις υψηλές προσδοκίες και...

Γλυκερία: Μιλάω στη μαμά μου που έχει φύγει από τη ζωή, η ψυχή...

Με συγκίνηση μίλησε για τη μητέρα της η τραγουδίστρια Συγκινημένη μίλησε για τον θάνατο της μητέρας της η Γλυκερία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξακολουθεί να της...

Σπύρος Σπυράκος: «Μου έχουν πετάξει λουλούδια στην πίστα μαζί με ένα πιρούνι»

«Μου πρότειναν να τραγουδήσω πρώτος το ‘Σε έχω κάνει Θεό’ της Στανίση και ‘Το παραστράτημα’ του Τερζή» δήλωσε ο Σπύρος Σπυράκος. Ο Σπύρος Σπυράκος έδωσε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμμβούλιο στο Δήμο Σερρών

Η Tακτική Δια Ζώσης Συνεδρίαση του Σώματος, θα γίνει στις 29 Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00, με τα παρακάτω 18 θέματα ημερήσιας...

Στέλιος Κουδουνάρης: Αποκαλύπτει τον λόγο που φοράει πάντα μαύρα ρούχα

Για τη ζωή του, την καριέρα του ως σχεδιαστής μόδας και το λόγο που φοράει πάντα μόνο μαύρα μίλησε ο Στέλιος Κουδουνάρης δίνοντας συνέντευξη...

Εγκαίνια των νέων γραφείων της «ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» με την παρουσία Σταθάκη

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων της «ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»  Σερρών που βρίσκονται στην οδό Μεραρχίας αριθμ.23-25, 1ος  θα πραγματοποιηθούν σήμερα ΤΡΙΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 και...

Συνέχισε να διαβάζεις